No Banner to display

Koncerti

The Stranglers – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 21. Kolovoza-2019.
Zoran Predin pjeva Arsena – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 31. Kolovoza-2019.
Evo Ruke – Split, Đardin / 28. Lipnja – 08. Rujna – 2019.
Black Midi – Zagreb, Močvara / 02. Listopad-2019.
Godspeed You! Black Emperor – Zagreb, Tvornica kulture / 22. Studenoga-2019.
Mark Lanegan Band – Zagreb, Tvornica Kulture / 26. Studenog-2019.

Lokalna scena, Osvrti

ANNA OXA – ŠIBENIK, TVRđAVA SV. MIHOVILA / 30. SRPNJA-2019.

Komorni posjet s Apenina!

Anna Oxa je više od pop ikone s Apenina. Svojim neortodoksnim i emocionalnim pristupom izvedbama kompozicija je sebi priskrbila naziv „la Voce e il Cuore“, što u biti tek donekle determinira ovu umjetnicu. Razlog tome je različitost utjecaja u skladbama, ali i pristup aranžmanima. Krećući se stazom između kancone i progresivnog izričaja, Anna Oxa neminovno svojim pjesmama nosi pečat obje strane koje se na Apeninskom poluotoku mjestimično preklapaju, sijeku, ali i udaljuju do neprepoznatljivosti.

Ovako opisana muzika koju ova diva izvodi možda izgleda komplicirano i teško za razumjeti, ali zato muzika i postoji da svojim notama na opipljiv i veoma vidljiv način da sliku filma kojeg vrti ili opisa atmosfere koju prenosi.

U tom kontekstu koncert Anne Oxe u šibenskoj tvrđavi sv. Mihovila je bio izuzetan, koncert koji je, da bi se o njenu moglo trezveno razmišljati, trebao imati iza sebe prospavanu noć i s njenim odmakom donijeti konačni (osobni) sud.

Bivajući sve samo ne klišeizirana pop diva, Anna Oxa je pružila izuzetan koncert, prepun prigušenih emocija u komornoj atmosferi stoljetnog zdanja. Same zidine utvrde u sprezi sa zvukom koji je dolazio s pozornice i Aninim glasom davali su upečatljivu sliku jednog trenutka koji u svojim varijacijama trajao i trajao.

Iako nepretenciozno zamišljen koncept koncerta, isti je i te kako pažljivo doziran, majstorski realiziran, tako da se u ni jednom trenutku njegovog trajanja ne bi moglo reći da je bio ispod nekog (visokog) prosjeka koncerta.

Instrumentalno je sve bilo na visini, ali ono što najviše impresionira u ovom segmentu jest simbioza njenog „lutanja“ stilovima, od klasičnog popa, umivene (stilizirane) progresive, pa sve do etna i natrag, te njenog glasa. Iako se u početku, dok tehnika nije „sjela na svoje“ činilo da je Anna izgubila dobar dio svojih vokalnih mogućnosti, u tijeku koncerta je to i te kako demantirala. Posebno iznenađenje predstavljaju dionice koje je odradila u visokim registrima. Njih doduše nije bilo puno, ali sve što je odradila u tim visinama je bilo čisto i impresivno.

Šesteročlani bend s arsenalom instrumenata i veoma kompleksnim aranžmanima je ispričao jednu posebnu (apeninsku sympho rock) priču. Dakako, teško se bilo oduprijeti dojmu uzora, Le Orme, PFM, I New Trolls, Banco, … , su nekako visjeli u zraku.

I u tom kontekstu koncert je bio izuzetan, pogotovo autoru ovih redaka koji ipak u prošlosti nije imao bliskih susreta s opusom Anne Oxe.

Sve u svemu, koncert je protekao u komornoj atmosferi koja mu je davala auru mističnog, izvanserijskog događaja s okusom vrhunskog ugođaja.

No, taj vrhunski ugođaj je ipak bio zasjenjen, ne velikim, ne presudnim, ali iritantnim trenucima. Prvi je bio prilikom simultanog prijevoda Anninog obraćanja publici, kad je u biti recitirala „poslanicu“, odnosno stihove. Očito u želji da svi razumiju o čemu govori, organizator je angažirao simultano prevođenje, koje se pokazalo kao promašaj.
Druga iritirana pojava nije utjecala na cijelo gledalište, ali jest ozbiljno na najgornje redove tribina, gdje se skoro cijelo vrijeme koncerta, a pogotovo za njegovog tihog djela ili Anninih najava čuo glasan razgovor koji se vodio za šankovima tik ispod tih tribina. Vjerujem da je mnogima koji su sjedili iznad tih mjesta koncert bio poprilično okrznut time, te bih ovim putem zamolio organizatora da ipak skrene pažnju osoblju koje radi da upozori posjetitelje da ne ometaju koncert.

Anna Oxa je svojim koncertom ipak ostavila i te kako pozitivan dojam, pogotovo što je u gledalištu bilo veoma mnogo njenih istinskih ljubitelja, koji su često u glas s njom pjevali refrene ili samo podizali ruke u znak odobravanja. Taj dio folklora svakog dobrog koncerta je trajao od prve do posljednje note, pa i bisa s kojim se diva oprostila od Šibenika i njegove publike.

Drago mi je što sam bio na ovom koncertu, i hvala organizatoru na njegovom održavanju. Njime je stavio još jednu veliku „OK recku“ na dršci panela na kojem bilježi uspjele događaje i koncerte koji će mnogima ostati u sjećanju.

Related Posts

Jerko JakšićJerko Jakšić // 31.07.2019Pregledi: 1138

Flash news

Peter Fonda – R.I.P.!
„Easy Rider“ legende odlaze jedna za drugom, preminuo je Peter Fonda.
Jack Nicholson je još jedini živ.
Početkom ovog mjeseca Ed Sheeran je oborio jedan od najprestižnijih rekorda u muzičkoj industriji. Naime, njegova aktualna turneja „Divide“, je dosegla najveću sumu koja se ikada inkasirala na koncertima. Drugim riječima, turneja koja traje već dvije godine i obuhvatila je do sada 246 koncerata, inkasirala je impresivnih 737 milijuna dolara. Kad se zna da je do kraja turneje ostalo još devet koncerata, očito je da će se rekord i te kako „debelo“ premašiti. Dosadašnji rekorderi su bili U2 i turnejom iz 2011. godine, kad su inkasirali 736 milijuna dolara.
Danas smo u stilu, koncerti i lova!
Nakon 37 koncerata Paul McCartney je sa svojom „Freshen Up“ turnejom do sada inkasirao ravnih 129 milijuna dolara, s prodanih 928 252 ulaznica. Ovo ga smješta unutar deset najuspješnijih prema Billboardu! (a tek mu je 70 i neka!)
Weed legenda, Willie Nelson otkazao koncerte najavljene turneje rad iz zdravstvenih razloga.
Devo najavili nastup na Desert Daze festivalu i istovremeno obavijestili medije da će im to vjerojatno biti posljednji nastup.
Nevoljama nikad kraja, kad Murphy hoće, onda hoće. Nakon peripetija s organizacijom turneje, The Allman Betts Band su prebacili više od 30 koncerta na druge datume, jer je Devon Allman svršio u bolnicu na operaciju slijepog crijeva. Odgođeni koncerti su se trebali održati u USA i Europi.
Ogranak korporacije Warner Brothers, Warner Music je objavio rezultate kvartalnog poslovanja. Iako očekivano, ipak nisu očekivali toliki rast streaming, koji je samo u četiri mjeseca narastao za dvocifreni broj i time zaokružio prihode na jednu milijardu dolara. (koliko je rast streaminga u brojkama, za sada ostaje tajna!)
Santana je objavio datume održavanja intimnih koncerata u Las Vegasu za sjedeću godinu. Kako su svi ovogodišnji „resident“ koncerti bili mjesecima unaprijed rasprodani, Santana nije imao dilema za sljedeću godinu. Istovremeno je u medije plasirao datume predstojeće turneje.
Byrd NO MORE!
Roger McGuinn je odbio bilo kakvu mogućnost ujedinjenja s David Crosbyjem i ponovnom oformljivanju legendarne grupe Byrds.
Dušan Kojić Koja, (Disciplina kičme), doživio moždani udar i nalazi se u bolnici u induciranoj komi.
——————————
Nova prog / underground izdanja:
Imagin’Aria – “Exeligere”
ESP Project – “The Rising”
Different Light – “Binary Suns (Part 1 – Operant Condition)”
25 Yard Screamer – “Natural Satellite”
CIRKUS – “Voodooland”
——————————
Copyright ©2019 Music LP Underground®, Sva prava pridržana