Wolfmother – “Victorious”

Mlade snage nadiru!?

Kao što je sve na ovom svijetu relativno, od morala do same relativnosti, tako je i broj albuma u opusu neke grupe isto tako postao relativan pojam. U podnaslovu sam stavio pridjev „mlade”, što upućuje na golobrade mladiće, koji iza sebe imaju neki opus. U ovom slučaju, Wolfmother ima četiri albuma, od kojih je posljednji, “Victorious”, izašao nekidan.

Sa druge strane, taj pojam relativnosti dobiva drugo značenje u slučaju, recimo, Led Zeppelina, koji su sa svoja prva četiri albuma postigli sve što se moglo postići u svijetu muzike. Od haranja top lista, do porobljavanja cijele zemaljske kugle svojom verzijom rocka, baziranog na bluesu.

Stoga, teško je u ovom kontekstu nametati bilo kakve poredbe.


Wolfmother – “Gypsy Caravan”

Wolfmother su počeli kao retro rockeri i svojim djelovanjem veoma brzo su pridobili i kritiku i publiku, Najprije na rodnom kontinentu, Australiji, a potom i ostatku zapadne civilizacije. Osobno, da, dobili su me od prve. Jer u njima sam vidio dio svoje mladosti, koju su prizivali svojim nostalgičnim zvukom i pristupom, a opet, modernim izričajem. Nažalost, svojim četvrtim albumom sastav, u stvari, Andrew Stockdale izgleda ne pogađa ondje gdje je trebao pogoditi. Album jednostavno ne nosi ono nešto i pada mi na pamet poredba sa novim albumom grupe Muse, “Drones”, koji je isto tako dobru i veliku grupu mlađeg naraštaja donio u klišeiziranom i neinventivnom obliku.

Drugim riječima, Wolfmother s novim albumom reciklira već odsvirano i ne donosi toliko željeno osvježenje. Rezultat je tim porazniji, jer skoro svaka kompozicija može stajati za sebe, i dobra je, a opet, sve zajedno, ostavlja blijedi dojam.


Wolfmother – “Victorious”

Razlog možda treba tražiti u još uvijek vrhunskom, ali ipak klišeiziranom pristupu kompoziciji. Jer imati toliko kvalitetnog materijala, od kojeg svaki segment za sebe dobro funkcionira, a zajedno ne, nameće  samo taj zaključak. Uz to, vjerujem da je ovom “padu” još kumovala velika frekvencija promjene članova grupe, gdje se postava teško održavala „od koncerta do koncerta“. A jedna od tajni uspjeha Led Zeppelina, (kad sam ih već spomenuo u tekstu!) je bila u stalnim članovima. Četvorka koja je bila zajedno od prvog do posljednjeg dana u nepromjenjenom sastavu. Andrew Stockdale bi se ipak mogao osvrnuti na taj podatak iz prošlosti!

Nadalje, muzički grupa razvija svoj “heavy” izraz, ali na tragu jedne velike grupe iz prošlosti, Budgie. Ne znam da li namjerno ili slučajno, ali asocijacija na Budgie mi je prevelika cijelo vrijeme slušanja albuma. Kako radi vokala tako i radi same muzike. Isto tako, sam nastanak albuma pa donekle i aranžmanski pristup, asocira na grupu Boston. Jer kao i Tom Scholz, sve teme na albumu je napisao frontman Andrew Stockdale.


Wolfmother – “Pretty Peggy”

Snimalo se u Henson Recording Studios u Hollywoodu. Za producentskim pultom je sjedio Brendan O’Brien, koji je odradio izvanredan posao. Produkcija na albumu je odlična, da ne upotrijebim neki drugi izraz.

Sam rad na album je počeo u biti za vrijeme turneje na kojoj je grupa promovirala svoj treći album “New Crown”. Na albumu Andrew Stockdale svira gitare, pjeva sve vokale i uz to još svira bas gitaru (Tom Scholz!). Basista grupe Ian Peres, svira samo klavijature. Za bubnjevima su gosti, Josh Freese i Joey Waronker, dok je bubnjar grupe O’Brien, zadužen za dodatne instrumentalne dijelove (ma što to značilo!?)

Pa kad je ukupna slika albuma takva, zašto preporuka?

Mimo svega što sam napisao, izlazak ovog albuma je ipak događaj. I pored svih manjkavosti i niveliranog (visoko kvalitetnog) manirizama, svjetlosnim je godinama iznad današnje produkcije.


 Wolfmother – “Victorious” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci