Official Progressive Albums Chart!

S pola stoljeća zakašnjenja!

Pošto se Guinnessova knjiga rekorda bavi svim i svačim, vjerujem da bi ovaj podatak lijepo legao u koncept ove knjižurine. Naime, tek prije par dana svijetlo dana je ugledala prva top lista progresivne muzike!

Vjerovali ili ne, dominantni pravac sedamdesetih nije imao svoju top listu. Za razliku od R&B lista, pop lista, evergreen lista, country lista, blues lista i da ne nabrajam dalje. No, Guinness se ovdje ipak ne bi smio miješati, bar ne u ovo razdoblje, jer hm, nije bilo ni potrebe. Progresivna muzika je dobrim dijelom zauzimala komercijalne top liste, pa čak godinama i vladala njima.

Dolaskom punka i padom interesa javnosti, te s time i medija, za progresivnu muziku, ova je sve više tonula u samoizolaciju, da bi na prelasku stoljeća dobila epitet arhaičnosti (zastarjelosti). Stvarno stanje je bilo daleko od toga, jer je ispod površine (u undergroundu!) ipak bujao život. Rijetki su uspjeli udahnuti malo zraka, a samo par njih je uspjelo doći na top liste kojima su vladali retardirani hopa cupa uradci, jednokratnih zvijezda, skrojenih u laboratorijima velikih studija.

I da ne duljim previše, evo, s pola stoljeća zakašnjenja, na svijetlo dana dolazi top lista progresivne muzike, ili službeno nazvana “Official Progressive Albums Chart!”

Svi krediti i ovaj put Prog Magazine-u, koji je napokon uspio dobiti dozvolu od nadležnog tijela (da, u Engleskoj je „Top Lista“ ozbiljna stvar i njihov nastanak odobrava i kasniji život kontrolira nadležno državno tijelo, Official Charts Company (OCC) )

Na upravo izašloj, prvoj top listi, stanje izgleda ovako:

Official Progressive Albums Chart – Top 10

1.Tame Impala – Currents
2.Muse – Drones
3.Roger Waters – Amused To Death
4.Joe Satriani – Shockwave Supernova
5.Public Service Broadcasting – The Race For Space
6.Faith No More – Sol Invictus
7.Symphony X – Underworld
8.Pink Floyd – The Endless River
9.Tim Bowness – Stupid Things That Mean The World
10.Nightwish – Endless Forms Most Beautiful

progalbums

Tjedan nakon ove objave, izlazi i prvi mjesečni “Official Progressive Albums Chart Top 30”. Ime sve kaže!

Ono što je bitno na ovim listama, jest prisustvo veterana, recimo, grupe Pink Floyd, kojem se uz bok nalaze nove snage, (Time Impala, Radiohead, Porcupine Tree, Muse…)

U cilju proslave izlaska nove top liste na svjetlo dana, Official Charts Company je sačinila još jednu listu. Ovaj put se radi o najprodavanijim grupama i solo umjetnicima u 21. stoljeću. Pogledajte kako ona izgleda. Interesantno je za primijetiti, da „Tubular Bells“, i pored toga što je album izašao još u sedamdesetim godinama prošlog stoljeća, još uvijek dobro kotiraju i u ovom stoljeću!
Društvo iz prošlog stoljeća mu prave „Selling England By The Pound“, grupe Genesis, „The War Of The Worlds“, Jeff Waynea i dakako, nezaobilazan, „The Dark Side Of the Moon“, grupe Pink Floyd.

Pitanje svih pitanja visi u zraku. Kako to, da ovoliko izdanja starih 50-tak godina, još uvijek dominira progresivnom scenom?

Ne želim ulaziti u detalje ovom prilikom. Radije, pričekajmo da se sve skupa slegne i da top liste krenu svojim životom, pa tek onda na temelju neke povijesti donijeti zaključke.1280x960

Official Progressive Artist Chart of the 21st Century – Top 10

1.Muse – Black Holes & Revelations
2.Pink Floyd – The Dark Side Of the Moon
3.Radiohead – OK Computer
4.Kate Bush – Aerial
5.Jeff Wayne – The War Of The Worlds
6.Air – Moon Safari
7.Sigur Ros – Takk
8.Mike Oldfield – Tubular Bells
9.Genesis – Selling England By The Pound
10.Flaming Lips – Yoshimi Battles The Pink Robots

Zaželimo ovim top listama dug i prosperitetan život. I naviše svega, referentni status kad o progresivnoj muzici govorimo.

Izvor: Prog Magazine

Povezani članci