Vinil pobjeđuje!

Ovih je dana objavljena statistika Američke Udruge Glazbenih Izdavača (RIAA).

Događaj koji svake godine obilježava početak trke i pripremu za Božićno ludilo. Do ove je godine, statistika manje više prolazila neopaženo, jer su i rezultati bili očekivani. Znalo se da je CD dominantni nosač zvuka, znalo se da vinil kreće uzlaznom putanjom, ali u zanemarivom segmentu tržišta, znalo se za piratstvo, streaming se ustalio, download servis u stagnaciji …. itd .itd… Dakle, ništa nova pod kapom nebeskom.

Onda osvane 24. 09-2015. godine i sve se okrene naopako. Znalo se da je vinil u ofenzivi, ali ipak…. Zarada u prva tri mjeseca, od gramofonskih ploča danas je veća od prihoda YouTubea, servisa VEVO, SoundClouda i Spotifya.

Da ne bude zabune. Zarada od prodaje vinila u Americi nije veća od svih ovih servisa pojedinačno, već je zarada od vinila veća od ukupne zarade svih nabrojenih glazbenih servisa. Ili brojkama izraženo, prodaja vinila je generirala 225 milijuna dolara, a svi glazbeni servisi zajedno, ukupno 163 milijuna dolara.

No ni tu nije kraj iznenađenjima. Vinil je zauzeo trećinu tržišta glazbe koja se prodaje na fizičkim medijima. Taj postotak raste doslovno iz sata u sat. Prema podacima za 2014. godinu, koji su mi dostupni, prodaja vinila je u toj godini zabilježila rast od 52%, dok je prodaja CD nosača zvuka bila u drastičnom padu.

Doduše, ne mogu reći da je vinil potukao konkurenciju, jer ipak je to najstariji medij i mladima skoro nepoznat. U skladu s vremenom, mladi preferiraju streaming, te je u prvih šest mjeseci ove godine (2016.), prihod od steamninga iznosio više od 1 milijarde dolara, dok su prihodi od glazbe prodane na svim fizičkim medijima iznosili 748 milijuna dolara.

vinyl_all_ad_streaming_revenues

Dakle, puno se toga promijenilo u posljednje vrijeme. U kojem će smjeru sve skupa krenuti, teško je reći, ali očito je jedno. Publika, a pogotovo ona starija, preferira kvalitetu i “feeling” vinila, spram hladnoće CD reprodukcije. Isto tako, teško je bilo što reći u par riječi o samom odnosu vinila i CD nosača zvuka. Za to imate poseban Osvrt na portalu, pod nazivom “Vinil vs CD“.
Očito je da će vinil nastaviti svoj život i doživjeti duboku starost.

Hoće li se o njemu jednog dana pričati kao o “mentuzalemu” tehnologije, to je već sada izgledno. No, kad se o tehnologiji radi, uvijek treba imati na umu ljudsku ingenioznost. Tako se nedavno na tržištu pojavio laserski gramofon koji čita vinil, bez dodira. Time se eliminira jedan od glavnih nedostataka analogne reprodukcije zvuka (“Ostvarenje snova ili još jedan pucanj u prazno?“). Ukoliko saživi, ova bi tehnologija mogla značajno produžiti život vinilu.

Na drugu stranu, još je neizvjesna sudbina DVD audio nosača zvuka. Sve u svemu, mrtva trka, koja se prije neku godinu činila izvjesnom po pitanju pobjednika, danas dobiva nove konture i intenzitet.

Za sada vinil pobjeđuje!
Vjerovali ili ne!

Povezani članci