No Banner to display

Koncerti

The Fogsellers – Šibenik, tvrđava “Barone” / 16. Listopada-2019.
Little Sisters – Split, Paradox / 18. Listopada-2019.
Visoki Napon – Split, Rock-O Bar / 18. Listopada-2019.
Zabranjeno pušenje – Split, Gripe / 18. Listopada-2019.
Šumski – Split, Circus (Monty Python) / 18. Listopada-2019.
Ultimatum – Split, Circus (Monty Python) / 19. Listopada-2019.
MILE KEKIN & Band – Split, BackBar PLAN B / 19. Listopada-2019.
Peter Smith & Hosters – Split, Circus (Monty Python) / 22. Listopada-2019.
Lucky Chops – Split, Judino Drvo / 23. Listopada-2019.
Alive & Massimo Canfora – Split, Metal Klub EKS / 24. Listopada-2019.
Atheist Rap – Split, Circus (Monty Python) / 25. Listopada-2019.
Tajni Gaz (Balašević tribute) – Split, BackBar PLAN B / 25. Listopada-2019.
11th Croatian Blues Challenge – Zagreb, Hard Place / 25. Listopada-2019.
Atheist Rap – Split, Circus (Monty Python) / 26. Listopada-2019.
Hladno Pivo – Split, Studentski dom Kampus / 26. Listopada-2019.
Jufkamental – Split, Circus (Monty Python) / 31. Listopada-2019.
Parni Valjak – Split, Spaladium Arena / 02. Studenoga-2019.
Dopethrone – Zagreb, Močvara / 04. Studenoga-2019.
Annihilator – Zagreb, Bogaloo / 10. Studenoga-2019.
Dreamers – Split, BackBar PLAN B / 22. Studenoga-2019.
Godspeed You! Black Emperor – Zagreb, Tvornica kulture / 22. Studenoga-2019.
Mark Lanegan Band – Zagreb, Tvornica Kulture / 26. Studenog-2019.
M.O.R.T. – Split, Spaladium Backstage / 30. Studenog-2019.
Neno Belan & Fiumens – Split, BackBar PLAN B / 30. Studenoga-2019.
Flashback (Bajaga Tribute) – Split, BackBar PLAN B / 06. Prosinca-2019.
At The Gates – Zagreb, Tvornica kulture / 12. prosinca-2019.
The Souler – Split, Dreamer Bar / 13. Prosinca-2019.
Urban & 4 – Split, BackBar PLAN B / 14. Prosinca-2019.
My Baby – Zagreb, Tvornica kulture / 14. prosinca-2019.
Dreamers (Bijelo Dugme tribute) – Split, BackBar PLAN B / 20. Prosinca-2019.
Pavel – Split, BackBar PLAN B / 28. Prosinca-2019.
Apocalyptica – Zagreb, Tvornica Kulture / 20. Siječnja-2020.
Celine Dion – Zagreb, Arena / 05. Lipnja-2019.
Lista koncerata se osvježava svaki dan!

Vijesti

GINGER BAKER – R.I.P.!

Obično se o pokojnicima govori sve najbolje, pa iako za života i ne bili baš primjer ponašanja i poštenja.
Ali postoje ljudi o kojima sve što se kaže nakon što preminu izgleda premalo, nikako i nadasve nedovoljno. I kad je još uz sve to slučaj da otiđe netko tko je stvarao povijest i bivao aktivni sudionik povijesnih zbivanja, onda se teško o toj ličnosti može pisati u par rečenica i reći i blizu onoga što je značila.

Nemoguće je iz današnje perspektive prikazati značaj i ulogu Ginger Bakera u muzici prošlog stoljeća, a pogotovo je nemoguće to sve skupa prenijeti nekome komu je njegovo ime samo jedno u nizu gerijatrijskih imena koja polako, ali sigurno silaze sa scene.

Stoga ovim tekstom neću ni pokušavati pokazati i dokazivati koliko je velik bio Ginger Baker, već mu sa svoje strane odati poštovanje za sve što mi je osobno priredio i užitke koje mi je pružio svojim tretmanom bubnjeva.

I odmah, kad govorimo o Bakeru, moramo podcrtati njegovu prgavu narav koja je bila u suštoj suprotnosti sviranju bubnjeva. Dok je kao bubnjar bio san svakog benda, dotle je kao osoba bio noćna mora istih, do te mjere da je imao perioda u životu kad nitko nije htio svirati s njime. Njegova prgava narav se manifestirala cijelog života, dok je najpoznatiji konflikt imao s Jack Bruceom, basistom s kojim je svirao veliki dio kreativnog života. Mrzli su se kao pas i mačka, a na sceni su funkcionirali kao jedan. Njihov animozitet je išao toliko daleko da je Bruce jednom izjavio: “It’s a knife-edge thing between me and Ginger. Nowadays, we’re happily co-existing in different continents (Bruce je u vrijeme kad je to izjavio živio u UK, a Baker u Južnoj Africi!) … although I was thinking of asking him to move. He’s still a bit too close”.

Nema smisla na ovom mjestu taksativno nabajati njegove projekte, od ranih dana pa sve do silaska s pozornice prije nekoliko mjeseci. Svi se ti podaci mogu lako pronaći na mnogo mjesta na netu, ali ono što se mora naglasiti jest njegova legislativa.

Ginger Baker bio i ostao izrazito jazz bubnjar, koji je u rock zalutao u traženju izazova, razvoju svoje svirke i njenom širenju na druga područja.

Zvjezdani uspon počinje u biti s pozivom Eric Claptona da s Jack Bruceom osnuju grupu koja bi svirala blues, odnosno njegovu urbanu verziju koja još nije bila ni u povojima. Po samom osnutku grupa Cream biva proglašena super grupom, iako na počeku i nije baš opravdala taj naziv osim impozantnih imena u njoj. No slučaj je htio da je Cream stjecajem okolnosti počeo izvoditi jamove kao dijelove kompozicija i to se pretvorilo u izričaj, izričaj u trend, trend u pravac i pravac u povijest, a pokretači u legende.

U tim su danima na svijetu postojali Eric Clapton, Jack Bruce i Ginger Baker. Sve ostalo je spram njih bila druga liga.

Ginger Baker je trebao biti prvi koji je u rock formaciju uveo dva bas bubnja. Pretekao ga Keith Moon, jer je Baker čekao da mu proizvođač dostavi prilagođene bubnjeve.

Unoseći jazz senzibilitet u rock bubnjanje, Baker stvara poseban stil kojeg je malo tko van jazz miljea mogao kopirati. Najbliži mu je bio Jon Hiseman, lider grupe Colosseum, koji je imao poprilično sličnu putanju sazrijevanja kao i Baker, te stoga i nije čudno da se ovaj duo u biti malo razlikuje, osim dakako po popularnosti.

Nakon raspada grupe Cream, Baker prelazi scile i haribde show businessa, stvara antologijske kompozicije, oformljava i raspušta bendove, sudjeluje u mnogobrojnim kolaboracijama, te bez prestanka razvija svoju ovisnost o konjima i polu. Ovo posljednje ga je nekoliko puta odvelo u bankrot, ali tvrdoglavi Irac je uvijek stao ponovo na noge i ponovo radi iste opsesije ulijetao u bankrot.

Sedamdesetih je bio legendaran njegov mitski put u Afriku, iz koje se vratio tek nakon poprilično godina s propalim projektom velikog studija u Lagosu. Studio je došao na dobar glas, ugostio je mnoge zvijezde tog doba, ali su ga iz te zemlje otjerale političke prilike.

Neko se vrijeme skrasio u Južnoafričkoj Republici, ali i Americi, vraćao se u Englesku i tako u nedogled. Njegov je život bio jedan komplot lutanja kontinentima, opsjednutost konjima i dakako, manijakalno bubnjanje po sve mu što ima razapetu kožu.

Svoj prgavi karakter je ispaljivao do zadnjih dana, razbio je nos reporteru koji ga je intervjuirao za dokumentarac „Beware of Mr Baker“, napustio je pozornicu u sred pjesme „Sunshine of Your Love“ na koncertu posvete Jack Bruceu, itd, itd.

Ako se spomene da je Ginger Bakera kao direktan uzor navelo poprilično najvećih bubnjara, John Bonham, Peter Criss, Neil Peart, Stewart Copeland, Ian Paice, Terry Bozzio, Dave Lombardo, Tommy Aldridge, Bill Bruford, Alex Van Halen, Danny Seraphine i Nick Mason, dakle cijela krema rock pokreta sedamdesetih, onda veličina Ginger Bakera ostaje neosporna i na tom polju.

Ukratko, napustio nas je najveći od najvećih. Otišao je prema gore gdje ga čeka vječni neprijatelj i isto tako vječni partner s kojim je bio ritam sekcija snova.

Valjda će bar sada gore njih dvoje zakopati ratnu sjekiru i pružiti si ruku pomirenja. Ako ne, hm, to je Ginger Baker!

R.I.P.!

Related Posts

Jerko JakšićJerko Jakšić // 06.10.2019Pregledi: 1116

Flash news

Objavljeni potencijalni stanari Kuće Slavnih (Rock & Roll Hall of Fame) za 2020-tu godinu. Prica se ponavlja, kupusara zvana raspored po žanrovima, bez fokusiranja na važnost i veličinu se nastavlja. Da ne duljim, imena, Judas Priest, Motörhead, Nine Inch Nails, Soudgarden, MC5, T. Rex, Thin Lizzy, Notorious B.I.G., Whitney Houston, Pat Benatar, Dave Matthews Bands, Depech Mode, the Doobie Brothers, Kraftwerk, Rufus Featuring Chaka Khan i Todd Rundgren.
Normalno, najvećih iz prog miljea opet nema. Postaje dosadno više pisati o tome.
Po drugi put je pulover kojeg je Kurt Cobain nosio na snimanju danas već legendarnog MTV Unplugged, na prodaju. Prvi put je kupljen za simboličnu sumu od pišljivih 137 000 dolara, a ovaj put se očekuje sitnica od 200 000 dolara. E da, pulover nikad nije opran, ..
Eagles najavili novu turneju sljedeće godine. Na njoj bi trebali izvoditi cijeli hit album „Hotel California“. Najava je stigla nakon tri rasprodana koncerta u Las Vegasu, gdje su nastupili u pratnji simfonijskog orkestra i zbora.
Ozzy Osbourne je ponovo odgodio dio turneje maštovitog naziva, “No More Tours 2”, koju je trebao odraditi po UK i Europi. Datumi u Svibnju sljedeće godine za američki kontinent ostaju isti. Ozzy se ne oporavlja od operacije kako je bilo predviđeno, te je ovaj korak bio neminovan.
Jimmy Page najavio izdavanje novog albuma „Catalyst“, ali samo s lirikom (spoken-word album). Liriku je napisala Scarlett Sabet, s kojom je Jimmy trenutno u vezi. O njegovom solo albumu koji se rađa već jedno dvadesetak godina, ni riječi!
Trakavica oko ujedinjenja i novog materijala grupe the Kinks se nastavlja. Ovaj put, po tko zna koji put, izgleda ozbiljno. Oba su brata Davies izjavila da rade na novom materijalu neslužbeno nazvanim “Project Kinks”
Aj da vidimo i to čudo!
Warren Haynes najavio novi album grupe Gov’t Mule.
Fleetwood Mac su napokon objavili da nastavljaju s turnejom koja je prekinuta radi bolesti Stevie Nicks. Objavljeni su novi datumi sa zaključno 16. Studenoga kad će s koncertom u Las Vegasu turneja završiti.
Metallica odgodila/otkazala već najavljenu turneju.
Razlog?
James Hetfield se mora vratiti na rehabilitaciju.
Mora bit da je gusto!
Kako bi obilježili pola stoljeća od izdavanja velikog albuma „the Decline and Fall of the British Empire“, (i usput odštancali lijepe škude!), grupa Kinks je najavila posebno izdanje koje će sadržavati do danas neobjavljenu pjesmu “The Future”, nastalu i snimljenu u vrijeme nastanka albuma.
——————————
Nova prog / underground izdanja:
Garcia Peoples – “One Step Behind”
Vision Divine – “When All The Heroes Are Dead”
Darío Mekler – “Retrofuturismos” EP
Fen – “The Dead Light”
Anthon Norwell Experiment – “Under My Dreams …Or My Skin”
——————————
Copyright ©2019 Music LP Underground®, Sva prava pridržana