No Banner to display

Koncerti

Split Blues Festival – Split, Zvončac / 18. Srpnja – 20. Srpnja-2019.
King Crimson – Italija, Perugia / 18. Srpnja-2019.
17. SARS festival – Sinj / 19. – 21. Srpnja-2019.
Parni Valjak – Trogir, Kula Kamelengo / 24. Srpnja-2019.
Jezerski Woodstock – Jezera / 25. Srpnja-2019.
Zoran Predin pjeva Arsena – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 28. Srpnja-2019.
Anna Oxa – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 30. Srpnja-2019.
Kula Kula festival – Trogir, Kula Kamerlengo / 01. – 03. Kolovoza-2019.
Fuliranje – Tisno, The Garden Resort / 01.-04. Kolovoza-2019.
Nox Festival 2019 – Šibenik, Martinska / 02. Kolovoza-2019.
6. SuperUho Festival – Primošten / 02. – 04. Kolovoza-2019.
Membrain Festival 2019 – Šibenik, Martinska / 08-11 Kolovoza-2019
Matej Meštrović & Južnočeška filharmonija – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 14. Kolovoza-2019.
Blast Fest 2019.- Šibenik, Martinska / 16. Kolovoza-2019.
Pirovac Blues Festival – Pirovac / 19. – 21. Kolovoza-2019.
The Stranglers – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 21. Kolovoza-2019.
Evo Ruke – Split, Đardin / 28. Lipnja – 08. Rujna – 2019.
Black Midi – Zagreb, Močvara / 02. Listopad-2019.
Godspeed You! Black Emperor – Zagreb, Tvornica kulture / 22. Studenoga-2019.
Mark Lanegan Band – Zagreb, Tvornica Kulture / 26. Studenog-2019.

Recenzije

RPWL – “TALES FROM OUTER SPACE”

Sedam epizoda na granici vjerovanja

Progresivni rock nije se uvijek i isključivo temeljio na dugotrajnim solo dionicama, klasičnim eksperimentima i 20-minutnim komadima koji bi zauzeli cijelu stranu LP-a. Bilo je i prog rock singlova i albuma koji su bili spontani, izravni i neposredni.

Njemački RPWL spadaju u one sastave čija reputacija nije u skladu s kvalitetom njihove glazbene produkcije.

Ime sastava potječe od prvih slova prezimena izvorne postave, ali zbog promjena u postavi tijekom godina, samo su Yogi Lang i Kalle Walner preostali od te prve inkarnacije.

Putujući kroz progresivni prostor, život su započeli kao Pink Floyd tribute bend davne 1997. godine, a kasnije su uspjeli proizvesti vlastiti zvuk, neo prog orijentiran, s nekim simfonijskim i psihodeličnim utjecajima u svojoj glazbi, stil više melankoličan nego mračan, s očitom željom da razviju harmoničnu pristupačnost umjetnosti progresivnog rocka.

Iako je glazba sastava uvijek bila dodijeljena ladici s natpisom ‘progressive rock’, s utjecajima ranih Genesis, Camel, Spock’s Beard, Pendragon i Arena, te, naravno, Pink Floyd, posebno kasne faze (‘A Momentary Lapse Of Reason’), čiji su odjeci u njihovom izrazu uvijek negdje prisutni, tu je i melodična psihodelična strana The Beatles, te brit-pop, space rock i alternativni pop/rock utjecaji iz 90-ih i 2000-ih kao što su Radiohead, Coldplay i Oasis.

Sve to znači da i ‘Tales From Outer Space’, njihov deveti studijski album, objavljen u Ožujku 2019. godine, ostaje u ovom trendu, kao vrlo melodičan i lako apsorbljiv album,  istovremeno vrlo uravnotežen i zrelog zvuka, s naglascima ravnomjerno raspoređenim na savršen način, prožet čarobnim pričama i prepun sanjive, ukusne i plemenite glazbe.

Za razliku od prethodna dva studijska albuma, ovo nije konceptualni album, ne postoji dosljedna priča, iako je radnja općenito inspirirana znanstvenom fantastikom, žanrom koji se često nadovezuje na progresivno umjetničko djelo, te tipičnim američkim stripom iz 60/70-ih godina, kako to naslovnica omota i prezentira, gdje su ova četiri glazbenika ilustrirana u SF maniru.

Dok je u davna vremena progresivni rock, i ne samo on, bio često nadahnut djelima J.R. Tolkien-a, danas su teme istraživanja svemira, izvanzemaljskog života, te posebno kontakta i u vezi s tim sudbine čovječanstva i Zemlje, teme s kojima je povezan prosječni prog sastav (primjerice: vidi recenziju albuma In Continuum ), pa tako i u ovom slučaju.
Ali, naravno, RPWL to čini na svoj način. Na ovom albumu, kvartet nas vodi u zvuk kozmosa, njihova glazbena tematika obrađuje susrete treće vrste u najboljem izdanju, kroz sedam naslova, sedam glazbenih priča.

Postoje mnoge priče o posjetima izvanzemaljaca. Ponekad izvanzemaljci dolaze kao prijatelji, ponekad nas dolaze porobiti. U ovoj hladnoj noći svjetla na nebu izazivaju nelagodu među ljudima diljem svijeta… ”, kaže pjevač i klavijaturist Yogi Lang koji sve ovo izvrsno koristi za implementiranje svojih ideja oko religije i pitanja zašto smo uopće na ovom planetu, pa nastavlja: „Ovaj put se nije pokazalo da je to konceptualni album u pravom smislu riječi. No, postoji sedam kratkih priča o znanstvenoj fantastici. Za nas je to bilo ne samo tematski vrlo zanimljivo, nego i glazbeno nevjerojatno igralište koje nas je doslovno pozvalo da eksperimentiramo sa zvukovima i svim zamislivim glazbenim stilskim izrazima”.

RPWL je skladan kolektiv i tu je sve na mjestu: topli vokali Yogi Lang-a, prekrasne gitarske dionice Kalle Wallner-a, karakteristične, prepoznatljive pozadine klavijatura Markus Jehle-a i vrlo mekani, sočni bubnjevi Marc Turiaux-a, fuziraju se u glazbeni izraz koji je još uvijek u glazbenoj tradiciji Pink Floyd-a. Ne samo da su vokalne izvedbe Yogi Lang-a nevjerojatno bliske vokalnom rasponu i boji David Gilmour-a, već i zvučne sfere podsjećaju na dio onoga što je Pink Floyd učinilo tako čarobnim. Njihova glazba je prostrana, trodimenzionalna, poput glazbe velikih uzora.

Općenito, iako se glazba RPWL-a najbolje može pripisati umjetnosti progresivnog rocka, uvijek je orijentirana na pjesmu, obično ograničavajući prekomjerne instrumentalne bujice i ekscese.
Ovaj album je jako usidren u bazičnim, jasnim melodijskim strukturama pjesme koje osciliraju između pametnih i privlačno interpretiranih odlomaka, iznimno zanimljivih instrumentalnih dionica i vrlo produktivne lirike pjesama. Svaka pjesma predstavlja vlastito glazbeno putovanje, ali je još uvijek dio koherentne cjeline s obzirom na album. Premda je glazbeni okvir vrlo homogen unutar cijelog albuma, djeluje bez nepotrebnog ponavljanja.

Elegijske kompozicije ovog ćudljivog, kontemplativnog sastava na albumu ‘Tales From Outer Space’ obožavateljima pružaju upravo ono što oni žele: epohalne, emocionalne zvukove, visoko umijeće sviranja i neodoljive melodije, pa predstavljaju opojno iskustvo slušanja koje nećete izbiti iz glave tako brzo nakon užitka slušanja.

RPWL se vraća na visoku razinu s ovom očaravajućom zbirkom pjesama koja će privući fanove, kako stare tako i nove, te učvrstiti ih na čelu žanra kojem zaista pripadaju.

Stoga je već kandidat za izbor najboljih albuma godine na mojoj listi!

Autor: Božidar Celić

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima na ovom portalu su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav MLP-U portala.


RPWL – “A New World”

RPWL – “Light Of The World”

RPWL – “What I Really Need”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.


Kupite album grupe RPWL

Related Posts

Božidar CelićBožidar Celić // 02.05.2019Pregledi: 379

Flash news

Nije trebalo dugo čekati, kolekcija gitara Walter Beckera, kompozitora, gitariste i jednog od osnivača grupe Steely Dan, ide na aukciju. Armadu predvodi 1957 Fender Duo-Sonic, s kojom je snimio antologijski album „Aja“.
Aukcija je zakazana za Listopad.
Blue Oyster Cult najavili novi album za sljedeću godinu. Bit će to prvo izdanje ove velike grupe nakon albuma „Curse Of The Hidden Mirror“, koji je izdan daleke 2001. godine.
Nekoliko mjeseci nakon što je Allman Brothers Band izdao album „Brothers and Sisters“, Gregg Allman je lansirao debut solo album „Laid Back“. Vijest je vezana za njega, matična kuća je objavila re-izdanje albuma u svim formatima. Datum izlaska 30. Kolovoza.
Woostock 50 opet pred zidom!
Vlasti Vernona u državi New York su uskratile dozvolu organizatoru za održavanje festivala i time ponovo doveli u pitanje cijeli projekt.
Bruce Springsteen ne ide na promo turneju nakon izlaska albuma „Western Stars“. Umjesto toga je snimio film koji uskoro ulazi u distribuciju.
Roger Waters najavio film “Us + Them” , snimljen na posljednjoj, istoimenoj turneji. Premjera je zakazana za 02. Listopada.
Farm AId 2019 objavio konačni line-up. Više informacija uskoro!
Rammstein najavili stadionsku turneju diljem Europe u sljedećoj godini. Očito da je trenutna turneja između ostalog poslužila i za “sondiranje terena”, te se izjava temelji na dosadašnjem uspjehu turneje. Objavljena je i lista zemalja u kojima će se održati koncerti, Njemačka, Austrija, Poljska, Holandija, Belgija, Norveška, Švedska, i Sjeverna Irska. UK je ostavljen za kraj i svi detalji će biti naknadno objavljeni.
Matična kuća davno upokojene grupe The Velvet Underground najavila izdanje vinyl box seta, koji će se sastojati isključivo od snimaka nastalih na nizu koncerata iz 1969. godine, koji su održani u San Franciscu.
The B-52’s nastavljaju s turnejom na kojoj slave 40 godina rada. Novi koncerti će se protegnuti diljem desetak zemalja i dakako, po sjevernoameričkom kontinentu.
Debbie Harry najavila izdavanje memoara ove jeseni.
——————————
Nova prog / underground izdanja:
The Bob Lazar Story – “Vanquisher”
We Lost The Sea – “Triumph & Disaster”
Lazleitt – “Perpetually Under Idle Grounds”
The Messthetics – “Anthropocosmic Nest”
IQ – “Resistance”
——————————
Copyright ©2019 Music LP Underground®, Sva prava pridržana