No Banner to display

Koncerti

Sixes – Split, Circus (Monty Python) / 14. Studenog-2019.
The Splitters + Not Jane – Split, Circus (Monty Python) / 16. Studenog-2019.
Sanctus Dominus – Split, Circus (Monty Python) / 19. Studenog-2019.
Feredon – Split, Circus (Monty Python) / 21. Studenog-2019.
Svemirko – Split, Judino Drvo / 22. Studenog-2019.
058 – Split, AHA / 22. Studenog-2019.
Dreamers – Split, BackBar PLAN B / 22. Studenoga-2019.
Godspeed You! Black Emperor – Zagreb, Tvornica kulture / 22. Studenoga-2019.
Špurijus + Buža – Split, Circus (Monty Python) / 23. Studenog-2019.
Mark Lanegan Band – Zagreb, Tvornica Kulture / 26. Studenog-2019.
058 – Split, Circus (Monty Python) / 28. Studenog-2019.
M.O.R.T. – Split, Spaladium Backstage / 30. Studenog-2019.
Flying Head – Split, Circus (Monty Python) / 30. Studenog-2019.
Neno Belan & Fiumens – Split, BackBar PLAN B / 30. Studenoga-2019.
Natali Dizdar – Split, Judino Drvo / 06. Prosinca-2019.
The Soulers – Split, Rock-O bar / 06. Prosinca-2019.
Flashback (Bajaga Tribute) – Split, BackBar PLAN B / 06. Prosinca-2019.
At The Gates – Zagreb, Tvornica kulture / 12. prosinca-2019.
The Souler – Split, Dreamer Bar / 13. Prosinca-2019.
Urban & 4 – Split, BackBar PLAN B / 14. Prosinca-2019.
My Baby – Zagreb, Tvornica kulture / 14. prosinca-2019.
My Baby – Split, Judino Drvo / 15. Prosinca-2019.
Dreamers (Bijelo Dugme tribute) – Split, BackBar PLAN B / 20. Prosinca-2019.
Jinjer – Zagreb, Tvornica Kulture / 20. Prosinca-2019.
The Soulers – Zadar, Guma bar / 26. Prosinca.
Pavel – Split, BackBar PLAN B / 28. Prosinca-2019.
Apocalyptica – Zagreb, Tvornica Kulture / 20. Siječnja-2020.
Celine Dion – Zagreb, Arena / 05. Lipnja-2019.
Lista koncerata se osvježava svaki dan!

Lokalna scena, Recenzije

J.R. AUGUST – “DANGEROUS WATERS”

Uhvati dan, ali ne samo njega!

Ne imajući dostojnog partnera na našoj (a i stranoj!) sceni, Nikola plovi svojim izričajem kao mornar koji i kroz oluju jedri punim jedrima, iako grabi more bokovima postojano stoji na ruti bez ikakvih skretanja. (MLP-U recenzija EP-a “Black Waters”)

Priča o …

J.R. August – “Dangerous Waters”

Bilo mi je glupo gledati vremensku prognozu, imao sam samo jedan dan slobodnog i to sam namjeravao iskoristiti. Na svoj način i samo za sebe.

„Augusta“ je čekala usidrena u improviziranoj lučici, alge su se već počele hvati na vodenoj liniji prizivajući vrijeme suhog veza i dosadnog posla osvježavanja podvodnog djela jedrilice koja se po nekim labavim kriterijima mogla nazvati i jahtom.

Sunce me probudilo kroz odškrinuti prozor sa škurama na libretac. Počešao sam jaja, protrljao oči i digao se u namjeri da si skuham kavu. Optimizirajući utrošeno vrijeme, na put za WC sam stavio kogomu za kavu i odradio jutarnju WC rutinu. Ali prije nje sam stisnuo zube i popio žlicu jabučnog octa natašte, recept koji sam čuo za žgaravicu koja me je počela uništavati na dnevnoj (noćnoj) bazi.

Voda je čekala, glogolji su iskakali po špakeru, što je indiciralo, kogoma je spremna primiti dozu kofeinskog praška i pretvoriti ga u njeno veličanstvo, jutarnju kavu!

Odškrinuo sam vrata i ugledao sunce, ali i prijeteće oblake, ali, „ko hih jebe“, kako bi rekao moj prijatelj Bračanin. To ko hih jebe u originalu se odnosilo na žabare, ali, ipak, igra i kad su oblaci u pitanju, ko hih jebe. Znao sam da srljam, ali, ko hih jebe!

Kava je legla ka „budali triska“ i krv je prokolala starim venama. Pred mnom je bila jutarnja rutina ala lap top, ali zahvaljujući ultra brzoj vezi, (optička vidljivost repetitora) sve skupa je kratko trajalo i počeo sam se pakovati za svoj dan, dan na moru, dan kad ću biti sam sa sobom, doduše s još jednom budalom u mom životu, ali tu nema baš neke pomoći.

U ruksak sam spakirao najnužnije, računao sam da ću uhvatiti nešto ribe usput, tako da je sa mnom išlo samo vino i kruv, bez kojih nisam mogao spremiti dobar ručak. (sve ostalo se nalazilo u brodu!)

Nekako kilavo sam se otisnuo od kraja, skoro pao u more kad sam se odgurivao od obale, ali, … , jedrim i to je jedino što je bitno. Nema nešto vitra, ali dovoljno da me izvuče van vale u kojoj stanujem i odnese na otvoreno more. Koliko god ignorirao naznake lošeg vremena, kad sam iskoračio s brodom na otvoreno more, morao sam se pokoriti stvarnosti, ali samo donekle. „Kill them all and come back alone“ mi je odzvanjala u glavi dok se vjetar dizao, napuhao jedra i nagnuo brod do „razme“, ili drugim riječima, par centimetara od razine mora.

I onda sam u nekom perverzno optimističkom raspoloženju upalio stereo na koji sam priključio USB stick. Dan prije sam primio album J.R. Augusta „Dangerous Water“, konvertirao ga u mp3 i ukrcao u stick.

Vjetar se pojačavao, noseći slutnju, ali još uvijek je ono ko hih jebe bilo suviše jako da bi mi pokvarilo dan. Carpe diem je bio mod dana i nisam se namjeravao s njime oprostiti u skoroj budućnosti, bar ne svojevoljno.

S udarima vjera pojačavao sam audio, kako bih čuo što iz njega dolazi. Na display se najprije ukazao naslov „Fisherking“, kao uvodna tema albuma i koja je i te kako legla na podlogu stvarnosti koju je ispleo dan. Tmurna atmosfera klavira u kombinaciji s Nikolinom falsetom je tvorila neku turobnu atmosferu koju je pojačavao nadolazeći red olovnih oblaka s kraja horizonta. Vjetar je pojačavao i jedrilica se počela dobrano naginjati.

„Dangerous Waters“ je potvrdio status situacije u kojoj sam se nalazio. Refuli vjetra su se pojačavali, ali i sve češće pronalazili put do jedra. Obala se polako, neumitno gubila iza mene, ali još uvijek sam  tvrdoglavo kretao prema pučini, kao noćni leptir na svjetlo. Iako sam bio svjestan opasnosti, neka me sila gonila naprijed, „no mater what“. Nikola je pjevao: „Size the Day …“, ja mu odgovarao Carpe diem, dok su oblaci tutnjali neku sasvim drugačiju melodiju.

Obala je potonula ispod horizonta, ostali smo samo oblaci, more i ja. Dok je more počelo lagano plaviti razmu broda, sve je odjekivalo falsetom “The Brown Trout and The Nightingale”, da bi naposljetku prešlo u „Crucify me“, znanu kompoziciju koja u sebi nosi multimedijalni pečat i ID kojeg nose velike kompozicije.

Jedrilica hvata brzinu, kut nagiba se povećava, oblaci se opasno približavaju visini jarbola. Lagana kišica je počela padati, ali bio sam spreman. Kabanica je bila na dohvat ruke i uskoro je poslužila svojoj svrsi. Iako je bilo skoro podne, pomrčina dnevnog svjetla se spustila na površnu mora, nagovještavajući samo jedno, neveru.

Vjerojatno izgleda suludo, ali adrenalin koji kola venama u tim trenucima prevladava zdrav razum i jednostavno krećete u bitku s prirodom. Suludoj odluci je pridonijela  „Rivers Runs Through“ koja je svojom ljepljivom esencom nadvladala sve atmosferski ružno oko mene. Svojom je unutrašnjom ljepotom otrla kapi kiše s mog lica. Nisam ni pomislio okrenuti kormilo, skratio sam jedra i plovio ravno u centar, gdje vrtlog ponire u dubinu i periferija ne postoji.

Bio sam blizu tog vortexa kad je zasvirala „Hold Your Horses“ i kad mi se s usana ote, „Jebem te živote“. Kraj apsolutnog favorita albuma vortex je bio indiragandi (pičkin dim) i jebao sam mu majku, krenuo sam prema njemu, pa što bude.

Vrtlog me je zavrtio, lantina je neurotično prelazila s jedne na drugu stranu, opasno prijeteći da mi zakači lubanju, ali na sreću to nije dogodilo. Manje sreće je bilo s virom koji je zahvatio brod koji se počeo manijakalno vrtjeti, jedva se održavajući na površini.

Dok je svirao „Mind Heart“, brod se uslijed centrifuge izvukao iz vira i besciljno plutao mirnijim perifernim rubovima vodenog vrtloga.

Iznenada, skoro kako je i počelo, nad morem se nadvila bonaca koja je podcrtala zaglušujuću tišinu koja se razlila do horizonta. Note su bile jedino što je lebdjelo  u zraku.

Jedra su mlohavo klapala, tek sam sad osjetio glad.  Nije mi se dalo ribariti, otvorio sam paštetu i zalipija (rezervnu) zidarsku. Bilo je dovoljno.

Nije bilo druge, upalio sam motor kako bih se domogao obale. Misli su mi bile na albumu koji se još uvijek vrtio„When I Wake Up Tomorrow“  me je pratio dok se kopno napokon ukazalo i sve se nekako smirilo.

Dok je motor monotono klepetao, razmišljao sam. Već od samog početka je vidljivo da je produkciji posvećena ogromna pažnja. Nevjerojatno koncizna i do perverzije minuciozno razrađena, a ipak, ni u jednom trenutku ne postaje sama sebi svrha. Od prve do posljednje note u službi njenog veličanstva, kompozicije. Istančanim ukusom za odmjereno doziranje u svemu, od nota do efekata, tim za miks pultom je odradio rijetko viđeno.

U tom razmišljanju doplovio sam do sigurne lučice, vezao brod i bez raspremanja krenuo kući. Sredit ću ga malo kasnije, nije nikakva žurba, nisam imao volje, jer još nešto mi je prolazilo glavom, nikako uhvati što?
U hodanju prema kući mi je sinulo, carpe diem!

To je bilo to, bila je to misao koja je otvorila, pratila, zatvorila ovaj izuzetan dio dana i ostavila mu ostatak u obliku običnog dana do ponoći.

„Nothing last forewer …..“ je odzvanjalo mislima,  „today is gonna be yesterday, when I wake up tomorrow“, da ali, neke stvari su ipak predodređene da traju, možda ne vječno, ali dugo, dugo, … .

Ovaj album je jedan od njih!


J.R. August – “Crucify Me”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Related Posts

Jerko JakšićJerko Jakšić // 23.10.2019Pregledi: 2179

Flash news

Journey i the Pretenders najavili zajedničku turneju. Turneja počinje koncertom 15. Svibnja i završava 12. Rujna. Znajući statuse obaju grupa i činjenicu da je turneja samo po USA, vjerojatno će bi i dodavanja datuma.
Mark Lanegan najavio novi album “Straight Songs Of Sorrow”. Izlazak planiran za Travanj sljedeće godine!
Carlos Santana najavio novu turneju „Miraculous 2020 World Tour“. Kao što samo ime kaže, bit će to svjetska turneja, koja počinje sljedeće godine koncertima diljem Europe. Na turneji će se posebno osvrnuti na dva albuma koja su mu omeđila karijeru i ovih dana slave svoje godišnjice. Supernatural“, 20 godina od izlaska i „Abraxas“, koji ovih dana puni ravnih pola stoljeća.
Dave Mustaine (Megadeth) objavio da prodaje 150 gitara i priručnih uređaja iz svoje bogate zbirke.
Paul Barrere – R.I.P.!
Preminuo gitarista i vokal grupe Little Feat!
Pete Townshend je izjavio ono što se već naveliko zna, vrijeme muzike koja počiva na gitari je nepovratno iz nas. U dugom razgovoru s novinarima je i objasnio osnovni razlog. Ukratko, danas na YouTube servisu imate na stotine virtuoza koji su upotrebu gitare doveli i preko krajnjih granica i time je poistovjetili s violinom u klasičnoj muzici. Dakako, tim slijedom i sudbina je ista. Ukoliko se ništa drastično ne dogodi, Pete prognozira gašenje smjera s odlaskom velikih igrača s današnje scene.
——————————
Nova prog / underground izdanja:
The Shaking Sensations – “How Are We To Fight The Blight?”
Odd Logic – “Last Watch of the Nightingale”
Horizon’s End – “Skeleton Keys”
Michele Conta – “Endless Nights”
Crocodile – “Howling Mad Black Music Under Hot Stars”
——————————
Copyright ©2019 Music LP Underground®, Sva prava pridržana