No Banner to display

Koncerti

Kosturi – Split, Circus (Monty Python) / 19. Veljače-2019.
Haiku Garden // Semafor i sat – Split, Kocka / 19. Veljače-2019.
Magul – Split, Circus (Monty Python) / 21. Veljače-2019.
BLUES Weekend – Split, Judino drvo / 22 & 23. Veljače-2019.
Petar Punk – Split, Circus (Monty Python) / 23. Veljače-2019.
Afterfire – K.Stari, Red Lion / 23. Veljače-2018.
Harpoon Blues/Blues Weekend – Split, Judino Drvo / 23. Veljače-2019.
Feredon – Split, Circus (Monty Python) / 28. Veljače-2019.
Vojko V – Split, Quasimodo / 01. Ožujka-2019.
Chiapas (Rage Against The Machine Tribute) – Split, Circus (Monty Python) / 02. Ožujka-2019.
Barbara Munjas (FIDO fest) – Split, Circus (Monty Python) / 07. Ožujka-2019.
Rambo Amadeus – Split, Judino Drvo / 07. Ožujka-2019.
Mind Zoo (FIDO fest) – Split, Circus (Monty Python) / 08. Ožujka-2019.
Kensington Lima (FIDO fest) – Split, Circus (Monty Python) / 09. Ožujka-2019.
White Lies – Zagreb, Tvornica kulture / 10. Ožujka- 2019.
Let 3 & El Combo – Split, Judino drvo / 15. Ožujka-2019.
Mortal Kombat – Split, Circus (Monty Python) / 21. Ožujka-2019.
Jon Spencer – Zagreb, Vintage Industrial / 22. Ožujka-2019.
Queen Show – Split, Spaladium Arena / 02. Travnja-2019.
Treetop Flyers – Šibenik, Azimut / 09. Travnja-2019.
Kultur Shock – Šibenik, Kulturaljka / 20. Travnja-2019.
Built To Spill – Zagreb, Močvara / 23. Svibnja-2019.
King Crismon – Njemačka, Frankfurt / 12. Lipnja-2019.
King Crismon – Njemačka, Frankfurt / 13. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 18. Lipnja-2019.
Foo Fighters – Pula, Arena / 18. Lipnja-2019.
Foo Fighters – Pula, Arena / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 20. Lipnja-2019.
Whitesnake – Zagreb, Šalata / 03. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Verona / 08. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Torino / 10. Srpnja-2019.
Regius Festival – Šibenik, Martinska / 12.& 13. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Perugia / 18. Srpnja-2019.
17. SARS festival – Sinj / 19. – 21. Srpnja-2019.

Lokalna scena, Osvrti

GORAN BARE & MAJKE – SPLIT, ZENTA / 10. LISTOPADA-2018.

Pepeljuga u Zenti!

Nakon odgode najavljenog koncerta, Goran Bare i Majke su konačno nastupili na otvorenom prostoru kluba Zenta.
Pomalo konfuzna promjena satnice, koja je unijela pomutnju po pitanju početka koncerta nije pokvarila „splitski đir“ te, u preko Facebooka najavljeno vrijeme, u 21 sat, u prostoru gledališta nije bilo nikoga.
Kako je vrijeme protjecalo prostor se lijeno punio da bi oko deset ipak bilo “nešto svita“. Na sam početak koncerta prostor se konačno napunio, ali to je bilo skoro sat i pol nakon što je prema posljednjoj najavi koncert trebao početi.
Ukratko, u Splitu se neke stvari nikad ne mijenjaju!

Bare i Majke su istrčali na pozornicu i show je krenuo predvidljivim tokom, jer onaj tko je bio na bar dva koncerta Bare i Majki u posljednje vrijeme zna što se može očekivati. Koncept koncerta se nije bitno mijenjao posljednje vrijeme, osim rasporeda izvođenja kompozicija.

Imajući u opusu pjesme “da glava zaboliBare je u situaciji da atmosferu u gledalištu dovede do usijanja i naposljetku u katarzu općeg delirija.
To se nažalost ne događa, namjerno ili ne, Bare svojim (pre) dugim monolozima, razbija atmosferu koju je netom izgradio. U biti cijeli se koncert u tom kontekstu može promatrati u relaciji toplo/hladno. Veliki dio publike zna sve Barine velike pjesme napamet i kao “ozebli sunce” je čekala priliku da to i pokaže.
A dobili su je na kapaljku.

Iako ovo nije bio promo nastup u povodu izlaska odličnog albuma “Nuspojave”, ipak je bilo za očekivati da će se Bare odlučiti na nešto širu ponudu s njega. Tijekom koncerta smo dobili samo tri nove , “Osvjesti me”, “Ljubav Krvari” i „Skarabej Go-Go“.
Šteta, jer sve su kompozicije na ovom album u i te kako podobne za živa izvođenja, a pogotovo u onom instrumentalnom djelu kad bi ostatak benda moga doći do još većeg izražaja.

Kad o bendu govorimo, odnosno Majkama, teško im je naći pandan na našim prostorima. Iako su rutinski odradili koncert, instrumentalni nastup im je bio moćan, na momente impresivno težak.
Nemoguće je bilo koga izdvojiti i reći da je odskakao svojom kvalitetom i angažmanom, jer bend je tako uigran i vlada izričajem da se jednostavno mora gledati kao kompaktna cjelina.

Tome je pridonio i zvuk, koji je moram priznati, bio iznenađenje. Svi su instrumenti bili jasno i precizno označeni unutar slike, balansirani do studijske perfekcije. Nije bilo trenutka (osim jedne mikrofonije koja je završila i prije nego li je počela) tijekom cijelog koncerta u kojem superiornost zvuka nije bila prisutna, ali ne i agresivno naglašena.

Nažalost to ne mogu reći i za tretman Baring glasa koji je bio poprilično nerazumljiv, pogotovo u trenucima kad je imao monolog. Da mu je glas bio dignut za nijansu, s malo više „svjetline“, možda bi bilo bolje, ovako, ..

Goran Bare i Majke su odradili rutinski koncert.
Ikonografija i folklor kojeg Bare eksploatira prilikom iznošenja svojih uvjerenja i misli nisu izostali ni ovaj put, no, i pored toga ostavlja pomalo gorak okus u ustima. Tome je pridonio osjećaj nedovršenog koncerta, jer se par minuta nakon ponoći band jednostavno skupio s pozornice i ostavio publiku bez bisa.
Pretpostavljam da se radilo o “coprifogu” i da je Pepeljuga morala otići prije nego sat otkuca pola noći, ali onda se trebalo na to misliti s početkom koncerta.

Ovako, bio je to jedan koncert koji će se uskoro zaboraviti i s njim, počinje čekanje na novo ukazanje Bare i Majki koji imaju što pokazati, znaju kako i što je najvažnije, imaju sljedbenike koji su ih spremni pratiti u svakoj noti i svakom stihu.

Na njima je da sljedeći put to i naprave!

Related Posts

Jerko JakšićJerko Jakšić // 11.10.2018Pregledi: 1302

Flash news

Kofi Burbridge – R.I.P.!
Preminuo klavijaturist i flautist Tedeschi Trucks Banda. Kofi je već neko vrijeme bolovao i nije krenuo s grupom na turneju koja je u tijeku.
Alan Parsons najavio novi album i turneju. “The Secret” će izaći 24. Travnja. Na njemu će gostovati Lou Gramm, originalni pjevač grupe Foreigner. Parsons je inače u svijet muzike ušao kao tonac Beatlesa i Pink Floyda.
Paul Rodgers najavio novi album matične grupe Bad Company. Bit će to prvo izdanje nakon kvarat stoljeća. Na albumu vjerojatno neće sudjelovati Mick Ralphs, koji je već duže vrijeme bolestan i preživio je srčani udar. No, Paul je jaka autorska ličnost i vjerojatno će sam iznijeti teret novog izdanja.
Paul McCartney izdaje prošireno izdanje albuma “Egypt Station”. Album je zauzeo prva mjesta top lista i time postao prvi #1 album ovog umjetnika nakon nekoliko desetljeća. “Egypt Station: Traveller’s Edition” izlazi 10. Svibnja i sadržavat će tri nove pjesme koje se nisu našle na originalnom izdanju. (“Frank Sinatra’s Party”, “Sixty Second Street” i proširena verzija pjesma “Who Cares”).
I Slash je potvrdio novi album Guns N’ Rosesa. Sada je već izgledno, jer u medije su se svi izredali s tom izjavom. Po običaju, nikakvih detalja nema, jer očito je da je medijska kampanja počela.
Jedna od najvećih otvorenih festivala Mountain Jam potvrdio da se seli s legendarne lokacije na novu, (Bethel Woods). Ove godine veliku feštu predvode Willie Nelson, Gov’t Mule, Avett Brothers, JRAD, ..
Lindsey Buckingham je podvrgnut hitnoj operaciji na srcu. Pri tom su mu oštećene glasnice??, te je neizvjesno hoće li ikada moći više pjevati. Nisam kirurg, ali ipak mi nije jasno kako se mogu oštetiti glasnice za vrijeme operacije na srcu?
Nick Mason i njegov bend Saucerful Of Secrets ne staje. Upravo su objavili da su dodali brojne datume novih koncerata za najavljenu turneju po Americi i Europi. Nama najbliže, Italija!
CNN je objavio bombastičnu vijest!
Postavlja pitanje načina na koji je preminuo James Brown. Službeno je objavljeno da je preminuo od zatajenja srca u bolnici, 2006. godine. No, na vidjelo su isplivale neke druge činjenice i sumnja se u nasilnu smrt. Vjerojatno će policija preuzeti istragu od novinske kuće nakon saznanja do kojih su došli u svojoj istraživačkoj seriji.
David Gilmour ipak ne prodaje sve gitare. Ona najvrjednija ipak ostaje!
Opširnije uskoro!
——————————
Semistereo – “Zabriskii”
HOIA – “Scavenger”
Periphery – “Periphery IV: Hail Stan”
Rhys Marsh – “October After All”
Karfagen – “Echoes from Within Dragon Island”
——————————