No Banner to display

Koncerti

M.O.R.T. – Zagreb, Vintage industrial bar / 19. Rujna-2019.
Black Midi – Zagreb, Močvara / 02. Listopad-2019.
Ča-val – Zagreb, Bogaloo / 11. Listopada-2019.
Brkovi – Split, Spaladium backstage / 12. Listopada-2019.
The Fogsellers – Šibenik, tvrđava “Barone” / 16. Listopada-2019.
Zabranjeno pušenje – Split, Gripe / 18. Listopada-2019.
Lucky Chops – Split, Judino Drvo / 23. Listopada-2019.
Parni Valjak – Split, Spaladium Arena / 02. Studenoga-2019.
Dopethrone – Zagreb, Močvara / 04. Studenoga-2019.
Annihilator – Zagreb, Bogaloo / 10. Studenoga-2019.
Godspeed You! Black Emperor – Zagreb, Tvornica kulture / 22. Studenoga-2019.
Mark Lanegan Band – Zagreb, Tvornica Kulture / 26. Studenog-2019.
At The Gates – Zagreb, Tvornica kulture / 12. prosinca-2019.
My Baby – Zagreb, Tvornica kulture / 14. prosinca-2019.
Lista koncerata se osvježava svaki dan!

Osvrti

OLIVER STONE – “THE DOORS”

Esenca jedne reference!

The-Doors-741

Film „The Doors“ je film o Jim Morrisonu i tu nema sumnje.
Ostala trojica članova grupe, Manzarek, Densmore i Krieger, imaju važne, ali ipak sporedne uloge u ovom filmu.

Ne kažem da je tako bilo i u stvarnosti, no Stone je imao debeli razlog za takav pristup.
Za razliku od manje više svih drugih filmova koji se bave tematikom muzike, obrađujući plošno same umjetnike i taksativno nabrajajući događaje koji su bitni u priči, Stone ide u sasvim drugom pravcu.

Radeći preskoke u „timeline“-u, Stone ponire duboko u Morrisona, u njegovu dušu, strahove, frustracije, opsjednutosti i halucinacije.

Ne postavljajući opravdanost uzimanja droge, već prikazujući njen devastirajući uticaj na razvoj Morrisonove ličnosti, Stone na neobičan način opisuje glavnog junaka ove priče.

Iako oslikan realno, Morrison je ipak prikazan kao ikona svog doba, „veća od samog života“.

Taj pristup je doduše onemogućio kritičko seciranje negativnih Morrisonovih strana, no u konačnici, bitno je ono što ostaje iza umjetnika.
Pomalo žalosna konstatacija, ali istinita.6621272_doors

Veoma često je život umjetnika popločan putem samodestrukcije i to Stone naglašava svakim kadrom.

Sa osobne strane, poznavajući opus The Doorsa i samog Morrisona, mogu tvrditi, da nitko, nikada u niti jednom filmu ovog žanra, nije uspio prikazati psihu umjetnika na ovakav način i tako duboko, kao što je Stone to napravio.

Dakako, to samo dokazuje, da je i sam obožavatelji i dobar poznavatelj muzike The Doorsa kao i samog Morrisona.

Stoga nije ni čudno, da su kadrovi filma prepuni simbolike iz Morrisonovih stihova, katkad doneseni u atmosferi kadra, katkad u trenutku u kojem se nalaze akteri filma, a katkad u kratkom pojavljivanju simbola, koji podcrtavaju misao režisera i onoga što je htio reći.

Tako postavljeno, ne ćudi isprepleteno pojavljivanje indijanskog vrača i guštera (Lizard King) u mnogim kadrovima, s tim, da ovaj prvi čak čini okosnicu filma.

Kao što “American Prayer” počima stihovima o mrtvom Indijancu na autoputu, pokraj kojeg prolaze kola sa malim Morrisonom, tako i film otvara identična scena, koja se u svojim posljedičnim varijacijama razvija tokom cijelog filma.

Indians scattered,
On dawn’s highway bleeding
Ghosts crowd the young child’s,
Fragile eggshell mind

valjimi

Sve ovo u stvari vjerno pokazuje unutrašnje tjeskobe Morisonna, strahove i dakako, njegov odnos prema smrti, da ne kažem, njeno glorificiranje.

Morrisonova obitelj nije bila oduševljena načinom na koji je prikazan u filmu.

Ni članovi grupe se nisu najpohvalnije izrazili u svojim osvrtima na ovaj film.

Kritika sa svoje strane kao i dio publike, nije u filmu vidjela ono što je Stone htio njime pokazati, a ni čuti ono što je htio reći.

Njihov problem!

Film je ipak dobio svoje mjesto u filmskoj umjetnosti, priznajući Val Kilmera kao možda jedinog koji je mogao odigrati Morrisona na ovaj način i u ovakvom filmu.

I kad o Val Kilmeru govorim, postoji jedan zapanjujući, malo znani podatak.
Prilikom pripreme ovog osvrta naišao sam na informaciju, da su dvije teme „soundtracka“ za ovaj film ponovo snimljene sa Val Kilmerom na vokalu.original

Prema vlastitim riječima, za vrijeme produkcije muzike za film, sami članovi banda su imali problema uočiti razliku između Kilmerovog i Morrisonovog vokala. Nažalost, te teme nisu izdane na CD-u s muzikom iz filma.

Film „The Doors“, Olivera Stonea je najveći film koji je napravljen na ovu tematiku.
Svojim pristupom opusu i životu umjetnika, Stone je postavio referencu koje se jednostavno, u bilo kojoj formi i varijaciji, moraju držati svi koji misle napraviti nešto vrijedno na ovom polju.

Gledajući prvi film o Hendrixu, te najave za još dva, kao i ostalo u kinematografiji, nisam baš siguran da su tvorci tih filmova svjesni u što se upuštaju, jer ono što sam osobno vidio, prikaz Hendrixovog života se sveo na površni opis i taksativno nabrajanje njegovih životnih epizoda.
Daleko od nivoa kojeg je ovaj umjetnik zaslužio.

Ako se mene pita, trebalo bi Stonea zadužiti za ovu vrst filmova, kao što se Martin Scorsese posvetio seriji s drugom, ali srodnom tematikom, (“The Blues”).


Oliver Stone – “The Doors” / trailer

Oliver Stone – “The Doors” / Personal Statement

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Related Posts

Jerko JakšićJerko Jakšić // 22.02.2017Pregledi: 1393

Flash news

Ric Ocasek – R.I.P.!
Preminuo suosnivač, kompozitor i vokal grupe Cars.
Tool je sa svojim novim albumom “Fear Inoculum”, svrgnuo Tailor Swift s trona Billboard. Po samom objavljivanju album je u prvom danu prodan u, za danas, nevjerojatnom broju od 270 000 primjeraka. Album je isto tako na top listama diljem svijeta, i to na samom vrhu, među prvih pet (Njemačka, Holandija, Irska, Italija i Finska), dok je u Australiji zasjeo na prvo mjesto.
“That’s What It’s All About”
Svaka pjesma koja se u bilo kojem obliku pojavila na ovogodišnjoj MTV fešti, bilježi povećanje prodaje u prosjeku od 74%!
Istovremeno, boost u streamingu u industriji je zabilježio povećanje od 17% !
Bon Jovi objavio da radi na novom albumu, „Bon Jovi: 2020.“. Ne navodi se ni približan datum izdanja, samo da će se lansirati negdje sljedeće godine. (kako i sam naslov sugerira!)
Neil Young napokon objavio ime novog albuma kojeg će snimiti s pratećom grupom Crazy Horse. „Colorado“ će biti prvo studijsko izdanje ove formacije još od davne 2012. godine, kad su izdali album „Psychedelic Pill“. Paralelno s izdanjem albuma, bit će lansiran i dokumentarac o nastanku albuma, „Mountaintop Sessions“.
Priča o relikvijama se nastavlja. Ovaj je put u glavnoj ulozi Les Paul koju je Duane Allman koristio na snimanju antologijskog albuma “Layla“. Ova je gitara ujedno i postala sinonim za prvu fazu života grupe, prije nego je Duane poginuo u prometnoj nesreći. Postignuta cijena, prava sitnica, 1.25 milijuna dolara!
Jedna od najatraktivnijih koncertnih atrakcija današnjice, Foo Fighters, su najavili novi album u sljedećoj godini.
Biografija Stevie Ray Vaughana, „Texas Flood: The Inside Story of“, je postala best seller u Americi.
Zdravko Širola – Cajo – R.I.P.!
Preminuo bivši član Atomskog skloništa u kojem je svirao bubnjeve od 1981. do 1987. godine.
——————————
Nova prog / underground izdanja:
Eloy – “The Vision, The Sword & The Pyre (Part II)”
Flying Colors – “Third Degree”
Forest Field – “Seasons”
Uneven Structure – “Paragon”
Moron Police – “A Boat on the Sea”
Astrosaur – “Obscuroscope”
——————————
Copyright ©2019 Music LP Underground®, Sva prava pridržana