Koncerti

Aerodrom – Zagreb, Šalata / 31. Svibnja-2019.
Bare & Majke – Zagreb, Šalata / 01. Lipnja-2019.
The Black Lips – Zagreb, Vintage Industrial Bar / 12. Lipnja-2019.
King Crimson – Njemačka, Frankfurt / 12. Lipnja-2019.
ABOP (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 13. Lipnja-2019.
King Crimson – Njemačka, Frankfurt / 13. Lipnja-2019.
Dream of Life (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 14. Lipnja-2019.
Foxy Head (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 14. Lipnja-2019.
King Fest #5 – Knin, Tvrđava / 14. Lipnja-2019.
Grefran (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 15. Lipnja-2019.
Punčke (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 15. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 18. Lipnja-2019.
Foo Fighters – Pula, Arena / 18. Lipnja-2019.
Foo Fighters – Pula, Arena / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 20. Lipnja-2019.
King Crimson – Njemačka, Berlin / 29. Lipnja-2019.
Flogging Molly – Zagreb, Tvornica kulture / 01. Srpnja-2019.
Whitesnake – Zagreb, Šalata / 03. Srpnja-2019.
3rd Thrill Blues Festival – Trilj, Gradski Park / 05.-06. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Verona / 08. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Torino / 10. Srpnja-2019.
Michael Kiwanuka – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 10. Srpnja-2019.
Regius Festival – Šibenik, Martinska / 12.& 13. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Perugia / 18. Srpnja-2019.
17. SARS festival – Sinj / 19. – 21. Srpnja-2019.
Parni Valjak – Trogir, Kula Kamelengo / 24. Srpnja-2019.
Zoran Predin pjeva Arsena – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 28. Srpnja-2019.
Anna Oxa – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 30. Srpnja-2019.
Kula Kula festival – Trogir, Kula Kamerlengo / 01. – 03. Kolovoza-2019.
Fuliranje – Tisno, The Garden Resort / 01.-04. Kolovoza-2019.
Nox Festival 2019 – Šibenik, Martinska / 02. Kolovoza-2019.
Membrain Festival 2019 – Šibenik, Martinska / 08-11 Kolovoza-2019
Matej Meštrović & Južnočeška filharmonija – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 14. Kolovoza-2019.
Blast Fest 2019.- Šibenik, Martinska / 16. Kolovoza-2019.
Pirovac Blues Festival – Pirovac / 19. – 21. Kolovoza-2019.
Black Midi – Zagreb, Močvara / 02. Listopad-2019.
Mark Lanegan Band – Zagreb, Tvornica Kulture / 26. Studenog-2019.

Recenzije

RPWL – “TALES FROM OUTER SPACE”

Sedam epizoda na granici vjerovanja

Progresivni rock nije se uvijek i isključivo temeljio na dugotrajnim solo dionicama, klasičnim eksperimentima i 20-minutnim komadima koji bi zauzeli cijelu stranu LP-a. Bilo je i prog rock singlova i albuma koji su bili spontani, izravni i neposredni.

Njemački RPWL spadaju u one sastave čija reputacija nije u skladu s kvalitetom njihove glazbene produkcije.

Ime sastava potječe od prvih slova prezimena izvorne postave, ali zbog promjena u postavi tijekom godina, samo su Yogi Lang i Kalle Walner preostali od te prve inkarnacije.

Putujući kroz progresivni prostor, život su započeli kao Pink Floyd tribute bend davne 1997. godine, a kasnije su uspjeli proizvesti vlastiti zvuk, neo prog orijentiran, s nekim simfonijskim i psihodeličnim utjecajima u svojoj glazbi, stil više melankoličan nego mračan, s očitom željom da razviju harmoničnu pristupačnost umjetnosti progresivnog rocka.

Iako je glazba sastava uvijek bila dodijeljena ladici s natpisom ‘progressive rock’, s utjecajima ranih Genesis, Camel, Spock’s Beard, Pendragon i Arena, te, naravno, Pink Floyd, posebno kasne faze (‘A Momentary Lapse Of Reason’), čiji su odjeci u njihovom izrazu uvijek negdje prisutni, tu je i melodična psihodelična strana The Beatles, te brit-pop, space rock i alternativni pop/rock utjecaji iz 90-ih i 2000-ih kao što su Radiohead, Coldplay i Oasis.

Sve to znači da i ‘Tales From Outer Space’, njihov deveti studijski album, objavljen u Ožujku 2019. godine, ostaje u ovom trendu, kao vrlo melodičan i lako apsorbljiv album,  istovremeno vrlo uravnotežen i zrelog zvuka, s naglascima ravnomjerno raspoređenim na savršen način, prožet čarobnim pričama i prepun sanjive, ukusne i plemenite glazbe.

Za razliku od prethodna dva studijska albuma, ovo nije konceptualni album, ne postoji dosljedna priča, iako je radnja općenito inspirirana znanstvenom fantastikom, žanrom koji se često nadovezuje na progresivno umjetničko djelo, te tipičnim američkim stripom iz 60/70-ih godina, kako to naslovnica omota i prezentira, gdje su ova četiri glazbenika ilustrirana u SF maniru.

Dok je u davna vremena progresivni rock, i ne samo on, bio često nadahnut djelima J.R. Tolkien-a, danas su teme istraživanja svemira, izvanzemaljskog života, te posebno kontakta i u vezi s tim sudbine čovječanstva i Zemlje, teme s kojima je povezan prosječni prog sastav (primjerice: vidi recenziju albuma In Continuum ), pa tako i u ovom slučaju.
Ali, naravno, RPWL to čini na svoj način. Na ovom albumu, kvartet nas vodi u zvuk kozmosa, njihova glazbena tematika obrađuje susrete treće vrste u najboljem izdanju, kroz sedam naslova, sedam glazbenih priča.

Postoje mnoge priče o posjetima izvanzemaljaca. Ponekad izvanzemaljci dolaze kao prijatelji, ponekad nas dolaze porobiti. U ovoj hladnoj noći svjetla na nebu izazivaju nelagodu među ljudima diljem svijeta… ”, kaže pjevač i klavijaturist Yogi Lang koji sve ovo izvrsno koristi za implementiranje svojih ideja oko religije i pitanja zašto smo uopće na ovom planetu, pa nastavlja: „Ovaj put se nije pokazalo da je to konceptualni album u pravom smislu riječi. No, postoji sedam kratkih priča o znanstvenoj fantastici. Za nas je to bilo ne samo tematski vrlo zanimljivo, nego i glazbeno nevjerojatno igralište koje nas je doslovno pozvalo da eksperimentiramo sa zvukovima i svim zamislivim glazbenim stilskim izrazima”.

RPWL je skladan kolektiv i tu je sve na mjestu: topli vokali Yogi Lang-a, prekrasne gitarske dionice Kalle Wallner-a, karakteristične, prepoznatljive pozadine klavijatura Markus Jehle-a i vrlo mekani, sočni bubnjevi Marc Turiaux-a, fuziraju se u glazbeni izraz koji je još uvijek u glazbenoj tradiciji Pink Floyd-a. Ne samo da su vokalne izvedbe Yogi Lang-a nevjerojatno bliske vokalnom rasponu i boji David Gilmour-a, već i zvučne sfere podsjećaju na dio onoga što je Pink Floyd učinilo tako čarobnim. Njihova glazba je prostrana, trodimenzionalna, poput glazbe velikih uzora.

Općenito, iako se glazba RPWL-a najbolje može pripisati umjetnosti progresivnog rocka, uvijek je orijentirana na pjesmu, obično ograničavajući prekomjerne instrumentalne bujice i ekscese.
Ovaj album je jako usidren u bazičnim, jasnim melodijskim strukturama pjesme koje osciliraju između pametnih i privlačno interpretiranih odlomaka, iznimno zanimljivih instrumentalnih dionica i vrlo produktivne lirike pjesama. Svaka pjesma predstavlja vlastito glazbeno putovanje, ali je još uvijek dio koherentne cjeline s obzirom na album. Premda je glazbeni okvir vrlo homogen unutar cijelog albuma, djeluje bez nepotrebnog ponavljanja.

Elegijske kompozicije ovog ćudljivog, kontemplativnog sastava na albumu ‘Tales From Outer Space’ obožavateljima pružaju upravo ono što oni žele: epohalne, emocionalne zvukove, visoko umijeće sviranja i neodoljive melodije, pa predstavljaju opojno iskustvo slušanja koje nećete izbiti iz glave tako brzo nakon užitka slušanja.

RPWL se vraća na visoku razinu s ovom očaravajućom zbirkom pjesama koja će privući fanove, kako stare tako i nove, te učvrstiti ih na čelu žanra kojem zaista pripadaju.

Stoga je već kandidat za izbor najboljih albuma godine na mojoj listi!

Autor: Božidar Celić

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima na ovom portalu su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav MLP-U portala.


RPWL – “A New World”

RPWL – “Light Of The World”

RPWL – “What I Really Need”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.


Kupite album grupe RPWL

Related Posts

Božidar CelićBožidar Celić // 02.05.2019Pregledi: 324

Flash news

Jerry Lee Lewis otkazao najavljene koncerte ovog ljeta, još uvijek se oporavlja od srčanog udara kojeg je pretrpio u Veljači.
Držimo palčeve starom, starijem, najstarijem rockeru!
Posljednje!
Woodstock 50 ipak ide dalje. Organizator je upravo objavio da je pronašao novog ulagača.
Detalji uskoro!
Woodstock 50 izgleda ipak ide dalje.
Sudska parnica je završena, investitor se povukao, ali i ostavio legalnu opciju da na njegovo mjesto uskoći netko drugi. Dakle, trakavica zvana Woodstock 50 se nastavlja, ovog uputa u obliku potrage za investitorima.
Multinacionalna korporacija, koja je nekada bila bend a odazivala se na ime Kiss, je trenutno na turneji, The End of the Road World Tour. Prvi dio je iza njih, a bankovni računi se pune lijepom brzinom., Do sada su inkasirali čistih 50 M dolara.
David Byrne najavio Broadway izdanje svoje predstave “American Utopia”.
ZZ Top najavio veliku kompilaciju “Goin’ 50”. Kao što samo ime kaže, album će biti lansiran u povodu 50-te obljetnice postojanja benda. Nakon izlaska albuma ZZ Top kreće na turneju. Na nastupima u Kaliforniji će im se pridružiti Lynyrd Skynyrd i Cheap Trick.
Josh Homme najavio novi album matične grupe Desert Sessions.
Na sljedećem Cannes Film Festivalu će biti predstavljen novi dokumentarac o grupi Led Zeppelin. Za sada nepoznatog imena, dokumentarac će pokriti polustoljetno razdoblje, od osnutka grupe, njenog raspada, pa se do danas, te donijeti razgovore s Jimmy Pageom, Robert Plantom i John Paul Jonesom. Isto tako, u filmu će biti prikazan, do sada neobjavljen razgovor s preminulim bubnjarem, John Bonhamom.
——————————
Different Light – “Binary Suns (Part 1 – Operant Condition)”
This Winter Machine – “A Tower Of Clocks”
Warmrain – “Back Above The Clouds”
IZZ – “Don’t Panic”
Nad Sylvan – “The Regal Bastard”
AKKU Quintet – “Depart”
——————————
Copyright ©2019 Music LP Underground®, Sva prava pridržana