Koncerti

EgoFree Festival 2019 – Split, Turska Kula / 26.-28. Travnja-2019.
Strenght – Split, Circus (Monty Python) / 27. Travnja-2019.
Crvena Jabuka – Split, Zenta Club / 27. Travnja-2019.
Cima & Co – Split, Circus (Monty Python) / 30. Travnja-2019.
Jeff Dale & Harpoon Blues Band – Split, Circus (Monty Python) / 04. Svibnja-2019.
FNC Diverzant Split, Circus (Monty Python) / 04. Svibnja-2019.
Đubrivo – Split, Judino Drvo / 10. Svibnja-2019.
Laibach – Zadar, Arsenal / 10. Svibnja-2019.
Laibach – Rijeka, Pogon kulture / 11. Svibnja-2019.
Mike Parker’s Trio Theory – Split, Judino Drvo / 13. Svibnja-2019.
Built To Spill – Zagreb, Močvara / 23. Svibnja-2019.
Bare & Majke – Zagreb, Šalata / 01. Lipnja-2019.
King Crismon – Njemačka, Frankfurt / 12. Lipnja-2019.
ABOP (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 13. Lipnja-2019.
King Crismon – Njemačka, Frankfurt / 13. Lipnja-2019.
Dream of Life (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 14. Lipnja-2019.
Foxy Head (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 14. Lipnja-2019.
King Fest #5 – Knin, Tvrđava / 14. Lipnja-2019.
Grefran (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 15. Lipnja-2019.
Punčke (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 15. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 18. Lipnja-2019.
Foo Fighters – Pula, Arena / 18. Lipnja-2019.
Foo Fighters – Pula, Arena / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 20. Lipnja-2019.
King Crimson – Njemačka, Berlin / 29. Lipnja-2019.
Flogging Molly – Zagreb, Tvornica kulture / 01. Srpnja-2019.
Whitesnake – Zagreb, Šalata / 03. Srpnja-2019.
3rd Thrill Blues Festival – Trilj, Gradski Park / 05.-06. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Verona / 08. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Torino / 10. Srpnja-2019.
Michael Kiwanuka – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 10. Srpnja-2019.
Regius Festival – Šibenik, Martinska / 12.& 13. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Perugia / 18. Srpnja-2019.
17. SARS festival – Sinj / 19. – 21. Srpnja-2019.
Parni Valjak – Trogir, Kula Kamelengo / 24. Srpnja-2019.
Zoran Predin pjeva Arsena – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 28. Srpnja-2019.
Nox Festival 2019 – Šibenik, Martinska / 02. Kolovoza-2019.
Membrain Festival 2019 – Šibenik, Martinska / 08-11 Kolovoza-2019
Blast Fest 2019.- Šibenik, Martinska / 16. Kolovoza-2019.
Pirovac Blues Festival – Pirovac / 19. – 21. Kolovoza-2019.
Mark Lanegan Band – Zagreb, Tvornica Kulture / 26. Studenog-2019.

Recenzije

SANTANA – “IN SEARCH OF MONA LISA”

Meditativna interpolacija susreta!

Santana je očiti dokaz da fatalna Mona Lisa nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Nekome nametne obruč opsesije svojim smiješkom, nekome čistom umjetnošću koja zrači iz nje, nekome svojim spokojem i očima kroz koja se zrcale sva stoljeća njenog života, a nekom nametne obruč inspiracije koja mora isplivati na površinu u bilo kojem obliku, bilo riječju, kistom ili notom.

Dakako, Santana spada u ovu posljednju kategoriju i rezultat njegovog susreta s najpoznatijom slikom današnjice je pred nama.

Vjerojatno ni sam Santana nije očekivao da će se njegov odnos spram “slike“ produljiti ovako ekstenzivno i na njegov opus, jer posjet Mona Lisi je bio osobne prirode i vjerojatno je tako trebalo i ostati, sve dok … .

Krv nije voda, priča se počela “bildati”, note u glavi navirati i (jadni) Santana nije imao drugog izlaza, nego potražiti ispušni ventil u studiju.

Iz njega su izašle tri pjesme. Premalo za album, ali očito je da su te tri pjesme cjelina koja zaokružuje Santaninu fascinaciju Mona Lisom. Sve su ispričane kao priče, pomalo neobično za Santanu koji svoje tekstove većinom vidi kao dio glazbenog miljea, a ne poetske dubine.  Susret s fatalnom damom (što je Cindy Blackman na to rekla?, hm .. 🙂 ) je okinuo navalu osjećaja koje je Santana interpolirao u obliku samostojnih kompozicija.

Interesantno je to što su sve tri smještene u različite stilske forme, iako su povezane nevjerojatnom atmosferom i time ovom albumu daju više nego solidnu kompaktnost.

Kombinacija atmosfere, lirike pa i same muzike ipak izdvaja ovaj mini album od prethodnika i značajno obogaćuje opus ovog velikana.

Da se razumijemo, kompozicijski album ne nosi ništa novoga, ovo je Santana i to je jedino što se konta. No, ono što ovaj album nosi i ono što jest, intimna je kontemplacija protkana atmosferom različitih stilova koje je Santana njegovao u pojedinim fazama svoje karijere. Iako zvuči kakofonijski, to u stvarnosti nije slučaj, jer album je kompaktan i teško da ima šavova koji su vezani do pucanja. Većina je elegantno sklopljena i naslonjena jedan na drugi, te se time integritet kompozicije ne dovodi u pitanje. Sam njihov tijek jest pomalo rutiniran, jer ga sama forma na to tjera, ali to je ona Santanina rutina koja je draga svakom pod kapom nebeskom.

Miješajući španjolski i engleski Santana i tu pokazuje svoje sazrijevanje i namjeru da sjedini izričaje iz različitih faza svoje karijere. Sublimirajući svoje ogromno iskustvo u tri i samo tri kompozicije, Santana putuje od latino izričaja, preko latino rocka do čudesno meditativnog, ovjekovječenim u velikom kvartetu („Caravanserai“, „Welcome“, “Illuminations”, “Love Devotion & Surender“. )

Iz svega rečenog, jasno je da tražiti u ovom albumu prethodnike je glupo i neumjesno. Ovo je izrazito osobni album, album koji više liči na umjetnikovu ispovijest meditativnog trenutka, nego na muzičko djelo koje treba nekoga očarati.

Druga je strana što Santana uvijek očarava, bio dobar, manje dobar, odličan ili genijalan.

EP “In Search of Mona Lisa” nije remek djelo, nije čak ni najbolje Santanino djelo po mnogim parametrima, ali “In Search of Mona Lisa” je nevjerojatno koncizno ispričana priča o jednom susretu, evociranju uspomena iz nekih prošlih života i čemu tajiti, naznaka nekog novog susreta, možda kao trešnjin cvijet i pčela!


Na albumu se nalaze još i dvije “edit” verzije pjesama “Do You Remember Me” i “In Search of Mona Lisa”, očito da bi se zadovoljili i apetiti radija, ali i slušatelja koji nemaju strpljenja slušati cijelu pjesmu ili instrumentalni dio. Kako su te pjesme u pravilu, koje važi i ovdje, amputirani originali, na njih ne bih trošio riječi.


Santana – “In Search of Mona Lisa”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.


Kupite album Carlos Santane

Related Posts

Jerko JakšićJerko Jakšić // 30.01.2019Pregledi: 1347

Flash news

Zaklada koja se brine o ostavštini Princa najavila izlazak novog albuma “Originals”, koji će sadržavati 14 do sada neobjavljenih snimaka.
Neil Young najavio novi album s pratečom grupom Crazy Horse.
Eric Clapton je objavio datume mini turneje po Americi. Istovremeno je lansirao obavijest svim zainteresiranim za ovogodišnji Crossroads Guitar Festival koji se održava u Dallasu, da izgube nadu ako nemaju kartu u ruci. Naime, oba su dana festivala u potpunosti rasprodana!
Govorkanja su se pokazala istinita, trenutno je odgođen početak prodaje ulaznica za veliki jubilarni Woodstock 50. Iako su ulaznice trebale krenuti u prodaju 12. Travnja, trenutno još nema vijesti o njihovom statusu.
Aretha Franklin posthumno dobila veliku Pulitzerovu nagradu za doprinos muzici i kulturi uopće.
Brian Setzer najavio novi album matične grupe The Stray Cats. Bit će to prvo izdanje grupe u zadnjih 25 godina.
Nijedan rock bend nije bio među 10 najprodavanijih i najslušanijih prošle godine, prošla je godina bila prva u povijesti Coachelle da nitko od rock izvođača nije bio među glavnim izvođačima, čak i ovogodišnji Woodstock za headlinere ima Jay-Z-ja i Miley Cyrus. Ispred rocka sad su pop, hip-hop i plesna elektronika (izvor: N1).
Simptomatično!
Mick Jagger objavio par fotografija nakon operacije. Oporavak ide dobro, te se uskoro očekuju vijesti o početku turneje.
The B-52s najavili veliku svjetsku turneju u povodu 40 godina od osnutka.
ZZ Top objavili detalje jubilarne turneje. Slavlje u povodu pola stoljeća od osnutka počinje 16. Kolovoza koncertom U Washingtonu. Na turneji će ih pratiti Cheap Trick i Lynyrd Skynyrd. Potonji na samo dva koncerta u Kaliforniji.
Journey se vraća u Las Vegas radi održavanja devet uzastopnih koncerata u Colosseumu u Caesars Palaceu.
Bob Dylan najavio otvaranje svoje destilerije viskija u Nashville, 2020. godine.
——————————
Alberto Rigoni feat. Thomas Lang – “Metal Injection”
Galaad – “Frat3r”
Brighteye Brison – “V”
Hidden Lapse – “Butterflies”
Sweet Oblivion feat. Geoff Tate – “Sweet Oblivion”
Jordsjø – “Nattfiolen”
——————————