No Banner to display

Koncerti

Foo Fighters – Pula, Arena / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 20. Lipnja-2019.
10. Gljevstock Festival – Gljev / 22. Lipnja-2019.
Mark Knopfler – Slovenia, Stožice / 29.Lipnja-2019.
King Crimson – Njemačka, Berlin / 29. Lipnja-2019.
Flogging Molly – Zagreb, Tvornica kulture / 01. Srpnja-2019.
Tom Jones – Dubrovnik, 01. Srpnja-2019.
Whitesnake – Zagreb, Šalata / 03. Srpnja-2019.
Fibra Fest 2019 – Split, Ljetno kino Bačvice / 05. Srpnja-2019.
3rd Thrill Blues Festival – Trilj, Gradski Park / 05.-06. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Verona / 08. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Torino / 10. Srpnja-2019.
Michael Kiwanuka – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 10. Srpnja-2019.
Regius Festival – Šibenik, Martinska / 12.& 13. Srpnja-2019.
Diana Krall – Opatija, Ljetna pozornica / 16. Srpnja-2019.
Split Blues Festival – Split, Zvončac / 18. Srpnja – 20. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Perugia / 18. Srpnja-2019.
17. SARS festival – Sinj / 19. – 21. Srpnja-2019.
Parni Valjak – Trogir, Kula Kamelengo / 24. Srpnja-2019.
Zoran Predin pjeva Arsena – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 28. Srpnja-2019.
Anna Oxa – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 30. Srpnja-2019.
Kula Kula festival – Trogir, Kula Kamerlengo / 01. – 03. Kolovoza-2019.
Fuliranje – Tisno, The Garden Resort / 01.-04. Kolovoza-2019.
Nox Festival 2019 – Šibenik, Martinska / 02. Kolovoza-2019.
6. SuperUho Festival – Primošten / 02. – 04. Kolovoza-2019.
Membrain Festival 2019 – Šibenik, Martinska / 08-11 Kolovoza-2019
Matej Meštrović & Južnočeška filharmonija – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 14. Kolovoza-2019.
Blast Fest 2019.- Šibenik, Martinska / 16. Kolovoza-2019.
Pirovac Blues Festival – Pirovac / 19. – 21. Kolovoza-2019.
The Stranglers – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 21. Kolovoza-2019.
Evo Ruke – Split, Đardin / 28. Lipnja – 08. Rujna – 2019.
Black Midi – Zagreb, Močvara / 02. Listopad-2019.
Godspeed You! Black Emperor – Zagreb, Tvornica kulture / 22. Studenoga-2019.
Mark Lanegan Band – Zagreb, Tvornica Kulture / 26. Studenog-2019.

Lokalna scena, Recenzije

MEL CAMINO – “KAD? SAD!”

Decentno dobro, obećavajuće!

Nije tajna da u komunikaciji s diskografskim kućama stigne i zamolba. U većini slučajeva ona je osobne naravi i u namjeri da se pomogne bendu. Ni ova nije bila iznimka:
P.S. Imaš možda volju napisati recenziju/osvrt albuma Mel Camina?
Ovo im je već četvrti studijski album, stvarno se trude ljudi pa bi im htio malo pomoći 🙂 .

Album sam dobio i jednostavno se izgubio u “pliku” od dvadesetak komada iz paketa. Kad sam ga ovlaš poslušao, nije ostavio neki dojam, te sam ga prezauzet ostalim obavezama jednostavno stavio sa strane u hrpu albuma koje bi kao trebalo poslušati i posvetiti im se, ako su vrijedni. (Nemam vremena se baviti „lošom muzikom“ ili muzikom koju ne razumijem, ne želim, a i ne mogu si priuštiti gubitak vremena na pisanje loše recenzije.)

Album “Kad? Sad!” se “kišao” mjesecima, i tek nedavno mi je na pamet pala jedna klavirska dionica u nekoj pjesmi i nekako istovremeno mi je mozgom lutao neki refren, čije porijeklo nisam mogao odgonetnuti.
Sudbina ili ne, ipak mi je sinulo da bi uzrok svega mogao biti dotični album, i posegnuo sam za njim.

Prije nego počnem, s opusom benda nisam upoznat, ionako ne volim poredbe tipa, bolji od prethodnika, najlošiji u opusu itd … bespredmetno je stavljati neke paralelne i reference nad različitim izdanjima, pa makar bila od iste grupe ili izvođača.

Stoga, krećem od “tabule rasa” i … tko voli, nek’ izvoli!

Mel Camino su izdali album “Kad? Sad!” još lani i vjerojatno su odradili svirke u svrhu promocije. Koliko uspješno, ne znam, ali materijala za to na albumu ima. I da odmah raščistimo, album “Kad? Sad!” nije album koji će doći na “500 najvećih svih vremena”, niti je album koji će steći široku aklamaciju u smislu popularnosti, a pogotovo ne u tiraži. Pomalo je deplasirano u nas govoriti o tiražama, ali eto i to se mora spomenuti.

Čemu ovakav uvod?
Jednostavno jer je album u svojim gabaritima dobar. Stilski omeđen, rijetko izlazi van pop rock okvira (synt pop), ali i u tim izletima dobro funkcionira, iako se struktura malo “drma” . No, ne pada i to je najbitnije.

Ono što me je vratilo ovom albumu jesu fragmenti, ne kompozicije. One su klasične, već stotinu puta čujne u različitim varijantama. Iako su i na tom polju Mel Camino dobri, jer svaka kompozicija unutar sebe zvući skladno i lako klizi od početka prema kraju. Bitno je naglasiti u ovom kontekstu da nema forsiranja, stilskog naprezanja koje apriori odbija svaku pozitivnu ocjenu s nje.

No, album je jak na drugoj strani. Svaka od pjesama ima svoj manji ili veći fragment koji je upečatljiv i njegovim eksponiranjem se dobiva pozitivna slika, kako same pjesme, tako i albuma u cijelosti. Pomalo je teško objasniti, ali pokušat ću na primjeru u uvodu spomenute klavirske dionice u pjesmi “Vidova”. Klavirska pratnja u orkestralnoj pozadini, par nota i trenutak koji čini fragment toliko dobrim. Ali to je ono što se pamti, jer pridonosi prepoznatljivosti kompozicije.  U drugim je pjesmama gitarska dionica, u nekima ritmika, u nekim lirika, u većini pjevne melodije, hitoidnog usmjerenja, u nekim sama atmosfera … .

Ukratko, album je veoma lako doživjeti u fragmentiranom obliku i posvetiti mu vrijeme. Slijedom toga, kad odsvira posljednja nota i utisci se slegnu, album odašilje kompaktnu sliku jednog uratka, koji možda neće trajati tisuću godina, ali da je malo pravde na ovom svijetu, većina kompozicija bi se “vrtila” na radio frekvencijama.

U biti, kad se album sagleda s te strane, ispada je album, vjerujem nenamjerno, napisan za radio i njemu posvećen. Radiofoničnost cijelog albuma jest velika prednost i kod izvođenja pjesama u živo, kad se auditorij, ako je zainteresiran, može lako zapaliti i napraviti odličan koncert.

Mel Camino su napravili dobar album. Sa svim slabostima i nedostacima “Kad? Sad!” se lako sluša i lako se postane ovisan o njemu.

U kojem će smjeru krenuti priča zvana Mel Camino, teško je reći slušajući ovaj album, jer stilski su veoma jednoznačni, ali uzore  crpe iz mnogo izvora. Gdje god krenuli, “Kad? Sad!” bi mogao biti kamen temeljac za dalje!


Mel Camino – “Terasa”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Related Posts

Jerko JakšićJerko Jakšić // 21.03.2019Pregledi: 1123

Flash news

Bruce Springsteen je do sada prodao 40 000 primjeraka svog novog albuma „Western Stars“. Brojka za današnje pojmove dovoljna da gurne albume prema vrhovima top lista. Nekada, … , nekada je isto gurala album prema vrhovima top lista, ali lokalnih novina…
Guns N’ Roses objavili prve datume nastavka beskonačne turneje „Not In This Lifetime Tour“. Prvi koncert je najavljen (i rasprodan!), za 25. Rujna u Charlotteu.
Sestre Wilson napokon zakopale ratnu sjekiru i Heart kreće na turneju.
Zakazan prvi koncert holograma Roy Orbisona i Buddy Hollyja. “Rock ‘N’ Roll Dream Tour” starta 19. Rujna u San Franciscu, a za sada, završava koncertom u Torontu, 20. Studenoga.
Nije dobro!
Dave Mustaine obolio od raka grla!
Sudska trakavica zvana “Stairway to Heaven” se nastavlja. Led Zeppelin su nedavno bili pozvani pred sud kad im je saopćeno da se konačna presuda o plagijatu neće donijeti, već da će se u Rujnu nastavit ročišta. Ovaj put pred porotom u kojoj će se naći 11 porotnika.
Voljeli je ili ne, Celine Dion je postavila nesvakidašnji rekord. U proteklih 16 godina nastupanja u Las Vegasu (preminuli suprug je bio vlasnik kockarnice u kojoj je nastupala!), zaradila je ni manje, ni više nego, 681 milijun dolara!!
U povodu lansiranja novog albuma grupe The Who, Roger Daltrey je u javnost izašao s izjavom da je materijal na albumu najbolji još od legendarnog albuma “Quadrophenia”.
Živi bili, …
Nakon pola stoljeća “kišanja”, najavljen je živi album grupe Creedence Clearwater Revival, koji je snimljen na prvom Woodstock festivalu.
Wendy Dio, supruga i dugogodišnji manager preminulog Ronnie Jamesa Dioa najavila dokumentarac o Diou. Film bi trebao pokriti razdoblje života ovog velikana zaključno s albumom “Heaven and Hell”, kojeg je snimio kao član Black Sabbath.
——————————
HFMC (Hasse Fröberg & Musical Companion) – “Parallel Life”
Alarmist – “Sequesterer”
iamthemorning – “The Bell”
Fine Soft Day – “You Are Here”
Atom Works – “The Life Of Spice”
Oh Hiroshima – “Oscillation”
——————————
Copyright ©2019 Music LP Underground®, Sva prava pridržana