Pink Floyd – “Louder Than Words”

Još jedan freagment nadolazečeg albuma!

Napokon smo dočekali i to, potpuno novu pjesmu sa nadolazećeg albuma Pink Floyda, (bez Rogera Watersa, na moju veliku žalost), “The Endless River”.

“Louder Than Words’ je tipično Gilmourovska pjesma što se tiče same glazbe, sa prepoznatljivim ambijentalnim zvukom gitare i ,normalno, neizbježnim Gilmourovim solom u sredini, ali se isto tako, pogotovo na početku same pjesme, osjeti i prisustvo Richarda Wrighta kojemu su puno više pasale ovakve ležerne i melodične stvari od kaotičnih i pomalo poremećenih muzičkih zavrzlama koje su bile zaštitni znak Rogera Watersa. Iako i dalje preferiram Rogera, sve sam više uvjereniji da je Gilmour i te kako bio potreban Floydima da bi oni u konačnici postali to što jesu. Netko je u bendu morao biti taj koji će raditi balans, a samim time i doprinositi stvaranju jedinstvene glazbene podloge kakva nastaje kada se sudaraju dva ogromna ega, ali isto tako i dvije potpuno različite osobnosti.


Pink Floyd – “Louder Than Words”

E sad, što se tiče samoga teksta pjesme…rekao bih da se tu odmah uočava da su riječi pisane od nekoga tko nije član benda. Dobro, svi znamo da ih je pisala Gilmourova supruga Polly Samson jer je to već objavljeno svuda po internetu, ali istinski fan Floyda odmah vidi da ovakav izravan i nedvosmislen način pisanja pjesama nije baš bio karakterističan za Gilmoura, a još manje za Watersa koji je i napisao većinu pjesama iz njihove zajedničke faze.

‘Louder Than Words’ očito govori o njima samima, članovima bivšeg benda Pink Floyd, i o njihovim veoma turbulentnim odnosima dok su bili zajedno, ali ništa manje turbulentnim ni nakon njihovoga rastanka. Možemo mi sada razglabati u nedogled tko je više kriv, a tko manje, ali jedna stvar je sigurna…, smrću Richarda Wrighta shvatili su koliko je toga ostalo neizrečeno iza njega, a isto tako i koliko im je njegova neupadljiva prisutnost bila važna.

David Gilmour se, možda, na ovaj način želi odužiti i odati  počast  Wrightu za sve one godine njihovog zajedničkog stvaralaštva, ali i za Wrigtovu podršku koju mu je dao tijekom njegove samostalne turneje.

‘Louder Than Words’ ima velike produkcijske sličnosti s albumom ‘Division Bell’, tako da se na prvo slušanje čini kao da je snimljeno prije 20 godina, tj. da nije ništa dodavano barem što se glazbenoga dijela tiče.

Moram reći da sa nestrpljenjem očekujem ostatak albuma i iskreno se nadam da će Wrigtove klavijature biti zastupljene u dovoljnom omjeru kako bi Gilmour ‘opravdao’ posvetu ovoga albuma.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima na ovom portalu su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav MLP-U portala.


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci