No Banner to display

Koncerti

Split Open Jazz Fair /Evo Ruke/ – Split, 23.-24. Kolovoza-2019.
Rock in Solin – Solin, 23. Kolovoza-2019.
Kries – Solin, 26. Kolovoza-2019.
Peter Smith & Hosters /Evo Ruke/ – Split, 29. Kolovoza-2019.
Zoran Predin pjeva Arsena – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 31. Kolovoza-2019.
Go Lilly /Evo Ruke/ – Split, 01. Rujna-2019.
Mind Zoo /Evo Ruke/ – Split, 01. Rujna-2019.
Desafinados /Evo Ruke/ – Split, 05. Rujna-2019.
Let 3 & Psihomodo Pop – Trogir, Kula Kamerlengo / 08. Rujna-2019.
Black Midi – Zagreb, Močvara / 02. Listopad-2019.
Godspeed You! Black Emperor – Zagreb, Tvornica kulture / 22. Studenoga-2019.
Mark Lanegan Band – Zagreb, Tvornica Kulture / 26. Studenog-2019.

Recenzije

SHINNOBU – “THE ENIGMA VII (STAR SEEDS)”

Neke zagonetne glazbe

Shinnobu je nezavisni glazbeni projekt koji nalikuje stilu kojeg je stvorio Michael Cretu, poznat kao tvorac glazbenog projekta Enigma, čija opsežna uporaba klavijatura i semplova vodi do jedinstvene mješavine glazbe, što bi se moglo definirati kao jedan stil new age glazbe nazvan ‘enigmatic music’.

Navodno, taj stil sadrži skrivene zvučne frekvencije za određeni stupanj duhovnosti, koje pozitivnim učincima pomažu slušatelju da dosegne različita stanja svijesti i vjeruje u nešto drugo.

Enigma je svojim hitom iz 1991. “Sadeness” donijela klubovima novu fascinaciju revolucionarnom idejom miješanja gregorijanskih napjeva i kulturom starog svijeta s plesnim ritmovima, kombinirajući ambijentalne elemente, pop, rock, klasiku, elektroniku, mistične i moderne zvukove, prekrasne ženske vokale na francuskom, engleskom i latinskom jeziku, te uvodeći mnoge tehničke promjene u glazbenoj produkciji.
Rezultat je bio jedinstven i neodoljiv.

Iako su se semplovi koristili mnogo ranije (primjerice u radu autora kao što su Jean-Michel Jarre, Klaus Schulze i drugi), Cretu je izgradio vlastiti glazbeni izraz oko cijelih sekvenci prethodno snimljenih dijelova. Njegova metoda nije bila remiksiranje i preoblikovanje, već rekontekstualizacija – mijenjanje prirodnog okoliša glazbe.
Bio je to novi način skladanja i stvaranja albuma, koji su kasnije usvojili producenti elektronske glazbe, neki hip-hop umjetnici, pa čak i rock producenti.

Između ostalog, zaštitni znak Enigme je digitalno usporen sempl shakuhaji-a, japanske flaute koji probija svoj put kroz album i popularan je među mnogim enigmatic sastavima.

Međunarodni uspjeh Enigme prethodio je stvaranju nizu drugih glazbenih projekata koji slijede slične stilove i marketinške pristupe, posebice korištenje izraza ‘projekt’ za razliku od ‘sastava’ da bi denominirali sami sebe, i oznaku ‘enigmatic music’, kako bi svoju glazbu kategorizirali unutar New Age glazbe.

U ovom slučaju, Shinnobu je mladi glazbeni projekt iz Kostarike koji je započeo 2012. godine, kada ga je postavio Dani Villegas aka Shinobu Fernández. S vremenom su mu se priključili Veronica Aguilar (sampling), Yudith Vindas (vokal),Valentina Shinoba (chorus / background voices) i njegov brat Manuel De Jesus aka Manuel DJ (elektronski bubnjevi i ritmovi).

Tada je nastao dio prvog albuma, ali nije završen do srpnja 2017., kada je dobio titulu ‘Libertus’ zbog velike sličnosti s Enigmom. Riječ ‘Libertus’ je izvedena iz latinskog značenja ‘sloboda’, a taj je enigmatski izraz postao naslov njihovog prvog albuma.

Ime Shinnobu za ovaj glazbeni projekt potječe od pojma ‘shinobi’, ‘shinobi ninja’ ili ‘ninjutsu’ japanske umjetnosti iz 5. stoljeća koja je nadopunjena učenjem mnogih korisnih vještina uključujući određene ezoterične prakse izvedene iz Mykkyo, ezoteričnog japanskog duhovnog sustava. Osim što uključuje i japansku kulturu, Shinnobu također sadrži gregorijanske napjeve koji se koriste za podizanje stanja svijesti.

Prema riječima samih autora, Shinnobu je New Age glazbeni projekt koji izražava postojanje i nepostojanje stvarnosti i fantazije, daleki svijet koji spaja elektronske, enigmatske, neoklasične, pop i gregorijanske napjeve koji slušatelje dovode do emocionalnog bijega od uobičajenog, gdje fantazije i njihovi najdublji snovi postaju stvarnost. Kompozicije prolaze kroz niz raspoloženja koja uključuju svjetlo i tamu, snagu i slabost, tugu i sreću, i konačno duhovnost.

Tijekom 2017. godine započeo je niz albuma pod nazivom “Enigma”, te nam ove godine tako dolazi i ‘The Enigma VII (Star Seeds)’, sedmi po redu album u tom nizu.

Album se otvara sirovim elektronskim beatom koji ubrzo prelazi u očaravajuću uvertiru, usred plutajućih sopranskih glasova rekvija i kozmičkih vibracija, a zatim se prepuštaju uobičajenim trikovima gregorijanskog pjevanja.

Dinamična izmjena muških i ženskih suptilnih vokala, pjevajući, recitirajući ili čak šapćući, tihi instrumentalni zvukovi, elektronski udarci, ponekad oštri ali uglavnom meki i senzualni ritmovi, prekrasne eterične melodije i elegantni prozračni prijelazni zvukovi, uz trance inducirajuću strukturu i očaravajuće, prostrane teksture koje pjesme čine tako zanimljivima i opuštajućima, te prepoznatljiv pop senzibilitet, točno opisuju raznolikost zvukova koji se mogu čuti na albumu. Iako se sustavno postiže lako slušanje, istovremeno dobivamo složenu i duhovnu glazbu; neobičan tip konformizma bez kompromisa.

Pjesme na albumu mogu se podijeliti u dvije skupine: one koje se vrte oko teške sintetizirane elektronike i napjeva, i one koje su prije svega strukturirane oko vokala. Većina pjesama pripada prvoj kategoriji.

Iznenađujuće je ipak, usprkos činjenici da se gotovo svaka pjesma na albumu neprimjetno stapa, sa svakom je pjesmom i dalje prisutan individualan zvuk, iako, gledajući na kraju, jedna od najvećih snaga albuma je njegova kohezivnost.

Ovaj album sadrži cijelu avanturu, niz emocija, snova, meditacija, uzbudljivih iskustava, istovremeno je fascinantan koliko i zabavan, i kao takav je impresivno postignuće i obilježava neprekidan i stalno napredujući projekt.

Naravno, uvijek će biti onih koji se ne slažu s glorificiranjem ovakvih projekata, jer vjeruju da je Enigma uvijek bolja od svojih nasljednika, ali u mojim očima, ovo je album koji konačno dokazuje da Shinnobu zaslužuje da bude spomenut u istom dahu kao i Enigmina najbolja djela.

Shinnobu je umnogome nadišao jednostavno kopiranje formule koju je Enigma učinila sjajnom, a također je popravio mnogo onoga što ga je ranije održavalo kao projekt. Pjesme su izravne bez puno nepotrebne gradnje, privlačne su, a da ne podlegnu napadnim pop-referencama, a glazba je napokon potpuno razrađena.
Sve u svemu, zvukovi se dobro uklapaju u jedan kompletan album.

Za većinu ljudi koji nisu upoznati s pojmom ‘enigmatic music’, i ovaj album može biti sasvim dobar početak.

Autor: Božidar Celić

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima na ovom portalu su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav MLP-U portala.


Shinnobu – “By Peace”

Shinnobu – “Like A Shadow”

Shinnobu – “Tears Of Sadness”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.Kupite album grupe

Related Posts

Božidar CelićBožidar Celić // 06.02.2019Pregledi: 852

Flash news

Peter Fonda – R.I.P.!
„Easy Rider“ legende odlaze jedna za drugom, preminuo je Peter Fonda.
Jack Nicholson je još jedini živ.
Početkom ovog mjeseca Ed Sheeran je oborio jedan od najprestižnijih rekorda u muzičkoj industriji. Naime, njegova aktualna turneja „Divide“, je dosegla najveću sumu koja se ikada inkasirala na koncertima. Drugim riječima, turneja koja traje već dvije godine i obuhvatila je do sada 246 koncerata, inkasirala je impresivnih 737 milijuna dolara. Kad se zna da je do kraja turneje ostalo još devet koncerata, očito je da će se rekord i te kako „debelo“ premašiti. Dosadašnji rekorderi su bili U2 i turnejom iz 2011. godine, kad su inkasirali 736 milijuna dolara.
Danas smo u stilu, koncerti i lova!
Nakon 37 koncerata Paul McCartney je sa svojom „Freshen Up“ turnejom do sada inkasirao ravnih 129 milijuna dolara, s prodanih 928 252 ulaznica. Ovo ga smješta unutar deset najuspješnijih prema Billboardu! (a tek mu je 70 i neka!)
Weed legenda, Willie Nelson otkazao koncerte najavljene turneje rad iz zdravstvenih razloga.
Devo najavili nastup na Desert Daze festivalu i istovremeno obavijestili medije da će im to vjerojatno biti posljednji nastup.
Nevoljama nikad kraja, kad Murphy hoće, onda hoće. Nakon peripetija s organizacijom turneje, The Allman Betts Band su prebacili više od 30 koncerta na druge datume, jer je Devon Allman svršio u bolnicu na operaciju slijepog crijeva. Odgođeni koncerti su se trebali održati u USA i Europi.
Ogranak korporacije Warner Brothers, Warner Music je objavio rezultate kvartalnog poslovanja. Iako očekivano, ipak nisu očekivali toliki rast streaming, koji je samo u četiri mjeseca narastao za dvocifreni broj i time zaokružio prihode na jednu milijardu dolara. (koliko je rast streaminga u brojkama, za sada ostaje tajna!)
Santana je objavio datume održavanja intimnih koncerata u Las Vegasu za sjedeću godinu. Kako su svi ovogodišnji „resident“ koncerti bili mjesecima unaprijed rasprodani, Santana nije imao dilema za sljedeću godinu. Istovremeno je u medije plasirao datume predstojeće turneje.
Byrd NO MORE!
Roger McGuinn je odbio bilo kakvu mogućnost ujedinjenja s David Crosbyjem i ponovnom oformljivanju legendarne grupe Byrds.
Dušan Kojić Koja, (Disciplina kičme), doživio moždani udar i nalazi se u bolnici u induciranoj komi.
——————————
Nova prog / underground izdanja:
Imagin’Aria – “Exeligere”
ESP Project – “The Rising”
Different Light – “Binary Suns (Part 1 – Operant Condition)”
25 Yard Screamer – “Natural Satellite”
CIRKUS – “Voodooland”
——————————
Copyright ©2019 Music LP Underground®, Sva prava pridržana