No Banner to display

Koncerti

Mark Knopfler – Slovenia, Stožice / 29.Lipnja-2019.
King Crimson – Njemačka, Berlin / 29. Lipnja-2019.
Flogging Molly – Zagreb, Tvornica kulture / 01. Srpnja-2019.
Tom Jones – Dubrovnik, 01. Srpnja-2019.
Whitesnake – Zagreb, Šalata / 03. Srpnja-2019.
Fibra Fest 2019 – Split, Ljetno kino Bačvice / 05. Srpnja-2019.
3rd Thrill Blues Festival – Trilj, Gradski Park / 05.-06. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Verona / 08. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Torino / 10. Srpnja-2019.
Michael Kiwanuka – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 10. Srpnja-2019.
Regius Festival – Šibenik, Martinska / 12.& 13. Srpnja-2019.
Diana Krall – Opatija, Ljetna pozornica / 16. Srpnja-2019.
Split Blues Festival – Split, Zvončac / 18. Srpnja – 20. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Perugia / 18. Srpnja-2019.
17. SARS festival – Sinj / 19. – 21. Srpnja-2019.
Parni Valjak – Trogir, Kula Kamelengo / 24. Srpnja-2019.
Zoran Predin pjeva Arsena – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 28. Srpnja-2019.
Anna Oxa – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 30. Srpnja-2019.
Kula Kula festival – Trogir, Kula Kamerlengo / 01. – 03. Kolovoza-2019.
Fuliranje – Tisno, The Garden Resort / 01.-04. Kolovoza-2019.
Nox Festival 2019 – Šibenik, Martinska / 02. Kolovoza-2019.
6. SuperUho Festival – Primošten / 02. – 04. Kolovoza-2019.
Membrain Festival 2019 – Šibenik, Martinska / 08-11 Kolovoza-2019
Matej Meštrović & Južnočeška filharmonija – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 14. Kolovoza-2019.
Blast Fest 2019.- Šibenik, Martinska / 16. Kolovoza-2019.
Pirovac Blues Festival – Pirovac / 19. – 21. Kolovoza-2019.
The Stranglers – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 21. Kolovoza-2019.
Evo Ruke – Split, Đardin / 28. Lipnja – 08. Rujna – 2019.
Black Midi – Zagreb, Močvara / 02. Listopad-2019.
Godspeed You! Black Emperor – Zagreb, Tvornica kulture / 22. Studenoga-2019.
Mark Lanegan Band – Zagreb, Tvornica Kulture / 26. Studenog-2019.

Recenzije

DAVID GRAY – “GOLD IN A BRASS AGE”

Apstraktna lepidopterologija

Dugim, golemim i razboritim poremećajima svih osjetila pjesnik postaje vidovnjak“, zaključio je francuski pjesnik Arthur Rimbaud.

Bez obzira na gotovo 30 godina njegove karijere, s dvoznamenkastim brojem studijskih albuma, unatoč vrlo suptilne i duboke karizme, David Gray se često osjećao poput umjetnika koji nije siguran kako rasti, kako se suočiti s očekivanjima koja mu se nameću u svjetlu njegova neočekivanog i neospornog komercijalnog uspjeha.
No, isto tako, uvijek je pronalazio način kako biti uzbudljiv, provokativan i strastven, te, kao novovremeni trubadur, još uvijek nije izgubio sposobnost pisanja pjesama koje s vremenom rastu u ljepoti, a lirski ostaje jedan od najcjenjenijih živućih tekstopisaca.

Kombinirajući dubinu teksta s modernom i nježnom elektroakustičkom tapiserijom zvuka, naizgled zaodjenut u, doduše osebujnu i nekonvenconalnu, ali ipak mainstream formu, istovremeno atmosferičan i privlačan, pun čežnje i tanke fantazije, ovogodišnji album ‘Gold In A Brass Age’ je još jedan prekrasan dodatak njegovom katalogu, i može biti jednostavna početna točka za sve one koji nisu dublje (namjerno kažem dublje) upućeni u njegov opus.

Međutim, ovo je album za čiji položaj u njegovoj impresivnoj diskografiji treba vremena da se shvati, i ne treba ga brkati s njegovim prošlim izdanjima, jer je definitivno više eksperimentalan, istražujući razne elektroničke teksture i zvučne pejzaže kroz 11 skladbi, uz prevladavajuću čežnju za slobodom od ustajale glazbe.

Album koji prvenstveno istražuje Davidovu krhku stranu, uviđajući nježnu, prirodnu strukturu njegovih kreacija koje se razvijaju u naizgled svijetlo obojene proizvode, postižući rijetku ravnotežu: vraćajući se u rane dane, ali istovremeno se usmjeravajući prema neobuzdanom kreativnom terenu.

Tema odrastanja je vizualno ilustrirana na omotu albuma, gdje je noćni leptir nakon metamorfoze, s obrisom londonske linije skrivene u rasponu krila, zarobljen lancima usidrenih srcem. Izbor zamršenog zlatnog dizajna na čvrstoj crnoj pozadini ističe na svojevrstan način delikatne trenutke na ovom intenzivnom albumu.

No, Gray više ne spominje osobna pitanja, već apstraktne, elementarne teme, usvajajući neku vrstu preciznog pisanja pjesama, svojevrsnog varljivog minimalizma kroz tekstove koji su prikladno mračni i često čudni.

U tom procesu je izbjegao, ali ne i potpuno napustio, tipičnu strukturu pjesme, dopuštajući sebi slobodu izraziti se na načine koji nisu mogući u strožem okruženju.

Naime, on strukturira pjesme iz ritma riječi, prekoračujući ponekad granice nejasne poezije u područje posve besmislenih tekstova, a potom ih uključuje u već napisane melodije, tvoreći neki novi sklad, s novom dubinom, pri čemu svaka riječ ili instrument ima jasnu i specifičnu svrhu.

Na taj način, sinteza tih nejasnih glazbeno-lirskih ekstravagancija stvara osjećaj u smislu manje riječi koje treba razumjeti, a više nota koje treba čuti. No, to je ipak glazba; zvuk ima primat, a Gray je jasno usvojio tu mantru u pisanju pjesama za ovaj album. Ovaj intuitivniji pristup pisanju pjesama koristi tekstualnom i nenarativnom osjećaju zapisa, te mu omogućuje da se usredotoči na produkciju bogatijeg zvučnog ozračja, s glazbenom teksturom u prvom planu, iako je ponekad lako poželjeti neku jasnoću usred takve apstrakcije.

Zvučna paleta za ovaj album je uistinu prostrana. Pjesme su slojevite, polirane i ponekad zapanjujuće snažne, a gospel, folk i elektronska glazba guraju u stranu rock elemente. Sva tri žanra donose snagu albumu: gospel u smislu izražajnosti, folk sa svojom lirskom dubinom i stilom pripovijedanja, elektronska glazba kao osnovna potka s dodanim potiskom.

Štaviše, ‘Gold In A Brass Age’ istražuje elektronske teksture i palete zvukova koji su naglašeni u novim tehnikama stvaranja kako bi proširio svoje kreativne horizonte, igrajući se s folklornim utjecajem spajajući uzorke svega, od rogova, udaraljki, žica i pratećih vokala, uz savršenu ravnotežu elektronike i tradicionalnih instrumenata u većini pjesama.

Gray pjeva glasom koji je ranjiv i otvoren kao i njegovi tekstovi, koristeći poetično pripovijedanje energičnim guranjem elektronike kako bi istakao svoj vokal zadržavajući vlastiti duhovni karakter, i stvarajući glazbenu napetost.

Konačno, uz produkciju Ben De Vries-a, stvoreno je izdanje koje je intuitivno upadljivo čak i ako je rezultat studijskog faceliftinga, što, pak, rezultira ekspanzivnim zvukom. Zvukom koji izaziva zastrašujuće emocionalno oslobađanje koje ostavlja slušatelju osjećaj krhkosti, iako uz optimistički duh i potencijal da podigne raspoloženje, što stvara posebnu vezu između njegove glazbe i slušatelja.

No, čak i uz sva eksperimentiranja, ovo ostaje prepoznatljiv Davidov album s prigušenim melodijama, neprilagođenim vokalima, suptilnom akustikom i apstraktnim ali iskrenim tekstovima, stvarajući, metaforički rečeno, siguran prostor za disanje.

To je album koji zahtijeva pomno slušanje, uz unutarnji reflektirajući prostor, omogućujući nam da nas to raspoloženje u cijelosti prožme, i da pamtimo taj osjećaj, još dugo.

Teme vremena, rasta i krhkosti čine ovaj album “komadom koji traži dušu”. Kao što se može očekivati ​​od Gray-a, svaka je pjesma duboko slojevita sa skrivenim narativnim značenjima i konotacijama koje se stapaju u kompleksne glazbene kompozicije.

Govoreći općenito, njegova glazba uopće ne posjeduje neposrednost koju bi netko mogao očekivati ​​od umjetnika njegovog ranga.

Uz svijetli pogled na svijet koji se mijenja, koji upada u infantilnost i dekadenciju, Gray nas potiče ovim albumom da iskoristimo dan uživajući u životu bez obzira na našu svijest o besmislenosti i konačnosti, što mu daje kvalitetu uzdizanja iznad blata života.

Autor: Božidar Celić

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima na ovom portalu su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav MLP-U portala.


David Gray – “The Sapling”

David Gray – “Gold In A Brass Age”

David Gray – “A Tight Ship”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.


Kupite album David Graya

Related Posts

Božidar CelićBožidar Celić // 07.06.2019Pregledi: 256

Flash news

Još jedna trakavica vezana uz ime Led Zeppelin se nastavlja. Omot petog albuma „Houses of the Holy“, koji je 1974. godine dobio Grammyja kao najbolji omot albuma te godine, je zabranjen na Facebooku, jer krši uvjete korištenja mreže!? Sam se Facebook oglasio da rade na problemu (ma što to značilo!).
Dakle, nekada najbolji omot, danas zabranjen!
Koja vremena!
The Rolling Stones održali prvi koncert dugo očekivane turneje koja je bila odgođena zbog operacije Mick Jaggera. Koncert je održan na Soldier Field stadionu u Chicagu.
Boz Scaggs odgodio početak najavljene turneje.
Razlog, zdravlje.
David Gilmour rasprodao sve svoje gitare (osim jedne!). Dakako, najveću cijenu je „uhvatila“ …, zna se! Kako su svi svjetski magazini donijeli detaljne cifre za koje su gitare otišle, malo mi je glupo sve skupa ponavljati. Samo to, da je cijeli prihod otišao u dobrotvorne svrhe.
Koji beg!
Bruce Springsteen je do sada prodao 40 000 primjeraka svog novog albuma „Western Stars“. Brojka za današnje pojmove dovoljna da gurne albume prema vrhovima top lista. Nekada, … , nekada je isto gurala album prema vrhovima top lista, ali lokalnih novina…
Guns N’ Roses objavili prve datume nastavka beskonačne turneje „Not In This Lifetime Tour“. Prvi koncert je najavljen (i rasprodan!), za 25. Rujna u Charlotteu.
Sestre Wilson napokon zakopale ratnu sjekiru i Heart kreće na turneju.
Zakazan prvi koncert holograma Roy Orbisona i Buddy Hollyja. “Rock ‘N’ Roll Dream Tour” starta 19. Rujna u San Franciscu, a za sada, završava koncertom u Torontu, 20. Studenoga.
Nije dobro!
Dave Mustaine obolio od raka grla!
Sudska trakavica zvana “Stairway to Heaven” se nastavlja. Led Zeppelin su nedavno bili pozvani pred sud kad im je saopćeno da se konačna presuda o plagijatu neće donijeti, već da će se u Rujnu nastavit ročišta. Ovaj put pred porotom u kojoj će se naći 11 porotnika.
Voljeli je ili ne, Celine Dion je postavila nesvakidašnji rekord. U proteklih 16 godina nastupanja u Las Vegasu (preminuli suprug je bio vlasnik kockarnice u kojoj je nastupala!), zaradila je ni manje, ni više nego, 681 milijun dolara!!
U povodu lansiranja novog albuma grupe The Who, Roger Daltrey je u javnost izašao s izjavom da je materijal na albumu najbolji još od legendarnog albuma “Quadrophenia”.
Živi bili, …
——————————
Tides From Nebula – “From Voodoo to Zen”
Fog Light – “New Element”
Mathukey – “Familiar Daydreams”
HFMC (Hasse Fröberg & Musical Companion) – “Parallel Life”
Alarmist – “Sequesterer”
——————————
Copyright ©2019 Music LP Underground®, Sva prava pridržana