No Banner to display

Koncerti

Parni Valjak – Trogir, Kula Kamelengo / 24. Srpnja-2019.
Jezerski Woodstock – Jezera / 25. Srpnja-2019.
Zoran Predin pjeva Arsena – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 28. Srpnja-2019.
Anna Oxa – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 30. Srpnja-2019.
Kula Kula festival – Trogir, Kula Kamerlengo / 01. – 03. Kolovoza-2019.
Fuliranje – Tisno, The Garden Resort / 01.-04. Kolovoza-2019.
Nox Festival 2019 – Šibenik, Martinska / 02. Kolovoza-2019.
6. SuperUho Festival – Primošten / 02. – 04. Kolovoza-2019.
Membrain Festival 2019 – Šibenik, Martinska / 08-11 Kolovoza-2019
Matej Meštrović & Južnočeška filharmonija – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 14. Kolovoza-2019.
Blast Fest 2019.- Šibenik, Martinska / 16. Kolovoza-2019.
Pirovac Blues Festival – Pirovac / 19. – 21. Kolovoza-2019.
The Stranglers – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 21. Kolovoza-2019.
Evo Ruke – Split, Đardin / 28. Lipnja – 08. Rujna – 2019.
Black Midi – Zagreb, Močvara / 02. Listopad-2019.
Godspeed You! Black Emperor – Zagreb, Tvornica kulture / 22. Studenoga-2019.
Mark Lanegan Band – Zagreb, Tvornica Kulture / 26. Studenog-2019.

Lokalna scena, Osvrti

JUST SPLIT JAZZ – SPLIT, PARADOX / 05. TRAVNJA-2019.

Just right!

Nakon adrenalinskog OD-a s Earthless neminovan je “reset”. Nemoguće je nakon takvog angažmana samo tako nastaviti kao da se ništa nije dogodilo i praviti se da je sve u redu, kad nije. Ponekad muzika ima i svoje negativne učinke, kad se u nju uroni toliko duboko da se sam ne možeš istrgnuti iz ralja melodija, rifova koji struje glavnom po cijele dane, što je još nekako dobra varijanta torture, ali noći i snovi vezani za njih, nisu baš ugodni.

Prilika za taj “reset” se brzo ukazala u obliku Just Split Jazz benda koji je nastupio u Paradoxu.
Silvana Skopljanac, Jurica Karuza i Jadran Dučić Čićo ili ukratko Just Split Jazz su po drugi put u kratkom vremenu nastupili na istoj sceni. Ne za ništa, jer ovaj trio je u stanju arhaičnu formu prezentirati kao pitko i ukusno jelo, bez prenemaganja i poziranja.

Lijepo je vidjeti na maloj pozornici tri individue koja svaka za sebe ima neki svoj svijet, ali kad počne svirka onda su jedno tijelo iz kojeg izlaze note koje opuštaju, zabavljaju, oslobađaju od svakodnevnih problema. Iako zvuči umirujuće i tromo, u njihovoj muzici ima adrenalina, čak i više nego što bi se moglo očekivati, toliko da je u jednom trenutku mali intimni koncert poprimio smjer punokrvne „rockije“ (za Čićinog sola).

Neminovno je da se ljubav osjeti, kako u životu tako i u muzici, a toga ovaj trio ima u izobilju, te stoga nije čudno da je iako malobrojna, publika s odobravanjem, pa i skandiranjem pratila cijeli tijek ovog po svemu ne baš malog koncerta. Ili ako ćemo drugim riječima, ovaj je koncert potvrdio da ne postoje mali i veliki koncerti, već samo oni odlični, dobri i oni manje dobri i dakako, oni na koje ne treba trošiti riječi, a ni vrijeme.

Izvodeći jazz standarde od kojih su mnogi naseljeni u kolektivnoj memoriji, Just Split Jazz revitalizira mnoge zaboravljene trenutke koji ne bude samo sjećanja, već i asocijacije. Pa i onda kad se ugazi u neku vrst memorijski praznog prostora, ispunjavaju ga podlogom za nove.

Iako je repertoar bio sazdan od novih i starih kompozicija, pa i onih s našeg podneblja, trio je bez ikakvih oscilacija prilagodio svaku kompoziciju sebi i time si svojim pristupom dobio ulaznicu za idući susret.


Stoga se logički nametnulo da je ovaj trio idealan za pridjev “kućnog benda”, kakvog ima svaki klub ili koncertni prostor u nekim drugim sredinama, jer ne samo svojom malobrojnošću anulira velike troškove, već i svojom “prijemljivošću” mora tijekom vremena steći svoje sljedbenike, koji će po automatizmu dolaziti na njihove koncerte, jer „baš oni sviraju!“.

Prostor kluba s nije napunio kao za prošlog gostovanja prije dvije sedmice, ali svi koji su bili su guštali u muzici i glasno to davali do znanja. Bilo je na kraju koncerta i šarmantnog ljubljenja Silvanine ruke od strane gentlemana iz publike.

Uglavnom, ako ćemo rezimirati, večer kao i svaka druga, da ali samo po meteorološkom i inim parametrima, u onim drugim, muzičkim, jedna lijepa, možda ne toliko nezaboravna, koliko ugodna i time izuzetna večer u kojoj se pročisti loša karma.
I da, spavao sam kao mala bebica!

Related Posts

Jerko JakšićJerko Jakšić // 06.04.2019Pregledi: 1269

Flash news

Alice Cooper najavio izlazak EP-a, „Breadcrumbs“, na kojem će biti šest kompozicija. Interesantno je da će se na izdanju naći cover u spomen pionira garažnog rocka MC5, “Sister Anne”. Izlazak EP-a, 13. Rujna.
Ronnie Wood (the Rolling Stones) najavio početak snimanja solo albuma. Istovremeno je za Listopad najavo i dokumentarac koji će se prikazati po izlasku albuma.
Zvijezde nisu naklonjen organizaciji velikog festivala Woodstock 50. Posljednja vijest kaže da je i treći podnesak za lokaciju odbijen od strane lokanih vlasti Vernona u državi New York.
Nije trebalo dugo čekati, kolekcija gitara Walter Beckera, kompozitora, gitariste i jednog od osnivača grupe Steely Dan, ide na aukciju. Armadu predvodi 1957 Fender Duo-Sonic, s kojom je snimio antologijski album „Aja“.
Aukcija je zakazana za Listopad.
Blue Oyster Cult najavili novi album za sljedeću godinu. Bit će to prvo izdanje ove velike grupe nakon albuma „Curse Of The Hidden Mirror“, koji je izdan daleke 2001. godine.
Nekoliko mjeseci nakon što je Allman Brothers Band izdao album „Brothers and Sisters“, Gregg Allman je lansirao debut solo album „Laid Back“. Vijest je vezana za njega, matična kuća je objavila re-izdanje albuma u svim formatima. Datum izlaska 30. Kolovoza.
Woostock 50 opet pred zidom!
Vlasti Vernona u državi New York su uskratile dozvolu organizatoru za održavanje festivala i time ponovo doveli u pitanje cijeli projekt.
Bruce Springsteen ne ide na promo turneju nakon izlaska albuma „Western Stars“. Umjesto toga je snimio film koji uskoro ulazi u distribuciju.
Roger Waters najavio film “Us + Them” , snimljen na posljednjoj, istoimenoj turneji. Premjera je zakazana za 02. Listopada.
Farm AId 2019 objavio konačni line-up. Više informacija uskoro!
Rammstein najavili stadionsku turneju diljem Europe u sljedećoj godini. Očito da je trenutna turneja između ostalog poslužila i za “sondiranje terena”, te se izjava temelji na dosadašnjem uspjehu turneje. Objavljena je i lista zemalja u kojima će se održati koncerti, Njemačka, Austrija, Poljska, Holandija, Belgija, Norveška, Švedska, i Sjeverna Irska. UK je ostavljen za kraj i svi detalji će biti naknadno objavljeni.
——————————
Nova prog / underground izdanja:
Edison’s Children -“The Disturbance Fields”
François Bréant – “La Nuit Des Lapins Géants”
Bryan Beller – “Scenes From The Flood”
The Bob Lazar Story – “Vanquisher”
We Lost The Sea – “Triumph & Disaster”
——————————
Copyright ©2019 Music LP Underground®, Sva prava pridržana