No Banner to display

Koncerti

Damir UrbanG4 – Split, Circus (Monty Python) / 25. Siječnja-2019.
In Roots – Split, Rock-O Bar / 25. Siječnja-2019.
Damir UrbanG4 – Split, Circus (Monty Python) / 26. Siječnja-2019.
Waveform – Split, Circus (Monty Python) / 30. Siječnja-2019.
Afterfire – Split, Circus (Monty Phyton) / 07. Veljače-2019.
Jucifer / Vukojarac – Split, Kocka / 07. Veljače-2019.
Algiers – Zagreb, Močvara / 12. Veljače-2018.
Algiers – Šibenik, Azimut / 13.Veljače-2018.
Rambo Amadeus – Split, Judino Drvo / 15. Veljače-2019.
Afterfire – K.Stari, Red Lion / 23. Veljače-2018.
White Lies – Zagreb, Tvornica kulture / 10. Ožujka- 2019.
Queen Show – Split, Spaladium Arena / 02. Travnja-2019.
Kultur Shock – Šibenik, Kulturaljka / 20. Travnja-2019.
Built To Spill – Zagreb, Močvara / 23. Svibnja-2019.
King Crismon – Njemačka, Frankfurt / 12. Lipnja-2019.
King Crismon – Njemačka, Frankfurt / 13. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 18. Lipnja-2019.
Foo Fighters – Pula, Arena / 18. Lipnja-2019.
Foo Fighters – Pula, Arena / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 20. Lipnja-2019.
Whitesnake – Zagreb, Šalata / 03. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Verona / 08. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Torino / 10. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Perugia / 18. Srpnja-2019.
17. SARS festival – Sinj / 19. – 21. Srpnja-2019.

Vijesti

THE ELECTRIC FLAG – “OLD GLORY: THE BEST OF THE ELECTRIC FLAG”

Napokon „priznanje“!

1280x720

Mnogo se sastava danas kiti epitetom “legenda“.

Ništa čudnoga u tome, jer vremena su bila burna, izvori nepresušni, pravci bezbrojni i horizonti otvoreni. Mnogi su gazili novim, neistraženim livadama zvuka, žanjući pri tom plodove svog geniusa.

Veoma često, skoro u pravilu, ti isti su završavali pokriveni velom zaborava, dok su nasljednici kupili vrhnje (čitaj punili bankovne račune!).

Jedna od tih grupa, koje s pravom zaslužuju epitet “legenda” je bila grupa  Electric Flag.

Osnovana od gitariste Mike Bloomfielda, koji je još za života prešao na onu stranu nebeskog, grupa Electric Flag utjelovljuje sve ono što jednu legendu čini velikom.

Sve je u biti počelo kao bend koji se oformio da bi napisao muziku za film “The Trip” (s Peterom Fondom, scenaristom, nikim drugim do, Jack Nicholsonom i režiserom Roger Cormanom). Svirali su folk s bluesom.

No ubrzo nakon toga okreću se sebi i onome u čemu su vidjeli izazov, mješavini bluesa, rocka, jazza i R&B-a. U toj fazi čak dolaze na top liste, sa svojim ultimativnim albumom  “A Long Time Comin”.

EFlagSastav su sačinjavali ondašnji anonimusi, kasnije legende, Mike Bloomfield, Buddy Miles, Barry Goldberg i Harvey Brooks.

Interesantno je da je devetnaestogodišnji Buddy Miles svirao s Wilson Pickettom i da ga je EFlagnapustio na poziv Mike Bloomfielda.

Teško je danas pojmiti veličinu i rizičnost tog koraka, jer Wilson je bio etablirana veličina i sviranje u njegovom bendu je garantiralo lagodnu egzistenciju.

I napokon, ovih dana se najavljuje izlazak kompilacije ovog velikog benda, “Old Glory: The Best Of The Electric Flag”.
Na neki način, to je i priznaje za napravljeno.

Na netu su se pojavile prve, stidljive recenzije. Kažu da produkcija nije baš superiorna. Što je i normalno.
Kompozicije su se snimile prije 50 godina i to većinom u živo i „u jednom dahu“. Post-produkcija u to vrijeme nije ni postojala, te ne znam, što su ti recenzenti očekivali.
Na drugu stranu, da, muzički dio kompilacije je ocjenjen kao besprijekoran.

Na kompilaciji ćemo naći njihovu obradu Howling Wolfove, “Killing Floor”, i to u sasvim neočekivanom ruhu. Tu je i “Texas”, napisan od dvojca Bloomfield/Miles.
I da ne nabrajam više. Ovaj album se jednostavno treba imati. Ako ne za uživanje u njemu, onda kao dokument vremena koje nažalost netragom nestaje.

Electric Flag su ostali u povijesti upamćeni kao direktni uzori mnogim sastavima. Bez njih ne bi bilo sastava Chicago, ne bi bilo Blood Sweat & Tears, ne bi bilo sastava If, i još cijele armije bendova koji su svoje mjesto našli u toksičnoj mješavini bluesa, jazza i rocka.

Stoga, za kraj, kad o priznanjima govorim, ne mogu se oteti dojmu o nepravdi i podcrtati jednim (retoričkim) pitanjem  svu glupost koja okružuje izbor u „Kuću Slavnih“. Ne umanjujući zasluge odabranih, ipak…

Da li je moguće usporediti i odvagnuti zasluge, recimo, Donne Summer, na jednoj, i sastava  Electric Flag, na drugoj strani?

Odgovor ostavljam vama, iako ga već unaprijed znam!


The Electric Flag – “Night Time Is The Right Time”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Related Posts

Jerko JakšićJerko Jakšić // 22.05.2018Pregledi: 722

Flash news

Ted McKenna – R.I.P.!
Preminuo bubnjar iz sjene. Ted McKenna je radio s Michael Schenkerom, Ian Gillanom, Rory Gallagherom, the Sensational Alex Harvey Bandom, … .
Greta Van Fleet počela s medijskim otklonom od uspoređivanja s Led Zeppelin. Očito je ovaj medijski balon ispunio očekivanja i postao smetnja grupi. No, komparacije se ne otklanjanju izjavama, već radom. Stoga, GVF je i dalje u sjeni LZ, do sljedećeg albuma, a potom ćemo vidjeti.
The Red Hot Chili Peppers najavili neobičan koncert. Krećući stopama sastava Grateful Dead najavili su nastup u Gizi, pod piramidama. Datum, 15. Ožujka.
Opširnije uskoro!
Carlos Santana najavio sjevernoameričku turneju u čast 50 godina od Woodstocka koji ga je i lansirao među zvijezde. Isto tako, na turneji će slaviti punih 20 godina od izlaska velikog “comebacka”, “Supernatural”. Specijalni gosti na koncertima će biti the Doobie Brothers.
Lemmy Kilmister je dobio još jedno priznanje. Po njemu je nazvan novootkriveni prahistorijski kokodril, za kojeg se pretpostavlja da je bio najjača životinja koja je hodala zemljom. Točan naziv kokodrila je Lemmysuchus obtusidens!
Sting najavio novi album, ali bez friškog materijala. Na albumu će se naime naći prepjevi njegovih hitova. Ovo i nije prvi put da Sting radi prepjeve svojim pjesma. Počeo je još dok je matična grupa Police bila aktivna, i nastavio u nekim intervalima do danas.
James Blake najavio izlazak novog albuma “Assume Form“. Datum objave, 18. Siječnja.
——————————
Protomythos – “Heavy Crowns”
Mythopoeic Mind – “Mythopoetry”
Swifan Eolh & The Mudra Choir – “The Key”
Tucana – “Legacy”
Red Bazar – “Things As They Appear”
In Continuum – “Acceleration Theory”
——————————