Koncerti

Aerodrom – Zagreb, Šalata / 31. Svibnja-2019.
Bare & Majke – Zagreb, Šalata / 01. Lipnja-2019.
The Black Lips – Zagreb, Vintage Industrial Bar / 12. Lipnja-2019.
King Crimson – Njemačka, Frankfurt / 12. Lipnja-2019.
ABOP (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 13. Lipnja-2019.
King Crimson – Njemačka, Frankfurt / 13. Lipnja-2019.
Dream of Life (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 14. Lipnja-2019.
Foxy Head (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 14. Lipnja-2019.
King Fest #5 – Knin, Tvrđava / 14. Lipnja-2019.
Grefran (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 15. Lipnja-2019.
Punčke (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 15. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 18. Lipnja-2019.
Foo Fighters – Pula, Arena / 18. Lipnja-2019.
Foo Fighters – Pula, Arena / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 20. Lipnja-2019.
King Crimson – Njemačka, Berlin / 29. Lipnja-2019.
Flogging Molly – Zagreb, Tvornica kulture / 01. Srpnja-2019.
Whitesnake – Zagreb, Šalata / 03. Srpnja-2019.
3rd Thrill Blues Festival – Trilj, Gradski Park / 05.-06. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Verona / 08. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Torino / 10. Srpnja-2019.
Michael Kiwanuka – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 10. Srpnja-2019.
Regius Festival – Šibenik, Martinska / 12.& 13. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Perugia / 18. Srpnja-2019.
17. SARS festival – Sinj / 19. – 21. Srpnja-2019.
Parni Valjak – Trogir, Kula Kamelengo / 24. Srpnja-2019.
Zoran Predin pjeva Arsena – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 28. Srpnja-2019.
Anna Oxa – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 30. Srpnja-2019.
Kula Kula festival – Trogir, Kula Kamerlengo / 01. – 03. Kolovoza-2019.
Fuliranje – Tisno, The Garden Resort / 01.-04. Kolovoza-2019.
Nox Festival 2019 – Šibenik, Martinska / 02. Kolovoza-2019.
Membrain Festival 2019 – Šibenik, Martinska / 08-11 Kolovoza-2019
Matej Meštrović & Južnočeška filharmonija – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 14. Kolovoza-2019.
Blast Fest 2019.- Šibenik, Martinska / 16. Kolovoza-2019.
Pirovac Blues Festival – Pirovac / 19. – 21. Kolovoza-2019.
Black Midi – Zagreb, Močvara / 02. Listopad-2019.
Mark Lanegan Band – Zagreb, Tvornica Kulture / 26. Studenog-2019.

Recenzije

MERCURY REV – „BOBBIE GENTRY’S THE DELTA SWEETE REVISITED“

Revitalizacija zaboravljenog remek-djela

Obrada jedne pjesme je jedna stvar. Obrada cijelog albuma je nešto sasvim drugo.

Mercury Rev, sastav iz New York-a, koji je ranije bio poznat po svom eksperimentiranju na polju indie pop psihodeličnog rocka, obradio je album ‘The Delta Sweete’ Bobbie Gentry u cijelosti.

Dovodeći mnoštvo pjevačica i dodajući novu gotičku tamu, koristili su album kao polazište za vlastitu avanturu. Rezultat je neobičan, nevjerojatan uspjeh.

Od svog osnivanja 1989. godine, sastav je napravio karijeru hrabro istražujući rubove umjetničke percepcije, kanalizirajući boje, zvukove i vizije koje uvijek izgledaju izvan našeg smrtnog dosega, vlastitom hipijevskom vizijom nirvane s druge strane vrtloga i kaotične glazbe.

Mercury Rev su rijetkost na glazbenoj sceni: sastav koji je neprestano razvijao svoj zvuk, gurajući granice onoga što rock glazba zapravo znači, posuđujući od jazza, funka, doo-wop, techna, folka i još mnogo toga. Njihova glazba je brak trippy vrelih zvukova, jezivih vokala i kristalnog popa s razrađenim aranžmanima. Dodajte malo jazzy naginjanja i mnogo samodopadnih vibracija koje podsjećaju na psihodeliju s kraja 60-ih i ranih 70-ih, i dobit ćete sliku.

Tijekom devedesetih, njihov nespecifičan izraz zaradio je sjajne kritike, ali malo u smislu podrške priznanjima ili komercijalnog uspjeha. To se promijenilo tek s njihovim probojem 1998. godine, albumom ‘Deserter’s Songs’.

Festivalski i televizijski nastupi diljem svijeta učvrstili su im status rijetke grupe koja je mogla premostiti granicu između mainstream apela i progresivnog glazbenog i tehnološkog eksperimentiranja, iako je put sastava bio buran, prepun promjena u redovima, zastoja i bolova. Stoga bi se moglo slobodno reći da, u toku te evolucije, Mercury Rev nije bio toliko sastav koliko svojevrsno dugo, čudno putovanje.

Pjevač Jonathan Donahue i gitarist Sean “Grasshopper” Mackowiak već su dugo bili naklonjeni albumu ‘The Delta Sweete’ i nadali su se izgledima za stvaranjem neke vrste glazbene počasti, u početku samo za vlastito zadovoljstvo, no s vremenom se to postupno pretvorilo u potpuno razvijeno izdanje albuma uz pomoć Jesse Chandler-a.

Mercury Rev, slaveći djelo Bobbie Gentry, baca svjetlo na majstorski dio klasične Americane, koja je, bez luksuza ponovnog izdavanja, uglavnom izblijedjela iz naših kolektivnih sjećanja. Oni posipaju zvjezdanu prašinu preko njenih zemljanih melodija, a efekt se osjeća kao da se sastav prepušta nostalgiji za vremenom i mjestom koje je davno prošlo.

Naime, niknuvši iz Mississippija, zemlje vrućih domaćih keksiju, otmjenih manira i radničkog osjećaja, priznata feministkinja u patrijarhalnom svijetu country glazbe s karizmom country-folk sirene Bobbie Gentry je u kasnom ljetu ljubavi 1968. godine izdala revolucionarni album koji mnogi smatraju pravim remek-djelom njezine karijere: ‘The Delta Sweete’.
Album je sofisticirana, močvarna, country-rock opera koja istražuje suvremeni život na dubokom jugu, opisujući djevojku iz okruga Chickasaw kako slavi svoje korijene iz Delte.

Oslikavajući portret svog ruralnog odgoja, crtala je skice iz djetinjstva i crkvenog života na farmi njezinog djeda i bake u okrugu Chickasaw, Mississippi, ispunjene pričama o zavadljivim obiteljima, vatrenim propovjednicima i napuštenim ljubavnicima.

Njezin jak, sparan glas senzualno nabijenog daha i njuh za kombiniranje južnjačke drame s tako živopisnim detaljima, djeluju na slušatelje da duboko proživljavaju te priče, inspirirajući strast, zaljubljenost, čak i opsesiju. No, čak i uz dodane glatke produkcijske dodire, uobičajene za country glazbu toga vremena, Gentry-jev je rad bio inovativan, konceptualni ciklus koji je bio ispred svog vremena.
Uglavnom, radio i tisak nikada nisu napravili nikakav smisleni prikaz.

Sada, pola stoljeća kasnije, Mercury Rev su uz pomoć sjajnog niza gostujućih ženskih vokala, toliko međusobno različitih, da se protežu kroz više generacija i stilova: Norah Jones, Hope Sandoval (Mazzy Star), Lucinda Williams, Laetitia Sadier (Stereolab), Phoebe Bridgers, Margo Price, Rachel Goswell (Slowdive), Beth Orton, Marissa Nadler, Vashti Bunyan, Kaela Sinclair (M83), Susanne Sundfør i Carice van Houten, uskrsnuli kolekciju tih pjesmi, briljantnim, iskrenim osjećajem za reimaginaciju koja poštuje pionirski duh izvornog albuma i istovremeno nudi svježu perspektivu i moderan uvid.

“Bilo je neophodno imati sve te snažne ženske osobnosti na tim pjesmama, jer je to bio jedini način da tri muškarca iz New Yorka ikada uspiju pristupiti ovom albumu”, kaže Donahue. “Ženski glas je jedina stvar koja seže ravno u srce svega u ovom svijetu, jedina stvar koja kao da prodire u svaki dio materije koji je ikada stvoren. Jesse, Grasshopper i ja imamo duboke emocionalne veze s glazbom, ali naposljetku dolazimo do njega s ograničenim, muškim, frekvencijskim pojasom od pet osjetila. Nakon što smo počeli slušati naše snimke sa svim ženama koje su pjevale u vlastitoj iskrenosti, shvatili smo da su nam donijele više nego što smo se mogli nadati.”

Mercury Rev, sa svoje strane, nastoje koristiti različite slojeve raspoloženja kako bi prenijeli osjećaj misterije i nelagode, ažurirajući uglavnom močvarno-rock i country gospel originale s više teksturnog zvuka koji se često naslanja na estetiku popa ’60-ih, vješto balansirajući između vlastitog zvučnog potpisa i vjernosti tim originalima.
Ali s obzirom na subverzivno eksperimentalnu prirodu ovog projekta, s orkestriranom glazbenom podrškom koja je naizmjenično bujna, brižljiva i suptilna, zajedno s raznolikošću vokala, on ipak rezultira vrlo kompaktnom kolekcijom pjesama.

Jedna od najupečatljivijih stvari na ovom albumu je koliko se njegov kumulativni izraz udaljava od onog originalnog Bobbie Gentry, ali istovremeno i od svega onog što su dosad radili Mercury Rev. Nema pokušaja da se ponovno stvori njen prepoznatljiv stil gitare ili aranžman, dok sa svoje strane, Mercury Rev uglavnom se suzdržavaju od svoje dalekosežne, kozmičke ekstravagancije koju smo mogli očekivati.

Na ‘The Delta Sweete Revisited’, Mercury Rev jednostavno ne preispituju Gentry-jev klasični album, već ga temeljito reimaginiraju, oslobađajući intimne pripovijesti kantautorice iz njihovog rustikalnog okruženja i projicirajući ih na dramatičnu pozadinu snova današnjice.
Stoga je sadašnji album manje revidiranje, a više opširno preoblikovanje, koje se osjeća kao nešto značajnije od pukog ‘tribute to’ albuma.

U najmanju ruku, ova pomalo radikalna interpretacija upozorit će novu generaciju na nepravedno zanemareni dragulj, koji je sada spreman za zakašnjelo ponovno otkrivanje, kao priznanje trajnoj ostavštini umjetnika.

Autor: Božidar Celić

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima na ovom portalu su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav MLP-U portala.


Mercury Rev feat. Norah Jones – “Okolona River Bottom Band”

Mercury Rev feat. Margo Price – “Sermon”

Mercury Rev feat. Phoebe Bridgers – “Jessye’ Lisabeth”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.


Kupite album grupe Mercury Rev

Related Posts

Božidar CelićBožidar Celić // 26.02.2019Pregledi: 594

Flash news

Jerry Lee Lewis otkazao najavljene koncerte ovog ljeta, još uvijek se oporavlja od srčanog udara kojeg je pretrpio u Veljači.
Držimo palčeve starom, starijem, najstarijem rockeru!
Posljednje!
Woodstock 50 ipak ide dalje. Organizator je upravo objavio da je pronašao novog ulagača.
Detalji uskoro!
Woodstock 50 izgleda ipak ide dalje.
Sudska parnica je završena, investitor se povukao, ali i ostavio legalnu opciju da na njegovo mjesto uskoći netko drugi. Dakle, trakavica zvana Woodstock 50 se nastavlja, ovog uputa u obliku potrage za investitorima.
Multinacionalna korporacija, koja je nekada bila bend a odazivala se na ime Kiss, je trenutno na turneji, The End of the Road World Tour. Prvi dio je iza njih, a bankovni računi se pune lijepom brzinom., Do sada su inkasirali čistih 50 M dolara.
David Byrne najavio Broadway izdanje svoje predstave “American Utopia”.
ZZ Top najavio veliku kompilaciju “Goin’ 50”. Kao što samo ime kaže, album će biti lansiran u povodu 50-te obljetnice postojanja benda. Nakon izlaska albuma ZZ Top kreće na turneju. Na nastupima u Kaliforniji će im se pridružiti Lynyrd Skynyrd i Cheap Trick.
Josh Homme najavio novi album matične grupe Desert Sessions.
Na sljedećem Cannes Film Festivalu će biti predstavljen novi dokumentarac o grupi Led Zeppelin. Za sada nepoznatog imena, dokumentarac će pokriti polustoljetno razdoblje, od osnutka grupe, njenog raspada, pa se do danas, te donijeti razgovore s Jimmy Pageom, Robert Plantom i John Paul Jonesom. Isto tako, u filmu će biti prikazan, do sada neobjavljen razgovor s preminulim bubnjarem, John Bonhamom.
——————————
Different Light – “Binary Suns (Part 1 – Operant Condition)”
This Winter Machine – “A Tower Of Clocks”
Warmrain – “Back Above The Clouds”
IZZ – “Don’t Panic”
Nad Sylvan – “The Regal Bastard”
AKKU Quintet – “Depart”
——————————
Copyright ©2019 Music LP Underground®, Sva prava pridržana