No Banner to display

Koncerti

Black Midi – Zagreb, Močvara / 02. Listopad-2019.
Ča-val – Zagreb, Bogaloo / 11. Listopada-2019.
Brkovi – Split, Spaladium backstage / 12. Listopada-2019.
The Fogsellers – Šibenik, tvrđava “Barone” / 16. Listopada-2019.
Zabranjeno pušenje – Split, Gripe / 18. Listopada-2019.
Lucky Chops – Split, Judino Drvo / 23. Listopada-2019.
Parni Valjak – Split, Spaladium Arena / 02. Studenoga-2019.
Dopethrone – Zagreb, Močvara / 04. Studenoga-2019.
Annihilator – Zagreb, Bogaloo / 10. Studenoga-2019.
Godspeed You! Black Emperor – Zagreb, Tvornica kulture / 22. Studenoga-2019.
Mark Lanegan Band – Zagreb, Tvornica Kulture / 26. Studenog-2019.
At The Gates – Zagreb, Tvornica kulture / 12. prosinca-2019.
My Baby – Zagreb, Tvornica kulture / 14. prosinca-2019.
Lista koncerata se osvježava svaki dan!

Lokalna scena, Osvrti

ZORAN PREDIN PJEVA ARSENA – ŠIBENIK, TVRđAVA SV. MIHOVILA / 31. KOLOVOZA-2019.

Starway to …

Svaki uspon prema tvrđavi sv. Mihovila počinje prvim korakom, ili bolje rečeno, prvom skalinom. A ima ih, … ko li ih je sve napravio!?!

Kao na ni jednom pohodu na koncerte, prilikom odlaska u Šibenik, uspon prema pozornici se računa kao dio folklora, ali i „time frame“ na kojeg se mora računati kad se planira odlazak na koncert.

Nije bilo nikakvih razloga da ni ovaj put ne bude tako, Zoran Predin je najavio odgođeni koncert u najljepšoj otvorenoj pozornici u nas.

Pohod je počeo od rive, jer, tribalo je napravit mali đir. Ne zagovaram uvođenje planinarskog ispita za uspon, ali da budu bar neke štacije kao međustanice prema tvrđavi, da se umorni optimisti osvježe i krenu dalje u nove stepeničaste pobjede.
I kad se stigne gori, mala plaketa, kao uspomena na avanturu 🙂 .

Koncert je počeo s malim zakašnjenjem, kažu tehničke prirode. Organizacija muzičkih događanja u ovoj tvrđavi je uvijek bila na visini i ovo je prvi put od kako odlazim tamo na koncerte da im se ispriječio taj problem. No, nije imao nikakvog uticaja na atmosferu koja je vladala već na samom ulazu, a pogotovo ne na koncert koji se odvijao u nekih sat i po, pa i više od toga.

„Zoran pjeva Arsena“ je naziv koncerta i istoimenog albuma kojeg je Predin izdao u čast Arsena Dedića. Za tu priliku je okupio grupu glazbenika, skoro pa jazz orijentacije i udahnuo klasicima Arsenovog opusa neki novi život, drugačiji, na trenutke lepršaviji.
Arsen je bio šansonjer i njegove su izvedbe bile krte, melodijski škrte. Predin je svojom gipsy swing obradom te melodije donekle razvio, iako ruku na srce, da bi ih se u potpunosti doživjelo u „obliku za široke mase“ potrebna je pop obrada. (najbolji je primjer pjesma “Ako priđeš bliže (Zagrli me)”, koji je u aranžmanu K. Kovaća i izvedbi Zdravka Čolića doživjela nezapamćeni uspjeh na našim prostorima)

Na drugi pak stranu, gipsy swing orijentacija, kako je naziva Predin, nam je donijela nova ruha u koja su se oblačile kompozicije znane iz skoro „a cappella“ originala. Ukratko, ako je mislio odati poštovanje i ukazati kako još mogu izgledati i zvučati standardi Arsena Dedića, onda je u tome u potpunosti uspio.

Iako je tijekom koncerta izveo svoje dvije pjesme, stilski savršeno uklopljene u koncept koncerta, pa i obrade drugih umjetnika, (na bisu i Olivera), sve su izvedbe bile savršeno nivelirane kako u dinamici, tako i samom umjetničkom dojmu. Tomu je pridonio nesvakidašnje dobar prateći bend (ako ga mogu nazvati prateći!, jer..), kojem je Predin ostavio “zraka” i ovi duboko udahnuli i izdahnuli s Djangom i temom iz filma „Chocolat“.

Sublimiraju opći utisak na koncert ipak se kroz misli provlači nit koja kaže da u biti ovo i nije bio klasičan koncert. Komornost, posvećenost, pa i ozračje upućuje na predstavu, ne toliko multimedijalnu, koliko esencijalno u načinu prezentacije.
Ne bih taj pojam miješao s dinamikom, jer sam je koncert bio veoma bogat tempom. U nebrojeno prilika je publika, koja je dobrano napunila sva sjedeća mjesta, sudjelovala u izvedbi, pa čak i sama vodila, dok je Predin samo dirigirao.

Bio je i jedan moment kad je „podlo“ navukao publiku da zapjeva „Bandiera Rossa … „. („to ste vi rekli, nisam ja! 🙂 ). Bio je to najsimpatičniji trenutak koncerta, popraćen obostranim smjehom.

Kad se govori o nekoj kulminaciji ili peaku, teško je izdvojiti pjesmu ili dio koncerta baš radi niveliranosti izvedbe pjesama, od kojih je svaka zračila svojim senzibilitetom i porukom autora, (koji vjerojatno sada na nebu kad mu netko zazvoni na vrata, zaviče , „ko je!“ i ne otvori vrata.)

Bio je to Arsen kakvog svi znamo, ali u jednom novom ruhu. Osobno ne poznam nikoga kome ovaj način čuvanja uspomene na velikana nije drag ili u najmanju ruku dovoljno dobar da mu podari pljesak.

Arsen Dedić je bio jedan od najvećih. Kad se neke pjesme počnu proglašavati kao narodne, a iza njih stoji živo biće koje ju je napisalo, onda je aura velikana neupitna i protokom vremena može samo rasti.

Toga je svjestan i Predin i na veoma osoban način pridonosi tom statusu.

Related Posts

Jerko JakšićJerko Jakšić // 01.09.2019Pregledi: 1141

Flash news

Ric Ocasek – R.I.P.!
Preminuo suosnivač, kompozitor i vokal grupe Cars.
Tool je sa svojim novim albumom “Fear Inoculum”, svrgnuo Tailor Swift s trona Billboard. Po samom objavljivanju album je u prvom danu prodan u, za danas, nevjerojatnom broju od 270 000 primjeraka. Album je isto tako na top listama diljem svijeta, i to na samom vrhu, među prvih pet (Njemačka, Holandija, Irska, Italija i Finska), dok je u Australiji zasjeo na prvo mjesto.
“That’s What It’s All About”
Svaka pjesma koja se u bilo kojem obliku pojavila na ovogodišnjoj MTV fešti, bilježi povećanje prodaje u prosjeku od 74%!
Istovremeno, boost u streamingu u industriji je zabilježio povećanje od 17% !
Bon Jovi objavio da radi na novom albumu, „Bon Jovi: 2020.“. Ne navodi se ni približan datum izdanja, samo da će se lansirati negdje sljedeće godine. (kako i sam naslov sugerira!)
Neil Young napokon objavio ime novog albuma kojeg će snimiti s pratećom grupom Crazy Horse. „Colorado“ će biti prvo studijsko izdanje ove formacije još od davne 2012. godine, kad su izdali album „Psychedelic Pill“. Paralelno s izdanjem albuma, bit će lansiran i dokumentarac o nastanku albuma, „Mountaintop Sessions“.
Priča o relikvijama se nastavlja. Ovaj je put u glavnoj ulozi Les Paul koju je Duane Allman koristio na snimanju antologijskog albuma “Layla“. Ova je gitara ujedno i postala sinonim za prvu fazu života grupe, prije nego je Duane poginuo u prometnoj nesreći. Postignuta cijena, prava sitnica, 1.25 milijuna dolara!
Jedna od najatraktivnijih koncertnih atrakcija današnjice, Foo Fighters, su najavili novi album u sljedećoj godini.
Biografija Stevie Ray Vaughana, „Texas Flood: The Inside Story of“, je postala best seller u Americi.
Zdravko Širola – Cajo – R.I.P.!
Preminuo bivši član Atomskog skloništa u kojem je svirao bubnjeve od 1981. do 1987. godine.
——————————
Nova prog / underground izdanja:
Eloy – “The Vision, The Sword & The Pyre (Part II)”
Flying Colors – “Third Degree”
Forest Field – “Seasons”
Uneven Structure – “Paragon”
Moron Police – “A Boat on the Sea”
Astrosaur – “Obscuroscope”
——————————
Copyright ©2019 Music LP Underground®, Sva prava pridržana