Koncerti

Harpoon Blues Band – Split, Circus (Monty Python) / 23. Travnja-2019.
EgoFree Festival 2019 – Split, Turska Kula / 26.-28. Travnja-2019.
Strenght – Split, Circus (Monty Python) / 27. Travnja-2019.
Crvena Jabuka – Split, Zenta Club / 27. Travnja-2019.
Cima & Co – Split, Circus (Monty Python) / 30. Travnja-2019.
Jeff Dale & Harpoon Blues Band – Split, Circus (Monty Python) / 04. Svibnja-2019.
FNC Diverzant Split, Circus (Monty Python) / 04. Svibnja-2019.
Laibach – Rijeka, Pogon kulture / 11. Svibnja-2019.
Mike Parker’s Trio Theory – Split, Judino Drvo / 13. Svibnja-2019.
Built To Spill – Zagreb, Močvara / 23. Svibnja-2019.
King Crismon – Njemačka, Frankfurt / 12. Lipnja-2019.
ABOP (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 13. Lipnja-2019.
King Crismon – Njemačka, Frankfurt / 13. Lipnja-2019.
Dream of Life (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 14. Lipnja-2019.
Foxy Head (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 14. Lipnja-2019.
King Fest #5 – Knin, Tvrđava / 14. Lipnja-2019.
Grefran (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 15. Lipnja-2019.
Punčke (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 15. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 18. Lipnja-2019.
Foo Fighters – Pula, Arena / 18. Lipnja-2019.
Foo Fighters – Pula, Arena / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 20. Lipnja-2019.
King Crimson – Njemačka, Berlin / 29. Lipnja-2019.
Flogging Molly – Zagreb, Tvornica kulture / 01. Srpnja-2019.
Whitesnake – Zagreb, Šalata / 03. Srpnja-2019.
3rd Thrill Blues Festival – Trilj, Gradski Park / 05.-06. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Verona / 08. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Torino / 10. Srpnja-2019.
Michael Kiwanuka – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 10. Srpnja-2019.
Regius Festival – Šibenik, Martinska / 12.& 13. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Perugia / 18. Srpnja-2019.
17. SARS festival – Sinj / 19. – 21. Srpnja-2019.
Parni Valjak – Trogir, Kula Kamelengo / 24. Srpnja-2019.
Zoran Predin pjeva Arsena – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 28. Srpnja-2019.
Nox Festival 2019 – Šibenik, Martinska / 02. Kolovoza-2019.
Membrain Festival 2019 – Šibenik, Martinska / 08-11 Kolovoza-2019
Blast Fest 2019.- Šibenik, Martinska / 16. Kolovoza-2019.
Pirovac Blues Festival – Pirovac / 19. – 21. Kolovoza-2019.

Lokalna scena, Osvrti

JUžNA KARAVANA – SPLIT, OVčICE / 15. OžUJKA-2019.

Rođeni u krivo vrijeme!

Na Ovčicama se desio koncert pod imenom Južna Karavana što je u biti putujući festival dalmatinskih rock bendova iz Splita, Sinja, Šibenika i Zadra.

Ne znam zašto su imali problema da nađu prostor za ovaj događaj, jer je inicijativa, ali i imena glazbenika, su na dobrom nivou. Do sada su uspješno gostovali u Šibeniku i Zadru, pa je došao red da ih domaći bend Go Lilly ugosti u Splitu.

Kako su Ovčice po danu kafić, a po noći music club, prostor ipak nije tipični noćni klub, ja sam se tamo lipo nacrtao u 21 sat računajući da sve mora biti gotovo do 1 ujutro kako i piše u događaju. Naručia sam naravno Tomislav koji ove godine vodnim sa šakom leda ili bar 2 deci vode ko da je vino, jer to pivo ima halucenogena svojstva ako se popije više od dva. Konobar me gledao u nevjerici, ali bolje da to istrpim nego da on mene mora trpit kada krene ludilo.

Neki momci su već svirali, kvragu, opet sam propustio početak.

Ali ne, to je tek tonska proba koja uopće nije davala naznaka da je pri kraju. Ostavia sam Tomislava samog i uputia se motorom do kafića Dreamers na Split 3 da čujem istoimeni bend za istoimenu skupinu ljudi. Nakon pola sata sam se vratio na Ovčice, ali tonska je i dalje trajala pa mi je rečeno da se vratim do 10.15, pa sam opet otišao do Dremersa na još jedno piće (Bog blagoslovio Hondu).
U konačnom povratku klub se lipo popunio mlađarijom i ponekim starijim licem, iako je bilo još ljudi na gornjoj i donjoj terasi te na plaži i u Šumici.

Negdi se skuvao i gulaš tako da nisam propustio besplatno omastiti svoj brk. Dok sam čistio zube čačkalicom iz svog seta za preživljavanje koji uvik nosim sa sobom, prvi su se na binu “popeli” STONETRIBE iz Zadra i odmah počeli junački u stilu starog Slashovog benda Velvet Revolver. Možda to nije bilo samo u stilu, već obrada njihove pisme, ali nisam siguran, a ko je smio pitat.

Trojac je otprašio neke svoje autorske stvari u žestokom grunge i hard rok maniri, a obradili su Nirvaninu „Heart Shapped Box“ i dvi stvari od Rage Against the Machine. Bubnjaru su omiljeni dio seta bili činele po kojima nije prestajao udarati ko država po malim poduzetnicima, a pjevač je sve pjesme pjevao na engleskom. Iako postoje od 2006. i rado se prijavljuju na sve festivale u regiji, ja im bez uvrede mogu obećati nastavak životarenja na sceni ako i dalje budu pjevali na engleskom. Lipo ih je čut, ali ne postoji u hrvatskoj dovoljno moto partija na kojem mogu svirati svi bendovi koji ne cijene vlastiti jezik.  Ocjena 3 od…ma ne dajem ja ocjene, nisam ja kritičar, dobro je bilo.

Sljedeći su bili domaćini Go Lilly koji su po mom sudu nasljednici Daleke Obale, samo sa distorzijom. Ne znam ima li to kakve veze što im bubnjar i basista Daleke dijele isto prezime Hrepić. Ali znam da su se rodili kojih 30 godina ranije sada bi već živjeli dobro od stare slave, jer nje bi sigurno bilo. Volim taj veseli, brzi i energični rok blues na domaćem jeziku. Ako budu dovoljno uporni, s ponešto love da snime album i koji dobar spot, ja im predviđam svjetlo plavu budućnost, jer imaju taj komercijalni štih u sebi bez kojeg nažalost danas se ne može ući na radijske i TV play liste.

Nisam mogao odoliti da ih ne snimim i fokusiram se na gitaristu i pjevača Petra Stolnika, te tu snimku pošaljem drugu Davoru Viduku iz Kojota sa upitom: “Jesi li 100 % siguran da nemaš sina?”
Haha, majketi, isti su, tj. Mladi Petar je isti mladi Viduka prije 25 godina. Možda i odatle da ljubav prema gitari i rokenrolu. U svakom slučaju uzori su im uzoriti i mislim da baš ovakav bend fali na hrvatskoj mainstream sceni.

Prošla je već ponoć i po, meni se spava, radim ujutro, a tek smo na pola. Pomoglo mi je dosta što je ispred mene bila tako dobra stražnjica u svjetlo plavim rebama da sam više gledao u nju nego u bend. Bilo se teško skoncentrirati na glazbu pored nje, dok misli mi vrludaju, pjevao je Pađen, ali uspio sam.

Na binu se ponosno penju  idejni začetnici, osnivači, organizator, mama i tata Južne karavane grupa Teški Osjećaji iz Tisnog.

Kaže moj frend: Moraš volit bend takvog imena. A ja bi ih svrstao u sintezu teških Majki i laganih Šomazgoona, pravi dalmatinski rokenrol bez kojeg Bikijada u Radošiću se ne smije više održati.

Još malo pa će 100 koncerata slaviti, za sada su na 97 što je za bend star tek 6 godina odlična brojka. Sviraju di stignu, imaju neke spotove, valjda će i brzo album, jer gledam na soundcloudu imaju 13 svojih pisama. Željko Marača, već vidim legenda u nastajanju suvereno vlada stejđom dok ga bend odlično prati. Ili on prati njih, da se ne uvride momci.

Isto kao Go Lilly, samo sa puno više utakmica u nogama ovaj bend maršira na našu scenu i ako se međusobno ne posvađaju bit će to dobro. Volia bi imat njihov CD čim prije.

Dok je došao zadnji bend već sam ozbiljno maštao da slijedim utabanim stopama Zlatka Galla i napišem recenziju bez da sam poslušao bend. Doduše lakše je njemu bilo predviditi koncert Gibbonija nego meni onoga što je slijedilo.

Sinjski bend Seviter za sebe kažu “samo jako i bez veze”.

Ali publika ne misli tako, jer na njih preživjela rulja je izvukla zadnje atome snage i podržala ih od početka do kraja. Ona ženska u plavim rebama je otišla u prve redove i zabila posljednju brokvu u moj miran san tu noć. Ali trojac Seviter, hej, kombinacija M.O.R.T.a i Repetitora.
To je ta žestina, direktnost, beskompromisnost koja probije granice. Uopće ne preuveličavam, ko voli ta dva benda, mora volit i ovaj treći. Neću reći da su kopija, već jednostavno da jašu taj val žestokog punk, rock, grunge bluza. A sa pravim pjesmama mogu nastupiti bilo di na Balkanu stazama koje su ispred njih marljivo već utabali Repetitor.

Razlika je doduše i u samim sastojcima benda, M.O.R.T. imaju Johna koju ima potpunu slobodu da na bini radi šta hoće. Dok pjevač Sevitora Borna Maleš se mora zamarat i s gitarom, ili možda bolje reći gitarista Borna Maleš (šta mu li je draže) se mora zamarati i pjevanjem šta nije lako radit istodobno.

Doduše i Repetitor su trojac, ali kada pjevač/gitarista iza sebe ima dvi ženske koje pomiču planine, a to ne rade sisama, to je onda druga stvar. Netko je pred kraj koncerta uhvatio mu mikrofon i dobro otpjevao „Nikotnisku krizu“ od M.O.R.T.a, pa bi ga tribalo pozvat u bend. Zna pivat, ima volje i ima dugu kosu, di ćeš bolje pozivnice?

Usput, ali ne nevažno primijećeno, dvojica u bendu imaju predivnu dugu ricavu kosu koju će nadam se dugo uzgajati dok ih ne napadnu, buhe, žvaka, otvoreni plamen ili majka priroda. Bubnjar se još opire, ali nadam se ne zadugo. Ne znam zašto, ali sve manje i manje rock bendova uzgaja dugu kosu (pjevač Stonetriba je ima), možda zato što je rocku narastao trbuh i otpala kosa, ali na mladima svijet ostaje, ako im uopće budemo imali šta ostavit.

Na satu je kucalo 02.42, doživio sam kraj, nije bilo policije, nije bilo inspekcije, nije bilo krvi, ekipa se super zabavila, bendovi odlično svirali, tonac ih je volio, samo je jedna cura izgubila takuin (nadam se da ga je našla di ga je ostavila), a mene je još čekalo šetat Geppeta i probudit se u 7 za na posa.

Festival Južna Karavana je uspješno završio u Splitu i mišljenja sam da su ovo neka druga vrimena onda bi se održavao u velikoj dvorani Gripe kao nekad Gitarijade, Fiju Briju i ostali spektakli.

Rokenrol je odavno postao underground, ali ne triba nikada odustati raditi ono šta se voli. Ja dajem podršku u svakom trenu, u svakom slučaju.

Autor: Davor Bobanac

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima na ovom portalu su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav MLP-U portala.

Related Posts

Davor BobanacDavor Bobanac // 17.03.2019Pregledi: 1373

Flash news

Dalibor Pipo Matošević – R.I.P.!
Preminuo Dalibor Pipo Matošević, gitarista u pratećem bendu Massima Savića. Široj publici će ostati upamćen po nezaboravnom gitarskom solu velikog hita “Sjaj U Tami”
Aretha Franklin posthumno dobila veliku Pulitzerovu nagradu za doprinos muzici i kulturi uopće.
Brian Setzer najavio novi album matične grupe The Stray Cats. Bit će to prvo izdanje grupe u zadnjih 25 godina.
Nijedan rock bend nije bio među 10 najprodavanijih i najslušanijih prošle godine, prošla je godina bila prva u povijesti Coachelle da nitko od rock izvođača nije bio među glavnim izvođačima, čak i ovogodišnji Woodstock za headlinere ima Jay-Z-ja i Miley Cyrus. Ispred rocka sad su pop, hip-hop i plesna elektronika (izvor: N1).
Simptomatično!
Mick Jagger objavio par fotografija nakon operacije. Oporavak ide dobro, te se uskoro očekuju vijesti o početku turneje.
The B-52s najavili veliku svjetsku turneju u povodu 40 godina od osnutka.
ZZ Top objavili detalje jubilarne turneje. Slavlje u povodu pola stoljeća od osnutka počinje 16. Kolovoza koncertom U Washingtonu. Na turneji će ih pratiti Cheap Trick i Lynyrd Skynyrd. Potonji na samo dva koncerta u Kaliforniji.
Journey se vraća u Las Vegas radi održavanja devet uzastopnih koncerata u Colosseumu u Caesars Palaceu.
J. Geils – R.I.P.!
Preminuo John Warren Geils Jr., poznatiji kao J. Geils, gitarist J. Geils Banda!
Paul Raymond – R.I.P.!
Preminuo gitarista i klavijaturista grupe UFO!
Bob Dylan najavio otvaranje svoje destilerije viskija u Nashville, 2020. godine.
King Crimson dobiva novog člana. Theo Travis će na klavijaturama obogatiti ionako prebogat zvuk legende. S njime pozornica broji devet muzičara. (9!)
Paul McCartney rastura Južnom Amerikom. Na turneji koja je tek počela, već je uprihodio više od 100 milijuna dolara ($101 M).
——————————
Hidden Lapse – “Butterflies”
Sweet Oblivion feat. Geoff Tate – “Sweet Oblivion”
Jordsjø – “Nattfiolen”
Pedal Giant Animals – “Zeitgeist”
Voyag3r – “War Mask”
Kenner – “8Ball City”
——————————