No Banner to display

Koncerti

Black Midi – Zagreb, Močvara / 02. Listopad-2019.
Ča-val – Zagreb, Bogaloo / 11. Listopada-2019.
Brkovi – Split, Spaladium backstage / 12. Listopada-2019.
The Fogsellers – Šibenik, tvrđava “Barone” / 16. Listopada-2019.
Zabranjeno pušenje – Split, Gripe / 18. Listopada-2019.
Lucky Chops – Split, Judino Drvo / 23. Listopada-2019.
Parni Valjak – Split, Spaladium Arena / 02. Studenoga-2019.
Dopethrone – Zagreb, Močvara / 04. Studenoga-2019.
Annihilator – Zagreb, Bogaloo / 10. Studenoga-2019.
Godspeed You! Black Emperor – Zagreb, Tvornica kulture / 22. Studenoga-2019.
Mark Lanegan Band – Zagreb, Tvornica Kulture / 26. Studenog-2019.
At The Gates – Zagreb, Tvornica kulture / 12. prosinca-2019.
My Baby – Zagreb, Tvornica kulture / 14. prosinca-2019.
Lista koncerata se osvježava svaki dan!

Lokalna scena, Osvrti, Vijesti

LET 3 & PSIHOMODO POP – TROGIR, DVORANA VINKO KANDIJA / 08. RUJNA-2019.

Pobjednik: publika!

U sklopu Kula Kula festivala koje se održao ovo ljeto u Trogiru, kao završnica priređen je veliki koncert na kojem su nastupali Let 3 i Psihomodo Pop.

Razlog “dva u jedan” događaja je u u tome što je svojevremeno koncert grupe Let 3 bio odgođen radi lošeg vremena, te je organizator odlučio spojiti završni koncert s njihovim nastupom. Kako je kiša ozbiljno zaprijetila i ovom događaju, odlučeno je da se koncerti održe u dvorani Vinko Kandija.

Početak večeri i nije baš nagovještavao neku veliku gužvu, pogotovo što je dvorana u zakazanom terminu početka koncerta bila poluprazna. No, kako je početak po starom dobrom običaju odgođen skoro za sat vremena, pred početak koncerta Leta 3 dvorana je bila dobro, dobro popunjena. Sam pogled na shemu održavanja koncerta (parter nije bio predviđen za publiku!), nije ulijevao povjerenje, ali prve su note pokazale da će to biti jedna dobra večer, puna pozitivne atmosfere.

Let 3 je iskočio na pozornicu u svom standardno neortodoksnom izdanju i oprašili su sve što su imali u sat i po koliko je trajao njihov dio koncerta. Dakako, bisevi su bili u stilu (Mrle je imao svoj performanse 🙂 !)

Najveće iznenađenje ipak nije bio bend koji je dobro i moćno odradio svoj dio “posla”, već publika koja je doslovno „nosila“ pola koncerta. Moram priznati, rijetko u Trogiru idem na koncerte (zato jer ih nema!), i ugodno me je iznenadila činjenica da u Mom Malom Mistu ima toliko ljudi koji ipak imaju svoj mali muzički kutak koji nije državotvoran ili nametnut s istoka.

O svirci koju su isporučili Let 3 vjerujem da nema smisla lamentirati, (o njihovom pristupu i konceptu detaljnije možete naći u osvrtu ovdje!).

Iako rutinirano odrađen koncert, ipak su uspjeli uspostavit prisni kontakt s publikom (i pored ambisa u obliku praznog partera koji ih je dijelio!). No, zasluge za to ipak idu publici koja je reagirala na “svaku!”. Stoga je i atmosfera u dvorani bila pomalo nesvakidašnja,.

Nakon što je Let 3 sišao s pozornice, nakon kratke stanke nastupio je Psihomodo Pop, s neumornim Gobcem na čelu. Imali su nezahvalnu ulogu, nastaviti ondje gdje je Let 3 stao.

Početak njihove svirke je i pored žestokog starta ipak ostao u visjeti u zraku. No, nakon par kompozicija, stvar je legla, publika se ponovo zagrijala i koncertni scenario se počeo odvijati. Bilo je očito da je kao i u slučaju Leta 3 bend veoma uigran, svaka nota koja je dolazila s pozornice je bila uredno posložena u funkciji dizanja atmosfere i „rasplesavanja“ publike.

Nažalost, umor publike je uzeo danak, te se već u prvoj polovini koncerta počela lagano osipati da bi kraj koncerta dvorana dočekala napola prazna. No i tada, kad je u zraku (ponovo) visio fijasko, ostatak publike je „iznio na svojim plećima” cijelu predstavu, koja je iako u reduciranom broju, odradila svoju polovinu koncerta.

Bilo je očito da su neki koji su ostali ipak došli radi Psihomodo Popa. Ništa lošeg u tome, jer nakon što je odsvirana posljednja nota, ovo je bio jezičak na vagi koji je rekao, „događaj je u plusu“, atmosferski kao rijetko koji u ovom gradu (bar kad o rocku govorimo!).

Teško je i nezahvalno pisati o ovom i ovakvim koncertima, jer sloboda pristupa ipak determinira intonaciju kojom će odzvanjati tekst o njemu. No, ako se stvari postave objektivno, onda se konture neke ocjene ipak nadziru.

Ovo nije bio događaj na kojem će se pokazivati umješnost izvođača, niti su bili koncerti koji svoju art komponentu podređuje svemu ostalome. Bio je to zbir nastupa kojima je prvenstvena svrha bila da zabave, rasplešu, nasmiju i oraspolože auditorij. U tome su i jedan i drugi koncert u potpunosti uspjeli.

Tražiti išta više od toga u ovom kontekstu bi bilo izlišno i pretjerano. Iz dva razloga.
Kao prvo, parter je bio prazan, što je već u startu bio ogroman hendikep za koncerte. Prazni prostor predstavlja barijeru u komunikaciji pozornica – publika, a bez prisnog kontakta nema ni punokrvnog rock koncerta.

Druga je akustika dvorane, noćna mora svakog mix pulta pa tako i sinoćnjeg. Nevjerojatna količina jeke i svih popratnih efekata je vjerojatno primorala tonca na reduciranje mnogih parametara za konzolom, što je bilo najočitije za Davorova nastupa koji je bio nešto jace ozvučen nego Prlje iz Leta 3. Gabariti jeke i iritantnoga feed backa su time bili pojačani do granice distorzije. (bar u dijelu dvorane gdje sam ja bio. )

Repozicioniranje koncerta iz Kule Karmelengo u dvoranu je bilo opravdano. Iako se tako nije činilo, pa čak i tijekom koncerata su padale (zlobne) primjedbe na račun poteza, sam kraj koncerta je ipak pokazao da je organizator bio u pravu. Na posljednje note Psihomodo Popa nadovezala se kiša koja je „ulila ka iz kabla”.

Što više reći, večer je bila dobra, publika odlična, zabava vrhunska. Koga nije smetalo ostalo što sam gore nabrojio, dobro se proveo.

A to i jest bit izlaska, te ovaj događaj treba promatrati kroz tu prizmu.

Related Posts

Jerko JakšićJerko Jakšić // 09.09.2019Pregledi: 1153

Flash news

Ric Ocasek – R.I.P.!
Preminuo suosnivač, kompozitor i vokal grupe Cars.
Tool je sa svojim novim albumom “Fear Inoculum”, svrgnuo Tailor Swift s trona Billboard. Po samom objavljivanju album je u prvom danu prodan u, za danas, nevjerojatnom broju od 270 000 primjeraka. Album je isto tako na top listama diljem svijeta, i to na samom vrhu, među prvih pet (Njemačka, Holandija, Irska, Italija i Finska), dok je u Australiji zasjeo na prvo mjesto.
“That’s What It’s All About”
Svaka pjesma koja se u bilo kojem obliku pojavila na ovogodišnjoj MTV fešti, bilježi povećanje prodaje u prosjeku od 74%!
Istovremeno, boost u streamingu u industriji je zabilježio povećanje od 17% !
Bon Jovi objavio da radi na novom albumu, „Bon Jovi: 2020.“. Ne navodi se ni približan datum izdanja, samo da će se lansirati negdje sljedeće godine. (kako i sam naslov sugerira!)
Neil Young napokon objavio ime novog albuma kojeg će snimiti s pratećom grupom Crazy Horse. „Colorado“ će biti prvo studijsko izdanje ove formacije još od davne 2012. godine, kad su izdali album „Psychedelic Pill“. Paralelno s izdanjem albuma, bit će lansiran i dokumentarac o nastanku albuma, „Mountaintop Sessions“.
Priča o relikvijama se nastavlja. Ovaj je put u glavnoj ulozi Les Paul koju je Duane Allman koristio na snimanju antologijskog albuma “Layla“. Ova je gitara ujedno i postala sinonim za prvu fazu života grupe, prije nego je Duane poginuo u prometnoj nesreći. Postignuta cijena, prava sitnica, 1.25 milijuna dolara!
Jedna od najatraktivnijih koncertnih atrakcija današnjice, Foo Fighters, su najavili novi album u sljedećoj godini.
Biografija Stevie Ray Vaughana, „Texas Flood: The Inside Story of“, je postala best seller u Americi.
Zdravko Širola – Cajo – R.I.P.!
Preminuo bivši član Atomskog skloništa u kojem je svirao bubnjeve od 1981. do 1987. godine.
——————————
Nova prog / underground izdanja:
Eloy – “The Vision, The Sword & The Pyre (Part II)”
Flying Colors – “Third Degree”
Forest Field – “Seasons”
Uneven Structure – “Paragon”
Moron Police – “A Boat on the Sea”
Astrosaur – “Obscuroscope”
——————————
Copyright ©2019 Music LP Underground®, Sva prava pridržana