“Lemmy”

Godfather of Heavy Metal!

Wes Orshoski i Greg Olliver su se prihvatili naizgled nemogućeg zadatka. Napraviti film o frontmanu grupe Motorhead, Ian (Lemmy) Kilmisteru.

Možda neobično, ali i pored konfuznog koncepta, odabrali su pravi, ako je i jedini put, kako prikazati ovog čovjeka. Jer njegov život je sve samo ne konvencionalan, te stoga ni konvencionalan pristup nije dolazio u obzir. Tako je ispalo da film nema čvrstog koncepta, niti se drži kronologije, ali isto tako, svako malo poentira baš na tome.

U prvom djelu filma se režiserski dvojac više bavio Lemmyevom osebujnom ličnošću, da bi u drugom djelu ipak fokus prebacio na scenu, na kojoj je Lemmy apsolutni gospodar. I ne samo nje, već i mase ispred nje. A ona je sve samo ne mala!


“Lemmy” – službeni trailer

U filmu se pored spomena i zafrkancije oko droga, ipak nije lamentiralo o moralnosti i zdravstvenom aspektu uzimanja. Jer, u ovom kontekstu bi to bilo puko traćenje vremena i naših živaca. Dok Lemmy tablete za dijabetes i srce, obilno zaljeva burbonom, preporučuje sinu da ne probava heroin (spram kojeg je imao averziju, zbog gubitka prve ljubavi od OD-a), već da se ograniči na „speed“, „jer je to bolje za njega“. Pretpostavljam da ste shvatili o kojem je kontekstu riječ.

Film obiluje rečenicama za pamćenje, jer Lemmy je i pored svoje robusne i grube pojave i te kako sensibilna ličnost, elokventna u svojim okvirima i sposobna na papir pretočiti tekstove kojih se daleko veći ne bi posramili.

U filmu se nižu sva eminentna imena Heavy Metal scene, od Rollingsa, preko Slasha, Alice Coopera, Ozzy Osbournea do neizbježne Metallice, koja u njemu vidi direktnog i velikog uzora. Do te mjere da unisono izjavljuju da bez Lemmyja ne bi bilo ni Metallice. No nije samo stara garda tu. Mlade snage predvode Scott Ian (Anthrax), Dave Grohl (Foo Fighters), Jarvis Cocker (Pulp) i Peter Hook (New Order).

Film slijedi obične dane i događaje u kojima se Lemmy nalazi svakodnevno, od barova na Sunset Bulevaru, do njegovog malog stana, prepunog memorabilije. Toliko zakrčenog, da kanta od smeća postaje sastavni dio radne površine. No Lemmy pliva u tom prostoru kao što pliva na sceni.

Iako bi po primanjima mogao živjeti u luksuzu i okružen stražarima, Lemmy odabire onaj “drugi” put, bez ikakve šminke i pozerstava. To je on, to je njegov život.

U filmu nalazimo na Lemmyevo impresivno poznavanje povijesti, pogotovo dva Velika Svjetska Rata. Količina kolekcionarskih artefakata je isto tako impresivna, pogotovo noževa, od kojih neki potječu i s naših prostora.


“Lemmy” – službeni trailer

Kolekcionarstvo iz tog razdoblja nosi mu i stigmu naciste, jer posjeduje mnogobrojna naci obilježja. No on kategorički demantira takve konstatacije, u svom stilu “Imao sam šest crnih djevojaka!“. S time je, što se njega tiče, sve riješeno i svaka sumnja otklonjena.

Možda će se iz početka filma učiniti da Lemmy živi usamljeničkim životom, no kako se film razvija, postajemo svjesni da Lemmy živi život onakav kakav želi. I kao da nas time pita — koliko vas ima koji živite životom kojeg želite?

Lemmy ne krije svoju drugu stranu, onu koja se odnosi na ženski rod. Od najranijih dana, dok je bio član grupe Hawkwind, postaje miljenik žena i to ostaje do svojih posljednjih dana.

Film “Lemmy” je dobar film. Usudio bih se reći, odličan film. Film koji je mogao biti snimljen samo na ovaj i na ni jedan drugi način. Prikazao je Lemmya u pravom svjetlu, prikazao je velikog muzičara koji i pored zvjezdanog statusa nikada nije izgubio dodir sa stvarnošću i nikada se nije odlijepio od zemlje.  Kako svojim stavovima, tako i svojim ponašanjem.
Lemmy je samo jedan i to je film prikazao!

Svi vi koji volite muziku, bez obzira na vrstu, pogledajte ovaj film, jer on u stvari iskonska priča o rocku i njemu kao načinu života!


Lemmy Kilmister je preminuo 28. Prosinca – 2015., nakon kratkotrajne borbe sa galopirajućim rakom.

Očito da je ignorirao sve simptome bolesti, jer je preminuo tri dana od uspostavljanja dijagnoze.
Ne sumnjam da mu je zadnji pokret bio pozdrav smrti – uzdignut srednjim prstom!

R.I.P. rockeru!


“Lemmy” / cijeli film

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci