Koncerti

EgoFree Festival 2019 – Split, Turska Kula / 26.-28. Travnja-2019.
Strenght – Split, Circus (Monty Python) / 27. Travnja-2019.
Crvena Jabuka – Split, Zenta Club / 27. Travnja-2019.
Cima & Co – Split, Circus (Monty Python) / 30. Travnja-2019.
Jeff Dale & Harpoon Blues Band – Split, Circus (Monty Python) / 04. Svibnja-2019.
FNC Diverzant Split, Circus (Monty Python) / 04. Svibnja-2019.
Đubrivo – Split, Judino Drvo / 10. Svibnja-2019.
Laibach – Zadar, Arsenal / 10. Svibnja-2019.
Laibach – Rijeka, Pogon kulture / 11. Svibnja-2019.
Mike Parker’s Trio Theory – Split, Judino Drvo / 13. Svibnja-2019.
Built To Spill – Zagreb, Močvara / 23. Svibnja-2019.
Bare & Majke – Zagreb, Šalata / 01. Lipnja-2019.
King Crismon – Njemačka, Frankfurt / 12. Lipnja-2019.
ABOP (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 13. Lipnja-2019.
King Crismon – Njemačka, Frankfurt / 13. Lipnja-2019.
Dream of Life (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 14. Lipnja-2019.
Foxy Head (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 14. Lipnja-2019.
King Fest #5 – Knin, Tvrđava / 14. Lipnja-2019.
Grefran (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 15. Lipnja-2019.
Punčke (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 15. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 18. Lipnja-2019.
Foo Fighters – Pula, Arena / 18. Lipnja-2019.
Foo Fighters – Pula, Arena / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 20. Lipnja-2019.
King Crimson – Njemačka, Berlin / 29. Lipnja-2019.
Flogging Molly – Zagreb, Tvornica kulture / 01. Srpnja-2019.
Whitesnake – Zagreb, Šalata / 03. Srpnja-2019.
3rd Thrill Blues Festival – Trilj, Gradski Park / 05.-06. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Verona / 08. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Torino / 10. Srpnja-2019.
Michael Kiwanuka – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 10. Srpnja-2019.
Regius Festival – Šibenik, Martinska / 12.& 13. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Perugia / 18. Srpnja-2019.
17. SARS festival – Sinj / 19. – 21. Srpnja-2019.
Parni Valjak – Trogir, Kula Kamelengo / 24. Srpnja-2019.
Zoran Predin pjeva Arsena – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 28. Srpnja-2019.
Nox Festival 2019 – Šibenik, Martinska / 02. Kolovoza-2019.
Membrain Festival 2019 – Šibenik, Martinska / 08-11 Kolovoza-2019
Blast Fest 2019.- Šibenik, Martinska / 16. Kolovoza-2019.
Pirovac Blues Festival – Pirovac / 19. – 21. Kolovoza-2019.
Mark Lanegan Band – Zagreb, Tvornica Kulture / 26. Studenog-2019.

Recenzije

SHINNOBU – “THE ENIGMA VII (STAR SEEDS)”

Neke zagonetne glazbe

Shinnobu je nezavisni glazbeni projekt koji nalikuje stilu kojeg je stvorio Michael Cretu, poznat kao tvorac glazbenog projekta Enigma, čija opsežna uporaba klavijatura i semplova vodi do jedinstvene mješavine glazbe, što bi se moglo definirati kao jedan stil new age glazbe nazvan ‘enigmatic music’.

Navodno, taj stil sadrži skrivene zvučne frekvencije za određeni stupanj duhovnosti, koje pozitivnim učincima pomažu slušatelju da dosegne različita stanja svijesti i vjeruje u nešto drugo.

Enigma je svojim hitom iz 1991. “Sadeness” donijela klubovima novu fascinaciju revolucionarnom idejom miješanja gregorijanskih napjeva i kulturom starog svijeta s plesnim ritmovima, kombinirajući ambijentalne elemente, pop, rock, klasiku, elektroniku, mistične i moderne zvukove, prekrasne ženske vokale na francuskom, engleskom i latinskom jeziku, te uvodeći mnoge tehničke promjene u glazbenoj produkciji.
Rezultat je bio jedinstven i neodoljiv.

Iako su se semplovi koristili mnogo ranije (primjerice u radu autora kao što su Jean-Michel Jarre, Klaus Schulze i drugi), Cretu je izgradio vlastiti glazbeni izraz oko cijelih sekvenci prethodno snimljenih dijelova. Njegova metoda nije bila remiksiranje i preoblikovanje, već rekontekstualizacija – mijenjanje prirodnog okoliša glazbe.
Bio je to novi način skladanja i stvaranja albuma, koji su kasnije usvojili producenti elektronske glazbe, neki hip-hop umjetnici, pa čak i rock producenti.

Između ostalog, zaštitni znak Enigme je digitalno usporen sempl shakuhaji-a, japanske flaute koji probija svoj put kroz album i popularan je među mnogim enigmatic sastavima.

Međunarodni uspjeh Enigme prethodio je stvaranju nizu drugih glazbenih projekata koji slijede slične stilove i marketinške pristupe, posebice korištenje izraza ‘projekt’ za razliku od ‘sastava’ da bi denominirali sami sebe, i oznaku ‘enigmatic music’, kako bi svoju glazbu kategorizirali unutar New Age glazbe.

U ovom slučaju, Shinnobu je mladi glazbeni projekt iz Kostarike koji je započeo 2012. godine, kada ga je postavio Dani Villegas aka Shinobu Fernández. S vremenom su mu se priključili Veronica Aguilar (sampling), Yudith Vindas (vokal),Valentina Shinoba (chorus / background voices) i njegov brat Manuel De Jesus aka Manuel DJ (elektronski bubnjevi i ritmovi).

Tada je nastao dio prvog albuma, ali nije završen do srpnja 2017., kada je dobio titulu ‘Libertus’ zbog velike sličnosti s Enigmom. Riječ ‘Libertus’ je izvedena iz latinskog značenja ‘sloboda’, a taj je enigmatski izraz postao naslov njihovog prvog albuma.

Ime Shinnobu za ovaj glazbeni projekt potječe od pojma ‘shinobi’, ‘shinobi ninja’ ili ‘ninjutsu’ japanske umjetnosti iz 5. stoljeća koja je nadopunjena učenjem mnogih korisnih vještina uključujući određene ezoterične prakse izvedene iz Mykkyo, ezoteričnog japanskog duhovnog sustava. Osim što uključuje i japansku kulturu, Shinnobu također sadrži gregorijanske napjeve koji se koriste za podizanje stanja svijesti.

Prema riječima samih autora, Shinnobu je New Age glazbeni projekt koji izražava postojanje i nepostojanje stvarnosti i fantazije, daleki svijet koji spaja elektronske, enigmatske, neoklasične, pop i gregorijanske napjeve koji slušatelje dovode do emocionalnog bijega od uobičajenog, gdje fantazije i njihovi najdublji snovi postaju stvarnost. Kompozicije prolaze kroz niz raspoloženja koja uključuju svjetlo i tamu, snagu i slabost, tugu i sreću, i konačno duhovnost.

Tijekom 2017. godine započeo je niz albuma pod nazivom “Enigma”, te nam ove godine tako dolazi i ‘The Enigma VII (Star Seeds)’, sedmi po redu album u tom nizu.

Album se otvara sirovim elektronskim beatom koji ubrzo prelazi u očaravajuću uvertiru, usred plutajućih sopranskih glasova rekvija i kozmičkih vibracija, a zatim se prepuštaju uobičajenim trikovima gregorijanskog pjevanja.

Dinamična izmjena muških i ženskih suptilnih vokala, pjevajući, recitirajući ili čak šapćući, tihi instrumentalni zvukovi, elektronski udarci, ponekad oštri ali uglavnom meki i senzualni ritmovi, prekrasne eterične melodije i elegantni prozračni prijelazni zvukovi, uz trance inducirajuću strukturu i očaravajuće, prostrane teksture koje pjesme čine tako zanimljivima i opuštajućima, te prepoznatljiv pop senzibilitet, točno opisuju raznolikost zvukova koji se mogu čuti na albumu. Iako se sustavno postiže lako slušanje, istovremeno dobivamo složenu i duhovnu glazbu; neobičan tip konformizma bez kompromisa.

Pjesme na albumu mogu se podijeliti u dvije skupine: one koje se vrte oko teške sintetizirane elektronike i napjeva, i one koje su prije svega strukturirane oko vokala. Većina pjesama pripada prvoj kategoriji.

Iznenađujuće je ipak, usprkos činjenici da se gotovo svaka pjesma na albumu neprimjetno stapa, sa svakom je pjesmom i dalje prisutan individualan zvuk, iako, gledajući na kraju, jedna od najvećih snaga albuma je njegova kohezivnost.

Ovaj album sadrži cijelu avanturu, niz emocija, snova, meditacija, uzbudljivih iskustava, istovremeno je fascinantan koliko i zabavan, i kao takav je impresivno postignuće i obilježava neprekidan i stalno napredujući projekt.

Naravno, uvijek će biti onih koji se ne slažu s glorificiranjem ovakvih projekata, jer vjeruju da je Enigma uvijek bolja od svojih nasljednika, ali u mojim očima, ovo je album koji konačno dokazuje da Shinnobu zaslužuje da bude spomenut u istom dahu kao i Enigmina najbolja djela.

Shinnobu je umnogome nadišao jednostavno kopiranje formule koju je Enigma učinila sjajnom, a također je popravio mnogo onoga što ga je ranije održavalo kao projekt. Pjesme su izravne bez puno nepotrebne gradnje, privlačne su, a da ne podlegnu napadnim pop-referencama, a glazba je napokon potpuno razrađena.
Sve u svemu, zvukovi se dobro uklapaju u jedan kompletan album.

Za većinu ljudi koji nisu upoznati s pojmom ‘enigmatic music’, i ovaj album može biti sasvim dobar početak.

Autor: Božidar Celić

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima na ovom portalu su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav MLP-U portala.


Shinnobu – “By Peace”

Shinnobu – “Like A Shadow”

Shinnobu – “Tears Of Sadness”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.Kupite album grupe

Related Posts

Božidar CelićBožidar Celić // 06.02.2019Pregledi: 714

Flash news

Zaklada koja se brine o ostavštini Princa najavila izlazak novog albuma “Originals”, koji će sadržavati 14 do sada neobjavljenih snimaka.
Neil Young najavio novi album s pratečom grupom Crazy Horse.
Eric Clapton je objavio datume mini turneje po Americi. Istovremeno je lansirao obavijest svim zainteresiranim za ovogodišnji Crossroads Guitar Festival koji se održava u Dallasu, da izgube nadu ako nemaju kartu u ruci. Naime, oba su dana festivala u potpunosti rasprodana!
Govorkanja su se pokazala istinita, trenutno je odgođen početak prodaje ulaznica za veliki jubilarni Woodstock 50. Iako su ulaznice trebale krenuti u prodaju 12. Travnja, trenutno još nema vijesti o njihovom statusu.
Aretha Franklin posthumno dobila veliku Pulitzerovu nagradu za doprinos muzici i kulturi uopće.
Brian Setzer najavio novi album matične grupe The Stray Cats. Bit će to prvo izdanje grupe u zadnjih 25 godina.
Nijedan rock bend nije bio među 10 najprodavanijih i najslušanijih prošle godine, prošla je godina bila prva u povijesti Coachelle da nitko od rock izvođača nije bio među glavnim izvođačima, čak i ovogodišnji Woodstock za headlinere ima Jay-Z-ja i Miley Cyrus. Ispred rocka sad su pop, hip-hop i plesna elektronika (izvor: N1).
Simptomatično!
Mick Jagger objavio par fotografija nakon operacije. Oporavak ide dobro, te se uskoro očekuju vijesti o početku turneje.
The B-52s najavili veliku svjetsku turneju u povodu 40 godina od osnutka.
ZZ Top objavili detalje jubilarne turneje. Slavlje u povodu pola stoljeća od osnutka počinje 16. Kolovoza koncertom U Washingtonu. Na turneji će ih pratiti Cheap Trick i Lynyrd Skynyrd. Potonji na samo dva koncerta u Kaliforniji.
Journey se vraća u Las Vegas radi održavanja devet uzastopnih koncerata u Colosseumu u Caesars Palaceu.
Bob Dylan najavio otvaranje svoje destilerije viskija u Nashville, 2020. godine.
——————————
Alberto Rigoni feat. Thomas Lang – “Metal Injection”
Galaad – “Frat3r”
Brighteye Brison – “V”
Hidden Lapse – “Butterflies”
Sweet Oblivion feat. Geoff Tate – “Sweet Oblivion”
Jordsjø – “Nattfiolen”
——————————