Greg Lake – Top 10 !

Lista po izboru autora!

Teško da je potrebno objašnjavati tko je bio i još jest, Greg Lake.

Od ranih dana rocka, tamo od sredine šezdesetih, pa sve do današnjih dana, piše stranice povijesti progresivne muzike i to velikim i masnim slovima. Svoje najbolje jest dao do kraja sedamdesetih, no aktivno radi i stvara sve do današnjih dana.

Bio je jedan od osnivača stupa progresivne muzike, King Crimson i isto tako, jedan od osnivača stadionske atrakcije, Emerson, Like & Palmer. S King Crimson je snimio dva albuma, s kojima je sastav instant ušao u gornji razred progresivne muzike, a s EL&P je postigao sve što se dalo postići u muzici, kako na umjetničkom tako i na komercijalnom planu. Od raspada grupe povremeno nastupa u nekoj od re-uniona EL&P ili drugim inkarnacijama, (Emerson, Like & Powell), te se bavi solo izdanjima.

Bez namjere da ulazim u njegov životopis, danas donosim deset kompozicija koje je on skladao ili bio ko-autor, a koje su obilježile njegov opus. Odabrao ih je sam autor.

Kao i kod svakog umjetnika, katkad neka kompozicija nema isto značenje za autora kao i za auditorij. Tako se ne bi trebalo čuditi da se na listi nije našla “C’est La Vie”, nije se našla „Take a Pebble”, “Still You Turn Me On”…. O kompozicijama u kojima je Greg Lake sudjelovao kao ko-autor nema smisla ni raspravljati.

Opus Greg Lakea je velik i teško ga je jednoznačno obuhvatiti. Od kompozicije „Lucky Man“ koju je napisao s dvanaest godina, pa sve do današnjih dana, Greg stvara i doprinosi muzičkoj kulturi modernog doba.

Stoga, donosim tri kompozicije koje se nisu našle na listi, a po meni, trebale su, i dakako, deset kompozicija po izboru samog autora.


Kompozicije koje se nisu našle na listi, a trebale su!

“Take A Pebble”
Album: “Emerson, Lake & Palmer” (1970)/ kratka “live” verzija

“C’est La Vie”
Album: “Emerson, Lake & Palmer – “Works Volume I” (1977)

“Still You Turn Me On”
Album: “Emerson, Lake & Palmer – “Album: “Brain Salad Surgery” (1973)


Kompozicije po izboru autora!

10. “Affairs of the Heart”
Album: Emerson Lake and Palmer – “Black Moon” (1992)

9. “Love You Too Much”
Album: Greg Lake – “Greg Lake” (1981)

8. „The Only Way (Hymn)“
Album: Emerson Lake and Palmer – „Tarkus“ (1971)

7. „Touch and Go“
Album: ‘Emerson Lake and Powell’ (1986)

6.  „Karn Evil 9“
Album: Emerson Like & Palmer: – „Brain Salad Surgery“ (1973)

5. „From the Beginning“
Album: Emerson Like & Palmer – „Trilogy“ (1972)

4. „21st Century Schizoid Man“
Album: King Crimson – „In the Court of the Crimson King“ (1969)

3. „Endless Enigma“
Album: Emerson Like & Palmer – „Trilogy“ (1972)

2. „The Court of the Crimson King“
Album: King Crimson – „In the Court of the Crimson King“ (1969)

1.“Lucky Man“
Album: „Emerson, Lake and Palmer“

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci