Robin Trower – „Something’s About To Change“

Vrhunac blistave karijere u 70. godini života!

Ima tome poprilično godina i malo tko će se sjećati, da je usporedba sa Hendrixom automatski donosila auru velikog. Sjećanja ne te sljedbenike gitare i njihov rad ostaju do današnjeg dana. Jedan od rijetkih koji su sedamdesetih dobili  čast te poredbe je Robin Trower.

Danas relativno nepoznat (našoj) široj javnosti, no poznavateljima muzike i te kako znan. Ponajprije kao gitarista grupe Procol Harum, koja se lansirala svjetskim mega hitom iz kraja šezdesetih, „Whiter Shade of Pale“.

Još od 1973. snima solo albume i sa njima postiže značajne uspjehe.

Nakon napuštanja matične grupe, osniva Robin Trower Band i sa njime nastavlja svoj boravak u gornji razred rocka.

Danas, 09. 03 – 2015. godine, Robin Trower slavi 70. rođendan. Istovremeno, u prodavaonicama diljem svijeta će se naći njegov novi album – „Something’s About To Change“.

Prema informacijama, za koji dan kreće na turneju, a koncerte će mu otvarati Joanne Shaw.

Rijetki kritičari su imali priliku poslušati album prije službenog izlaska, i ovom prilikom ću napraviti iznimku, i prenijeti njihova iskustva.


Robin Trower – “Snakes And Ladders”

Dakle, „Roots And Branches“ je zadnji album kojeg je izdao Robin Trower. Album je te, 2013. godine pobrao hvalospjeve na obje strane auditorija – kritike i publike.
Po svim izgledima, nasljednik, „Something’s About To Change“, će nadmašiti prethodnika i čak štoviše, već je sad očito da će postati, ako ne njegov najbolji, onda jedan od najboljih albuma koje je ovaj umjetnik izdao. Pomalo bizarno s obzirom na opus pa i same godine, ali ajmo redom.

Kad netko ima 70 godina i aktivan je u muzici od 1962. godine, te kad iza sebe ima takvu karijeru i karizmu velikog gitariste, onda stvari polako sjedaju na svoje mjesto. Kad još uz to pogledamo na listu suradnika, a ona je impresivna (Gary Brooker, Jack Bruce, Bryan Ferry i Clive Bunker), sve je jasno.


Robin Trower – “Dreams That Shone Like Diamonds”

No ipak, s druge strane, u toj poodmakloj dobi, neminovno je pitanje,  kako uopće nalazi energije, snage i inspiracije da bi se kretao novim/starim teritorijem?
Odgovor je veoma kompleksan kad bi htjeli filozofirati, a u biti, veoma jednostavan. Robin je cijeli svoj kreativni vijek radio ono što voli i ono što jedino zna raditi. Svira svoju verziju urbanog bluesa umotanu u modernu ambalažu.

Nije nikada tijekom svoje karijere pokušao eksperimentirati sa stilovima koji mu očito ne ležu. Nikad recimo nije pokušao u svoj izričaj uvesti neke elemente jazza ili neke druge muzičke forme. Jer to jednostavno nije on. I zato se i dogodilo da je Robin, u svojoj 70. godini snimio svoj najbolji album. Usavršio je zvuk po kojem se odmah prepoznaje i očito je da mu on puno znači.

Sam materijal na albumu, svi se slažu, je toliko dobar da su oduševljeni kritičari napisali kako je to vjerojatno najbolje što je napravio. Posebno se aludira na gitaru, čiji prepoznatljivi zvuk prodire ravno u srce.


Robin Trower – “Strange Love”

Isto tako, svi naglašavaju ujednačenost materijala  i njegovu iznimnu kvalitetu. Dakako, Robin nije sam na albumu, iako, na opće iznenađenje, svira bas gitaru. Očito veoma dobro i maštovito.

Uz njega su tu Chris Taggart na udaraljkama i bubnjevima, te Luke Smith, koji diskretno podcrtava Robinovu gitaru svojim orguljama.

I što više reći?
Robin Trower je izdao još jedan album, ali ne još jedan u nizu, već, izgleda, jedno iznimno djelo, koje je dočekalo svoj trenutak i ugledalo svjetlo dana.

Želim mu da postane dio stalnih kolekcije, jer to garantira dugovječnost, a ovaj album je to očito zaslužio!


Robin Trower – „Something’s About To Change“ / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci