No Banner to display

Koncerti

Kosturi – Split, Circus (Monty Python) / 19. Veljače-2019.
Haiku Garden // Semafor i sat – Split, Kocka / 19. Veljače-2019.
Magul – Split, Circus (Monty Python) / 21. Veljače-2019.
BLUES Weekend – Split, Judino drvo / 22 & 23. Veljače-2019.
Petar Punk – Split, Circus (Monty Python) / 23. Veljače-2019.
Afterfire – K.Stari, Red Lion / 23. Veljače-2018.
Harpoon Blues/Blues Weekend – Split, Judino Drvo / 23. Veljače-2019.
Feredon – Split, Circus (Monty Python) / 28. Veljače-2019.
Vojko V – Split, Quasimodo / 01. Ožujka-2019.
Chiapas (Rage Against The Machine Tribute) – Split, Circus (Monty Python) / 02. Ožujka-2019.
Barbara Munjas (FIDO fest) – Split, Circus (Monty Python) / 07. Ožujka-2019.
Rambo Amadeus – Split, Judino Drvo / 07. Ožujka-2019.
Mind Zoo (FIDO fest) – Split, Circus (Monty Python) / 08. Ožujka-2019.
Kensington Lima (FIDO fest) – Split, Circus (Monty Python) / 09. Ožujka-2019.
White Lies – Zagreb, Tvornica kulture / 10. Ožujka- 2019.
Let 3 & El Combo – Split, Judino drvo / 15. Ožujka-2019.
Mortal Kombat – Split, Circus (Monty Python) / 21. Ožujka-2019.
Jon Spencer – Zagreb, Vintage Industrial / 22. Ožujka-2019.
Queen Show – Split, Spaladium Arena / 02. Travnja-2019.
Treetop Flyers – Šibenik, Azimut / 09. Travnja-2019.
Kultur Shock – Šibenik, Kulturaljka / 20. Travnja-2019.
Built To Spill – Zagreb, Močvara / 23. Svibnja-2019.
King Crismon – Njemačka, Frankfurt / 12. Lipnja-2019.
King Crismon – Njemačka, Frankfurt / 13. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 18. Lipnja-2019.
Foo Fighters – Pula, Arena / 18. Lipnja-2019.
Foo Fighters – Pula, Arena / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 20. Lipnja-2019.
Whitesnake – Zagreb, Šalata / 03. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Verona / 08. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Torino / 10. Srpnja-2019.
Regius Festival – Šibenik, Martinska / 12.& 13. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Perugia / 18. Srpnja-2019.
17. SARS festival – Sinj / 19. – 21. Srpnja-2019.

Osvrti

STEVEN WILSON – BERLIN, TEMPODROM / 05 VELJAčE-2019.

Mogućnost da se Steven Wilson odgleda u živo se ne propušta baš lako. Koncert je održan 05.Veljače u dvorani Tempodrom u samom srcu Berlina. Cijena ulaznica je bila više nego prihvatljiva, za 50€ gledati Stevena Wilsona …. .

Moje otkriće Wilsona se dogodilo prije 10-tak godina. Osobno moj muzički ukus je okovan fuzijom i progresivom 70-tih te teško prihvaćam nešto van tog muzičkog izražaja. Steven Wilson je jedan od rijetkih i ja sam jednostavno fasciniran kvalitetom muzičkog izražaja umjetnika vračanju u život starih albuma na primjer “Chicago II” nećemo ni spominjati… . Samo stavljanje prošlogodišnjeg Wilsonovog albuma (Uživo!!!!) na čelo moje godišnje top liste albuma dovoljno govori o poštovanju koji dotični uživa u mojim ušima.
Pokušat ću slijedećih mjeseci secirati rad samog umjetnika te ga predstaviti čitateljima portala, ali sada idem u glavu na koncert

Kapacitet same dvorane je cca 5000 posjetitelja međutim iz sigurnosnih razloga i Wilsonovog insistiranja na što boljoj interakciji s publikom kapacitet je reduciran na cca 3500 posjetitelja. Dvorana se punila na splitovski način, međutim u 20 h sve je bilo na svom mjestu, dvorana popunjena i počelo je.

Koncert je otvorio standard sa zadnjeg albuma „Nowhere Now“. U originalu je ovo duet s pjevačicom Ninet Tayeb. Međutim, ovdje Wilson otpjevao duet s hologramom Ninet!!!!. Osobno je ovo meni prvi put da se susrećem s ovim, ali vjerujte mi izgleda impresivno. Da nema svjetlucanja na rubovima holograma reklo bi se da je ispred vas stvarna osoba.

Zvuk je od prvog momenta bio impresivan. Bas je tukao u leđa, nije se štedjelo ni na decibelima, zvučna slika kristalno čista.

Koncert se nastavio pjesmom „Pariah“ također s duet hologramom Ninet. Vizualno od samog početka koncert je bio impresivan. Video uraci koji su pratili pjesme su bila remek-djela. Svjetlosni efekti također. Show je nadmašio Watersov nedavni koncert u Zagrebu. Nastavilo se pjesmama „Home Invasion“ i „Regret#9“.

Uigranost benda na sceni je bila apsolutno na “Crimson” razini. Tijekom obraćanja publici Steven je naglasio da im je ovo 136-ti koncert zajedno međutim takva uigranost muzičara na sceni ne viđa se baš često.

Tijekom koncerta sam uočio jednu tehničku novotariju, za mene još neviđenu na koncertima. Naime u stražnjem dijelu dvorane su diskretno bili postavljeni zvučnici. Na tim zvučnicima su se reproducirali samplovi, tako da se imao surround utisak na samom koncertu. Zvuči fantastično i vjerujem da će to postati standard i za druge izvođače.

Koncert se nastavio Porcupine Tree standardima „The creator has mastertape“ i „Dont hate me“. Atmosfera u dvorani je proključala, publika je jednostavno bila uvučena u muzički izražaj koji je sprezi improvizacije i tehničke savršenosti dolazio sa scene. Nikada nisam prisustvovao koncertu s tako pametno iskorištenom tehnologijom.

Prvi dio koncerta je završio s pjesmama „The same asylum as before“ i „Ancestral“ . Pjesma „Ancestral“ je pokazala Wilsonovu muzičku nadarenost. Sviranje klavira pa gitare na tako visokom nivou….

Poslije 15 minutne pauze koncert se nastavio tamo gdje je stao. Jednostavno nabrajajući set listu nema smisla. Publiku su zapljuskivali hologrami , fantastične solo dionice, nevjerojatna ujednačenost kvalitete materijala prezentirane berlinskoj publici. U nekim momentima sam imao utisak da se svira na play – back sve tamo dok u pjesmi “Lazarus” Wilsonu nije “pukao“ glas.
Uz ispriku pjesmu je odsvirao od početka!!!!

Kraj službenog djela koncerta me je kompletno “digao”. Izvedba pjesme „Sleep Together“ je top topova viđenog od strane autora na koncertima. Struktura same pjesme (pomalo podsjeća na “Bolero”) je izuzetno kompleksna za izvođenje. Uživo to izgleda nevjerojatno. Pri izvođenju tako kompleksne pjesme došla je do punog izražaja kvaliteta muzičara na sceni.

Sam zvuk u dvorani je pojačan za još par wati, svjetlosni efekti sa scene su u tom momentu otišli na jednu sasvim drugu dimenziju. Hologrami koji su počeli šetati po dvorani, … , neviđeno!

Koncert je trajao 2h i 45 minuta. 2h i 45 minuta muzičke nirvane, bio je fantastičan. Mogu slobodno reći „naj“ što sam gledao do sada!

Ako bi nabrajao mane koncerta onda je to jedino prosjek godina prisutne publike. Na Wilsonovo pitanje tamo negdje po sredini koncerta: „koliko vas ima im mlađih od 25 godina?“, ruku je diglo njih 34-oro.

Sijede glave svuda oko mene! Pesimističan sam u budućnost progresivnog izražaja, ali dok postoje osobe kao Wilson vjerujem da progresivni izražaj neće otići u zaborav.

Napomena!
Nije samo autor oduševljen koncertom. Lokalni (Berlinski) web portali postavljaju pitanje da li je u Berlinu već odgledan naj koncert u 2019.?

Poslije samog koncerta autor članka je imao iznenadni osobni susret sa Stevenom Wilsonom. Kao sjećanje na taj susret ostao mi je autogram na kupljeni CD. Nažalost toliko sam bio iznenađen susretom da nisam napravio selfije … 🙁 !


Kupite album Steve Wilsona

Related Posts

Marin HrabarMarin Hrabar // 08.02.2019Pregledi: 829

Flash news

Kofi Burbridge – R.I.P.!
Preminuo klavijaturist i flautist Tedeschi Trucks Banda. Kofi je već neko vrijeme bolovao i nije krenuo s grupom na turneju koja je u tijeku.
Alan Parsons najavio novi album i turneju. “The Secret” će izaći 24. Travnja. Na njemu će gostovati Lou Gramm, originalni pjevač grupe Foreigner. Parsons je inače u svijet muzike ušao kao tonac Beatlesa i Pink Floyda.
Paul Rodgers najavio novi album matične grupe Bad Company. Bit će to prvo izdanje nakon kvarat stoljeća. Na albumu vjerojatno neće sudjelovati Mick Ralphs, koji je već duže vrijeme bolestan i preživio je srčani udar. No, Paul je jaka autorska ličnost i vjerojatno će sam iznijeti teret novog izdanja.
Paul McCartney izdaje prošireno izdanje albuma “Egypt Station”. Album je zauzeo prva mjesta top lista i time postao prvi #1 album ovog umjetnika nakon nekoliko desetljeća. “Egypt Station: Traveller’s Edition” izlazi 10. Svibnja i sadržavat će tri nove pjesme koje se nisu našle na originalnom izdanju. (“Frank Sinatra’s Party”, “Sixty Second Street” i proširena verzija pjesma “Who Cares”).
I Slash je potvrdio novi album Guns N’ Rosesa. Sada je već izgledno, jer u medije su se svi izredali s tom izjavom. Po običaju, nikakvih detalja nema, jer očito je da je medijska kampanja počela.
Jedna od najvećih otvorenih festivala Mountain Jam potvrdio da se seli s legendarne lokacije na novu, (Bethel Woods). Ove godine veliku feštu predvode Willie Nelson, Gov’t Mule, Avett Brothers, JRAD, ..
Lindsey Buckingham je podvrgnut hitnoj operaciji na srcu. Pri tom su mu oštećene glasnice??, te je neizvjesno hoće li ikada moći više pjevati. Nisam kirurg, ali ipak mi nije jasno kako se mogu oštetiti glasnice za vrijeme operacije na srcu?
Nick Mason i njegov bend Saucerful Of Secrets ne staje. Upravo su objavili da su dodali brojne datume novih koncerata za najavljenu turneju po Americi i Europi. Nama najbliže, Italija!
CNN je objavio bombastičnu vijest!
Postavlja pitanje načina na koji je preminuo James Brown. Službeno je objavljeno da je preminuo od zatajenja srca u bolnici, 2006. godine. No, na vidjelo su isplivale neke druge činjenice i sumnja se u nasilnu smrt. Vjerojatno će policija preuzeti istragu od novinske kuće nakon saznanja do kojih su došli u svojoj istraživačkoj seriji.
David Gilmour ipak ne prodaje sve gitare. Ona najvrjednija ipak ostaje!
Opširnije uskoro!
——————————
Semistereo – “Zabriskii”
HOIA – “Scavenger”
Periphery – “Periphery IV: Hail Stan”
Rhys Marsh – “October After All”
Karfagen – “Echoes from Within Dragon Island”
——————————