YU grupa u Hali Sportova!

Koncert pun nostalgije!

YU grupa je u povodu 45. godišnjice postojanja, 17. Prosinca održala veliki koncert u beogradskoj Hali Sportova. Bio je to fenomenalan koncert grupe koja 45 godina svira čisti rock, protkan etno elementima.

Na koncertu su se redali hitovi iz cijelog opusa grupe.

Odaziv publike je samo bio dokaz da je YU grupa bila i ostala pobornik poštenog rock’n rolla, gdje se energija slapovima slijeva s pozornice. Iako u poodmaklim godinama, to im nije smetalo da praše kao u mladim danima.

Od “Crnog Leptira”, preko “Sama”, “Čudna Suma” do “Kosovskih Božura”, YU grupa je koncert majstorski vodila ka kulminaciji.

Dakako, kao i uvijek u ovakvim prilikama, na pozornici su se pojavili i gosti. Predvodio ih je, a tko drugi, nego Radomir Mihajlović Točak, koji je svojim doprinosom pridonio euforiji u gledalištu. Slijedili su ga Dušan Kojić Koja (Disciplin A Kitschme), Nikola Čuturilo (Riblja Čorba), Zoran Milanović (Smak), Zoran Kostić Cane (Partibrejkers), koji su svaki ponaosob, ali i zajedno, doveli publiku do klimaksa.

1450345465_yu 101 News1 Dragan Kadic

Sa strane YU grupe, na koncertu su se čule i nove teme, jer grupa namjerava izdati novi album, dvanaesti po redu. Pohvalno od njih i nadam se dobroj muzici i još boljoj svirci.

Sam odaziv publike je bio odličan. Čak euforičan. Hala Sportova je bila prepuna publike iz svih krajeva bivše Jugoslavije, publike željne samo jednoga, dobrog rocka.

I za kraj, par riječi, za one koji nisu upoznati sa ovom velikom grupom sa naših prostora.
YU grupu“ su osnovali 29. Studenoga 1970. godine braća Dragi (gitara) i Žika Jelić (bas gitara), Miodrag Okrugić (orguljaš) i Velibor Bogdanović (bubnjar).
Ime za bend odabrala je publika. Naime, na jednom od prvih nastupa, u zemunskom klubu „Sinagoga“, voditelj je pozvao publiku da predloži ime. I rodila se YU grupa.

YU grupa

Interesantno je da su odmah počeli sa implementiranjem etno zvuka u svoj izričaj (“Nona”), i time de facto postali pioniri smjera kojeg će mnogi slijediti nakon njih.  A pogotovo Bijelo Dugme, koje je steklo neviđenu popularnost baš na toj formuli.

YU grupa je objavila 11 studijskih albuma, jedan živi album i 10 singlova. Najveći hitovi su im bili, „Crni leptir“, „More“, „Trka“, „Čudna šuma“, “Kosovski Božuri”, „Noć je moja“, „Od zlata jabuka“, „Mornar“… i da ne nabrajam dalje.

YU grupa će ostati u kolektivnoj memoriji kao bend koji je uvijek bio visoko, a nikad na vrhu, no to ih ni malo nije sprječavalo da punokrvnim koncertima zadovolje sve koji su na njima bili prisutni.

Kako onda, tako i danas!

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima na ovom portalu su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav MLP-U portala.


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci