No Banner to display

Koncerti

The Stranglers – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 21. Kolovoza-2019.
Zoran Predin pjeva Arsena – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 31. Kolovoza-2019.
Evo Ruke – Split, Đardin / 28. Lipnja – 08. Rujna – 2019.
Black Midi – Zagreb, Močvara / 02. Listopad-2019.
Godspeed You! Black Emperor – Zagreb, Tvornica kulture / 22. Studenoga-2019.
Mark Lanegan Band – Zagreb, Tvornica Kulture / 26. Studenog-2019.

Lokalna scena, Osvrti

4TH INTERNATIONAL BLUES DAY – SPLIT, OVčICE / 02. & 03. KOLOVOZA-2019.

Blues forever! / posvećeno Ceciliji LoForti!

Klub Ovčice je već niz godina centralno blues mjesto u Splitu gdje se, sad već tradicionalno slavi internacionalni dan bluesa.

Fešta u obliku malog festivala traje dva dana i do sada su na pozornici prodefilirali mnogi blues umjetnici raznih provenijencija. No, zajedničko im je izvorište, a u mnogim slučajevima i inspiracija u root izričaju koji se kroz različite varijacije provlači kroz cijelo vrijeme trajanja festivala.

Kako je brojka pet neka okrugla brojka kad o godinama govorimo, sljedeće godine će biti ukrašena i proslavom petogodišnjega rada kluba i organizacija muzičkih događanja.

Za ovu, dakle, uvodnu godinu festival je bio koncipiran i oslonjen na domaće snage, koje su pokazale da ne samo ne zaostajemo za ostalim svjetskim scenama kad je blues u pitanju, već da se protokom vremena lokalni izričaj toliko obogatio da se na nivou scene ravnopravno „bori“ s ostalima u okruženju. Pomalo zadivljujuća činjenica znajući odnos medija, ali i main stream publike spram ove danas već pomalo ignorirane forme.

No, dok je Ovčica i sličnih klubova, blues će uvijek imati svoje utočiste i s te strane poželimo dug život ovom festivalu.
Dakle, 2019.-ta godina je protekla ovako:

4th International Blues Day – Ovčice / 02. Kolovoza-2019.

Edi East Trance Blues je otvorio tradicionalni 4th International Blues Day festival u Ovčicama.

Doduše, Denis Bižaca je svojim kvizom na rock tematiku i te kako dobro zagrijao, ali i osladio auditorij, pa je festival de facto počeo i prije početa.
Slatkim nagradama se nije nitko mogao oduprijeti, pa je tako i pisac ovih redaka mumao čokoladu u kombinaciji s pivom.

Edi East Trance Blues ili skraćeno EETB je čudnovata pojava na našem muzičkom nebu. Iz nekoliko razloga. Prvo što je nastao kao projekt Edi Maružina, poznatog kao frontman Gustafa, a drugo, ono važnije, što u urbani blues izričaj uvodi istarski dijalekt i time okreće os interesa publike na jednu sasvim drugu stranu.
Obilato garnirajući tekstove s poštapalicama u dijalektu, Edi i ekipa na scenu donose svjež vjetar koji ne rijetko izmami osmjeh na licu prisutnih.

To je „front“ s kojim EETB kreću prema publici i formula je i te kako uspješna. No, ne bi bila da bend nije majstorski uigran, do granica perfekcije, te na sceni djeluju kao jedno tijelo.
Edi pak sa svoje strane vokalom i samim pristupom svirci osigurava uporište u kojem nema ni najmanje sumnje u izvor odakle sve skupa dolazi. Urbana varijanta root bluesa provedena kroz bezbojne filtere i presvučena „istarskom“ lirikom.

Činjenica da su novi na našoj sceni ih opravdava što nemaju dovoljno materijala za cjelovečernji koncert, pa su na kraju po drugi put izveli svoje buduće standarde. (Početkom godine su izdali prvi album „Sumpor“ ). To ni malo nije naškodilo percepciji nastupa, pa i benda koji u budućnosti obećava vrhunsku zabavu, dakako, za onog tko voli muziku koju sviraju.

A njih je u Ovčicama bilo, možda ne u pretjerano velikom broju. Da, mogla je stati još pokoja duša željna blues čistilišta, ali s obzirom na (ne) vrijeme tijekom kojeg se održao festival i olujni vjetar koji je tutnjalo Splitom, organizator može biti zadovoljan.

4th International Blues Day – Ovčice / 03. Kolovoza-2019.

Drugi dan su otvorile mlade snage, koje baš i nisu više toliko mlade, Go Lilly. Od kako su prvi put nastupili na ovoj pozornici, prije par godina, do koncerta kojeg su priredili kao predgrupa, napravili su veliki iskorak. Kako u instrumentalom, tako i vokalnom smislu. Drago mi je da sam i sam tome pridonio konstruktivnom kritikom koja je pravilno shvaćena i umjesto kenjkanja i lamentiranja nad „zločestim kritičarem koji ih mrzi“, zagrizli su kiselu jabuku i pretvorili je u slatko voće.
Bez ulaženja u druge detalje, za ovaj nastup Go Lilly, tumb up!

Nakon kratke pauze na sceni su došli Fire Rats. Da je u ovoj kombinaciji s ovakvim repertoarom bilo tko drugi izašao na pozornicu, teško da bi privukao pažnju notornih sa šanka, a kamoli trezvenog ljubitelja muzike danas. No imena, Hrepa, Yogi i Leo su dala ovom bendu vatrenih pantagana auru velikog, ma o čemu se radilo.

I obistinilo se, kao i na posljednjem koncertu na istoj pozornici, Fire Rats su dočekani s oduševljenjem i ispraćeni, ne s kurtoaznim pljeskom, već iskrenim ovacijama. A publika je imala i te kako debeli razlog za to. Pustimo na stranu što su neuigrani, što se manifestiralo većinom kroz neverbalnu komunikaciju očima, pustimo na stranu što je broj njihovog druženja jednak broju koncerata, što znači oko četiri, ako sam dobro brojio, pustimo na stranu da su standardi koje su izvodili tisuću puta već čujni, a stavimo na stranu samo jedno. I to samo jedno je preteglo vagu tresnuvši s pijatom u kojem se nalazi uteg treskom u pod.

Nema smisla elaborirati ponaosob svakog od njih, jer to je već na ovom portalu napravljeno par puta, nema ni smisla lamentirati o „nekim boljim vremenima“ jer bolja vremena su SADA i u ovom trenutku, ako ga se znade proživjeti i doživjeti.
Ovaj je trio jednostavno zapanjujući jer objedinjuje esencijalnu notu „what is all about“ i to isporučuje bez kompleksa i na trenutke u gabaritima kojih se ne bi zasramili daleko, daleko poznatiji bendovi današnjice, ali i prošlosti.

Šetajući repertoarom od roota do urbanog, dotičući pri tom velikane žanrova, Vatrene Pantagane su posijali skoro pa kaos u gledalištu.
A to se cijeni!

Kad bi kojim slučajem postali kućni bend Ovčica, vjerojatno bi se glas o nekom klubu, s nekim tamo bendom, prenio i preko Velike Bare, da, to je toliki potencijal.
Ne vjerujete?

A tko vam je kriv, trebali ste biti na pravom mjestu u pravo vrijeme. Oni sretnici koji su ispunili ta dva uvjeta će potvrditi moje riječi, a vama ostaje pričekati sljedeću godinu, pa ako nastupe, eto vam šanse.

4th International Blues Day je završio. Bio je to mali festival, prepun dobrih vibracija i još boljeg, ali i slađeg raspoloženja, bio je to kao i svi dosadašnji festivali u ovom klubu, opuštajući provod koji se komotno može poistovjetiti s boravkom u dnevni boravak u kući u kojoj živite.

Dakle, slijedi peti, jubilarni koji će biti popraćen s mnogo događaja. Ostanite na stranicama MLP-U portala, detalji slijede čim budu dostupne informacije.

Related Posts

Jerko JakšićJerko Jakšić // 04.08.2019Pregledi: 1128

Flash news

Peter Fonda – R.I.P.!
„Easy Rider“ legende odlaze jedna za drugom, preminuo je Peter Fonda.
Jack Nicholson je još jedini živ.
Početkom ovog mjeseca Ed Sheeran je oborio jedan od najprestižnijih rekorda u muzičkoj industriji. Naime, njegova aktualna turneja „Divide“, je dosegla najveću sumu koja se ikada inkasirala na koncertima. Drugim riječima, turneja koja traje već dvije godine i obuhvatila je do sada 246 koncerata, inkasirala je impresivnih 737 milijuna dolara. Kad se zna da je do kraja turneje ostalo još devet koncerata, očito je da će se rekord i te kako „debelo“ premašiti. Dosadašnji rekorderi su bili U2 i turnejom iz 2011. godine, kad su inkasirali 736 milijuna dolara.
Danas smo u stilu, koncerti i lova!
Nakon 37 koncerata Paul McCartney je sa svojom „Freshen Up“ turnejom do sada inkasirao ravnih 129 milijuna dolara, s prodanih 928 252 ulaznica. Ovo ga smješta unutar deset najuspješnijih prema Billboardu! (a tek mu je 70 i neka!)
Weed legenda, Willie Nelson otkazao koncerte najavljene turneje rad iz zdravstvenih razloga.
Devo najavili nastup na Desert Daze festivalu i istovremeno obavijestili medije da će im to vjerojatno biti posljednji nastup.
Nevoljama nikad kraja, kad Murphy hoće, onda hoće. Nakon peripetija s organizacijom turneje, The Allman Betts Band su prebacili više od 30 koncerta na druge datume, jer je Devon Allman svršio u bolnicu na operaciju slijepog crijeva. Odgođeni koncerti su se trebali održati u USA i Europi.
Ogranak korporacije Warner Brothers, Warner Music je objavio rezultate kvartalnog poslovanja. Iako očekivano, ipak nisu očekivali toliki rast streaming, koji je samo u četiri mjeseca narastao za dvocifreni broj i time zaokružio prihode na jednu milijardu dolara. (koliko je rast streaminga u brojkama, za sada ostaje tajna!)
Santana je objavio datume održavanja intimnih koncerata u Las Vegasu za sjedeću godinu. Kako su svi ovogodišnji „resident“ koncerti bili mjesecima unaprijed rasprodani, Santana nije imao dilema za sljedeću godinu. Istovremeno je u medije plasirao datume predstojeće turneje.
Byrd NO MORE!
Roger McGuinn je odbio bilo kakvu mogućnost ujedinjenja s David Crosbyjem i ponovnom oformljivanju legendarne grupe Byrds.
Dušan Kojić Koja, (Disciplina kičme), doživio moždani udar i nalazi se u bolnici u induciranoj komi.
——————————
Nova prog / underground izdanja:
Imagin’Aria – “Exeligere”
ESP Project – “The Rising”
Different Light – “Binary Suns (Part 1 – Operant Condition)”
25 Yard Screamer – “Natural Satellite”
CIRKUS – “Voodooland”
——————————
Copyright ©2019 Music LP Underground®, Sva prava pridržana