No Banner to display

Koncerti

Jon Spencer – Zagreb, Vintage Industrial / 22. Ožujka-2019.
Just Split Jazz – Split, Paradox / 22. Ožujka-2019.
Mile Kekin – Split, Quasimodo / 23. Ožujka-2019.
Little sister – Split, Plan B / 23. Ožujka-2019.
Dreamers – Split, Versi / 23. Ožujka-2019.
Debeli precjednik + Stepped out Split, Circus (Monty Python) / 23. Ožujka-2019.
Juraj Belković Band – Zagreb, Sax / 28. Ožujka-2019.
Dan Stuart & Don Antonio – Šibenik, Azimut / 30. Ožujka-2019.
Queen Show – Split, Spaladium Arena / 02. Travnja-2019.
Gert Taberner i Matteo E. Basta – Šibenik, Azimut / 09. Travnja-2019.
The Strange – Zagreb, Vintage Industrial Bar / 11. Travnja-2019.
Disciplin A Kitschme – Split, Judino Drvo / 12. Travnja-2019.
Ogenj – Šibenik, Azimut / 12. Travnja-2019.
Black Coffee – Šibenik, Azimut / 18. Travnja-2018.
Kultur Shock – Šibenik, Kulturaljka / 20. Travnja-2019.
FNC Diverzant Split, Circus (Monty Python) / 04. Svibnja-2019.
Laibach – Rijeka, Pogon kulture / 11. Svibnja-2019.
Built To Spill – Zagreb, Močvara / 23. Svibnja-2019.
King Crismon – Njemačka, Frankfurt / 12. Lipnja-2019.
ABOP (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 13. Lipnja-2019.
King Crismon – Njemačka, Frankfurt / 13. Lipnja-2019.
Dream of Life (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 14. Lipnja-2019.
Foxy Head (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 14. Lipnja-2019.
King Fest #5 – Knin, Tvrđava / 14. Lipnja-2019.
Grefran (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 15. Lipnja-2019.
Punčke (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 15. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 18. Lipnja-2019.
Foo Fighters – Pula, Arena / 18. Lipnja-2019.
Foo Fighters – Pula, Arena / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 20. Lipnja-2019.
Flogging Molly – Zagreb, Tvornica kulture / 01. Srpnja-2019.
Whitesnake – Zagreb, Šalata / 03. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Verona / 08. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Torino / 10. Srpnja-2019.
Regius Festival – Šibenik, Martinska / 12.& 13. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Perugia / 18. Srpnja-2019.
17. SARS festival – Sinj / 19. – 21. Srpnja-2019.
Zoran Predin pjeva Arsena – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 28. Srpnja-2019.
Membrain Festival 2019 – Šibenik, Martinska / 08-11 Kolovoza-2019

Lokalna scena, Osvrti

IZLOžBA / TONćI CRNKOVIć – TROGIR, GALERIJA CDR / VELJAčA-2019.

Diplomski rad koji to nije!

U galeriji Cate Dujšin Ribar u Trogiru je upravo zatvorena izložba mladog umjetnika Tonća Crnkovića.

Sastojala se samo od dvije instalacije, koje bi se banalnim, svakodnevnim rječnikom mogle opisati kao neka vrsta preslike današnjeg trenutka. Dakako, riječ je o mobitelima i njihovoj dominacijji u modernom društvu.
Sam opis i nije daleko od osnovne ideje, ali već na prvi pogled je jasno da je ta embrionalna ideja bila samo pokretač procesa koji je doveo do finalnog rezultata.

U prilog ovoj tezi ide monolit koji je smješten iza oba kipa, od kojih je jedan naslonjen nogom na njega. Poznajući monolit, njegovu ulogu i značenje u modernoj misli današnjice, priča dobiva sasvim drugi tok i otvara se u svojem, ne baš lijepom sadržaju.

Za one koji ne poznaju film “2001: A Space Odyssey” i ulogu monolita u njemu, bit će teško dokučiti ultimativnu poruku koju šalju instalacije. Stoga samo kratki opis radi razumijevanja. Stanley Kubrick je u svom filmu “2001: A Space Odyssey” prikazao monolit koji simbolično predstavlja svijest ljudske vrste i ujedno kao pokretača evolucije majmuna u “savršenog” primata. Razvojem radnje filma i uloge monolita u njemu, na samom kraju ovog remek djela, monolit, u stvari svijest, je ta koja svojim “plohama” postaje ekran i time joj daje dimenzije koje pune naš cjelokupni bitak. To je u biti jedna od najbitnijih poanta filma.
Vjerujem da je sada jasno gdje ide ova priča.

Dakle, Tonći je konstruirao “osobu” koja u ruci drži mobitel i iza nje je monolit. Ali monolit koji je nastavak posljednjeg kadra filma “2001: A Space Odyssey”. Kako vrijeme odmiče ovaj monolit postaje finalna destinacija za informacije koje tvore našu svijest i svakim danom buja i buja do svojih karikiranih proporcija, kad će ta svijest postati samo ukras, jer će biti prepuna informacija (od kojih je većina nepotrebna).

Putem od ekrana mobitela, preko “interfacea“, mozga, do monolita, informacija postaje dio svijesti. Nerazmjer veličina ekrana mobitela i ekrana /monolita nam zorno predočava poremećaj prirodne ravnoteže, koja je ovim disbalansom opasno narušena. S time i sam proces iz kojeg je nastala.

Ovo je još jače izraženo u kipu koji je naslonjen nogom na monolit, jer se time posredno ukazuje na današnju “oslonjenost” na informacije koje čine našu svijest i ujedno kulturološku opasnost o dominaciji te informacije. Nažalost, danas smo svjedoci baš tog procesa.

Dva kipa postavljena jedan nasuprot drugome na maksimalnoj udaljenosti koju dvorana dopušta, s mobitelima/ekranima u ruci, s monolitom/ekranom iza njih, nije ništa doli zorna slika današnje alijenacije društva uzrokovana ovisnošću o mobitelima.
Svaki lik obitava i egzistira u svom svijetu, (sa svojim monolitom, sa svojim mobitelom) i ma koliko u biti bili slični ili isti, između njih nema apsolutno nikakve interakcije, kako verbalne tako i bilo koje druge.
Drugim riječima, ako je Tonći ovime htio pokazati na devastirajući utjecaj mobitela po današnji socijalni moment, onda je u potpunosti uspio.

Pri tom još nešto, možda više zanatski nego umjetnički, su konstrukcije likova ove priče. Oba su kipa napravljena u toj mjeri plastično da savršeno odgovaraju prirodnom izvoru. Ako bih morao izdvojiti jedan od ta dva, onda je to kip koji je nogom naslonjen na monolit.
On je “živ” i živ! Slučajno ili ne, Tonći je ovom kipu udahnuo stvarni život i stajanje pored njega je pomalo jezovito, jer svaki trenutka čekate kad će se pomaknuti i reći, „ufff.. dopizdilo mi je više stat ovako, ajmo na kavu!“

Da se to dogodi, moj bi odgovor bio, „ajmo, ali bez mobitela!“.

Related Posts

Jerko JakšićJerko Jakšić // 01.03.2019Pregledi: 485

Flash news

Organizator ovogodišnjeg Glastonbury Festivala objavio finalnu listu izvođača. Dakle, tko voli, nek’ izvoli.
Imena su: The Killers, The Cure, Stormzy, Kylie Minogue, Janet Jackson, George Ezra, Liam Gallagher, Miley Cyrus, Tame Impala, The Chemical Brothers, Vampire Weekend, Lauryn Hill, Janelle Monaé, Christine and the Queens, Billie Eilish, Hozier i Wu-Tang Clan.
Phil Collins najavio turneju simptomatičnog naziva, „Not Dead Yet“! Prvi koncert je najavljen za 23. Rujna u Dallasu. Većinu vremena na pozornici Phill će provoditi u invalidskim kolicima.
Objavljena finalna lista izvođača za The Woodstock 50. Pogled na nju baca nedoumice, a prva i najveća, rap na ovom festivalu je šaka u oko svakom rockeru. Potom ide ostalo.
Detalji uskoro!
“Live In Newcastle” je novo izdanje iz serije Collector’s Club, grupe King Crimson. Snimka je slučajno pronađena kod jednog od tonaca koji su producirali njihove koncerte daleke 1972. godine. Sam podatak da je snimka nastala neposredno prije nego je grupa ušla u studio i snimila antologijski album “Larks’ Tongues in Aspic”, daje joj pridjev MUST za sve ljubitelje ove grupe, ali i muzike uopće.
Datum izlaska 26. Travanj.
Francuska je prva zemlja koja je objavila da je streaming nadmašio fizičku prodaju nosaća zvuka ili brojkama, streaming je 2018. godine pokrivao 57 % od ukupne prodaje muzike.
Bernie Tormé – R.I.P.!
Preminuo gitarist koji je naslijedio Randy Rhoadsa u pratećem bendu Ozzy Osbournea. Bio je i gitarista Ian Gillan Benda.
Imao je 66 godina!
Alan White (Yes) najavio mogućnost izdavanja snimaka koje su nastale kao plod njegove suradnje s basistom Chris Squireom i Jimmy Pageom. Pri tom je pozvao Robert Planta da uđe u studio i “odradi” vokalni dio. Snimke su ostale iz perioda kad je lansirana kratkoživuća super grupa XYZ (Ex Yes & Led Zeppelin). Grupa nikad nije suživjela i raspala se poglavito radi još uvijek svježih rana koje su ostale odlaskom John Bonhama. No to je bio samo jedan od razloga.
——————————
Djam Karet – “A Sky Full of Stars for a Roof”
Inventions – “Logica”
Dreadnought – “Emergence”
Bjorn Riis – “A Storm Is Coming”
Huis – “Abandoned”
——————————