No Banner to display

Koncerti

Parni Valjak – Trogir, Kula Kamelengo / 24. Srpnja-2019.
Jezerski Woodstock – Jezera / 25. Srpnja-2019.
Zoran Predin pjeva Arsena – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 28. Srpnja-2019.
Anna Oxa – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 30. Srpnja-2019.
Kula Kula festival – Trogir, Kula Kamerlengo / 01. – 03. Kolovoza-2019.
Fuliranje – Tisno, The Garden Resort / 01.-04. Kolovoza-2019.
Nox Festival 2019 – Šibenik, Martinska / 02. Kolovoza-2019.
6. SuperUho Festival – Primošten / 02. – 04. Kolovoza-2019.
Membrain Festival 2019 – Šibenik, Martinska / 08-11 Kolovoza-2019
Matej Meštrović & Južnočeška filharmonija – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 14. Kolovoza-2019.
Blast Fest 2019.- Šibenik, Martinska / 16. Kolovoza-2019.
Pirovac Blues Festival – Pirovac / 19. – 21. Kolovoza-2019.
The Stranglers – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 21. Kolovoza-2019.
Evo Ruke – Split, Đardin / 28. Lipnja – 08. Rujna – 2019.
Black Midi – Zagreb, Močvara / 02. Listopad-2019.
Godspeed You! Black Emperor – Zagreb, Tvornica kulture / 22. Studenoga-2019.
Mark Lanegan Band – Zagreb, Tvornica Kulture / 26. Studenog-2019.

Lokalna scena, Recenzije

PBO – “NEOBIčNE PJESME OBIčNOG PSA”

Čudnovata biljka na brdovitom Balkanu!

Na prva slušanja mi jednostavno nije bilo jasno zašto me ovaj album asocira na “The Cheerful Insanity of Giles, Giles and Fripp”, prvi i jedini album istoimene grupe.

Iako ih dijeli više od pola stoljeća, dijeli ih totalna različitost u izričaju, pa i u pristupu, ali, .. Nakon par slušanja ono „ali“ se pretvorilo u “jer”, .. , oba albuma krasi lucidnost u stilskom izričaju.
Dok je kod GG&F ta lucidnost ujedno bila i njihov grobar, grupa se udavila u njoj, PBO (Psihodelična bluz opsesija) svoj lucidni izričaj garnira u nekim normalnim obrocima i time sebi ipak stvara odstupnicu i ostaje iznad površine.

Prostim riječnim ispričano, album je sastavljen od osam kompozicija od kojih svaka pripada svom krugu i stiskom opredjeljenju. Neka labava poveznica je narativnost vokala, iako ni to nije konstanta koja se provlači albumom.

Pa dobro, što onda uopće čini ovaj album?
E baš to!
A što to, jeba te, upitat će se u čudu putnik namjernik koji nema pojma o čemu pišem?
Pa to! – odgovaram i pokušavam objasniti.

Svaka pjesma svojim pečatom poentira na socijalnom ili ljubavnom trenutku. Sama lirika kojom je to ostvareno je daleko od plačipizdakanja koje prevladava na našim prostorima. Nema naricanja i lijepljenja tapeta suzama, sve su sarme već probane!
Samo proste, banalne riječi, koja svaka sjeda na svoje mjesto, jer je dobro ukopana u stih. Pa makar isti bio sazdan samo od nje.

Nasilje i odnos prema njemu nije protkano nasiljem, pa ni osudom, već jednostavno konstatacijom da budala ima, one su tu među nama i nažalost, s njima smo osuđeni živjeti i dijeliti porciju kisika, koju bi im svako normalno društvo uskratilo, bar na slobodi!

Pa i u posljednjoj kompoziciji, gospel orijentiranoj, PBO svojim “odanim” odnosom spram vjere u biti, izvrće logiku molitve kao spasenja.

Muzički je album sazdan od pregršt stilova, u biti, onoliko koliko ima pjesama na njemu. Bilo to nekom drago ili ne, učinilo se to nekom dobro ili loše, ta kakofonija stilova ima svoju logiku u njenom nepostojanju. Prisjetimo se početka ovog teksta i asocijacije, lucidnost ne izvire samo iz naoko lucidnih pokreta, već katkad i iz normalnog slijeda, poremećenog baš tom normalnošću.

Poredane kao rogovi u vreći sve kompozicije ipak tvore cjelinu, i ma kako stršili, ipak je ne cijepaju. Koncept je tu, uvrnut, neortodoksan, ali normalan u prezentaciji, koncept koji albumu garantira dugovječnosti, a nama obećava užitak sa svakim slušanjem.

Nemojmo se zavaravati, iako djeluju lakonski sklopljene, kompozicije su i te kako ozbiljne, kako u svojoj konstrukciji, tako i u poruci.

Dakle, da rezimiram ovu kontemplaciju, jer ovaj album i tjera na to.
Bez osvrtanja na prošlost, album “Neobične pjesme običnog psa” predstavlja ugodno i pomalo uvrnuto djelo, koje se jednostavno mora svidjeti svakom ljubitelju muzike, bez obzira na afinitete, jer u njemu svatko može naći nešto za sebe.

No njegova prava vrijednost leži u esenci. Svi koji poznaju muziku, znaju u kojem je pravcu evaluirao izričaj GG&F (ako ne znate, pravac, Wikipedija!). Teško da se ovom albumu mogu prognozirati takvi nastavci, ali znajući što sve izlazi iz sinjskog inkubatora, ne bih se začudio.
Ako slučajno to bude slučaj, jedan sljedbenik im je osiguran.
(‘Ste čuli onaj vic o Muji u New Yorku i vožnji u pogrešnoj traci? 🙂 )


PBO – “Povijest jezika”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Related Posts

Jerko JakšićJerko Jakšić // 06.03.2019Pregledi: 1698

Flash news

Nije trebalo dugo čekati, kolekcija gitara Walter Beckera, kompozitora, gitariste i jednog od osnivača grupe Steely Dan, ide na aukciju. Armadu predvodi 1957 Fender Duo-Sonic, s kojom je snimio antologijski album „Aja“.
Aukcija je zakazana za Listopad.
Blue Oyster Cult najavili novi album za sljedeću godinu. Bit će to prvo izdanje ove velike grupe nakon albuma „Curse Of The Hidden Mirror“, koji je izdan daleke 2001. godine.
Nekoliko mjeseci nakon što je Allman Brothers Band izdao album „Brothers and Sisters“, Gregg Allman je lansirao debut solo album „Laid Back“. Vijest je vezana za njega, matična kuća je objavila re-izdanje albuma u svim formatima. Datum izlaska 30. Kolovoza.
Woostock 50 opet pred zidom!
Vlasti Vernona u državi New York su uskratile dozvolu organizatoru za održavanje festivala i time ponovo doveli u pitanje cijeli projekt.
Bruce Springsteen ne ide na promo turneju nakon izlaska albuma „Western Stars“. Umjesto toga je snimio film koji uskoro ulazi u distribuciju.
Roger Waters najavio film “Us + Them” , snimljen na posljednjoj, istoimenoj turneji. Premjera je zakazana za 02. Listopada.
Farm AId 2019 objavio konačni line-up. Više informacija uskoro!
Rammstein najavili stadionsku turneju diljem Europe u sljedećoj godini. Očito da je trenutna turneja između ostalog poslužila i za “sondiranje terena”, te se izjava temelji na dosadašnjem uspjehu turneje. Objavljena je i lista zemalja u kojima će se održati koncerti, Njemačka, Austrija, Poljska, Holandija, Belgija, Norveška, Švedska, i Sjeverna Irska. UK je ostavljen za kraj i svi detalji će biti naknadno objavljeni.
Matična kuća davno upokojene grupe The Velvet Underground najavila izdanje vinyl box seta, koji će se sastojati isključivo od snimaka nastalih na nizu koncerata iz 1969. godine, koji su održani u San Franciscu.
The B-52’s nastavljaju s turnejom na kojoj slave 40 godina rada. Novi koncerti će se protegnuti diljem desetak zemalja i dakako, po sjevernoameričkom kontinentu.
Debbie Harry najavila izdavanje memoara ove jeseni.
——————————
Nova prog / underground izdanja:
The Bob Lazar Story – “Vanquisher”
We Lost The Sea – “Triumph & Disaster”
Lazleitt – “Perpetually Under Idle Grounds”
The Messthetics – “Anthropocosmic Nest”
IQ – “Resistance”
——————————
Copyright ©2019 Music LP Underground®, Sva prava pridržana