John Lennon – „Imagine“

Rujan – 1971.

John Lennon snima drugi i po mnogo čemu, ultimativni album, „Imagine“.

Po izlasku album skreće na sebe pažnju svih medija. Dakako, i kritike i publike. Za razliku od prethodnika koji je u neku ruku bio, ispušni ventil od matične grupe i koji se smatra danas kao vrhunac Lennonovogmekog“ pisanja, album „Imagine“ odiše sirovošću, skoro pa retro zvukom šezdesetih.

Sukladno tome i kompozicije su angažirane. I to u rasponu od antiratnih, („I Don’t Wanna Be a Soldier Mama I Don’t Wanna Die“), angažirano ljubavnih, („Jealous Guy“), do neizostavnog obračuna sa bivšim kompanjonom, Paul McCartneyem, u temi „How Do You Sleep?”.

Ni ostale pjesme na albumu nisu tu da bi popunile prazninu, dapače, svaka ima svoju unutarnju snagu i veoma jasnu poruku.

No, pored svega nabrojenog, albumom ipak dominira naslovna, “Imagine“.

John Lennon – „Imagine“

Kompozicija je po samom izlasku postala himna mirovnog pokreta i kao takva se održala do današnjeg dana. Singlica „Imagine“ zauzima prva mjesta svjetskih top lista, samo potvrđujući Lennonov status.

Ni album ne zaostaje. Slijedi je u stopu, te padaju UK top liste, Billboard i manje više sve eminentne svjetske top liste bilježe ovaj album na prvom mjestu.

Nakon ovog albuma Lennon se daleko više angažirao na ulici, u protestima za mir i jednakost u svijetu, nego boravaku u studiju, te su mu sljedeći albumi ipak u sjeni albuma „Imagine“.

Bilo je još svijetlih trenutaka na njima, ali Lennonova iskra je svjetlila na nekoj drugoj strani.
Nažalost, van svjetala pozornice.


John Lennon – „I Don’t Want To Be A Soldier“

U ovom kontekstu su interesantne dvije činjenice.

U to vrijeme je Lennon zbog svoje političke angažiranosti, bio proglašen od strane obavještajne agencije, za „neprijatelja broj 1“ i žestoko se borio protiv deportacije iz Amerike, po nalogu vlasti. Na kraju, nakon dugotrajnog procesa, Lennon je pobijedio sistem, Bijelu Kuću i sam američki establišment. (nažalost, da je izgubio, možda bi danas bio živ!)

I druga činjenica kad govorimo o ovom albumu.

Pored neosporne kvalitete i skoro pa besmrtnosti, ovaj album je samo jedan od „četiri“ u to vrijeme, koji je izašao od bivših članova The Beatlesa. Naime, po raspadu grupe, kao da je svaki član htio dokazati da je bio ograničen u okvirima grupe i sad kad je slobodan, daje sve od sebe. Ništa lošeg u tome.
Najprije smo imali The Beatles u najboljem i „avangardnom“ izdanju, a nakon toga četiri opusa koji su redom donijeli dobre albume.

Daleko od toga da je svaki od izdanih bio povijesni, no „Imagine“, „Ringo“, „All Thinks Must Pass“ i „Wild Life“, spadaju u gornji razred produkcije sedamdesetih.


John Lennon – „Imagine“ / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci