Veterani vladaju!

Dobro ili loše?!

Upravo je izašla ovomjesečna top lista albuma u UK, iznenađenja i ima i nema.

Ima ga jer se na listi nalaze veterani koji bi odavna trebali biti u penziji i igrati se s unucima. A nema ga, je da nije tih veterana, teško bi itko zauzeo prazna mjesta, pa makar i s daleko skromnijim tiražama.

Zašto je tomu tako, dalo bi se naširoko. U stvari, od prve emisije MLP-U do današnjih dana, moj je fokus usredotočen baš na to pitanje i pokušaju da među mladim snagama pokušam pronaći nasljednike divova iz prošlosti.

Malo sam uspio u tome. Da, ima časnih izuzetaka, ali nažalost, dvije ruke prosječnog radnika pilane, imaju dovoljno prstiju da ih se izbroji.

Dakle, krećem od već spomenutih.

Iron Maiden je na prvom mjestu liste sa albumom “Book of Souls”. Bit će to peti studijski album ove grupe na prvom mjestu u UK. Prvi je bio davne 1980. godine, debut, istog naziva, zatim The Number of the Beast, 1982. godine, “Seventh Son of a Seventh Son”, 1988. godine, “Fear of the Dark”, 1992. godine i naposljetku, “Final Frontier”, 2010. godine.

No Iron Maiden nisu sami. Prvo mjesto dijele sa David Gilmourom, koji je 18. rujna izdao svoj solo album, “Rattle That Lock “.

Bit će to njegov drugi uzastopni solo album na prvoj poziciji. Kao i Iron Maiden, David Gilmour je apsolutni pobjednik top lista 2015. godine. Jer uz već dva spomenuta albuma na prvom mjestu, nedavno je zauzeo istu poziciju s matičnom grupom Pink Floyd i posljednjim albumom grupe Endless River. Prije toga je zauzeo prvo mjesto sa albumom “Division Bell”, 1994. godine. Sve u svemu, četiri uzastopna prva mjesta!

Keith Richards je zauzeo peto mjesto svojim albumom “Crosseyed Heart”, što je ujedno i najveća pozicija njegovog solo opusa.

Na sedmo mjesto se našao povratnički album grupe A-Ha, “Cast in Steel”. Public Image Ltd (PiL) se smjestio na #25 mjestu svojim albumom “What the World Needs Now”. Kao i kod Richardsa, to je do sada najveći uspjeh grupe ex-Sex Pistols frontmana.

James Taylor je zauzeo #48. mjesto sa albumom “The Essential James Taylor”, a Ritchie Blackmore sa svojim sastavom Blackmore’s Knight i albumom “With All Our Yesterdays”, je zauzeo #56. mjesto

Drugim riječima, na top list #100, nalazi se jedanaest veterana, i to većina u gornjem dijelu tablice i na prvim mjestima. Nekom će ovo biti drago, netko će trijumfirati, mene sve skupa žalosti. Ne zato jer su Gilmour i Iron Maiden na vrhu, daleko od toga, već me žalosti da kraj njih nema nikoga koji bi im mogao parirati i za koju godinu zauzeti njihova mjesta. Biologija će odraditi svoje, nažalost, i to u skoroj budućnosti, jer svi muzičari stasali u zlatno doba muzike su bili otprilike istog godišta, i što onda?

Rijetki punokrvni primjerci novih grupa svojom brojnošću ne garantiraju budućnost rocka, bar ne onakvoga kakvog poznajemo i volimo!

Povezani članci