No Banner to display

Koncerti

Harpoon Blues – Hvar, Veneranda / 16. Veljaće-2019.
Kosturi – Split, Circus (Monty Python) / 19. Veljače-2019.
Haiku Garden // Semafor i sat – Split, Kocka / 19. Veljače-2019.
Magul – Split, Circus (Monty Python) / 21. Veljače-2019.
BLUES Weekend – Split, Judino drvo / 22 & 23. Veljače-2019.
Petar Punk – Split, Circus (Monty Python) / 23. Veljače-2019.
Afterfire – K.Stari, Red Lion / 23. Veljače-2018.
Harpoon Blues/Blues Weekend – Split, Judino Drvo / 23. Veljače-2019.
Feredon – Split, Circus (Monty Python) / 28. Veljače-2019.
Vojko V – Split, Quasimodo / 01. Ožujka-2019.
Chiapas (Rage Against The Machine Tribute) – Split, Circus (Monty Python) / 02. Ožujka-2019.
Barbara Munjas (FIDO fest) – Split, Circus (Monty Python) / 07. Ožujka-2019.
Rambo Amadeus – Split, Judino Drvo / 07. Ožujka-2019.
Mind Zoo (FIDO fest) – Split, Circus (Monty Python) / 08. Ožujka-2019.
Kensington Lima (FIDO fest) – Split, Circus (Monty Python) / 09. Ožujka-2019.
White Lies – Zagreb, Tvornica kulture / 10. Ožujka- 2019.
Let 3 & El Combo – Split, Judino drvo / 15. Ožujka-2019.
Mortal Kombat – Split, Circus (Monty Python) / 21. Ožujka-2019.
Jon Spencer – Zagreb, Vintage Industrial / 22. Ožujka-2019.
Queen Show – Split, Spaladium Arena / 02. Travnja-2019.
Treetop Flyers – Šibenik, Azimut / 09. Travnja-2019.
Kultur Shock – Šibenik, Kulturaljka / 20. Travnja-2019.
Built To Spill – Zagreb, Močvara / 23. Svibnja-2019.
King Crismon – Njemačka, Frankfurt / 12. Lipnja-2019.
King Crismon – Njemačka, Frankfurt / 13. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 18. Lipnja-2019.
Foo Fighters – Pula, Arena / 18. Lipnja-2019.
Foo Fighters – Pula, Arena / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 20. Lipnja-2019.
Whitesnake – Zagreb, Šalata / 03. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Verona / 08. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Torino / 10. Srpnja-2019.
Regius Festival – Šibenik, Martinska / 12.& 13. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Perugia / 18. Srpnja-2019.
17. SARS festival – Sinj / 19. – 21. Srpnja-2019.

Recenzije

RIVAL SONS – “FERAL ROOTS”

Divlji korijeni suparničkih sinova

Glazbeni svijet, koji se neprestano udaljava od vrhunskog rock’n’roll-a kojeg se čvrsto držimo cijeli život, barem što se tiče nas pojedinaca iz starije generacije, iznenada se budi pojavom novog naraštaja te žanrovske obitelji. Nekoliko dragocjenih revivalista posjeduje tu staru magiju sazdanu od duha fuzije vintage hard rocka i progresivnog bluesa 60-ih i 70-ih godina.

Dok mlađi ljubitelji rock glazbe možda dobivaju svoj Led Zeppelin (ili možda Pavlov’s Dog?) revival u Greta Van Fleet, posljednjeg desetljeća stariji slušatelji uživaju u klasičnim rock riffovima Rival Sons-a.

Sedamdesete su možda opet moderne, ali Rival Sons su više od novovremenog retro čina, s obzirom da se razvijaju u vlastitoj umjetničkoj dimenziji, pri čemu se usporedbe zaboravljaju. Iako su imali priliku podijeliti pozornicu s umjetnicima kao što su Alice Cooper, Kid Rock, Judas Priest, Black Stone Cherry, Kiss, AC/DC, Deep Purple, Aerosmith i Black Sabbath s kojima su nedavno obišli svijet, oni više ne oponašaju svoje uzore, oni su već odavno postali uzor za novu generaciju rock sastava.

Kao slušatelj koji prati Rival Sons gotovo od njihovih početaka, pristupam svakom njihovom novom albumu zadržavajući dah, pitajući se koliko dugo sastav može održati uspostavljenu putanju bez gubitka ravnoteže. Ovo čudovište iz Long Beach-a u Kaliforniji s četiri glave (odnosno neslužbeno pet) može se pohvaliti kombinacijom talenata koju čine Jay Buchanan (vokal, ritam gitara), Scott Holiday (gitara), Michael Miley (bubnjevi), Dave Beste (bas gitara) i tajnog oružja, Todd Ogren (klavijature).

Približavanjem desete obljetnice izlaska njihovog debi albuma ‘Before The Fire’ iz 2009., ove godine Rival Sons objavljuju svoj šesti studijski album ‘Feral Roots’, na kojem se vraćaju divljim korijenima svojih početaka. Reinterpretacija njihovih vlastitih korijena, koja je već započela na njihova posljednja dva albuma, kanalizirala su Rival Sons u nepogrešiv i snažan sastav.

Prekidajući prekomjerne koncertne obilaske širom svijeta, pokušavaju snimiti i objaviti album godišnje i vjeruju da pisanje i snimanje svih materijala zajedno u studiju u roku od mjesec dana dovodi do plodnijeg stvaranja. Proces snimanja uživo kojeg koriste smatra se ključem njihovog specifičnog zvuka.

Naime, tijekom pauze između turneja, Buchanan i Holiday skrivali su se u kolibi na tjedan dana u Hoenwald-u u Tennessee-ju, kako bi iznjedrili ideje i razradili jezgru materijala za ovaj album. Nakon što su se složili da su zadovoljni svojim naporima, pridružili su se ostatku sastava i dugogodišnjem producentu Dave Cobb-u, da bi u studiju stvorili ono što će postati njihov najjači i najsloženiji album do sada. Rival Sons po prvi put potpisuje s Cobb-ovom podružnicom Atlantic Records-a, Low Country Sound, nakon što su se prijateljski rastali od Earache Records. U skladu s tradicijom sastava, ‘Feral Roots’ je snimljen uživo u Nashville-u, studiju u vlasništvu RCA i legendarnom studiju Muscle Shoals Sound Studio u Sheffield-u, Alabama.

Baš kao i na prethodnom albumu, kad govorimo o umjetničkom djelu omota ovog albuma, sastav se oslonio na staro poznanstvo: suvremeni umjetnik Martin Wittfooth izradio je iznimno atraktivnu ilustraciju, koja posredno oslikava raspoloženje i osnovnu ideju albuma.
Radi se o razumijevanju te divlje prirode koja je još uvijek u nama, u kulturnom i istinskom čovjeku, bez obzira koliko daleko od nje bili. Volimo naše uređaje, sve stvari koje smo napravili, ali još uvijek gledamo natrag ka prirodi jer nas je ona stvorila. Uz sve stimulanse koje danas stalno dobivamo, mislim da mnogi ljudi imaju želju živjeti s više slobode i jednostavnosti”, istaknuo je pjevač Jay Buchanan koji je odrastao u planinama u blizini LA-a. “Postoji čežnja za prevladavanjem naše prirode i povratkom nekoj vrsti divljine.”

Pjesme na albumu pokazuju raspon kalifornijskog sastava u izvedbi hard blues rock ‘n’ roll-a, s visoko energetskim riffovima, ali i sporim melankoličnim ritmovima, uz izvrsnu instrumentalnu mješavinu rock formi, što je ujedno primarna kvaliteta albuma. Svaka komponenta sastava dopunjava se međusobno, pomažući uspostaviti element ujedinjenja kroz glazbu, gdje se vokali uklapaju u živahnu struju gitare i basa kao dominantnu komponentu u cjelokupnom izrazu, pružajući snažnu emociju u svakoj pjesmi.

S pravim rasporedom vrlo različitih pjesama, album stvara iskustvo u kojem će slušatelji pronaći nešto drugačije za uživanje u svakoj pojedinoj pjesmi, dajući mu poticaj za svaku sljedeću, čime je u cijelosti jednostavno zadivljujuć. Njegova energija naizmjenično raste i pada, bilo na spontan ili proračunat način, ali nesumnjivo vrlo učinkovit način, te cijelim tokom iznova razvija nova harmonijska iskustva, koja u početku mogu ostati skrivena.

Intrigantan od samog početka, ‘Feral Roots’ je album dubine i utjecaja, album koji tijekom slušanja emocionalno postaje sve intenzivniji.
Prvobitni, ali i temeljni intenzitet albuma, prvenstveno kroz uvodnu “Do Your Worst”, odražava određeni nemir u srcu, međutim, postoje dionice, pa i čitave pjesme kada je sporiji, ponekad gotovo letargičan izraz, ono što čini album posebnim, kao mračna mješavina tajanstvenih tonova koji vas doista privlače, i daju cijelom albumu gotovo epsku kvalitetu.

Naslovna pjesma, koja na svojevrstan način evocira duh Zeppelin-a, je zapanjujuće utjelovljenje prethodno rečenoga, a njene akustične crte folklorne mističnosti prožimaju se prije nego što se pretvore u hipnotički vrtlog.

Za veliki finale, slušatelju će se čak ponuditi i gospel zbor koji prati jasne vokale Jay Buchanan-a na “Shooting Stars”, himničnoj pjesmi čiji je zvuk i struktura sasvim različit od svega prethodnog, gurajući slušatelja u ekstremno stanje, čime predstavlja kulminaciju albuma.

Naravno, ono što Rival Sons rade jest retro, ali tako svježe i energično, ne prateći trendove ili vanjske utjecaje, s duhom prirodne spontanosti i autentičnosti. Time odaju počast pola stoljeća klasičnog rocka s poštovanjem i spoznajom da se ova glazba još uvijek događa, upravo sada.


Rival Sons – “Do Your Worst”

Rival Sons – “Feral Roots”

Rival Sons – “Shooting Stars”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.


Kupite album grupe Rival Sons

Related Posts

Božidar CelićBožidar Celić // 12.02.2019Pregledi: 780

Flash news

Jedna od najvećih otvorenih festivala Mountain Jam potvrdio da se seli s legendarne lokacije na novu, (Bethel Woods). Ove godine veliku feštu predvode Willie Nelson, Gov’t Mule, Avett Brothers, JRAD, ..
Lindsey Buckingham je podvrgnut hitnoj operaciji na srcu. Pri tom su mu oštećene glasnice??, te je neizvjesno hoće li ikada moći više pjevati. Nisam kirurg, ali ipak mi nije jasno kako se mogu oštetiti glasnice za vrijeme operacije na srcu?
Nick Mason i njegov bend Saucerful Of Secrets ne staje. Upravo su objavili da su dodali brojne datume novih koncerata za najavljenu turneju po Americi i Europi. Nama najbliže, Italija!
CNN je objavio bombastičnu vijest!
Postavlja pitanje načina na koji je preminuo James Brown. Službeno je objavljeno da je preminuo od zatajenja srca u bolnici, 2006. godine. No, na vidjelo su isplivale neke druge činjenice i sumnja se u nasilnu smrt. Vjerojatno će policija preuzeti istragu od novinske kuće nakon saznanja do kojih su došli u svojoj istraživačkoj seriji.
David Gilmour ipak ne prodaje sve gitare. Ona najvrjednija ipak ostaje!
Opširnije uskoro!
Slash featuring Myles Kennedy & the Conspirators najavili sjevernoameričku turneju, kojom će promovirati svoj posljednji album “Living the Dream”.
U pripremi i film o životu i radu Princa Tame, Ozzy Osbournea!
Trenutno ima malo informacija, samo se zna da na zahtjev Sharon i Ozzyja glavnu ulogu neće igrati nitko poznat iz svijeta filma.
Greta Van Fleet najavili novi album još u ovoj godini!
U pripremi je novi dokumentarac o the Beatlesima. (tko zna koji po redu!). Režiser Peter Jackson raspolaže s 50 sati rijetkih snimaka benda. Za sada se ne zna ime filma kao ni datum lansiranja.
——————————
Rhys Marsh – “October After All”
Karfagen – “Echoes from Within Dragon Island”
The Wrong Object – “Into The Herd”
Shumaun – “One Day Closer to Yesterday”
Grand Tour – “Clocks That Tick (But Never Talk)”
——————————