Oliver Stone – „The Doors“

Istinski prikaz života velike grupe!

I ponovo sam ga odgledao. Po tko zna koji put!
Ova se preporuka odnosi na film o kojem sa već napisao cijeli osvrt („Esenca jedne reference!“).

U tekstu sam iznio poprilično jake argumente u korist tvrdnje, da je ovaj film jedan od najvećih filmova koji ima dodira sa muzikom, ikada napravljen. Film je tako dobro napravljen, da ni jednog trenutka gledatelj ne okreće glavu ili traži daljinski.

Posebno bih ovom prilikom istakao glumu glavnog protagoniste, Val Kilmera, koji je kako sam naveo u Osvrtu, možda jedini koji je mogao odigrati ovu ulogu.

I kad o Val Kilmeru govorim, postoji jedan zapanjujući, malo znani podatak. Dvije kompozicije sa „soundtracka“ za ovaj film ponovo su snimljene s Val Kilmerom na vokalu. Prema vlastitim riječima, za vrijeme produkcije muzike za film, sami članovi banda su imali problema uočiti razliku između Kilmerovog i Morrisonovog vokala. Nažalost, te kompozicije nisu izdane na CD-u s muzikom iz filma.


Oliver Stone – „The Doors“ / službeni trailer

Oliver Stone na sebi svojstven način prikazuje grupu The Doors i samog Jim Morrisona.

Mnogi ovaj film nisu vidjeli u svjetlu u kojem zaslužuje da bude viđen. Od same familije, koja nije bila oduševljena načinom na koji je Jim Morrison prikazan, do popriličnog spektra šireg auditorija, koji u biti ne pozna esencu muzike koju je stvarala ova grupa. Jer suditi o nečemu na temelju površnih činjenica i nepoznavanja srži, ipak graniči sa populizmom.


Oliver Stone – „The Doors“ / službeni trailer

Žalosno je to što je čak i dio kritičara krenuo tom stazom. Očito i jedino iz neznanja i popune ignorancije poimanja ikakvih dubljih spoznaja o tome što je Jim Morrison radio, kako je živio i naposljetku, ono što je Stone najdublje i najbolje obradio, kakvo mu je bilo unutrašnje stanje.

Oliver Stone je za razliku od mnogih vidio The Doors i Jim Morrisona u pravom svjetlu, i to je iznio u filmu.

Svima kojima ovaj film ne odgovara iz nekog razloga, neka ga zaobiđu. Drugima koji pak žele spoznati vrijednost ovog filma, par savjeta.

The Doors nisu “Light My Fire”! Ovaj je hit samo “upalio vatru” koju danas zovemo The Doors i otvorio im put ka muzičkom Olimpu.

Stoga, svima koji namjeravaju (ponovo) pogledati ovaj film, preporučio bih najprije da pažljivo i s razumijevanjem poslušaju bar dio opusa grupe The Doors, a onda, kao obavezno štivo, da poslušaju album “An American Prayer”. I tek nakon istinskog shvaćanja ovog albuma da pogledaju film o kojem govorim.

Tek onda i samo onda će se posložiti sve kockice u tajanstvenom i teško dokučivom mozaiku zvanom The Doors!

Sve ostalo je čisto gubljenje vremena!


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci