No Banner to display

Koncerti

Floydian – Split, Ovčice / 19. Siječnja-2019.
Tri Cheri – Hvar, Veneranda / 19.Siječnja-2019.
Footloose – Kaštel Stari, Red Lion / 19. Siječnja-2019.
The Splitters – Split, Circus (Monty Python) / 19. Siječnja-2019.
Damir UrbanG4 – Split, Circus (Monty Python) / 25. Siječnja-2019.
In Roots – Split, Rock-O Bar / 25. Siječnja-2019.
Damir UrbanG4 – Split, Circus (Monty Python) / 26. Siječnja-2019.
Waveform – Split, Circus (Monty Python) / 30. Siječnja-2019.
Afterfire – Split, Circus (Monty Phyton) / 07. Veljače-2019.
Jucifer / Vukojarac – Split, Kocka / 07. Veljače-2019.
Algiers – Zagreb, Močvara / 12. Veljače-2018.
Algiers – Šibenik, Azimut / 13.Veljače-2018.
Rambo Amadeus – Split, Judino Drvo / 15. Veljače-2019.
Afterfire – K.Stari, Red Lion / 23. Veljače-2018.
White Lies – Zagreb, Tvornica kulture / 10. Ožujka- 2019.
Queen Show – Split, Spaladium Arena / 02. Travnja-2019.
Kultur Shock – Šibenik, Kulturaljka / 20. Travnja-2019.
Built To Spill – Zagreb, Močvara / 23. Svibnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 18. Lipnja-2019.
Foo Fighters – Pula, Arena / 18. Lipnja-2019.
Foo Fighters – Pula, Arena / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 20. Lipnja-2019.
Whitesnake – Zagreb, Šalata / 03. Srpnja-2019.
17. SARS festival – Sinj / 19. – 21. Srpnja-2019.

Vijesti

VINIL POBJEđUJE!

Vjerovali ili ne !

music turntable

Ovih je dana objavljena statistika Američke Udruge Glazbenih Izdavača (RIAA).

Događaj koji svake godine obilježava početak trke i pripremu za Božićno ludilo. Do ove je godine, statistika manje više prolazila neopaženo, jer su i rezultati bili očekivani.

economyic-vinyl-sales

Znalo se da je CD dominantni nosač zvuka, znalo se da vinil kreće uzlaznom putanjom, ali u zanemarivom segmentu tržišta, znalo se za piratstvo, streaming se ustalio, download servis u stagnaciji …. itd .itd… Dakle, ništa nova pod kapom nebeskom.

Onda osvane 24. 09-2015. godine i sve se okrene naopako.

Znalo se da je vinil u ofenzivi, ali ipak….

Zarada od gramofonskih ploča danas je veća od prihoda YouTubea, servisa VEVO, SoundClouda i Spotifya.

Da ne bude zabune. Zarada od prodaje vinila u Americi nije veća od svih ovih servisa pojedinačno, već je zarada od vinila veća od ukupne zarade svih nabrojenih glazbenih servisa. Ili brojkama izraženo, prodaja vinila je generirala 225 milijuna dolara, a svi glazbeni servisi zajedno, ukupno 163 milijuna dolara.

No ni tu nije kraj iznenađenjima.
Vinil je zauzeo trećinu tržišta glazbe koja se prodaje na fizičkim medijima. Taj postotak raste doslovno iz sata u sat. Prema podacima za 2014. godinu, koji su mi dostupni, prodaja vinila je u toj godini zabilježila rast od 52%, dok je prodaja CD nosača zvuka bila u drastičnom padu.

Doduše, ne mogu reći da je vinil potukao konkurenciju, jer ipak je to najstariji medij i mladima skoro nepoznat. U skladu sa vremenom, mladi preferiraju streaming, te je u prvih šest mjeseci ove godine, prihod od steamninga iznosio više od 1 milijarde dolara, dok su prihodi od glazbe prodane na svim fizičkim medijima iznosili 748 milijuna dolara.

vinyl_all_ad_streaming_revenues

Dakle, puno se toga promijenilo u posljednje vrijeme.

U kojem će smjeru sve skupa krenuti, teško je reći, ali očito je jedno. Publika, a pogotovo ona starija, preferira kvalitetu i “feeling” vinila, spram hladnoće CD reprodukcije.

Isto tako, teško je bilo što reći u par riječi o samom odnosu vinila i CD nosača zvuka. Za to imate poseban Osvrt na portalu, pod nazivom “Vinil vs CD“.

Očito je da će vinil nastaviti svoj život i doživjeti duboku starost.

Hoće li se o njemu jednog dana pričati kao o “mentuzalemu” tehnologije, to je već sada izgledno. No, kad se o tehnologiji radi, uvijek treba imati na umu ljudsku ingenioznost.

Tako se nedavno na tržištu pojavio laserski gramofon koji čita vinil, bez dodira. Time se eliminira jedan od glavnih nedostataka analogne reprodukcije zvuka (“Ostvarenje snova ili još jedan pucanj u prazno?“). Ukoliko saživi, ova bi tehnologija mogla značajno produžiti život vinilu.

Na drugu stranu, još je neizvjesna sudbina DVD audio nosača zvuka.

Sve u svemu, mrtva trka, koja se prije neku godinu činila izvjesnom po pitanju pobjednika, danas dobiva nove konture i intenzitet.

Za sada vinil pobjeđuje!
Vjerovali ili ne!

Related Posts

Jerko JakšićJerko Jakšić // 01.10.2015Pregledi: 754

Flash news

The Red Hot Chili Peppers najavili neobičan koncert. Krećući stopama sastava Grateful Dead najavili su nastup u Gizi, pod piramidama. Datum, 15. Ožujka.
Opširnije uskoro!
Carlos Santana najavio sjevernoameričku turneju u čast 50 godina od Woodstocka koji ga je i lansirao među zvijezde. Isto tako, na turneji će slaviti punih 20 godina od izlaska velikog “comebacka”, “Supernatural”. Specijalni gosti na koncertima će biti the Doobie Brothers.
Lemmy Kilmister je dobio još jedno priznanje. Po njemu je nazvan novootkriveni prahistorijski kokodril, za kojeg se pretpostavlja da je bio najjača životinja koja je hodala zemljom. Točan naziv kokodrila je Lemmysuchus obtusidens!
Sting najavio novi album, ali bez friškog materijala. Na albumu će se naime naći prepjevi njegovih hitova. Ovo i nije prvi put da Sting radi prepjeve svojim pjesma. Počeo je još dok je matična grupa Police bila aktivna, i nastavio u nekim intervalima do danas.
James Blake najavio izlazak novog albuma “Assume Form“. Datum objave, 18. Siječnja.
Symphony X najavili novu turneju po Europi u Svibnju i Lipnju.
The Who najavili veliku stadionsku turneju po Americi ove godine, no prije nje će izdat novi album. Nikakvih detalja trenutno nema, ostanite na MLP-U frekvencijama za detalje kad budu dostupni, jer između redaka čita se i Europa!
Zahvaljujući filmu “Bohemian Rhapsody”, svjetla medija su uprta u nove projekte sličnog žanra. I nije tajna, već je u medije pušten trailer “Rocketman” o životu i radu Elton Johna, slijede bio film o Motley Crue, “The Dirt”, pa film o Lynyrd Skynyrd, “Street Survivors”, koji je tek nedavno dobio zeleno svjetlo sudskom odlukom, te naposljetku film o grupi Journey i o the Beatlesima, trenutno bez imena. Govorka se isto tako i o filmu o životu i radu Keith Moona.
——————————
Tucana – “Legacy”
Red Bazar – “Things As They Appear”
In Continuum – “Acceleration Theory”
Cheeto’s Magazine – “Amazingous”
Pinn Dropp – “Perfectly Flawed”
Sithu Aye – “Homebound”
——————————