No Banner to display

Koncerti

Floydian – Split, Ovčice / 19. Siječnja-2019.
Tri Cheri – Hvar, Veneranda / 19.Siječnja-2019.
Footloose – Kaštel Stari, Red Lion / 19. Siječnja-2019.
The Splitters – Split, Circus (Monty Python) / 19. Siječnja-2019.
Damir UrbanG4 – Split, Circus (Monty Python) / 25. Siječnja-2019.
In Roots – Split, Rock-O Bar / 25. Siječnja-2019.
Damir UrbanG4 – Split, Circus (Monty Python) / 26. Siječnja-2019.
Waveform – Split, Circus (Monty Python) / 30. Siječnja-2019.
Afterfire – Split, Circus (Monty Phyton) / 07. Veljače-2019.
Jucifer / Vukojarac – Split, Kocka / 07. Veljače-2019.
Algiers – Zagreb, Močvara / 12. Veljače-2018.
Algiers – Šibenik, Azimut / 13.Veljače-2018.
Rambo Amadeus – Split, Judino Drvo / 15. Veljače-2019.
Afterfire – K.Stari, Red Lion / 23. Veljače-2018.
White Lies – Zagreb, Tvornica kulture / 10. Ožujka- 2019.
Queen Show – Split, Spaladium Arena / 02. Travnja-2019.
Kultur Shock – Šibenik, Kulturaljka / 20. Travnja-2019.
Built To Spill – Zagreb, Močvara / 23. Svibnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 18. Lipnja-2019.
Foo Fighters – Pula, Arena / 18. Lipnja-2019.
Foo Fighters – Pula, Arena / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 20. Lipnja-2019.
Whitesnake – Zagreb, Šalata / 03. Srpnja-2019.
17. SARS festival – Sinj / 19. – 21. Srpnja-2019.

Vremeplov

FOCUS – “MOTHER FOCUS”

Listopad – 1975.

Focus Mother NAsl

Grupa Focus izdaje peti album “Mother Focus”.

Bio je to početak kraja jedne velike grupe, koja je na sceni donijela dašak srednjevjekovnog dvora i kombinaciju sakralne i klasične muzike s rockom.

Album se svjetlosnim godinama udaljio od svojih prethodnika, donijevši grupu u jednom potpuno novom izdanju. Nažalost, to izdanje je bilo podcrtano nedostatkom inspiracije, gubljenjem smjera i nadasve neinventivnim temama.

Sve u svemu, žalosno!

A počelo je 1970. godine, izlaskom debut albuma “In and Out of Focus”, na kojem su se našle danas već antologijske teme, instrumentali “Focus” i “House of the King”.

Nastavak je bio briljantan. “Moving Waves” je Focus lansirao na međunarodnu scenu, potvrđujući ih kao najperspektivniju europsku rock grupu, dakako, progresivnu.

No ovaj progresivni element u izričaju ih nije spriječio da se neprestano penju po top listama s predivnim instrumentalima, što najviše imaju zahvaliti Jan Akkermanu i njegovom nesvakidašnjem pristupu sviranju gitare, kao i njenom posebnom zvuku.

focus_london_1973Dan danas manje više svi instrumentali ove grupe su redovni posjetitelji radijskih prostora.
U biti, postali su neka vrst rock evergrina, tako da većina slušatelja kojima zapnu za uho, i ne znaju tko su stvarni autori.

Nasljednik albuma “Moving Waves”, “Focus III”, je još više zacementirao status grupe, kako u progresivnim krugovima, tako i na međunarodnoj sceni uopće.

Album sadrži sve ono što je grupu Focus činilo velikom grupom. S njime su se popeli na muzički Olimp.

“Hamburger Concerto” je još uvijek imao briljantnih trenutaka, što ga je činilo veoma dobrim albumom.
Nažalost, bio ujedno i posljednji “svježi” album grupe. Album je ipak, na momente već  najavljivao katastrofu koja se valjala iza horizonta.

A ona je došla u obliku albuma ”Mother Focus”. Thijs Van Leer i Jan Akkerman su jednostavno presušili.
Na ovaj album se ne isplate trošiti rijeći.  Nema pečat, nema atmosferu i nadasve nema ono što je grupu Focus činilo velikom i nadasve, jedinstvenom na sceni.

I priča se tu završava.

Focus

Dakako, grupa je nastavila nakon ovog albuma, manje više sa istim rezultatom, do današnjih dana. Posljednji albumi jesu slušljivi, ali sve je to premalo.

Thijs Van Leer, jedini originalni član i ujedno glavni kompozitor, se pokušavao u par navrata vratiti na stare pozicije, no bez Akkermama, svi pokušaji su unaprijed osuđeni na propast. Stoga, za sve vas koji želite istražiti ovu grupu i otkriti jedan sasvim drugačiji svijet. Focus su, „In and Out of Focus“, „Moving Waves“, „Focus III“ i „Hamburger Concerto“!
Ostalo zaboravite!

I za kraj jedna zanimljivost.
Thijs Van Leer se oženio na ovim prostorima, tako da na albumu Focus 8, postoje dvije teme na našem jeziku. (“Što Čes Raditi Ostatak Života?” i “Blizu tébe”.)


Focus – “Mother Focus”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.


Kupite album grupe Focus

Related Posts

Jerko JakšićJerko Jakšić // 15.10.2018Pregledi: 674

Flash news

The Red Hot Chili Peppers najavili neobičan koncert. Krećući stopama sastava Grateful Dead najavili su nastup u Gizi, pod piramidama. Datum, 15. Ožujka.
Opširnije uskoro!
Carlos Santana najavio sjevernoameričku turneju u čast 50 godina od Woodstocka koji ga je i lansirao među zvijezde. Isto tako, na turneji će slaviti punih 20 godina od izlaska velikog “comebacka”, “Supernatural”. Specijalni gosti na koncertima će biti the Doobie Brothers.
Lemmy Kilmister je dobio još jedno priznanje. Po njemu je nazvan novootkriveni prahistorijski kokodril, za kojeg se pretpostavlja da je bio najjača životinja koja je hodala zemljom. Točan naziv kokodrila je Lemmysuchus obtusidens!
Sting najavio novi album, ali bez friškog materijala. Na albumu će se naime naći prepjevi njegovih hitova. Ovo i nije prvi put da Sting radi prepjeve svojim pjesma. Počeo je još dok je matična grupa Police bila aktivna, i nastavio u nekim intervalima do danas.
James Blake najavio izlazak novog albuma “Assume Form“. Datum objave, 18. Siječnja.
Symphony X najavili novu turneju po Europi u Svibnju i Lipnju.
The Who najavili veliku stadionsku turneju po Americi ove godine, no prije nje će izdat novi album. Nikakvih detalja trenutno nema, ostanite na MLP-U frekvencijama za detalje kad budu dostupni, jer između redaka čita se i Europa!
Zahvaljujući filmu “Bohemian Rhapsody”, svjetla medija su uprta u nove projekte sličnog žanra. I nije tajna, već je u medije pušten trailer “Rocketman” o životu i radu Elton Johna, slijede bio film o Motley Crue, “The Dirt”, pa film o Lynyrd Skynyrd, “Street Survivors”, koji je tek nedavno dobio zeleno svjetlo sudskom odlukom, te naposljetku film o grupi Journey i o the Beatlesima, trenutno bez imena. Govorka se isto tako i o filmu o životu i radu Keith Moona.
——————————
Tucana – “Legacy”
Red Bazar – “Things As They Appear”
In Continuum – “Acceleration Theory”
Cheeto’s Magazine – “Amazingous”
Pinn Dropp – “Perfectly Flawed”
Sithu Aye – “Homebound”
——————————