No Banner to display

Koncerti

Jon Spencer – Zagreb, Vintage Industrial / 22. Ožujka-2019.
Just Split Jazz – Split, Paradox / 22. Ožujka-2019.
Mile Kekin – Split, Quasimodo / 23. Ožujka-2019.
Little sister – Split, Plan B / 23. Ožujka-2019.
Dreamers – Split, Versi / 23. Ožujka-2019.
Debeli precjednik + Stepped out Split, Circus (Monty Python) / 23. Ožujka-2019.
Juraj Belković Band – Zagreb, Sax / 28. Ožujka-2019.
Dan Stuart & Don Antonio – Šibenik, Azimut / 30. Ožujka-2019.
Queen Show – Split, Spaladium Arena / 02. Travnja-2019.
Gert Taberner i Matteo E. Basta – Šibenik, Azimut / 09. Travnja-2019.
The Strange – Zagreb, Vintage Industrial Bar / 11. Travnja-2019.
Disciplin A Kitschme – Split, Judino Drvo / 12. Travnja-2019.
Ogenj – Šibenik, Azimut / 12. Travnja-2019.
Black Coffee – Šibenik, Azimut / 18. Travnja-2018.
Kultur Shock – Šibenik, Kulturaljka / 20. Travnja-2019.
FNC Diverzant Split, Circus (Monty Python) / 04. Svibnja-2019.
Laibach – Rijeka, Pogon kulture / 11. Svibnja-2019.
Built To Spill – Zagreb, Močvara / 23. Svibnja-2019.
King Crismon – Njemačka, Frankfurt / 12. Lipnja-2019.
ABOP (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 13. Lipnja-2019.
King Crismon – Njemačka, Frankfurt / 13. Lipnja-2019.
Dream of Life (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 14. Lipnja-2019.
Foxy Head (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 14. Lipnja-2019.
King Fest #5 – Knin, Tvrđava / 14. Lipnja-2019.
Grefran (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 15. Lipnja-2019.
Punčke (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 15. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 18. Lipnja-2019.
Foo Fighters – Pula, Arena / 18. Lipnja-2019.
Foo Fighters – Pula, Arena / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 20. Lipnja-2019.
Flogging Molly – Zagreb, Tvornica kulture / 01. Srpnja-2019.
Whitesnake – Zagreb, Šalata / 03. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Verona / 08. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Torino / 10. Srpnja-2019.
Regius Festival – Šibenik, Martinska / 12.& 13. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Perugia / 18. Srpnja-2019.
17. SARS festival – Sinj / 19. – 21. Srpnja-2019.
Zoran Predin pjeva Arsena – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 28. Srpnja-2019.
Membrain Festival 2019 – Šibenik, Martinska / 08-11 Kolovoza-2019

Lokalna scena, Recenzije

PBO – “NEOBIčNE PJESME OBIčNOG PSA”

Čudnovata biljka na brdovitom Balkanu!

Na prva slušanja mi jednostavno nije bilo jasno zašto me ovaj album asocira na “The Cheerful Insanity of Giles, Giles and Fripp”, prvi i jedini album istoimene grupe.

Iako ih dijeli više od pola stoljeća, dijeli ih totalna različitost u izričaju, pa i u pristupu, ali, .. Nakon par slušanja ono „ali“ se pretvorilo u “jer”, .. , oba albuma krasi lucidnost u stilskom izričaju.
Dok je kod GG&F ta lucidnost ujedno bila i njihov grobar, grupa se udavila u njoj, PBO (Psihodelična bluz opsesija) svoj lucidni izričaj garnira u nekim normalnim obrocima i time sebi ipak stvara odstupnicu i ostaje iznad površine.

Prostim riječnim ispričano, album je sastavljen od osam kompozicija od kojih svaka pripada svom krugu i stiskom opredjeljenju. Neka labava poveznica je narativnost vokala, iako ni to nije konstanta koja se provlači albumom.

Pa dobro, što onda uopće čini ovaj album?
E baš to!
A što to, jeba te, upitat će se u čudu putnik namjernik koji nema pojma o čemu pišem?
Pa to! – odgovaram i pokušavam objasniti.

Svaka pjesma svojim pečatom poentira na socijalnom ili ljubavnom trenutku. Sama lirika kojom je to ostvareno je daleko od plačipizdakanja koje prevladava na našim prostorima. Nema naricanja i lijepljenja tapeta suzama, sve su sarme već probane!
Samo proste, banalne riječi, koja svaka sjeda na svoje mjesto, jer je dobro ukopana u stih. Pa makar isti bio sazdan samo od nje.

Nasilje i odnos prema njemu nije protkano nasiljem, pa ni osudom, već jednostavno konstatacijom da budala ima, one su tu među nama i nažalost, s njima smo osuđeni živjeti i dijeliti porciju kisika, koju bi im svako normalno društvo uskratilo, bar na slobodi!

Pa i u posljednjoj kompoziciji, gospel orijentiranoj, PBO svojim “odanim” odnosom spram vjere u biti, izvrće logiku molitve kao spasenja.

Muzički je album sazdan od pregršt stilova, u biti, onoliko koliko ima pjesama na njemu. Bilo to nekom drago ili ne, učinilo se to nekom dobro ili loše, ta kakofonija stilova ima svoju logiku u njenom nepostojanju. Prisjetimo se početka ovog teksta i asocijacije, lucidnost ne izvire samo iz naoko lucidnih pokreta, već katkad i iz normalnog slijeda, poremećenog baš tom normalnošću.

Poredane kao rogovi u vreći sve kompozicije ipak tvore cjelinu, i ma kako stršili, ipak je ne cijepaju. Koncept je tu, uvrnut, neortodoksan, ali normalan u prezentaciji, koncept koji albumu garantira dugovječnosti, a nama obećava užitak sa svakim slušanjem.

Nemojmo se zavaravati, iako djeluju lakonski sklopljene, kompozicije su i te kako ozbiljne, kako u svojoj konstrukciji, tako i u poruci.

Dakle, da rezimiram ovu kontemplaciju, jer ovaj album i tjera na to.
Bez osvrtanja na prošlost, album “Neobične pjesme običnog psa” predstavlja ugodno i pomalo uvrnuto djelo, koje se jednostavno mora svidjeti svakom ljubitelju muzike, bez obzira na afinitete, jer u njemu svatko može naći nešto za sebe.

No njegova prava vrijednost leži u esenci. Svi koji poznaju muziku, znaju u kojem je pravcu evaluirao izričaj GG&F (ako ne znate, pravac, Wikipedija!). Teško da se ovom albumu mogu prognozirati takvi nastavci, ali znajući što sve izlazi iz sinjskog inkubatora, ne bih se začudio.
Ako slučajno to bude slučaj, jedan sljedbenik im je osiguran.
(‘Ste čuli onaj vic o Muji u New Yorku i vožnji u pogrešnoj traci? 🙂 )


PBO – “Povijest jezika”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Related Posts

Jerko JakšićJerko Jakšić // 06.03.2019Pregledi: 1562

Flash news

Organizator ovogodišnjeg Glastonbury Festivala objavio finalnu listu izvođača. Dakle, tko voli, nek’ izvoli.
Imena su: The Killers, The Cure, Stormzy, Kylie Minogue, Janet Jackson, George Ezra, Liam Gallagher, Miley Cyrus, Tame Impala, The Chemical Brothers, Vampire Weekend, Lauryn Hill, Janelle Monaé, Christine and the Queens, Billie Eilish, Hozier i Wu-Tang Clan.
Phil Collins najavio turneju simptomatičnog naziva, „Not Dead Yet“! Prvi koncert je najavljen za 23. Rujna u Dallasu. Većinu vremena na pozornici Phill će provoditi u invalidskim kolicima.
Objavljena finalna lista izvođača za The Woodstock 50. Pogled na nju baca nedoumice, a prva i najveća, rap na ovom festivalu je šaka u oko svakom rockeru. Potom ide ostalo.
Detalji uskoro!
“Live In Newcastle” je novo izdanje iz serije Collector’s Club, grupe King Crimson. Snimka je slučajno pronađena kod jednog od tonaca koji su producirali njihove koncerte daleke 1972. godine. Sam podatak da je snimka nastala neposredno prije nego je grupa ušla u studio i snimila antologijski album “Larks’ Tongues in Aspic”, daje joj pridjev MUST za sve ljubitelje ove grupe, ali i muzike uopće.
Datum izlaska 26. Travanj.
Francuska je prva zemlja koja je objavila da je streaming nadmašio fizičku prodaju nosaća zvuka ili brojkama, streaming je 2018. godine pokrivao 57 % od ukupne prodaje muzike.
Bernie Tormé – R.I.P.!
Preminuo gitarist koji je naslijedio Randy Rhoadsa u pratećem bendu Ozzy Osbournea. Bio je i gitarista Ian Gillan Benda.
Imao je 66 godina!
Alan White (Yes) najavio mogućnost izdavanja snimaka koje su nastale kao plod njegove suradnje s basistom Chris Squireom i Jimmy Pageom. Pri tom je pozvao Robert Planta da uđe u studio i “odradi” vokalni dio. Snimke su ostale iz perioda kad je lansirana kratkoživuća super grupa XYZ (Ex Yes & Led Zeppelin). Grupa nikad nije suživjela i raspala se poglavito radi još uvijek svježih rana koje su ostale odlaskom John Bonhama. No to je bio samo jedan od razloga.
——————————
Djam Karet – “A Sky Full of Stars for a Roof”
Inventions – “Logica”
Dreadnought – “Emergence”
Bjorn Riis – “A Storm Is Coming”
Huis – “Abandoned”
——————————