Ray Charles – „Hit the Road Jack“

Listopad – 1961.

Ray Charles izdaje veliki hit „Hit the Road Jack“.

Pored raširenog vjerovanja da je ovu pjesmu napisao Ray, istina je na drugoj strani. Da se razumijemo, i ja sam bio jedan od.., a pogotovu što je u biografskom filmu o ovom umjetniku, prikazano kao da ju je on napisao. Dakle, istina je da je pjesmu napisao Percy Mayfield, no, uspon na top liste i popularnost do današnjih dana, može zahvaliti samo Ray Charlesu.

Ray ju je majstorski obradio, u to nema sumnje. To je uostalom i razlog što je po izlasku instant zauzela prvo mjesto Billboarda i na njemu ostala puna dva tjedna. Tako visoki plasman je za sobom povukao i nagrade, tako da za tu godinu dobiva Grammy za najbolju blues & ritam temu. I uz to da spomenem, da je pjesma „Hit the Road Jack“, provela punih pet tjedana na prvom mjestu specijalizirane top liste za Ritam & Blues (R&B Side).

Pjesma postaje Charlesov šesti broj jedan hit na toj listi.
Impresivno!


Ray Charles – „Hit the Road Jack“

Pjesma „Hit the Road Jack“ je stekla i status na Rolling Stoneovoj listi (The 500 Greatest Songs of All Time), koja je u stvari referenca broj jedan u svijetu muzike. Na toj listi Ray Charles s „Hit the Road Jack“ zauzima #387. mjesto.

I na kraju, samo da podcrtam ono bitno.

Ray Charles je djelovao u vremenu dok je u Americi još uvijek bio na snazi rasni zakon. Segregacija je bila očita na svakom koraku, a pogotovo u južnjačkim državama. Uz Satchma (Luis Amstronga) bio je jedan od rijetkih koji je uspio probiti rasnu barijeru i približiti R&B bijeloj publici. Dakako, u svojoj sredini je bio ignoriran i prezren, jer su ga vidjeli kao ulizicu bijelcima.

Vrijeme je bilo na njegovoj strani, i to u tolikoj mjeri da je „Georgia on My Mind“, još jedna velika obrada Ray Charlesa, 1979. godine postala i službena himna države Georgia.


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci