No Banner to display

Koncerti

Split Open Jazz Fair /Evo Ruke/ – Split, 23.-24. Kolovoza-2019.
Rock in Solin – Solin, 23. Kolovoza-2019.
Kries – Solin, 26. Kolovoza-2019.
Peter Smith & Hosters /Evo Ruke/ – Split, 29. Kolovoza-2019.
Zoran Predin pjeva Arsena – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 31. Kolovoza-2019.
Go Lilly /Evo Ruke/ – Split, 01. Rujna-2019.
Mind Zoo /Evo Ruke/ – Split, 01. Rujna-2019.
Desafinados /Evo Ruke/ – Split, 05. Rujna-2019.
Let 3 & Psihomodo Pop – Trogir, Kula Kamerlengo / 08. Rujna-2019.
Black Midi – Zagreb, Močvara / 02. Listopad-2019.
Godspeed You! Black Emperor – Zagreb, Tvornica kulture / 22. Studenoga-2019.
Mark Lanegan Band – Zagreb, Tvornica Kulture / 26. Studenog-2019.

Vremeplov

LANSIRAN MTV!

Svibanj – 1986

MTV_Logo_2010.svgGodina je 1986.

MTV je lansiran i polako, ali sigurno preuzima primat nad industrijom zabave, pogotovo onom u muzičkom segmentu.

Ne samo da preuzima primat, već počinje diktirati uvjete, koji će imati nesagledive posljedice po kreativnu muziku dvadesetog stoljeća.

No, o ovoj temi drugom prilikom.

Za ovaj put, par crtica o onima koji su na vrijeme uvidjeli o čemu se radi i uskočili u trend trominutnih kompozicija, s neizbježnim pratiteljem, videom.

Ne odričući kvalitetu pionirima tog pristupa, ipak se na kraju balade mora priznati, da je video odnio primat nad audiom, te je u konačnici, postao daleko važniji od same kompozicije, koju je trebao reklamirati.

Drugim riječima, audio je postao nužno zlo, ništa doli muzička pozadina video prezentacije. Tu se negdje krug zatvorio, te su cijele generacije počele odrastati na retardiranoj logici, da je muzika u stvari tu radi video prezentacije.

Doduše, zbog količine smeća koja se vrtila na ovoj satelitskoj postaji, nije ni čudo da je percepcija javnosti po pitanju muzike u potpunosti izmijenjena.

No, vratimo se onima koji su imali nosa.

mtv

Dakle, u petom mjesecu 1986. godine, prvenstveno zahvaljujući MTV-u, Peter Gabriel postiže svoj najveći komercijalni uspjeh sa singlicom “Sledgehammer”, koja je dakako, ponijela njegov peti studijski album na vrhove top lista.

Istog mjeseca, poglavito zbog bjesomučnog ponavljanja video clipa na MTV-u, Robert Palmer isto tako visoko leti. Singlica “Addicted to Love”, svoj visoki položaj može zahvaliti prvenstveno videu koji je nosio.

Isti mjesec je donio vrhove top lista grupi Europe i njihovom hitu „Final Countdown“, koji se isto tako bez prestanka vrtio na MTV-u.

I da zaokružimo ovaj mjesec u povijesti muzike.
Nakon što je MTV emitirao maraton posvećen američkoj grupi Monkees, njihova karijera koja je de facto završila prije skoro 15 godina, dobiva novi uzlet te kreću na svjetsku turneju, kako bi kapitalizirali taj događaj.

Ovo su bili oni svijetli primjeri, kad je video debelo pomogao muzici, bez da je ista gurnuta u pozadinu. Nažalost, kako sam već napisao, “prvi su se mačići bacili, i onda je uslijedilo nešto što je najbolje preskočiti ili prespavati.

Nažalost, nemoguće!

Related Posts

Jerko JakšićJerko Jakšić // 25.05.2019Pregledi: 857

Flash news

Peter Fonda – R.I.P.!
„Easy Rider“ legende odlaze jedna za drugom, preminuo je Peter Fonda.
Jack Nicholson je još jedini živ.
Početkom ovog mjeseca Ed Sheeran je oborio jedan od najprestižnijih rekorda u muzičkoj industriji. Naime, njegova aktualna turneja „Divide“, je dosegla najveću sumu koja se ikada inkasirala na koncertima. Drugim riječima, turneja koja traje već dvije godine i obuhvatila je do sada 246 koncerata, inkasirala je impresivnih 737 milijuna dolara. Kad se zna da je do kraja turneje ostalo još devet koncerata, očito je da će se rekord i te kako „debelo“ premašiti. Dosadašnji rekorderi su bili U2 i turnejom iz 2011. godine, kad su inkasirali 736 milijuna dolara.
Danas smo u stilu, koncerti i lova!
Nakon 37 koncerata Paul McCartney je sa svojom „Freshen Up“ turnejom do sada inkasirao ravnih 129 milijuna dolara, s prodanih 928 252 ulaznica. Ovo ga smješta unutar deset najuspješnijih prema Billboardu! (a tek mu je 70 i neka!)
Weed legenda, Willie Nelson otkazao koncerte najavljene turneje rad iz zdravstvenih razloga.
Devo najavili nastup na Desert Daze festivalu i istovremeno obavijestili medije da će im to vjerojatno biti posljednji nastup.
Nevoljama nikad kraja, kad Murphy hoće, onda hoće. Nakon peripetija s organizacijom turneje, The Allman Betts Band su prebacili više od 30 koncerta na druge datume, jer je Devon Allman svršio u bolnicu na operaciju slijepog crijeva. Odgođeni koncerti su se trebali održati u USA i Europi.
Ogranak korporacije Warner Brothers, Warner Music je objavio rezultate kvartalnog poslovanja. Iako očekivano, ipak nisu očekivali toliki rast streaming, koji je samo u četiri mjeseca narastao za dvocifreni broj i time zaokružio prihode na jednu milijardu dolara. (koliko je rast streaminga u brojkama, za sada ostaje tajna!)
Santana je objavio datume održavanja intimnih koncerata u Las Vegasu za sjedeću godinu. Kako su svi ovogodišnji „resident“ koncerti bili mjesecima unaprijed rasprodani, Santana nije imao dilema za sljedeću godinu. Istovremeno je u medije plasirao datume predstojeće turneje.
Byrd NO MORE!
Roger McGuinn je odbio bilo kakvu mogućnost ujedinjenja s David Crosbyjem i ponovnom oformljivanju legendarne grupe Byrds.
Dušan Kojić Koja, (Disciplina kičme), doživio moždani udar i nalazi se u bolnici u induciranoj komi.
——————————
Nova prog / underground izdanja:
Imagin’Aria – “Exeligere”
ESP Project – “The Rising”
Different Light – “Binary Suns (Part 1 – Operant Condition)”
25 Yard Screamer – “Natural Satellite”
CIRKUS – “Voodooland”
——————————
Copyright ©2019 Music LP Underground®, Sva prava pridržana