No Banner to display

Koncerti

Foo Fighters – Pula, Arena / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 20. Lipnja-2019.
10. Gljevstock Festival – Gljev / 22. Lipnja-2019.
Mark Knopfler – Slovenia, Stožice / 29.Lipnja-2019.
King Crimson – Njemačka, Berlin / 29. Lipnja-2019.
Flogging Molly – Zagreb, Tvornica kulture / 01. Srpnja-2019.
Tom Jones – Dubrovnik, 01. Srpnja-2019.
Whitesnake – Zagreb, Šalata / 03. Srpnja-2019.
Fibra Fest 2019 – Split, Ljetno kino Bačvice / 05. Srpnja-2019.
3rd Thrill Blues Festival – Trilj, Gradski Park / 05.-06. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Verona / 08. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Torino / 10. Srpnja-2019.
Michael Kiwanuka – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 10. Srpnja-2019.
Regius Festival – Šibenik, Martinska / 12.& 13. Srpnja-2019.
Diana Krall – Opatija, Ljetna pozornica / 16. Srpnja-2019.
Split Blues Festival – Split, Zvončac / 18. Srpnja – 20. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Perugia / 18. Srpnja-2019.
17. SARS festival – Sinj / 19. – 21. Srpnja-2019.
Parni Valjak – Trogir, Kula Kamelengo / 24. Srpnja-2019.
Zoran Predin pjeva Arsena – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 28. Srpnja-2019.
Anna Oxa – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 30. Srpnja-2019.
Kula Kula festival – Trogir, Kula Kamerlengo / 01. – 03. Kolovoza-2019.
Fuliranje – Tisno, The Garden Resort / 01.-04. Kolovoza-2019.
Nox Festival 2019 – Šibenik, Martinska / 02. Kolovoza-2019.
6. SuperUho Festival – Primošten / 02. – 04. Kolovoza-2019.
Membrain Festival 2019 – Šibenik, Martinska / 08-11 Kolovoza-2019
Matej Meštrović & Južnočeška filharmonija – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 14. Kolovoza-2019.
Blast Fest 2019.- Šibenik, Martinska / 16. Kolovoza-2019.
Pirovac Blues Festival – Pirovac / 19. – 21. Kolovoza-2019.
The Stranglers – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 21. Kolovoza-2019.
Evo Ruke – Split, Đardin / 28. Lipnja – 08. Rujna – 2019.
Black Midi – Zagreb, Močvara / 02. Listopad-2019.
Godspeed You! Black Emperor – Zagreb, Tvornica kulture / 22. Studenoga-2019.
Mark Lanegan Band – Zagreb, Tvornica Kulture / 26. Studenog-2019.

Recenzije

EARTHLESS – “FROM THE AGES”

Igmanski marš rock’n rolla!

Nakon šest godina pauze Earthless su izdali album “From The Ages”. U trenutku nastanka ovog teksta album je star pet godina. Dakle, ne govorimo o onome jučer, ni prije par mjeseci, već o vremenu koje se mjeri dekadama.

Čemu ovo u uvodu i mjerenju vremena?
Pa jednostavno, faktor „vrijeme” ne postoji kad je o ovom albumu riječ. Da je kojim slučajem izdan tamo počekom sedamdesetih obarao bi rekorde prodaje, bend bi punio stadione, novine bi ga bile pune, kritičari bi ga obožavali, publika dizala u nebesa.

Danas, sasvim druga priča.

Ipakm  zahvaljujući Super Uhu i angažmanu organizatora, Earthless je nastupio na tom festivalu i donio nam neočekivani poklon, ili još bolje rečeno, poklon po kojem se mjere svi drugi.
Referencu!

Earthless je skoro neformalan bend. Članovi, Isaiah Mitchell, Mike Eginton i Mario Rubalcaba, se sastaju tu i tamo, vjerojatno kad si imaju što reći, snime album, potom slijedi mala turneja s koje obično izađe živi album i , .., kud koji mili moji.
Nevjerojatno, ali istinito.

Earthless je instrumentalni sastav i njihova muzika je, …, e tu smo na skliskom terenu. Njihova muzika je MUZIKA, brutalni jam koji traje li traje. Ni ovaj album nije izuzetak, s bitnim odmakom, na njemu su dosegli dosadašnji zenit.

Od samog otvorenja nad slušateljem se nadvije upitnik, slatki odgovor se traži tijekom cijele dužine trajanja, pa i nakon toga. Kako, odakle, Isaiah Mitchell praši solo za solom, za solom, za solom, za solom?  Kako Mike Eginton mrtav hladan na basu rastura zvučnu sliku filajući rifove koji u sebi nose kako melodiju teme tako i urnebesi ritam, kojeg pak Mario Rubalcaba isporučuje u šizofreničnim količinama, kako?

Naslonjeni na najveću tradiciju jama, kraljeva šezdesetih, grupe Cream, Earthless u sat i nešto trajanja albuma ne posustaje ni jednog trenutka, „bilda“ tempo iz sekvence iz sekvencu, manijakalno ga mijenja i ponovo mu se vrača. I kad ste pomislili da više ne može, brže ne može, sadržajnije ne može, .. , „je boga jokina“, kreću u stratosferu, pa iz nje u ionosferu i pitaj boga koje sve sfere, jer ne postoji toliko slojeva koji omotavanju zemaljsku kuglu koje oni nisu probili.
Nisu rijetki trenuci odlaska u bestežinsko stanje, kad nirvana vakuuma odlijepi slušatelja od sadašnjosti i premjesti ga u sferu u kojoj caruje samo svjest u svom energentskom obliku.

Ne postoji intermezzo na albumu, ne postoji trenutak koji glumi ulogu “mosta, od- do“, ne postoji sekvenca u kojoj bi se moglo reći da su “pjesnici” malo pretjerali.

Sazdan od četiri kompozicije, jamovskom tektonskom snagom “pomjeraju” zvuk u glavi stvarajući, ne kaos u njoj, već granitnu građevinu poliranu do savršenstva „monolita iz Odiseje 2001“.

“Violence Of The Red Sea” otvara album i gura ga brzinom svjetlosti u naša čula. Otvara ogromna, teška vrata olovnom i rifovski protkanom jamu, koji će se provlačiti kroz cijeli album. U manjoj ili većoj mjeri “opener” determinira cijelo ostvarenje i čemu tajiti, njegov status jest status svake kompozicije posebno i na kraju samog albuma.

Najkraća kompozicija, „Equus October“, vinjeta u usporedbi s ostalima, traje samo pet minuta i jedina je u kojoj je atmosferičnost izričaja nadređena furioznom rifu u razarajućem ritmu. U maniri najbolji psych radova šezdesetih uvodi nas u epsku naslovnu temu.

Nenaviklom slušatelju će se fragmenti tridesetominutne “From The Ages” učiniti naporni, ali zahvaljujući tantričkoj komponenti, ova je zamka izbjegnuta za sve koji je žele slušati. Trideset minuta koji nas vraćaju u prošlo stoljeće, bez da mrdnemo guzicu iz ovoga.

Earthless su isporučili vanvremenski album, esencjalno naslonjen na kombinaciju opusa T2 i japanskih progresivaca Flower Travellin Band, no, ne libe se izleta u Black Sabbath vode, a da o Cream ne govorimo.
Spajajući sve ove utjecaje, Earthless stvara svoje ultimativno djelo. Da nakon ovoga albuma ne izdaju više ni jedan, ostat će zapisani u analima muzičke umjetnosti ovog stoljeća kao bend koji je na najmoćniji način revitalizirao jedan od najkarakterističnijih izričaja prošlog stoljeća i pri tom ga bezbolno prenio u novo stoljeće.
Ili drugim riječima, sublimirano u jednoj rečenici: poezija zvuka nabrijanog do granica pucanja!

E sad, svi vi koji ste imali strpljenja pročitati ovaj tekst, čudite se, i pitate, da li to zaista tako?

Album imate u cijelosti ispod ovog teksta, zavarite potenciometre i krenite na putovanje, i kad jednom krenete, nema povratka, moći će te samo potvrditi moje riječi!


Earthless – “From The Ages” / cijeli album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.


Kupite album grupe Earthless

Related Posts

Jerko JakšićJerko Jakšić // 04.04.2019Pregledi: 837

Flash news

Bruce Springsteen je do sada prodao 40 000 primjeraka svog novog albuma „Western Stars“. Brojka za današnje pojmove dovoljna da gurne albume prema vrhovima top lista. Nekada, … , nekada je isto gurala album prema vrhovima top lista, ali lokalnih novina…
Guns N’ Roses objavili prve datume nastavka beskonačne turneje „Not In This Lifetime Tour“. Prvi koncert je najavljen (i rasprodan!), za 25. Rujna u Charlotteu.
Sestre Wilson napokon zakopale ratnu sjekiru i Heart kreće na turneju.
Zakazan prvi koncert holograma Roy Orbisona i Buddy Hollyja. “Rock ‘N’ Roll Dream Tour” starta 19. Rujna u San Franciscu, a za sada, završava koncertom u Torontu, 20. Studenoga.
Nije dobro!
Dave Mustaine obolio od raka grla!
Sudska trakavica zvana “Stairway to Heaven” se nastavlja. Led Zeppelin su nedavno bili pozvani pred sud kad im je saopćeno da se konačna presuda o plagijatu neće donijeti, već da će se u Rujnu nastavit ročišta. Ovaj put pred porotom u kojoj će se naći 11 porotnika.
Voljeli je ili ne, Celine Dion je postavila nesvakidašnji rekord. U proteklih 16 godina nastupanja u Las Vegasu (preminuli suprug je bio vlasnik kockarnice u kojoj je nastupala!), zaradila je ni manje, ni više nego, 681 milijun dolara!!
U povodu lansiranja novog albuma grupe The Who, Roger Daltrey je u javnost izašao s izjavom da je materijal na albumu najbolji još od legendarnog albuma “Quadrophenia”.
Živi bili, …
Nakon pola stoljeća “kišanja”, najavljen je živi album grupe Creedence Clearwater Revival, koji je snimljen na prvom Woodstock festivalu.
Wendy Dio, supruga i dugogodišnji manager preminulog Ronnie Jamesa Dioa najavila dokumentarac o Diou. Film bi trebao pokriti razdoblje života ovog velikana zaključno s albumom “Heaven and Hell”, kojeg je snimio kao član Black Sabbath.
——————————
HFMC (Hasse Fröberg & Musical Companion) – “Parallel Life”
Alarmist – “Sequesterer”
iamthemorning – “The Bell”
Fine Soft Day – “You Are Here”
Atom Works – “The Life Of Spice”
Oh Hiroshima – “Oscillation”
——————————
Copyright ©2019 Music LP Underground®, Sva prava pridržana