No Banner to display

Koncerti

Parni Valjak – Trogir, Kula Kamelengo / 24. Srpnja-2019.
Jezerski Woodstock – Jezera / 25. Srpnja-2019.
Zoran Predin pjeva Arsena – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 28. Srpnja-2019.
Anna Oxa – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 30. Srpnja-2019.
Kula Kula festival – Trogir, Kula Kamerlengo / 01. – 03. Kolovoza-2019.
Fuliranje – Tisno, The Garden Resort / 01.-04. Kolovoza-2019.
Nox Festival 2019 – Šibenik, Martinska / 02. Kolovoza-2019.
6. SuperUho Festival – Primošten / 02. – 04. Kolovoza-2019.
Membrain Festival 2019 – Šibenik, Martinska / 08-11 Kolovoza-2019
Matej Meštrović & Južnočeška filharmonija – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 14. Kolovoza-2019.
Blast Fest 2019.- Šibenik, Martinska / 16. Kolovoza-2019.
Pirovac Blues Festival – Pirovac / 19. – 21. Kolovoza-2019.
The Stranglers – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 21. Kolovoza-2019.
Evo Ruke – Split, Đardin / 28. Lipnja – 08. Rujna – 2019.
Black Midi – Zagreb, Močvara / 02. Listopad-2019.
Godspeed You! Black Emperor – Zagreb, Tvornica kulture / 22. Studenoga-2019.
Mark Lanegan Band – Zagreb, Tvornica Kulture / 26. Studenog-2019.

Recenzije

PETER GABRIEL – „RATED PG“

A kokice?

Tijekom svoje solo karijere, nezadovoljan ukusom suvremene glazbe, sa svojim ekspanzivnim glazbenim svjetonazorom, Peter Gabriel krenuo je na hodočašće kako bi izmijenio viđenje današnje glazbe prema vlastitim kriterijima, koristeći kreativnost i sposobnost spajanja svih elemenata preuzetih iz različitih žanrova i ambiciozno eksperimentirajući, usput postavljajući vrlo visoke standarde.

Uz uvijek prisutnu određenu dozu teatralnosti, Gabriel je zadržao svoj prog-duh i inovativno ga kombinirao sa zvukovima world music glazbe, klasične i ambijentalne elektronske glazbe, ponekad čak i pop glazbe, te postupno stvarao dirljiv, osobni stil epskih razmjera, koji nadilazi uobičajenu klasu žanrova.

Zar glazbeni intelekt koji može biti definiran kao sposobnost da bude uspješan u bilo kojem žanru za koji se odluči, čak i ako nema nikakve veze s onim što je prethodno radio, uz mogućnost širenja izvan granica određenog stila ili vještine, nije obilježje genija?

Osim toga, on je i dalje društveni aktivist, prvenstveno kao suosnivač organizacije za ljudska prava Witness, te čvrsti zagovornik istraživanja drugih glazbenih kultura kroz svoj Real World Records i WOMAD (World Of Music & Dance) turneje i predstave.

Iako je sve ove godine bio zauzet, često nastupajući, vodeći razne glazbene projekte, ali i one koji nisu dio glazbenog poslovanja, činjenica je da je prošlo duže vrijeme otkako je objavljen njegov posljednji studijski album, stoga je ovogodišnji ‘Rated PG’ više nego dobrodošlo izdanje.

S obzirom da je u dobi od 17 godina odustao od mjesta na filmskoj školi kako bi nastavio karijeru u glazbi, ne čudi što je oduvijek volio kombinaciju filma i glazbe.

Prvu priliku da zadovolji tu sklonost dobio je kada je zamoljen da stvori glazbu za film Alan Parker-a ‘Birdy’ 1985. godine. Daljnji filmski rad, uključujući njegovu glazbu za kontroverzni ‘The Last Temptation Of Christ’ (koji je postao album ‘Passion’, po mom skromnom mišljenju najbolji soundtrack ikad) Martina Scorsese-a i soundtrack filma Philip Noyce-a, ‘Rabbit-Proof Fence’ (objavljen kao album ‘Long Walk Home’), nastavlja šireći taj interes.

Osim rada na kompletnom soundtracku, također je povremeno pridonosio pojedinim pjesmama u raznim filmovima (slijedom skladbi na albumu: ‘Babe 2: Pig In The City’, ‘Wall-E’, ‘Virtuosity’, ‘Shall We Dance?’, ‘Natural Born Killers’, ‘Birds Like Us’, ‘Against All Odds’, ‘The Reluctant Fundamentalist’, ‘Les Morsures de l’Aube’, ‘Say Anything’), a ovaj album istražuje tu drugu vezu koju je stvorio između glazbe i filma.

Ova kolekcija pjesama napisanih ili ko-napisanih, ili samo izvedenih posebno za neke filmske projekte (primjerice “That’ll Do”, Randy Newman-a i “The Book Of Love”, Stephin Merrit-a), je prilika da se po prvi put na jednom mjestu objedini izbor pjesama koje su posebno napisane ili korištene kao značajan učinak u filmovima, pjesme koje su objavljene isključivo na soundtrackovima, uopće nisu objavljene, ili barem ne u ovoj verziji, i neke potpuno nove.

Svaka od njih je duboka, uzbudljiva i zapanjujuća, te dodiruje melodičnu, pomalo egzotičnu slatku točku koja tipizira mnoge njegove najveće trenutke kao iznimnog solo umjetnika, te svjedoči o širini Gabrielovih interesa, kao i njegovih talenata.

Teške, prozračne, simfonijske, elektroničke, globalne, originalne i vrhunski realizirane, ove su skladbe svojevrsne mini-simfonije koje se razvijaju tematski više nego bilo koja vrsta konvencionalno strukturirane pjesme. Za instrumentalni zvuk albuma ključna je raznovrsnost instrumenata i kompjuterski manipulirani zvukovi uz evoluirajuće zvučne atmosfere, dok čista i jasna produkcija slikovito oslikava energiju i entuzijazam njegovog klasičnog rada.

Glazbene teksture su nevjerojatno bogate suptilnim otkucajima i kolažima raznih zvukova uz emocionalno bogate vokale, često sablasna raspoloženja, stvarajući transcendentalnu ljepotu koja djeluje umirujuće, rijetko prekidanu agresivnim trenucima koji skaču na volumenskoj skali i povremeno razbijaju spokojnu i neobično nezemaljsku atmosferu kojom vas ovo putovanje vodi.
Melodija igra prilično podređenu ulogu, dok atmosfera čini bitan dio.

Način na koji se raspoloženja i zvučne kvalitete mijenjaju u svakoj pjesmi je impresivan.

Iako album djeluje prilično koherentno, pojedine pjesme prizivaju raspoloženja koja izgledaju specifično za određeno razdoblje njegova rada, premda ne uvijek sasvim jasno.

Ugodna i dosljedna sve do kraja, tako da je slušatelj potpuno očaran materijalom, glazba na ovom albumu zahtijeva veliku količinu zrelosti i razumijevanja ljudske prirode, te u konačnici predstavlja pozitivnu afirmaciju života.

Konačno, album ‘Rated PG’ izrađen je za prigodu nazvanu Record Store Day 2019, koja slavi dobre stare trgovine ciglama i mortovima (?!).

Vizualno, album je dizajniran na vrlo sofisticiran način. Logotip je posuđen iz ideja naljepnica za “roditeljske smjernice”, te objavljen kao slikovni disk u ograničenom izdanju od 5.000 primjeraka, pri čemu je svaki primjerak, kad govorimo o LP izdanju, numeriran, te kao takav, osim kao vrhunsko audiofilsko iskustvo, može biti zanimljiv i kao kolekcionarski predmet.

Kokice, nažalost, nisu uključene!

Autor: Božidar Celić

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima na ovom portalu su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav MLP-U portala.


Peter Gabriel – “This Is Party Man”

Peter Gabriel – “Everybird”

Peter Gabriel – “Speak (Bol)”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.


Kupite album Petera Gabriela

Related Posts

Božidar CelićBožidar Celić // 27.06.2019Pregledi: 238

Flash news

Alice Cooper najavio izlazak EP-a, „Breadcrumbs“, na kojem će biti šest kompozicija. Interesantno je da će se na izdanju naći cover u spomen pionira garažnog rocka MC5, “Sister Anne”. Izlazak EP-a, 13. Rujna.
Ronnie Wood (the Rolling Stones) najavio početak snimanja solo albuma. Istovremeno je za Listopad najavo i dokumentarac koji će se prikazati po izlasku albuma.
Zvijezde nisu naklonjen organizaciji velikog festivala Woodstock 50. Posljednja vijest kaže da je i treći podnesak za lokaciju odbijen od strane lokanih vlasti Vernona u državi New York.
Nije trebalo dugo čekati, kolekcija gitara Walter Beckera, kompozitora, gitariste i jednog od osnivača grupe Steely Dan, ide na aukciju. Armadu predvodi 1957 Fender Duo-Sonic, s kojom je snimio antologijski album „Aja“.
Aukcija je zakazana za Listopad.
Blue Oyster Cult najavili novi album za sljedeću godinu. Bit će to prvo izdanje ove velike grupe nakon albuma „Curse Of The Hidden Mirror“, koji je izdan daleke 2001. godine.
Nekoliko mjeseci nakon što je Allman Brothers Band izdao album „Brothers and Sisters“, Gregg Allman je lansirao debut solo album „Laid Back“. Vijest je vezana za njega, matična kuća je objavila re-izdanje albuma u svim formatima. Datum izlaska 30. Kolovoza.
Woostock 50 opet pred zidom!
Vlasti Vernona u državi New York su uskratile dozvolu organizatoru za održavanje festivala i time ponovo doveli u pitanje cijeli projekt.
Bruce Springsteen ne ide na promo turneju nakon izlaska albuma „Western Stars“. Umjesto toga je snimio film koji uskoro ulazi u distribuciju.
Roger Waters najavio film “Us + Them” , snimljen na posljednjoj, istoimenoj turneji. Premjera je zakazana za 02. Listopada.
Farm AId 2019 objavio konačni line-up. Više informacija uskoro!
Rammstein najavili stadionsku turneju diljem Europe u sljedećoj godini. Očito da je trenutna turneja između ostalog poslužila i za “sondiranje terena”, te se izjava temelji na dosadašnjem uspjehu turneje. Objavljena je i lista zemalja u kojima će se održati koncerti, Njemačka, Austrija, Poljska, Holandija, Belgija, Norveška, Švedska, i Sjeverna Irska. UK je ostavljen za kraj i svi detalji će biti naknadno objavljeni.
——————————
Nova prog / underground izdanja:
Edison’s Children -“The Disturbance Fields”
François Bréant – “La Nuit Des Lapins Géants”
Bryan Beller – “Scenes From The Flood”
The Bob Lazar Story – “Vanquisher”
We Lost The Sea – “Triumph & Disaster”
——————————
Copyright ©2019 Music LP Underground®, Sva prava pridržana