Tyburn Tall – “Live…and Passion”

Jedan običan album?!

Već na prvi pogled je jasno da Tyburn Tall nije legendarna, a ni velika grupa. Dapače, povijest muzike će ih teško, ako ikako upamtiti po ičemu. Pa onda se logički nameće pitanje, zašto ovaj album dolazi kao preporuka, kad kandidata ima doslovno na tisuće?

Album “Live…and Passion”, snimljen 1997. godine, imam već neko vrijeme, ali sam tek nedavno nabasao na njihov prvi i jedini studijski album, snimljen i izdan daleke 1972. godine. Album me je ugodno iznenadio, iako je teško s njega bilo očistiti prašinu i arhaičnu patinu. Njegovo slušanje je ponovo vratilo u fokus ovaj živi album kojeg donosim, a koji je snimljen 1996. godine. Dakle, 25 godina od izdanja prvog albuma.

Neke poveznice između albuma postoje, iako labave, jer prvi je bio autorski uradak, baziran na klasici, opusu grupe Ekseption, Nice, Uriah Heep i Colosseum. Ovaj pak, se sastoji većinom od obrada, za koje bi se teško itko mogao kladiti da im je tu mjesto.


Tyburn Tall – “Peter Gunn”

Album “Live…and Passion” je jedan komplot svega i svačega, pomiješanih stilova i nadasve pomiješanih autorskih kompozicija i obrada, koje idu od čiste klasike, preko Santane. pa sve do Deep Purple.

I tu sam na skliskom terenu. Čemu pobogu trošenje vremena, prostora i vaših živaca na nešto ovakvo?
Jednostavno jer mi se album sviđa. U svoj svojoj nedorečenosti, kaotičnosti, neujednačenosti i nadasve u beskompleksnom kupusarenju sa svim mogućim stilovima. Vjerojatno su  odabrali kompozicije koje su im prve pale na pamet nakon pijane neprospavane noći.


Tyburn Tall – “Branderburger Concerto No.3”

Ali … kao i uvijek u ovim prilikama, jedno veliko “ali”!
Kao prvo, fascinira činjenica da se grupa nakon raspada sedamdesetih nikada nije okupila do ovog koncerta. Čak štoviše, nitko od članova nije ostao u muzičkoj industriji. Tim više djeluje impresivno kvaliteta koja izvire iz svake odsvirane note.
Kao drugo, da, dobili su me sa svojim prvijencem i kad je kao bonus izašla obrada jednog od mojih apsolutnih favorita “Lost Angeles“, grupe Colosseum, bilo je  to, to!
Kao treće, pokušajte se sjetiti koliko ste obrada teme “Child in Time” čuli uopće?

Postoje obrade Navarone, koji je donio strahovitu verziju, obrada sastava Kruk, veoma dobra, ujednačena u dvadesetominutnom jamu. Tu je još Dio u suradnji sa Malmsteenom, u jednoj „običnoj“ verziji … S verzijom Ritchievog, Blackmore Night, niz se iscrpljuje. Sa druge strane, Tyburn Tall jednostavno odrađuje temu, vjerno sljedeći original, ali istovremeno dajući i svoje.


Tyburn Tall – “In the Hoof Of The Cities”

I da ne duljim, ovaj album je tipičan primjer “degustibus non est …”, te ga kao takvog treba i gledati pa i prihvatiti (ako se može).

I još nešto, ukoliko ipak odlučite poslušati ovaj album, vodite računa da je ispred vas intermezzo, trenuci povijesti uhvaćeni u živo za jednog i jedinog koncerta grupe koja je nestala po silasku sa pozornice.

Tko voli nek’ izvoli!

/Tyburn Tall je bio njemački progresivni sastav iz Speyera. Nastao na ruševinama prethodnika The Screamers, dolazi na scenu svojom verzijom britanskog progresivnog izričaja. Pomalo čudan izbor, jer znano je da je kraut rock prevladavajući smjer u to doba u Njemačkoj i manje više sve se odvijalo u njegovim okvirima. Ime kombiniraju od dvije riječi. Drva za vješanje i naziva mjesta u kojem se nalazilo (Tyburn). (Bilo je to za vladavine Cromwella.)  
Snimili su samo jedan album, “Tyburn Tall” i to u vlastitoj produkciji. Originalno biva otisnuto samo 200 kopija, od kojih 100 stradava u požaru koji je zahvatio prodavaonicu ploča. Dospijeva na glas kao najskuplji vinil na njemačkom tržištu i ljubomorni vlasnici ga čuvaju kao relikviju.
Pored vlastitih koncerata, nastupaju kao predgrupa mnogim imenima. East of eden, Nine Days Wonder, Amon Duul II i Ekseption ih uzimaju kao predgrupu na svojim turnejama, te zajedno obilaze kontinent.
Grupa životari do 1975. godine, kad dolazi do definitivnog raspada.  
1996. godine se okupljaju radi proslave 25. godišnjice postojanja i tom prilikom održavaju samo jedan koncert, koji je ovjekovječen na albumu “Live…and Passion” (op.Feta)/


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci