Koncerti

EgoFree Festival 2019 – Split, Turska Kula / 26.-28. Travnja-2019.
Strenght – Split, Circus (Monty Python) / 27. Travnja-2019.
Crvena Jabuka – Split, Zenta Club / 27. Travnja-2019.
Cima & Co – Split, Circus (Monty Python) / 30. Travnja-2019.
Jeff Dale & Harpoon Blues Band – Split, Circus (Monty Python) / 04. Svibnja-2019.
FNC Diverzant Split, Circus (Monty Python) / 04. Svibnja-2019.
Đubrivo – Split, Judino Drvo / 10. Svibnja-2019.
Laibach – Zadar, Arsenal / 10. Svibnja-2019.
Laibach – Rijeka, Pogon kulture / 11. Svibnja-2019.
Mike Parker’s Trio Theory – Split, Judino Drvo / 13. Svibnja-2019.
Built To Spill – Zagreb, Močvara / 23. Svibnja-2019.
Bare & Majke – Zagreb, Šalata / 01. Lipnja-2019.
King Crismon – Njemačka, Frankfurt / 12. Lipnja-2019.
ABOP (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 13. Lipnja-2019.
King Crismon – Njemačka, Frankfurt / 13. Lipnja-2019.
Dream of Life (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 14. Lipnja-2019.
Foxy Head (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 14. Lipnja-2019.
King Fest #5 – Knin, Tvrđava / 14. Lipnja-2019.
Grefran (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 15. Lipnja-2019.
Punčke (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 15. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 18. Lipnja-2019.
Foo Fighters – Pula, Arena / 18. Lipnja-2019.
Foo Fighters – Pula, Arena / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 20. Lipnja-2019.
King Crimson – Njemačka, Berlin / 29. Lipnja-2019.
Flogging Molly – Zagreb, Tvornica kulture / 01. Srpnja-2019.
Whitesnake – Zagreb, Šalata / 03. Srpnja-2019.
3rd Thrill Blues Festival – Trilj, Gradski Park / 05.-06. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Verona / 08. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Torino / 10. Srpnja-2019.
Michael Kiwanuka – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 10. Srpnja-2019.
Regius Festival – Šibenik, Martinska / 12.& 13. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Perugia / 18. Srpnja-2019.
17. SARS festival – Sinj / 19. – 21. Srpnja-2019.
Parni Valjak – Trogir, Kula Kamelengo / 24. Srpnja-2019.
Zoran Predin pjeva Arsena – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 28. Srpnja-2019.
Nox Festival 2019 – Šibenik, Martinska / 02. Kolovoza-2019.
Membrain Festival 2019 – Šibenik, Martinska / 08-11 Kolovoza-2019
Blast Fest 2019.- Šibenik, Martinska / 16. Kolovoza-2019.
Pirovac Blues Festival – Pirovac / 19. – 21. Kolovoza-2019.
Mark Lanegan Band – Zagreb, Tvornica Kulture / 26. Studenog-2019.

Osvrti

STEVEN WILSON – BERLIN, TEMPODROM / 05 VELJAčE-2019.

Mogućnost da se Steven Wilson odgleda u živo se ne propušta baš lako. Koncert je održan 05.Veljače u dvorani Tempodrom u samom srcu Berlina. Cijena ulaznica je bila više nego prihvatljiva, za 50€ gledati Stevena Wilsona …. .

Moje otkriće Wilsona se dogodilo prije 10-tak godina. Osobno moj muzički ukus je okovan fuzijom i progresivom 70-tih te teško prihvaćam nešto van tog muzičkog izražaja. Steven Wilson je jedan od rijetkih i ja sam jednostavno fasciniran kvalitetom muzičkog izražaja umjetnika vračanju u život starih albuma na primjer “Chicago II” nećemo ni spominjati… . Samo stavljanje prošlogodišnjeg Wilsonovog albuma (Uživo!!!!) na čelo moje godišnje top liste albuma dovoljno govori o poštovanju koji dotični uživa u mojim ušima.
Pokušat ću slijedećih mjeseci secirati rad samog umjetnika te ga predstaviti čitateljima portala, ali sada idem u glavu na koncert

Kapacitet same dvorane je cca 5000 posjetitelja međutim iz sigurnosnih razloga i Wilsonovog insistiranja na što boljoj interakciji s publikom kapacitet je reduciran na cca 3500 posjetitelja. Dvorana se punila na splitovski način, međutim u 20 h sve je bilo na svom mjestu, dvorana popunjena i počelo je.

Koncert je otvorio standard sa zadnjeg albuma „Nowhere Now“. U originalu je ovo duet s pjevačicom Ninet Tayeb. Međutim, ovdje Wilson otpjevao duet s hologramom Ninet!!!!. Osobno je ovo meni prvi put da se susrećem s ovim, ali vjerujte mi izgleda impresivno. Da nema svjetlucanja na rubovima holograma reklo bi se da je ispred vas stvarna osoba.

Zvuk je od prvog momenta bio impresivan. Bas je tukao u leđa, nije se štedjelo ni na decibelima, zvučna slika kristalno čista.

Koncert se nastavio pjesmom „Pariah“ također s duet hologramom Ninet. Vizualno od samog početka koncert je bio impresivan. Video uraci koji su pratili pjesme su bila remek-djela. Svjetlosni efekti također. Show je nadmašio Watersov nedavni koncert u Zagrebu. Nastavilo se pjesmama „Home Invasion“ i „Regret#9“.

Uigranost benda na sceni je bila apsolutno na “Crimson” razini. Tijekom obraćanja publici Steven je naglasio da im je ovo 136-ti koncert zajedno međutim takva uigranost muzičara na sceni ne viđa se baš često.

Tijekom koncerta sam uočio jednu tehničku novotariju, za mene još neviđenu na koncertima. Naime u stražnjem dijelu dvorane su diskretno bili postavljeni zvučnici. Na tim zvučnicima su se reproducirali samplovi, tako da se imao surround utisak na samom koncertu. Zvuči fantastično i vjerujem da će to postati standard i za druge izvođače.

Koncert se nastavio Porcupine Tree standardima „The creator has mastertape“ i „Dont hate me“. Atmosfera u dvorani je proključala, publika je jednostavno bila uvučena u muzički izražaj koji je sprezi improvizacije i tehničke savršenosti dolazio sa scene. Nikada nisam prisustvovao koncertu s tako pametno iskorištenom tehnologijom.

Prvi dio koncerta je završio s pjesmama „The same asylum as before“ i „Ancestral“ . Pjesma „Ancestral“ je pokazala Wilsonovu muzičku nadarenost. Sviranje klavira pa gitare na tako visokom nivou….

Poslije 15 minutne pauze koncert se nastavio tamo gdje je stao. Jednostavno nabrajajući set listu nema smisla. Publiku su zapljuskivali hologrami , fantastične solo dionice, nevjerojatna ujednačenost kvalitete materijala prezentirane berlinskoj publici. U nekim momentima sam imao utisak da se svira na play – back sve tamo dok u pjesmi “Lazarus” Wilsonu nije “pukao“ glas.
Uz ispriku pjesmu je odsvirao od početka!!!!

Kraj službenog djela koncerta me je kompletno “digao”. Izvedba pjesme „Sleep Together“ je top topova viđenog od strane autora na koncertima. Struktura same pjesme (pomalo podsjeća na “Bolero”) je izuzetno kompleksna za izvođenje. Uživo to izgleda nevjerojatno. Pri izvođenju tako kompleksne pjesme došla je do punog izražaja kvaliteta muzičara na sceni.

Sam zvuk u dvorani je pojačan za još par wati, svjetlosni efekti sa scene su u tom momentu otišli na jednu sasvim drugu dimenziju. Hologrami koji su počeli šetati po dvorani, … , neviđeno!

Koncert je trajao 2h i 45 minuta. 2h i 45 minuta muzičke nirvane, bio je fantastičan. Mogu slobodno reći „naj“ što sam gledao do sada!

Ako bi nabrajao mane koncerta onda je to jedino prosjek godina prisutne publike. Na Wilsonovo pitanje tamo negdje po sredini koncerta: „koliko vas ima im mlađih od 25 godina?“, ruku je diglo njih 34-oro.

Sijede glave svuda oko mene! Pesimističan sam u budućnost progresivnog izražaja, ali dok postoje osobe kao Wilson vjerujem da progresivni izražaj neće otići u zaborav.

Napomena!
Nije samo autor oduševljen koncertom. Lokalni (Berlinski) web portali postavljaju pitanje da li je u Berlinu već odgledan naj koncert u 2019.?

Poslije samog koncerta autor članka je imao iznenadni osobni susret sa Stevenom Wilsonom. Kao sjećanje na taj susret ostao mi je autogram na kupljeni CD. Nažalost toliko sam bio iznenađen susretom da nisam napravio selfije … 🙁 !

Autor: Marin Hrabar

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima na ovom portalu su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav MLP-U portala.


Kupite album Steve Wilsona

Related Posts

Marin HrabarMarin Hrabar // 08.02.2019Pregledi: 911

Flash news

Zaklada koja se brine o ostavštini Princa najavila izlazak novog albuma “Originals”, koji će sadržavati 14 do sada neobjavljenih snimaka.
Neil Young najavio novi album s pratečom grupom Crazy Horse.
Eric Clapton je objavio datume mini turneje po Americi. Istovremeno je lansirao obavijest svim zainteresiranim za ovogodišnji Crossroads Guitar Festival koji se održava u Dallasu, da izgube nadu ako nemaju kartu u ruci. Naime, oba su dana festivala u potpunosti rasprodana!
Govorkanja su se pokazala istinita, trenutno je odgođen početak prodaje ulaznica za veliki jubilarni Woodstock 50. Iako su ulaznice trebale krenuti u prodaju 12. Travnja, trenutno još nema vijesti o njihovom statusu.
Aretha Franklin posthumno dobila veliku Pulitzerovu nagradu za doprinos muzici i kulturi uopće.
Brian Setzer najavio novi album matične grupe The Stray Cats. Bit će to prvo izdanje grupe u zadnjih 25 godina.
Nijedan rock bend nije bio među 10 najprodavanijih i najslušanijih prošle godine, prošla je godina bila prva u povijesti Coachelle da nitko od rock izvođača nije bio među glavnim izvođačima, čak i ovogodišnji Woodstock za headlinere ima Jay-Z-ja i Miley Cyrus. Ispred rocka sad su pop, hip-hop i plesna elektronika (izvor: N1).
Simptomatično!
Mick Jagger objavio par fotografija nakon operacije. Oporavak ide dobro, te se uskoro očekuju vijesti o početku turneje.
The B-52s najavili veliku svjetsku turneju u povodu 40 godina od osnutka.
ZZ Top objavili detalje jubilarne turneje. Slavlje u povodu pola stoljeća od osnutka počinje 16. Kolovoza koncertom U Washingtonu. Na turneji će ih pratiti Cheap Trick i Lynyrd Skynyrd. Potonji na samo dva koncerta u Kaliforniji.
Journey se vraća u Las Vegas radi održavanja devet uzastopnih koncerata u Colosseumu u Caesars Palaceu.
Bob Dylan najavio otvaranje svoje destilerije viskija u Nashville, 2020. godine.
——————————
Alberto Rigoni feat. Thomas Lang – “Metal Injection”
Galaad – “Frat3r”
Brighteye Brison – “V”
Hidden Lapse – “Butterflies”
Sweet Oblivion feat. Geoff Tate – “Sweet Oblivion”
Jordsjø – “Nattfiolen”
——————————