No Banner to display

Koncerti

The Splitters + Not Jane – Split, Circus (Monty Python) / 16. Studenog-2019.
Sanctus Dominus – Split, Circus (Monty Python) / 19. Studenog-2019.
Feredon – Split, Circus (Monty Python) / 21. Studenog-2019.
Svemirko – Split, Judino Drvo / 22. Studenog-2019.
058 – Split, AHA / 22. Studenog-2019.
Dreamers – Split, BackBar PLAN B / 22. Studenoga-2019.
Godspeed You! Black Emperor – Zagreb, Tvornica kulture / 22. Studenoga-2019.
Špurijus + Buža – Split, Circus (Monty Python) / 23. Studenog-2019.
Mark Lanegan Band – Zagreb, Tvornica Kulture / 26. Studenog-2019.
058 – Split, Circus (Monty Python) / 28. Studenog-2019.
M.O.R.T. – Split, Spaladium Backstage / 30. Studenog-2019.
Flying Head – Split, Circus (Monty Python) / 30. Studenog-2019.
Neno Belan & Fiumens – Split, BackBar PLAN B / 30. Studenoga-2019.
Natali Dizdar – Split, Judino Drvo / 06. Prosinca-2019.
The Soulers – Split, Rock-O bar / 06. Prosinca-2019.
Flashback (Bajaga Tribute) – Split, BackBar PLAN B / 06. Prosinca-2019.
At The Gates – Zagreb, Tvornica kulture / 12. prosinca-2019.
The Souler – Split, Dreamer Bar / 13. Prosinca-2019.
Urban & 4 – Split, BackBar PLAN B / 14. Prosinca-2019.
My Baby – Zagreb, Tvornica kulture / 14. prosinca-2019.
My Baby – Split, Judino Drvo / 15. Prosinca-2019.
Dreamers (Bijelo Dugme tribute) – Split, BackBar PLAN B / 20. Prosinca-2019.
Jinjer – Zagreb, Tvornica Kulture / 20. Prosinca-2019.
The Soulers – Zadar, Guma bar / 26. Prosinca.
J.R.August – Split, Judino Drvo / 27. Prosinca-2019.
Pavel – Split, BackBar PLAN B / 28. Prosinca-2019.
Apocalyptica – Zagreb, Tvornica Kulture / 20. Siječnja-2020.
Celine Dion – Zagreb, Arena / 05. Lipnja-2019.
Lista koncerata se osvježava svaki dan!

Lokalna scena, Osvrti, Vijesti

LET 3 & PSIHOMODO POP – TROGIR, DVORANA VINKO KANDIJA / 08. RUJNA-2019.

Pobjednik: publika!

U sklopu Kula Kula festivala koje se održao ovo ljeto u Trogiru, kao završnica priređen je veliki koncert na kojem su nastupali Let 3 i Psihomodo Pop.

Razlog “dva u jedan” događaja je u u tome što je svojevremeno koncert grupe Let 3 bio odgođen radi lošeg vremena, te je organizator odlučio spojiti završni koncert s njihovim nastupom. Kako je kiša ozbiljno zaprijetila i ovom događaju, odlučeno je da se koncerti održe u dvorani Vinko Kandija.

Početak večeri i nije baš nagovještavao neku veliku gužvu, pogotovo što je dvorana u zakazanom terminu početka koncerta bila poluprazna. No, kako je početak po starom dobrom običaju odgođen skoro za sat vremena, pred početak koncerta Leta 3 dvorana je bila dobro, dobro popunjena. Sam pogled na shemu održavanja koncerta (parter nije bio predviđen za publiku!), nije ulijevao povjerenje, ali prve su note pokazale da će to biti jedna dobra večer, puna pozitivne atmosfere.

Let 3 je iskočio na pozornicu u svom standardno neortodoksnom izdanju i oprašili su sve što su imali u sat i po koliko je trajao njihov dio koncerta. Dakako, bisevi su bili u stilu (Mrle je imao svoj performanse 🙂 !)

Najveće iznenađenje ipak nije bio bend koji je dobro i moćno odradio svoj dio “posla”, već publika koja je doslovno „nosila“ pola koncerta. Moram priznati, rijetko u Trogiru idem na koncerte (zato jer ih nema!), i ugodno me je iznenadila činjenica da u Mom Malom Mistu ima toliko ljudi koji ipak imaju svoj mali muzički kutak koji nije državotvoran ili nametnut s istoka.

O svirci koju su isporučili Let 3 vjerujem da nema smisla lamentirati, (o njihovom pristupu i konceptu detaljnije možete naći u osvrtu ovdje!).

Iako rutinirano odrađen koncert, ipak su uspjeli uspostavit prisni kontakt s publikom (i pored ambisa u obliku praznog partera koji ih je dijelio!). No, zasluge za to ipak idu publici koja je reagirala na “svaku!”. Stoga je i atmosfera u dvorani bila pomalo nesvakidašnja,.

Nakon što je Let 3 sišao s pozornice, nakon kratke stanke nastupio je Psihomodo Pop, s neumornim Gobcem na čelu. Imali su nezahvalnu ulogu, nastaviti ondje gdje je Let 3 stao.

Početak njihove svirke je i pored žestokog starta ipak ostao u visjeti u zraku. No, nakon par kompozicija, stvar je legla, publika se ponovo zagrijala i koncertni scenario se počeo odvijati. Bilo je očito da je kao i u slučaju Leta 3 bend veoma uigran, svaka nota koja je dolazila s pozornice je bila uredno posložena u funkciji dizanja atmosfere i „rasplesavanja“ publike.

Nažalost, umor publike je uzeo danak, te se već u prvoj polovini koncerta počela lagano osipati da bi kraj koncerta dvorana dočekala napola prazna. No i tada, kad je u zraku (ponovo) visio fijasko, ostatak publike je „iznio na svojim plećima” cijelu predstavu, koja je iako u reduciranom broju, odradila svoju polovinu koncerta.

Bilo je očito da su neki koji su ostali ipak došli radi Psihomodo Popa. Ništa lošeg u tome, jer nakon što je odsvirana posljednja nota, ovo je bio jezičak na vagi koji je rekao, „događaj je u plusu“, atmosferski kao rijetko koji u ovom gradu (bar kad o rocku govorimo!).

Teško je i nezahvalno pisati o ovom i ovakvim koncertima, jer sloboda pristupa ipak determinira intonaciju kojom će odzvanjati tekst o njemu. No, ako se stvari postave objektivno, onda se konture neke ocjene ipak nadziru.

Ovo nije bio događaj na kojem će se pokazivati umješnost izvođača, niti su bili koncerti koji svoju art komponentu podređuje svemu ostalome. Bio je to zbir nastupa kojima je prvenstvena svrha bila da zabave, rasplešu, nasmiju i oraspolože auditorij. U tome su i jedan i drugi koncert u potpunosti uspjeli.

Tražiti išta više od toga u ovom kontekstu bi bilo izlišno i pretjerano. Iz dva razloga.
Kao prvo, parter je bio prazan, što je već u startu bio ogroman hendikep za koncerte. Prazni prostor predstavlja barijeru u komunikaciji pozornica – publika, a bez prisnog kontakta nema ni punokrvnog rock koncerta.

Druga je akustika dvorane, noćna mora svakog mix pulta pa tako i sinoćnjeg. Nevjerojatna količina jeke i svih popratnih efekata je vjerojatno primorala tonca na reduciranje mnogih parametara za konzolom, što je bilo najočitije za Davorova nastupa koji je bio nešto jace ozvučen nego Prlje iz Leta 3. Gabariti jeke i iritantnoga feed backa su time bili pojačani do granice distorzije. (bar u dijelu dvorane gdje sam ja bio. )

Repozicioniranje koncerta iz Kule Karmelengo u dvoranu je bilo opravdano. Iako se tako nije činilo, pa čak i tijekom koncerata su padale (zlobne) primjedbe na račun poteza, sam kraj koncerta je ipak pokazao da je organizator bio u pravu. Na posljednje note Psihomodo Popa nadovezala se kiša koja je „ulila ka iz kabla”.

Što više reći, večer je bila dobra, publika odlična, zabava vrhunska. Koga nije smetalo ostalo što sam gore nabrojio, dobro se proveo.

A to i jest bit izlaska, te ovaj događaj treba promatrati kroz tu prizmu.

Related Posts

Jerko JakšićJerko Jakšić // 09.09.2019Pregledi: 1447

Flash news

Journey i the Pretenders najavili zajedničku turneju. Turneja počinje koncertom 15. Svibnja i završava 12. Rujna. Znajući statuse obaju grupa i činjenicu da je turneja samo po USA, vjerojatno će bi i dodavanja datuma.
Mark Lanegan najavio novi album “Straight Songs Of Sorrow”. Izlazak planiran za Travanj sljedeće godine!
Carlos Santana najavio novu turneju „Miraculous 2020 World Tour“. Kao što samo ime kaže, bit će to svjetska turneja, koja počinje sljedeće godine koncertima diljem Europe. Na turneji će se posebno osvrnuti na dva albuma koja su mu omeđila karijeru i ovih dana slave svoje godišnjice. Supernatural“, 20 godina od izlaska i „Abraxas“, koji ovih dana puni ravnih pola stoljeća.
Dave Mustaine (Megadeth) objavio da prodaje 150 gitara i priručnih uređaja iz svoje bogate zbirke.
Paul Barrere – R.I.P.!
Preminuo gitarista i vokal grupe Little Feat!
Pete Townshend je izjavio ono što se već naveliko zna, vrijeme muzike koja počiva na gitari je nepovratno iz nas. U dugom razgovoru s novinarima je i objasnio osnovni razlog. Ukratko, danas na YouTube servisu imate na stotine virtuoza koji su upotrebu gitare doveli i preko krajnjih granica i time je poistovjetili s violinom u klasičnoj muzici. Dakako, tim slijedom i sudbina je ista. Ukoliko se ništa drastično ne dogodi, Pete prognozira gašenje smjera s odlaskom velikih igrača s današnje scene.
——————————
Nova prog / underground izdanja:
Udo Pannekeet – “Electric Regions”
Anthony Phillips – “Strings Of Light”
A Formal Horse – “Here Comes A Man From The Council With A Flamethrower”
The Shaking Sensations – “How Are We To Fight The Blight?”
Odd Logic – “Last Watch of the Nightingale”
——————————
Copyright ©2019 Music LP Underground®, Sva prava pridržana