Neil Young u svom stilu!

Još jedan „križarski“ pohod!

Nakon poziva na bojkot kompanije “Starbucks”, te trans američkog križarskog rata protiv Monsanta, kompanije koja dizajnira i plasira na tržište genetski modificiranu hranu, Neil Young se u ovih dana okreće protiv muzičkog “streaming” servisa.

Želeći da njegova glazba bude prezentirana u dostojnoj kvaliteti, Neil je ovih dana objavio da povlači sve svoje albume i kompozicije sa svih “streaming postaja”, jer kvaliteta skinute muzike ne zadovoljava ni osnovne standarde za prosječnog slušatelja. Ovo doduše i nije prvi slučaj da jedan umjetnik povlači svoje djelo s potencijalno velikog tržišta i u cilju skretanja pažnje na kvalitetu samog reproduciranja te muzike.

Prije njega je to napravio Prince, ali njegove su pjesme još uvijek dostupne na “Tidal” servisu, tako da se u ovom slučaju nameću malo drugačija pitanja. O njima ne bih ovom prilikom.

Znajući Neil Younga i njegovu beskompromisnu borbu protiv negativnosti u američkom društvu, ne sumnjam da je i ovaj put zagrizao svim zubima. I da će sigurno otkinuti ono što je zagrizao, bez ostatka.

Na kraju izjave, Neil ipak ostavlja otvorenu opciju da se njegova glazba vrati na te servise, ali tek onda kad se kvaliteta downloada poboljša. I dosegne minimalni standard današnjeg audio prezentiranja.

Iz njegove izjave, koju donosim u cijelosti, sve je manje više jasno. Neil Young ponovo jaše, za razliku od jednog drugog viteza, ne napada vjetrenjače već konkretne manjkavosti sistema.


Neil Young – izjava!

Streaming has ended for me. I hope this is ok for my fans.

It’s not because of the money, although my share (like all the other artists) was dramatically reduced by bad deals made without my consent.

It’s about sound quality. I don’t need my music to be devalued by the worst quality in the history of broadcasting or any other form of distribution. I don’t feel right allowing this to be sold to my fans. It’s bad for my music.

For me, It’s about making and distributing music people can really hear and feel. I stand for that.

When the quality is back, I’ll give it another look. Never say never.

Neil Young

Povezani članci