ST-@rt – Split, Judino Drvo / 23. Ožujka-2016!

Prezentacija mladih snaga – V dio!

Održana je i posljednja kvalifikacijska večer ST-@rt-a, u kojoj su se predstavile mlade snage. Neke sa odigranim „utakmicama u nogama“, a neke sa jednim od prvih nastupa uopće.
Ali to nije pokvarilo dojam, čak dapače, dalo je neodoljivi šarm mladosti i energije. Dobitna kombinacija u rocku!

Večer je (ponovo) bila izuzetno ugodna, i kako sam Buck cijelo vrijeme napominje, “ima nešto u prostoru Judinog Drva” što ga vuče tamo. Moram se složiti sa njime i ovaj put.
Sve u svemu, i posljednja večer je nastavila “tradiciju” prethodnih i donijela lijepu zabavu i dobar uvid u ono što će tek (možda) doći.

Odmah po dolasku u klub nas je zatekla loša vijest. Dvije od najavljenih šest grupa neće nastupiti, Saluk iz Sinja radi bolesti člana i Media Stres iz Čakovca radi skršene getribe na putu za Split. Šteta!

Ali, “show must go on”, i tako je večer otvorila Republika, grupa iz Slavonskog Broda. Krenuli su 100 na sat i to veoma dobro. Djeluju moćno!

Kratke, trominutne vinjete su ispunjene pjevnim refrenima. Bez puno mudrovanja su otprašili svoj blok pjesama. Profesionalno i uigrano. Prst gore za Slavonce!

Slijedili su ih The Heaps.

Čim su na pozornici izašli bez basiste, privukli su mi pozornost. Bubanj, gitara i vokal! Formacija ukazuje na neortodoksnost pristupa. To se i dogodilo.

Prvo su se nametnuli ritmički, jer nije lako popunjavati praznine i još uz to raditi svoj dio posla.

Gitarista je tu odnio lavlji dio, ali ni bubnjar nije bio puno iza njega.

Karizmatični vokal je isporučivao liriku, na engleskom jeziku. Iako je očito da nema velikog iskustva na pozornici, lijepo mu je legla prezentacija. Vjerujem da će protokom vremena izbrusiti samu artikulaciju glasa, jer (veliki!) potencijal je tu! (Osobno, vjerujem da bi trebalo pjevati na hrvatskom, ali to sam već elaborirao u jednom od prijašnjih osvrta). Sve u svemu, lijepo osvježenje.

Kako će napredovati, to ćemo tek vidjeti, ali predispozicije su tu!

Tri Cheri su bili treći band. I oni su veselo počeli i još veselije završili. Lijep sastav, uigran i nadasve pjevan. Očito da im je namjera prodor u srednji segment rock tržišta, jer koketiraju sa blendom Bijelog Dugmeta, Atomskog Skloništa, Hladnog Piva …. . drugim riječima, u svoje kompozicije su utkali od svakog po malo i time stvorili svoj izričaj.

Teško je prognozirati, a pogotovo kod nas, ali ako bi morao tipovati na komercijalnu komponentu, Tri Cheri bi bile moj izbor (da se razumijemo, ništa lošeg u tome!!)

E da, na pozornici je bilo poznato lice, bas gitaru je svirala Nela, koju smo gledali kao članicu benda Pink Punk. Za vrijeme jednog kratkog instrumentalnog dijela, na pozornicu je “uletio” Lovre sa usnom harmonikom i lijepo legao na glazbenu podlogu.

Posljednji su nastupili Lomin Koplja. Šarmantni Splićani su nasmijali publiku svojom spontanošću i mladenački žarom. Ali ispod površine, namjeravali oni to ili ne, čuči ipak nešto malo ozbiljnije. Ne znam hoće li momci razvijati to ili će ostati tu gdje jesu. Imaju potencijal, hoće li ga razviti, to prvenstveno ovisi o njima.

I ovom prilikom moram poentirati na jednu osobu. Ivan na basu! Lijepo sviranje, maštovito, neukalupljeno čak i u klasičnim momentima/situacijama, ukratko, bez namjere da omalovažim ikoga, vidljivo je da pripada daleko većem razredu od grupe koja čeka na prvi single i promotivni video.

I to je bilo to!
Još jedna ugodna večer, uz dobro društvo (Buck!), ugodan ambijent, korektnu publiku i dobru svirku.

Kad vani puše bura i pada kiša, i još je srijeda, ima li boljeg načina za provesti bogatu i sadržajnu večer?!

Povezani članci