No Banner to display

Koncerti

Parni Valjak – Trogir, Kula Kamelengo / 24. Srpnja-2019.
Jezerski Woodstock – Jezera / 25. Srpnja-2019.
Zoran Predin pjeva Arsena – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 28. Srpnja-2019.
Anna Oxa – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 30. Srpnja-2019.
Kula Kula festival – Trogir, Kula Kamerlengo / 01. – 03. Kolovoza-2019.
Fuliranje – Tisno, The Garden Resort / 01.-04. Kolovoza-2019.
Nox Festival 2019 – Šibenik, Martinska / 02. Kolovoza-2019.
6. SuperUho Festival – Primošten / 02. – 04. Kolovoza-2019.
Membrain Festival 2019 – Šibenik, Martinska / 08-11 Kolovoza-2019
Matej Meštrović & Južnočeška filharmonija – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 14. Kolovoza-2019.
Blast Fest 2019.- Šibenik, Martinska / 16. Kolovoza-2019.
Pirovac Blues Festival – Pirovac / 19. – 21. Kolovoza-2019.
The Stranglers – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 21. Kolovoza-2019.
Evo Ruke – Split, Đardin / 28. Lipnja – 08. Rujna – 2019.
Black Midi – Zagreb, Močvara / 02. Listopad-2019.
Godspeed You! Black Emperor – Zagreb, Tvornica kulture / 22. Studenoga-2019.
Mark Lanegan Band – Zagreb, Tvornica Kulture / 26. Studenog-2019.

Vijesti

NEW ORLEANS JAZZ & HERITAGE FESTIVAL I OTKAZI!

Simptomatično i još iznad toga!

New Orleans Jazz & Heritage Festival je jedan od najvećih festivala danas koji se održava na sjevernoameričkom kontinentu.

Festival takve tradicije, a prisutan je od 1970. godine, sebi može i mora omogućiti headlinere koji nastanjuju muzički Olimp.

Nažalost, taj Olimp je još uvijek napunjen starom gardom. Pored toga što je žilava i ne da se otrgnuti s pozornice, situaciji kumuje i činjenica da jednostavno nema mladih tog žanra koji bi ih zamijenili, bar ne dostojno.

Stoga je nekako normalno da je headliner jedan od pet/šest najvećih bendova u povijesti muzike koji dakako još uvijek postoje.

I za ovu godinu je bilo tako, tradicija se poštuje, a na sjevernoameričkom kontinentu ona ima basnoslovnu cijenu, kao i sam ugled, koji se stječe desetljećima i upornim radom, a gubi, svi znamo, u sekundi.

Ne želeći ništa staviti pod faktor “rizik” odbor koji upravlja festivalom je odabrao the Rolling Stonese za headlinere. Odluci je pogodovala činjenica da je bend u to vrijeme trebao biti na turneji po Americi, te je stoga bilo samo pitanje umješnosti i organizacije dovesti ih na festival.

I sve je bilo dogovoreno, do trenutka kad je objavljeno da se početak turneje odgađa radi bolesti Mick Jaggera. U stvari, Mick je hospitaliziran radi zamjene srčanog zaliska.
Ne gubeći vrijeme, organizator zove drugu stadionsku atrakciju, čiji članovi zajedno broje godina koliko osrednji nogometni tim, i s te strane je bilo sve potvrđeno. Fleetwood Mac su ionako bili na turneji, (bez gitariste Lindsey Buckinghama!), i bilo je pitanje male re-kalkulacije rute da se lansira objava će umjesto the Rolling Stonesa nastupiti Fleetwood Mac.

No, zla sreća nije napustila organizatore. Upravo je stigla vijest da je zbog bolesti Stevie Nicks prolongiran početak turneje, te da se otkazuje nastup na New Orleans Jazz & Heritage Festivalu ove godine.

Sljedeći korak organizatora je još nepoznat, ali ako se mene pita, a ne pita jel, najbliži su im the Eagles, koji su već objavili “residency” koncerte na istom kontinentu. U skoroj budućnosti ćemo vidjeti da li su organizatori pročitali ovaj članak 🙂 .

Ono što je simptomatično u ovoj priči jest neminovnost biološkog odrastanja (ili brutalno rečeno, starenja), koje je neminovnost samo po sebi. Ni legende nisu izuzetak (osim Keith Richardsa), i u tom svjetlu budućnost i nije baš ružičasta, jer odlaskom “današnjih” velikih, festivali će se i dalje održavati, jer “show must go on!”, a prazninu će popunjavati “manje talentirani supstituti”, medijski razvikani, kvalitativno potkapacitirani. Daleko od toga da na sceni neće biti moćnih bendova i solista, ali danas kad svatko može snimiti album i lansirati ga, daleko je teže doprijeti do mase nego nekada. Pored dostupnosti koja caruje danas ovo se može učiniti nelogično, ali tome je zaista tako!
Dakako, diskografske kuće i njihovi marketinški timovi znaju zadatak, i u tom kontekstu, dalje izlaganje je nepotrebno.

Stoga, uživajte u otvorenim festivalima sa starim, ofucanim, otrcanim, potrošenim, bolesnim, gerijatrijskim headlinerima, dok ih još ima.

Uskoro ćemo žaliti za njima!

Related Posts

Jerko JakšićJerko Jakšić // 10.04.2019Pregledi: 157

Flash news

Alice Cooper najavio izlazak EP-a, „Breadcrumbs“, na kojem će biti šest kompozicija. Interesantno je da će se na izdanju naći cover u spomen pionira garažnog rocka MC5, “Sister Anne”. Izlazak EP-a, 13. Rujna.
Ronnie Wood (the Rolling Stones) najavio početak snimanja solo albuma. Istovremeno je za Listopad najavo i dokumentarac koji će se prikazati po izlasku albuma.
Zvijezde nisu naklonjen organizaciji velikog festivala Woodstock 50. Posljednja vijest kaže da je i treći podnesak za lokaciju odbijen od strane lokanih vlasti Vernona u državi New York.
Nije trebalo dugo čekati, kolekcija gitara Walter Beckera, kompozitora, gitariste i jednog od osnivača grupe Steely Dan, ide na aukciju. Armadu predvodi 1957 Fender Duo-Sonic, s kojom je snimio antologijski album „Aja“.
Aukcija je zakazana za Listopad.
Blue Oyster Cult najavili novi album za sljedeću godinu. Bit će to prvo izdanje ove velike grupe nakon albuma „Curse Of The Hidden Mirror“, koji je izdan daleke 2001. godine.
Nekoliko mjeseci nakon što je Allman Brothers Band izdao album „Brothers and Sisters“, Gregg Allman je lansirao debut solo album „Laid Back“. Vijest je vezana za njega, matična kuća je objavila re-izdanje albuma u svim formatima. Datum izlaska 30. Kolovoza.
Woostock 50 opet pred zidom!
Vlasti Vernona u državi New York su uskratile dozvolu organizatoru za održavanje festivala i time ponovo doveli u pitanje cijeli projekt.
Bruce Springsteen ne ide na promo turneju nakon izlaska albuma „Western Stars“. Umjesto toga je snimio film koji uskoro ulazi u distribuciju.
Roger Waters najavio film “Us + Them” , snimljen na posljednjoj, istoimenoj turneji. Premjera je zakazana za 02. Listopada.
Farm AId 2019 objavio konačni line-up. Više informacija uskoro!
Rammstein najavili stadionsku turneju diljem Europe u sljedećoj godini. Očito da je trenutna turneja između ostalog poslužila i za “sondiranje terena”, te se izjava temelji na dosadašnjem uspjehu turneje. Objavljena je i lista zemalja u kojima će se održati koncerti, Njemačka, Austrija, Poljska, Holandija, Belgija, Norveška, Švedska, i Sjeverna Irska. UK je ostavljen za kraj i svi detalji će biti naknadno objavljeni.
——————————
Nova prog / underground izdanja:
Edison’s Children -“The Disturbance Fields”
François Bréant – “La Nuit Des Lapins Géants”
Bryan Beller – “Scenes From The Flood”
The Bob Lazar Story – “Vanquisher”
We Lost The Sea – “Triumph & Disaster”
——————————
Copyright ©2019 Music LP Underground®, Sva prava pridržana