No Banner to display

Koncerti

Black Midi – Zagreb, Močvara / 02. Listopad-2019.
Ča-val – Zagreb, Bogaloo / 11. Listopada-2019.
Brkovi – Split, Spaladium backstage / 12. Listopada-2019.
The Fogsellers – Šibenik, tvrđava “Barone” / 16. Listopada-2019.
Zabranjeno pušenje – Split, Gripe / 18. Listopada-2019.
Lucky Chops – Split, Judino Drvo / 23. Listopada-2019.
Parni Valjak – Split, Spaladium Arena / 02. Studenoga-2019.
Dopethrone – Zagreb, Močvara / 04. Studenoga-2019.
Annihilator – Zagreb, Bogaloo / 10. Studenoga-2019.
Godspeed You! Black Emperor – Zagreb, Tvornica kulture / 22. Studenoga-2019.
Mark Lanegan Band – Zagreb, Tvornica Kulture / 26. Studenog-2019.
At The Gates – Zagreb, Tvornica kulture / 12. prosinca-2019.
My Baby – Zagreb, Tvornica kulture / 14. prosinca-2019.
Lista koncerata se osvježava svaki dan!

Lokalna scena, Recenzije

MEL CAMINO – “KAD? SAD!”

Decentno dobro, obećavajuće!

Nije tajna da u komunikaciji s diskografskim kućama stigne i zamolba. U većini slučajeva ona je osobne naravi i u namjeri da se pomogne bendu. Ni ova nije bila iznimka:
P.S. Imaš možda volju napisati recenziju/osvrt albuma Mel Camina?
Ovo im je već četvrti studijski album, stvarno se trude ljudi pa bi im htio malo pomoći 🙂 .

Album sam dobio i jednostavno se izgubio u “pliku” od dvadesetak komada iz paketa. Kad sam ga ovlaš poslušao, nije ostavio neki dojam, te sam ga prezauzet ostalim obavezama jednostavno stavio sa strane u hrpu albuma koje bi kao trebalo poslušati i posvetiti im se, ako su vrijedni. (Nemam vremena se baviti „lošom muzikom“ ili muzikom koju ne razumijem, ne želim, a i ne mogu si priuštiti gubitak vremena na pisanje loše recenzije.)

Album “Kad? Sad!” se “kišao” mjesecima, i tek nedavno mi je na pamet pala jedna klavirska dionica u nekoj pjesmi i nekako istovremeno mi je mozgom lutao neki refren, čije porijeklo nisam mogao odgonetnuti.
Sudbina ili ne, ipak mi je sinulo da bi uzrok svega mogao biti dotični album, i posegnuo sam za njim.

Prije nego počnem, s opusom benda nisam upoznat, ionako ne volim poredbe tipa, bolji od prethodnika, najlošiji u opusu itd … bespredmetno je stavljati neke paralelne i reference nad različitim izdanjima, pa makar bila od iste grupe ili izvođača.

Stoga, krećem od “tabule rasa” i … tko voli, nek’ izvoli!

Mel Camino su izdali album “Kad? Sad!” još lani i vjerojatno su odradili svirke u svrhu promocije. Koliko uspješno, ne znam, ali materijala za to na albumu ima. I da odmah raščistimo, album “Kad? Sad!” nije album koji će doći na “500 najvećih svih vremena”, niti je album koji će steći široku aklamaciju u smislu popularnosti, a pogotovo ne u tiraži. Pomalo je deplasirano u nas govoriti o tiražama, ali eto i to se mora spomenuti.

Čemu ovakav uvod?
Jednostavno jer je album u svojim gabaritima dobar. Stilski omeđen, rijetko izlazi van pop rock okvira (synt pop), ali i u tim izletima dobro funkcionira, iako se struktura malo “drma” . No, ne pada i to je najbitnije.

Ono što me je vratilo ovom albumu jesu fragmenti, ne kompozicije. One su klasične, već stotinu puta čujne u različitim varijantama. Iako su i na tom polju Mel Camino dobri, jer svaka kompozicija unutar sebe zvući skladno i lako klizi od početka prema kraju. Bitno je naglasiti u ovom kontekstu da nema forsiranja, stilskog naprezanja koje apriori odbija svaku pozitivnu ocjenu s nje.

No, album je jak na drugoj strani. Svaka od pjesama ima svoj manji ili veći fragment koji je upečatljiv i njegovim eksponiranjem se dobiva pozitivna slika, kako same pjesme, tako i albuma u cijelosti. Pomalo je teško objasniti, ali pokušat ću na primjeru u uvodu spomenute klavirske dionice u pjesmi “Vidova”. Klavirska pratnja u orkestralnoj pozadini, par nota i trenutak koji čini fragment toliko dobrim. Ali to je ono što se pamti, jer pridonosi prepoznatljivosti kompozicije.  U drugim je pjesmama gitarska dionica, u nekima ritmika, u nekim lirika, u većini pjevne melodije, hitoidnog usmjerenja, u nekim sama atmosfera … .

Ukratko, album je veoma lako doživjeti u fragmentiranom obliku i posvetiti mu vrijeme. Slijedom toga, kad odsvira posljednja nota i utisci se slegnu, album odašilje kompaktnu sliku jednog uratka, koji možda neće trajati tisuću godina, ali da je malo pravde na ovom svijetu, većina kompozicija bi se “vrtila” na radio frekvencijama.

U biti, kad se album sagleda s te strane, ispada je album, vjerujem nenamjerno, napisan za radio i njemu posvećen. Radiofoničnost cijelog albuma jest velika prednost i kod izvođenja pjesama u živo, kad se auditorij, ako je zainteresiran, može lako zapaliti i napraviti odličan koncert.

Mel Camino su napravili dobar album. Sa svim slabostima i nedostacima “Kad? Sad!” se lako sluša i lako se postane ovisan o njemu.

U kojem će smjeru krenuti priča zvana Mel Camino, teško je reći slušajući ovaj album, jer stilski su veoma jednoznačni, ali uzore  crpe iz mnogo izvora. Gdje god krenuli, “Kad? Sad!” bi mogao biti kamen temeljac za dalje!


Mel Camino – “Terasa”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Related Posts

Jerko JakšićJerko Jakšić // 21.03.2019Pregledi: 1195

Flash news

Ric Ocasek – R.I.P.!
Preminuo suosnivač, kompozitor i vokal grupe Cars.
Tool je sa svojim novim albumom “Fear Inoculum”, svrgnuo Tailor Swift s trona Billboard. Po samom objavljivanju album je u prvom danu prodan u, za danas, nevjerojatnom broju od 270 000 primjeraka. Album je isto tako na top listama diljem svijeta, i to na samom vrhu, među prvih pet (Njemačka, Holandija, Irska, Italija i Finska), dok je u Australiji zasjeo na prvo mjesto.
“That’s What It’s All About”
Svaka pjesma koja se u bilo kojem obliku pojavila na ovogodišnjoj MTV fešti, bilježi povećanje prodaje u prosjeku od 74%!
Istovremeno, boost u streamingu u industriji je zabilježio povećanje od 17% !
Bon Jovi objavio da radi na novom albumu, „Bon Jovi: 2020.“. Ne navodi se ni približan datum izdanja, samo da će se lansirati negdje sljedeće godine. (kako i sam naslov sugerira!)
Neil Young napokon objavio ime novog albuma kojeg će snimiti s pratećom grupom Crazy Horse. „Colorado“ će biti prvo studijsko izdanje ove formacije još od davne 2012. godine, kad su izdali album „Psychedelic Pill“. Paralelno s izdanjem albuma, bit će lansiran i dokumentarac o nastanku albuma, „Mountaintop Sessions“.
Priča o relikvijama se nastavlja. Ovaj je put u glavnoj ulozi Les Paul koju je Duane Allman koristio na snimanju antologijskog albuma “Layla“. Ova je gitara ujedno i postala sinonim za prvu fazu života grupe, prije nego je Duane poginuo u prometnoj nesreći. Postignuta cijena, prava sitnica, 1.25 milijuna dolara!
Jedna od najatraktivnijih koncertnih atrakcija današnjice, Foo Fighters, su najavili novi album u sljedećoj godini.
Biografija Stevie Ray Vaughana, „Texas Flood: The Inside Story of“, je postala best seller u Americi.
Zdravko Širola – Cajo – R.I.P.!
Preminuo bivši član Atomskog skloništa u kojem je svirao bubnjeve od 1981. do 1987. godine.
——————————
Nova prog / underground izdanja:
Eloy – “The Vision, The Sword & The Pyre (Part II)”
Flying Colors – “Third Degree”
Forest Field – “Seasons”
Uneven Structure – “Paragon”
Moron Police – “A Boat on the Sea”
Astrosaur – “Obscuroscope”
——————————
Copyright ©2019 Music LP Underground®, Sva prava pridržana