John Lennon/Plastic Ono Band

Intimno ostvarenje velikana!

Prvi solo album John Lennona, snimljen 1970. godine, je prema mnogim pokazateljima, najkreativnije njegovo djelo u solo karijeri. Album je prepun emocija i vjerno odražava njegovo unutrašnje i mentalno stanje.

Snimljen je nakon terapije kod čuvenog Artur Janova, psihijatra, najpoznatijeg po njegovoj knjizi “Primalni krik”, što odmah i asocira na Lennonov singl “Cold Turkey”, kao prvi eho tadašnje terapije.

Svima koji su čitali ovu knjigu nije potrebno objašnjavati čuveni krik pri kraju pjesme, kao i sam tekst. Posljedica je to njegovog stanja u fazi odvikavanja od heroina.

Stoga se sam album može promatrati kao integralni dio faze u kojoj se Lennon nalazio.


John Lennon/Plastic Ono Band – “Well Well Well”

Sam album stilski ne odstupa od zadnjih albuma matične grupe, iako je Lennonov pečat i te kako vidljiv, kao i odsustvo McCartneyja. Možda baš radi tog odsustva, album je još dublje uronjen u razmišljanja i protkan  emocijama. Emocijama i mislima o svijetu, samospoznaji i odnosu prema svemu što ga je do tada i od tada okruživalo.

Slušajući album, ipak par tema odskače od inače visokog prosjeka. Uvodna, kompozicija “Mother”, pjesma o majci koja ga je napustila dok je bio dijete. Kao vapaj spram nikad uzvraćene ljubavi spram osobi koja ga je donijela na svijet, i očajnićki poziv na kraju teme, “Mother,don’t go, daddy come home”. Tekst sve govori!

Impresivna je isto tako i kompozicija “God”, u kojoj Lennon jasno govori da za njega više ništa nije sveto, osim njegove veze sa Yoko Ono. (Lennon je u biti bio opsjednut s Yoko Ono, jer mu je ona očito pružila sve što je tražio kod žena. Iako je ona po mnogima krivac raspada The Beatlesa, mišljenja sam da čovjek treba sam  odrediti tok svog života, bez obzira na cijenu bilo kakvih odricanja).

Ne manje impresivna je i „Working Class Hero“, u kojoj John priča u stvari o realnosti, društvu i politici. Poentirajući na socijalnoj komponenti, Lennon lamentira nad sudbinom običnog čovjeka, radnika. Sudbinom koja je determinirana samim činom rođenja. (“As soon as you’re born they make you feel small”).

“Working Class Hero“ je možda jedna od najvećih socijalnih tema ikada napisanih, tema koja staje uz bok Dylanove „Blowin in the Wind“.

Što se tiče muzičkog kvaliteta, najviše me dotakla kompozicija „Well Well Well“, koja sirovim ritam gitarama praši i prati Lennonov neponovljiv vokal, koji još od vremena teme „Twist and Shout“, sa prvog albuma The Beatlesa, neuvijeno kaže, nema foliranja u rock and rollu.


John Lennon/Plastic Ono Band – “Working Class Hero”

Album se završava sa pjesmom „My Mummy’s Dead“, snimljena na kasetofonu, samo uz pratnju akustične gitare, u kojoj jednostavno, u par rečenica, neki bi rekli i banalno, opisuje svoju tugu prema majčinoj smrti.

Sam omot albuma, je u isto tako dirljiv, Yoko i John, koji joj leži u naručju ispod drveta, kao da govori, to sam ja, to smo mi. našao sam svoj mir i cilj.

Album je producirao Phil Spector, što je nepotrebno i napominjati, jer je njegov potpis i te kako jasan i vidljiv u muzičkoj slici. Phil čak i svira klavir na pjesmi „Love“.

Na albumu su još svirali Billy Preston, na klavijaturama. Njegovo prisustvo je „normalno“, jer poznato je da je Billy surađivao sa The Beatlesima, ali i sa Stonesima. Na basu je bio Lennonov dugogodišnji prijatelj, Klaus Voormann, a bubnjeve je svirao, a tko drugi nego, Ringo Starr.

I što još reći.
Album je 1987. godine ušao u 100 najboljih albuma na listi Rolling Stone magazina, za period  od 1967-1987, a 2003. godine se našao na 22. mjestu na top listi 500 najboljih albuma ikada izdanih.
Ovaj album je ipak jedno specifično djelo. Nije konceptualan, što je bilo u modi u to vrijeme, no, odražavajući unutrašnje stanje samog autora i te kako kompleksno i kompaktno prikazuje kako vidi svijet oko sebe, koje su mu frustracije i strahovi. Izlažući svoju intimu milijunima slušalaca, Lennon je uspio kao rijetko nakon ovog albuma, napraviti djelo koje se sluša s istim angažmanom i pola stoljeća od nastanka.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima na ovom portalu su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav MLP-U portala.


John Lennon/Plastic Ono Band / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci