No Banner to display

Koncerti

Jon Spencer – Zagreb, Vintage Industrial / 22. Ožujka-2019.
Just Split Jazz – Split, Paradox / 22. Ožujka-2019.
Mile Kekin – Split, Quasimodo / 23. Ožujka-2019.
Little sister – Split, Plan B / 23. Ožujka-2019.
Dreamers – Split, Versi / 23. Ožujka-2019.
Debeli precjednik + Stepped out Split, Circus (Monty Python) / 23. Ožujka-2019.
Juraj Belković Band – Zagreb, Sax / 28. Ožujka-2019.
Dan Stuart & Don Antonio – Šibenik, Azimut / 30. Ožujka-2019.
Queen Show – Split, Spaladium Arena / 02. Travnja-2019.
Gert Taberner i Matteo E. Basta – Šibenik, Azimut / 09. Travnja-2019.
The Strange – Zagreb, Vintage Industrial Bar / 11. Travnja-2019.
Disciplin A Kitschme – Split, Judino Drvo / 12. Travnja-2019.
Ogenj – Šibenik, Azimut / 12. Travnja-2019.
Black Coffee – Šibenik, Azimut / 18. Travnja-2018.
Kultur Shock – Šibenik, Kulturaljka / 20. Travnja-2019.
FNC Diverzant Split, Circus (Monty Python) / 04. Svibnja-2019.
Laibach – Rijeka, Pogon kulture / 11. Svibnja-2019.
Built To Spill – Zagreb, Močvara / 23. Svibnja-2019.
King Crismon – Njemačka, Frankfurt / 12. Lipnja-2019.
ABOP (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 13. Lipnja-2019.
King Crismon – Njemačka, Frankfurt / 13. Lipnja-2019.
Dream of Life (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 14. Lipnja-2019.
Foxy Head (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 14. Lipnja-2019.
King Fest #5 – Knin, Tvrđava / 14. Lipnja-2019.
Grefran (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 15. Lipnja-2019.
Punčke (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 15. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 18. Lipnja-2019.
Foo Fighters – Pula, Arena / 18. Lipnja-2019.
Foo Fighters – Pula, Arena / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 20. Lipnja-2019.
Flogging Molly – Zagreb, Tvornica kulture / 01. Srpnja-2019.
Whitesnake – Zagreb, Šalata / 03. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Verona / 08. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Torino / 10. Srpnja-2019.
Regius Festival – Šibenik, Martinska / 12.& 13. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Perugia / 18. Srpnja-2019.
17. SARS festival – Sinj / 19. – 21. Srpnja-2019.
Zoran Predin pjeva Arsena – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 28. Srpnja-2019.
Membrain Festival 2019 – Šibenik, Martinska / 08-11 Kolovoza-2019

Recenzije

MERCURY REV – „BOBBIE GENTRY’S THE DELTA SWEETE REVISITED“

Revitalizacija zaboravljenog remek-djela

Obrada jedne pjesme je jedna stvar. Obrada cijelog albuma je nešto sasvim drugo.

Mercury Rev, sastav iz New York-a, koji je ranije bio poznat po svom eksperimentiranju na polju indie pop psihodeličnog rocka, obradio je album ‘The Delta Sweete’ Bobbie Gentry u cijelosti.

Dovodeći mnoštvo pjevačica i dodajući novu gotičku tamu, koristili su album kao polazište za vlastitu avanturu. Rezultat je neobičan, nevjerojatan uspjeh.

Od svog osnivanja 1989. godine, sastav je napravio karijeru hrabro istražujući rubove umjetničke percepcije, kanalizirajući boje, zvukove i vizije koje uvijek izgledaju izvan našeg smrtnog dosega, vlastitom hipijevskom vizijom nirvane s druge strane vrtloga i kaotične glazbe.

Mercury Rev su rijetkost na glazbenoj sceni: sastav koji je neprestano razvijao svoj zvuk, gurajući granice onoga što rock glazba zapravo znači, posuđujući od jazza, funka, doo-wop, techna, folka i još mnogo toga. Njihova glazba je brak trippy vrelih zvukova, jezivih vokala i kristalnog popa s razrađenim aranžmanima. Dodajte malo jazzy naginjanja i mnogo samodopadnih vibracija koje podsjećaju na psihodeliju s kraja 60-ih i ranih 70-ih, i dobit ćete sliku.

Tijekom devedesetih, njihov nespecifičan izraz zaradio je sjajne kritike, ali malo u smislu podrške priznanjima ili komercijalnog uspjeha. To se promijenilo tek s njihovim probojem 1998. godine, albumom ‘Deserter’s Songs’.

Festivalski i televizijski nastupi diljem svijeta učvrstili su im status rijetke grupe koja je mogla premostiti granicu između mainstream apela i progresivnog glazbenog i tehnološkog eksperimentiranja, iako je put sastava bio buran, prepun promjena u redovima, zastoja i bolova. Stoga bi se moglo slobodno reći da, u toku te evolucije, Mercury Rev nije bio toliko sastav koliko svojevrsno dugo, čudno putovanje.

Pjevač Jonathan Donahue i gitarist Sean “Grasshopper” Mackowiak već su dugo bili naklonjeni albumu ‘The Delta Sweete’ i nadali su se izgledima za stvaranjem neke vrste glazbene počasti, u početku samo za vlastito zadovoljstvo, no s vremenom se to postupno pretvorilo u potpuno razvijeno izdanje albuma uz pomoć Jesse Chandler-a.

Mercury Rev, slaveći djelo Bobbie Gentry, baca svjetlo na majstorski dio klasične Americane, koja je, bez luksuza ponovnog izdavanja, uglavnom izblijedjela iz naših kolektivnih sjećanja. Oni posipaju zvjezdanu prašinu preko njenih zemljanih melodija, a efekt se osjeća kao da se sastav prepušta nostalgiji za vremenom i mjestom koje je davno prošlo.

Naime, niknuvši iz Mississippija, zemlje vrućih domaćih keksiju, otmjenih manira i radničkog osjećaja, priznata feministkinja u patrijarhalnom svijetu country glazbe s karizmom country-folk sirene Bobbie Gentry je u kasnom ljetu ljubavi 1968. godine izdala revolucionarni album koji mnogi smatraju pravim remek-djelom njezine karijere: ‘The Delta Sweete’.
Album je sofisticirana, močvarna, country-rock opera koja istražuje suvremeni život na dubokom jugu, opisujući djevojku iz okruga Chickasaw kako slavi svoje korijene iz Delte.

Oslikavajući portret svog ruralnog odgoja, crtala je skice iz djetinjstva i crkvenog života na farmi njezinog djeda i bake u okrugu Chickasaw, Mississippi, ispunjene pričama o zavadljivim obiteljima, vatrenim propovjednicima i napuštenim ljubavnicima.

Njezin jak, sparan glas senzualno nabijenog daha i njuh za kombiniranje južnjačke drame s tako živopisnim detaljima, djeluju na slušatelje da duboko proživljavaju te priče, inspirirajući strast, zaljubljenost, čak i opsesiju. No, čak i uz dodane glatke produkcijske dodire, uobičajene za country glazbu toga vremena, Gentry-jev je rad bio inovativan, konceptualni ciklus koji je bio ispred svog vremena.
Uglavnom, radio i tisak nikada nisu napravili nikakav smisleni prikaz.

Sada, pola stoljeća kasnije, Mercury Rev su uz pomoć sjajnog niza gostujućih ženskih vokala, toliko međusobno različitih, da se protežu kroz više generacija i stilova: Norah Jones, Hope Sandoval (Mazzy Star), Lucinda Williams, Laetitia Sadier (Stereolab), Phoebe Bridgers, Margo Price, Rachel Goswell (Slowdive), Beth Orton, Marissa Nadler, Vashti Bunyan, Kaela Sinclair (M83), Susanne Sundfør i Carice van Houten, uskrsnuli kolekciju tih pjesmi, briljantnim, iskrenim osjećajem za reimaginaciju koja poštuje pionirski duh izvornog albuma i istovremeno nudi svježu perspektivu i moderan uvid.

“Bilo je neophodno imati sve te snažne ženske osobnosti na tim pjesmama, jer je to bio jedini način da tri muškarca iz New Yorka ikada uspiju pristupiti ovom albumu”, kaže Donahue. “Ženski glas je jedina stvar koja seže ravno u srce svega u ovom svijetu, jedina stvar koja kao da prodire u svaki dio materije koji je ikada stvoren. Jesse, Grasshopper i ja imamo duboke emocionalne veze s glazbom, ali naposljetku dolazimo do njega s ograničenim, muškim, frekvencijskim pojasom od pet osjetila. Nakon što smo počeli slušati naše snimke sa svim ženama koje su pjevale u vlastitoj iskrenosti, shvatili smo da su nam donijele više nego što smo se mogli nadati.”

Mercury Rev, sa svoje strane, nastoje koristiti različite slojeve raspoloženja kako bi prenijeli osjećaj misterije i nelagode, ažurirajući uglavnom močvarno-rock i country gospel originale s više teksturnog zvuka koji se često naslanja na estetiku popa ’60-ih, vješto balansirajući između vlastitog zvučnog potpisa i vjernosti tim originalima.
Ali s obzirom na subverzivno eksperimentalnu prirodu ovog projekta, s orkestriranom glazbenom podrškom koja je naizmjenično bujna, brižljiva i suptilna, zajedno s raznolikošću vokala, on ipak rezultira vrlo kompaktnom kolekcijom pjesama.

Jedna od najupečatljivijih stvari na ovom albumu je koliko se njegov kumulativni izraz udaljava od onog originalnog Bobbie Gentry, ali istovremeno i od svega onog što su dosad radili Mercury Rev. Nema pokušaja da se ponovno stvori njen prepoznatljiv stil gitare ili aranžman, dok sa svoje strane, Mercury Rev uglavnom se suzdržavaju od svoje dalekosežne, kozmičke ekstravagancije koju smo mogli očekivati.

Na ‘The Delta Sweete Revisited’, Mercury Rev jednostavno ne preispituju Gentry-jev klasični album, već ga temeljito reimaginiraju, oslobađajući intimne pripovijesti kantautorice iz njihovog rustikalnog okruženja i projicirajući ih na dramatičnu pozadinu snova današnjice.
Stoga je sadašnji album manje revidiranje, a više opširno preoblikovanje, koje se osjeća kao nešto značajnije od pukog ‘tribute to’ albuma.

U najmanju ruku, ova pomalo radikalna interpretacija upozorit će novu generaciju na nepravedno zanemareni dragulj, koji je sada spreman za zakašnjelo ponovno otkrivanje, kao priznanje trajnoj ostavštini umjetnika.

Autor: Božidar Celić

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima na ovom portalu su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav MLP-U portala.


Mercury Rev feat. Norah Jones – “Okolona River Bottom Band”

Mercury Rev feat. Margo Price – “Sermon”

Mercury Rev feat. Phoebe Bridgers – “Jessye’ Lisabeth”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.


Kupite album grupe Mercury Rev

Related Posts

Božidar CelićBožidar Celić // 26.02.2019Pregledi: 515

Flash news

Organizator ovogodišnjeg Glastonbury Festivala objavio finalnu listu izvođača. Dakle, tko voli, nek’ izvoli.
Imena su: The Killers, The Cure, Stormzy, Kylie Minogue, Janet Jackson, George Ezra, Liam Gallagher, Miley Cyrus, Tame Impala, The Chemical Brothers, Vampire Weekend, Lauryn Hill, Janelle Monaé, Christine and the Queens, Billie Eilish, Hozier i Wu-Tang Clan.
Phil Collins najavio turneju simptomatičnog naziva, „Not Dead Yet“! Prvi koncert je najavljen za 23. Rujna u Dallasu. Većinu vremena na pozornici Phill će provoditi u invalidskim kolicima.
Objavljena finalna lista izvođača za The Woodstock 50. Pogled na nju baca nedoumice, a prva i najveća, rap na ovom festivalu je šaka u oko svakom rockeru. Potom ide ostalo.
Detalji uskoro!
“Live In Newcastle” je novo izdanje iz serije Collector’s Club, grupe King Crimson. Snimka je slučajno pronađena kod jednog od tonaca koji su producirali njihove koncerte daleke 1972. godine. Sam podatak da je snimka nastala neposredno prije nego je grupa ušla u studio i snimila antologijski album “Larks’ Tongues in Aspic”, daje joj pridjev MUST za sve ljubitelje ove grupe, ali i muzike uopće.
Datum izlaska 26. Travanj.
Francuska je prva zemlja koja je objavila da je streaming nadmašio fizičku prodaju nosaća zvuka ili brojkama, streaming je 2018. godine pokrivao 57 % od ukupne prodaje muzike.
Bernie Tormé – R.I.P.!
Preminuo gitarist koji je naslijedio Randy Rhoadsa u pratećem bendu Ozzy Osbournea. Bio je i gitarista Ian Gillan Benda.
Imao je 66 godina!
Alan White (Yes) najavio mogućnost izdavanja snimaka koje su nastale kao plod njegove suradnje s basistom Chris Squireom i Jimmy Pageom. Pri tom je pozvao Robert Planta da uđe u studio i “odradi” vokalni dio. Snimke su ostale iz perioda kad je lansirana kratkoživuća super grupa XYZ (Ex Yes & Led Zeppelin). Grupa nikad nije suživjela i raspala se poglavito radi još uvijek svježih rana koje su ostale odlaskom John Bonhama. No to je bio samo jedan od razloga.
——————————
Djam Karet – “A Sky Full of Stars for a Roof”
Inventions – “Logica”
Dreadnought – “Emergence”
Bjorn Riis – “A Storm Is Coming”
Huis – “Abandoned”
——————————