“20,000 Days on Earth”

Jedan dan u životu!

Nick Cave je već dugo prisutan na muzičkoj sceni. Od rane mladosti, kad je nastupao sa svojim grupom Birthday Party, pa sve do današnjih dana, ovaj umjetnik ne odstupa od svojih uvjerenja i svjetonazora. Izgradivši na tome specifičan stil, već desetljećima sebi gradi karijeru beskompromisnog rockera i poete.

Stoga je ovaj film, kao dokument trenutka, veoma bitan u karijeri ovog umjetnika, jer svima oko njega kazuje tko je u stvari Nick Cave. Film će se gledatelju koji nije upoznat s njegovim opusom na momente činiti dosadan, ali uostalom, film i jest namijenjen ljudima koji ga poznaju, ali ne dovoljno. To, “ne dovoljno” je u biti svrha filma, tj. da ispuni prazninu koja postoji zbog njegovog isključivog okretanja umjetnosti i glazbi.

Rijetki izlet van tog imperija, je u glamurozni svijet show businessa, u dijelu filma koji se odnosi na Kylie Minoque i njihov zajednički hit “Where the Wild Roses Grow“.


20,000 Days on Earth  / Službeni Trailer

Ostatak filma je posvećen njemu, njegovom stvaralaštvu i okruženju u kojem nastaje njegova poezija i muzika.

Nick Cave je jednostavno umjetnik sa integritetom i to je jasno u svakom kadru ovog filma. Pored planetarne popularnosti, živi mirnim životom građanina u Brightonu. No, isto tako, taj Brighton je i te kako zahvalan što ga je odabrao za svoje prebivalište, te mu u gradu otvaraju arhivu koja će jednog dana vjerojatno prerasti u muzej Nick Cavea.

Zašto se Nick smjestio u tom gradu, teško je na prvi pogled dokučiti, jer i sam Nick kaže, da je grad hladan i vjetrovit, .. uglavnom, sve osim mjesto ugodno za stanovanje. Kako je smješten na moru, izložen je neprestanim olujama, koju su u biti najviše fascinirale Cavea. “Postajem dio oluje, stapam se sa njezinom snagom” .. otprilike tako govori o svojoj naklonosti ovom gradu i vremenu kojeg ga okružuje.

Oni koji očekuju muzički film, teško će biti zadovoljni viđenim. Ovo je film o jednom danu Nick Cavea, koji je na zemlji proveo 20 000 dana pokušavajući ući u esencu života putem svoje lirike. Da, lirike, jer on je prvenstveno pjesnik, pa tek onda muzičar.


20,000 Days on Earth  / Službeni Trailer

Nalazeći se na razmeđu između Jim Morrisona i Ian Curtisa, Nick Cave ne pokušava popuniti prazninu između te dvojice, već jednostavno radi ono što najbolje zna i umije. Šeta se negdje u sredini, na moment dodirujući Morrisona, na moment Curtisa. Ali ni jednog ne kopirajući.

Ono što je mene u filmu najviše impresioniralo, to je elokventnost i punoća njegovog izlaganja u filmu. Još sam mogao “bezbrižno” slušati i uživati u njegovoj naraciji do samog kraja filma.

I tada u jednom trenutku, naracija prelazi u „grand finale“. Film se pretvara u njegovu liriku. Slike koje lete ispred naših očiju pričaju priču. Priču koju iznosi Nick svojim glasom. A dubina te priče, “smisaoni kaos” u razumijevanju ovog svijeta i njegovog prirodnog poretka, vrijedna je knjige i objave kao posebne cjeline.
Predivno!

Veliki filmovi imaju veliki kraj, poentirajući slikom sadržaj filma. Neki drugi veliki filmovi muzikom dovode auditorij do velikog kraja. Ovaj film nije velik, ali njegov kraj je veličanstven!

Ljubitelji Nick Cavea, ovo je film za vas. Ljubitelji muzike, isto tako, da, ovo je film i za vas, iako ne onakav kakav bi ste očekivali.

A svi ostali, ne znam, bilo mi je drago da vam se svidi, iako čisto sumnjam!


 Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci