David Crosby – “If I Could Only Remember My Name”

Album koji se ne može zaboraviti!

Nekidan sam u neobaveznom razgovoru sa jednim kolegom po hobiju razgovarao preko fb. I pitao me je u jednom trenutku, dali sam poslušao album Davida Crosbyja, “If I Could Only Remember My Name”?

Nažalost, nisam mogao odgovoriti potvrdno, jer iako sam ga vjerojatno davno poslušao, nisam se mogao sjetiti njegova sadržaja.

I tako smo pomalo došli do toga, da sam mu predložio da napiše malu preporuku, ne samo meni, nego svima koje interesira muzika toga doba, pa i muzika uopće. Te da time na svjetlo dana ponovo donese taj album, jer znano je da vrijeme ne igra ulogu kad su bezvremenska djela u pitanju. A ovaj album to očito jest.

Dogovoreno, učinjeno.

Orlando mi je poslao tekst, koji je znalcima muzike jasan, no mnogima ipak treba mali uvod, kojeg ću ja donijeti.

Ostatak je preporuka u integralnom obliku.


David Crosby izdaje svoj prvi solo album “If I Could Only Remember My Name”, 1971. godine, s debelim vjetrom u leđa uzrokovanim uspjehom matičnog kvarteta CSN&Y. Naime, neposredno prije njegova izlaska, CSN&Y su poharali top liste svojim drugim albumom “Deja Vu”.
Iako je po izlasku postigao relativno skroman uspjeh, i došao do #12 mjesta Billboarda, album se, doduše u malim tiražama, printa sve do današnjih dana. Čak štoviše, protokom vremena raste i njegova cijena u kritičarskim krugovima, pa je tako, pomalo bizarno, 2010. godine proglašen za drugi najbolji album svih vremena, po izboru Vatikanskih novina.

Eto, slijedi preporuka iz pera našeg novog suradnika Orlanda!


David Crosby – “Laughing” 

“If I Could Only Remember My Name”, solo album David Crosbyja, izdan u drugi mjesec 1971.godine.

Album je pravo, malo, specifično remek djelo, posebno po ambijentu i atmosferi koju stvaraju gosti na albumu. A njih je mnogo. Od članova grupa Grateful Dead, Jefferson Airplane, Santana do Joni Mitchell, Neil Younga i Graham Nasha.


David Crosby – “Cowboy Movie”

Album otvara kompozicija “Music is Love”, koju su napisali Crosby, Nash i Young, koja duhom podsjeća na dane genijalnog kvarteta CSN&Y, da bi zatim uslijedila osmominutna “Cowboy Movie”, koja predstavlja pravi zvuk San Franciska krajem ‘60ih. Tema je protkana solažom Jerry Garcije, ali i velikim doprinosom svih ostalih gostiju na albumu.

Ono što čini posebnim ovaj album, jest osjećaj istinskog hedonizma, kojim je prožet u čitavom svom trajanju.


David Crosby – “Music Is Love” 

Nesebičnu pomoć su dale, Joni Mitchell i Grace Slick, u kompoziciji “What are Their Names”, i koje svojim buntovničkim nastupom pozivaju vlast da se osvrne na mir za kojim je žudila mlada populacije Sjedinjenih Država, ogorčena tadašnjim Vijetnamskim ratom.

Moja iskrena preporuka svima koji nisu čuli album, ja ga srećom imam na vinilu.

Dođite do njega, nećete zažaliti!

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima na ovom portalu su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav MLP-U portala.


David Crosby – “If I Could Only Remember My Name” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci