No Banner to display

Koncerti

The Stranglers – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 21. Kolovoza-2019.
Zoran Predin pjeva Arsena – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 31. Kolovoza-2019.
Evo Ruke – Split, Đardin / 28. Lipnja – 08. Rujna – 2019.
Black Midi – Zagreb, Močvara / 02. Listopad-2019.
Godspeed You! Black Emperor – Zagreb, Tvornica kulture / 22. Studenoga-2019.
Mark Lanegan Band – Zagreb, Tvornica Kulture / 26. Studenog-2019.

Recenzije

EARTHLESS – “FROM THE AGES”

Igmanski marš rock’n rolla!

Nakon šest godina pauze Earthless su izdali album “From The Ages”. U trenutku nastanka ovog teksta album je star pet godina. Dakle, ne govorimo o onome jučer, ni prije par mjeseci, već o vremenu koje se mjeri dekadama.

Čemu ovo u uvodu i mjerenju vremena?
Pa jednostavno, faktor „vrijeme” ne postoji kad je o ovom albumu riječ. Da je kojim slučajem izdan tamo počekom sedamdesetih obarao bi rekorde prodaje, bend bi punio stadione, novine bi ga bile pune, kritičari bi ga obožavali, publika dizala u nebesa.

Danas, sasvim druga priča.

Ipakm  zahvaljujući Super Uhu i angažmanu organizatora, Earthless je nastupio na tom festivalu i donio nam neočekivani poklon, ili još bolje rečeno, poklon po kojem se mjere svi drugi.
Referencu!

Earthless je skoro neformalan bend. Članovi, Isaiah Mitchell, Mike Eginton i Mario Rubalcaba, se sastaju tu i tamo, vjerojatno kad si imaju što reći, snime album, potom slijedi mala turneja s koje obično izađe živi album i , .., kud koji mili moji.
Nevjerojatno, ali istinito.

Earthless je instrumentalni sastav i njihova muzika je, …, e tu smo na skliskom terenu. Njihova muzika je MUZIKA, brutalni jam koji traje li traje. Ni ovaj album nije izuzetak, s bitnim odmakom, na njemu su dosegli dosadašnji zenit.

Od samog otvorenja nad slušateljem se nadvije upitnik, slatki odgovor se traži tijekom cijele dužine trajanja, pa i nakon toga. Kako, odakle, Isaiah Mitchell praši solo za solom, za solom, za solom, za solom?  Kako Mike Eginton mrtav hladan na basu rastura zvučnu sliku filajući rifove koji u sebi nose kako melodiju teme tako i urnebesi ritam, kojeg pak Mario Rubalcaba isporučuje u šizofreničnim količinama, kako?

Naslonjeni na najveću tradiciju jama, kraljeva šezdesetih, grupe Cream, Earthless u sat i nešto trajanja albuma ne posustaje ni jednog trenutka, „bilda“ tempo iz sekvence iz sekvencu, manijakalno ga mijenja i ponovo mu se vrača. I kad ste pomislili da više ne može, brže ne može, sadržajnije ne može, .. , „je boga jokina“, kreću u stratosferu, pa iz nje u ionosferu i pitaj boga koje sve sfere, jer ne postoji toliko slojeva koji omotavanju zemaljsku kuglu koje oni nisu probili.
Nisu rijetki trenuci odlaska u bestežinsko stanje, kad nirvana vakuuma odlijepi slušatelja od sadašnjosti i premjesti ga u sferu u kojoj caruje samo svjest u svom energentskom obliku.

Ne postoji intermezzo na albumu, ne postoji trenutak koji glumi ulogu “mosta, od- do“, ne postoji sekvenca u kojoj bi se moglo reći da su “pjesnici” malo pretjerali.

Sazdan od četiri kompozicije, jamovskom tektonskom snagom “pomjeraju” zvuk u glavi stvarajući, ne kaos u njoj, već granitnu građevinu poliranu do savršenstva „monolita iz Odiseje 2001“.

“Violence Of The Red Sea” otvara album i gura ga brzinom svjetlosti u naša čula. Otvara ogromna, teška vrata olovnom i rifovski protkanom jamu, koji će se provlačiti kroz cijeli album. U manjoj ili većoj mjeri “opener” determinira cijelo ostvarenje i čemu tajiti, njegov status jest status svake kompozicije posebno i na kraju samog albuma.

Najkraća kompozicija, „Equus October“, vinjeta u usporedbi s ostalima, traje samo pet minuta i jedina je u kojoj je atmosferičnost izričaja nadređena furioznom rifu u razarajućem ritmu. U maniri najbolji psych radova šezdesetih uvodi nas u epsku naslovnu temu.

Nenaviklom slušatelju će se fragmenti tridesetominutne “From The Ages” učiniti naporni, ali zahvaljujući tantričkoj komponenti, ova je zamka izbjegnuta za sve koji je žele slušati. Trideset minuta koji nas vraćaju u prošlo stoljeće, bez da mrdnemo guzicu iz ovoga.

Earthless su isporučili vanvremenski album, esencjalno naslonjen na kombinaciju opusa T2 i japanskih progresivaca Flower Travellin Band, no, ne libe se izleta u Black Sabbath vode, a da o Cream ne govorimo.
Spajajući sve ove utjecaje, Earthless stvara svoje ultimativno djelo. Da nakon ovoga albuma ne izdaju više ni jedan, ostat će zapisani u analima muzičke umjetnosti ovog stoljeća kao bend koji je na najmoćniji način revitalizirao jedan od najkarakterističnijih izričaja prošlog stoljeća i pri tom ga bezbolno prenio u novo stoljeće.
Ili drugim riječima, sublimirano u jednoj rečenici: poezija zvuka nabrijanog do granica pucanja!

E sad, svi vi koji ste imali strpljenja pročitati ovaj tekst, čudite se, i pitate, da li to zaista tako?

Album imate u cijelosti ispod ovog teksta, zavarite potenciometre i krenite na putovanje, i kad jednom krenete, nema povratka, moći će te samo potvrditi moje riječi!


Earthless – “From The Ages” / cijeli album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.


Kupite album grupe Earthless

Related Posts

Jerko JakšićJerko Jakšić // 04.04.2019Pregledi: 873

Flash news

Peter Fonda – R.I.P.!
„Easy Rider“ legende odlaze jedna za drugom, preminuo je Peter Fonda.
Jack Nicholson je još jedini živ.
Početkom ovog mjeseca Ed Sheeran je oborio jedan od najprestižnijih rekorda u muzičkoj industriji. Naime, njegova aktualna turneja „Divide“, je dosegla najveću sumu koja se ikada inkasirala na koncertima. Drugim riječima, turneja koja traje već dvije godine i obuhvatila je do sada 246 koncerata, inkasirala je impresivnih 737 milijuna dolara. Kad se zna da je do kraja turneje ostalo još devet koncerata, očito je da će se rekord i te kako „debelo“ premašiti. Dosadašnji rekorderi su bili U2 i turnejom iz 2011. godine, kad su inkasirali 736 milijuna dolara.
Danas smo u stilu, koncerti i lova!
Nakon 37 koncerata Paul McCartney je sa svojom „Freshen Up“ turnejom do sada inkasirao ravnih 129 milijuna dolara, s prodanih 928 252 ulaznica. Ovo ga smješta unutar deset najuspješnijih prema Billboardu! (a tek mu je 70 i neka!)
Weed legenda, Willie Nelson otkazao koncerte najavljene turneje rad iz zdravstvenih razloga.
Devo najavili nastup na Desert Daze festivalu i istovremeno obavijestili medije da će im to vjerojatno biti posljednji nastup.
Nevoljama nikad kraja, kad Murphy hoće, onda hoće. Nakon peripetija s organizacijom turneje, The Allman Betts Band su prebacili više od 30 koncerta na druge datume, jer je Devon Allman svršio u bolnicu na operaciju slijepog crijeva. Odgođeni koncerti su se trebali održati u USA i Europi.
Ogranak korporacije Warner Brothers, Warner Music je objavio rezultate kvartalnog poslovanja. Iako očekivano, ipak nisu očekivali toliki rast streaming, koji je samo u četiri mjeseca narastao za dvocifreni broj i time zaokružio prihode na jednu milijardu dolara. (koliko je rast streaminga u brojkama, za sada ostaje tajna!)
Santana je objavio datume održavanja intimnih koncerata u Las Vegasu za sjedeću godinu. Kako su svi ovogodišnji „resident“ koncerti bili mjesecima unaprijed rasprodani, Santana nije imao dilema za sljedeću godinu. Istovremeno je u medije plasirao datume predstojeće turneje.
Byrd NO MORE!
Roger McGuinn je odbio bilo kakvu mogućnost ujedinjenja s David Crosbyjem i ponovnom oformljivanju legendarne grupe Byrds.
Dušan Kojić Koja, (Disciplina kičme), doživio moždani udar i nalazi se u bolnici u induciranoj komi.
——————————
Nova prog / underground izdanja:
Imagin’Aria – “Exeligere”
ESP Project – “The Rising”
Different Light – “Binary Suns (Part 1 – Operant Condition)”
25 Yard Screamer – “Natural Satellite”
CIRKUS – “Voodooland”
——————————
Copyright ©2019 Music LP Underground®, Sva prava pridržana