No Banner to display

Koncerti

Split Open Jazz Fair /Evo Ruke/ – Split, 23.-24. Kolovoza-2019.
Rock in Solin – Solin, 23. Kolovoza-2019.
Kries – Solin, 26. Kolovoza-2019.
Peter Smith & Hosters /Evo Ruke/ – Split, 29. Kolovoza-2019.
Zoran Predin pjeva Arsena – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 31. Kolovoza-2019.
Go Lilly /Evo Ruke/ – Split, 01. Rujna-2019.
Mind Zoo /Evo Ruke/ – Split, 01. Rujna-2019.
Desafinados /Evo Ruke/ – Split, 05. Rujna-2019.
Let 3 & Psihomodo Pop – Trogir, Kula Kamerlengo / 08. Rujna-2019.
Black Midi – Zagreb, Močvara / 02. Listopad-2019.
Godspeed You! Black Emperor – Zagreb, Tvornica kulture / 22. Studenoga-2019.
Mark Lanegan Band – Zagreb, Tvornica Kulture / 26. Studenog-2019.

Recenzije

SANTANA – “IN SEARCH OF MONA LISA”

Meditativna interpolacija susreta!

Santana je očiti dokaz da fatalna Mona Lisa nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Nekome nametne obruč opsesije svojim smiješkom, nekome čistom umjetnošću koja zrači iz nje, nekome svojim spokojem i očima kroz koja se zrcale sva stoljeća njenog života, a nekom nametne obruč inspiracije koja mora isplivati na površinu u bilo kojem obliku, bilo riječju, kistom ili notom.

Dakako, Santana spada u ovu posljednju kategoriju i rezultat njegovog susreta s najpoznatijom slikom današnjice je pred nama.

Vjerojatno ni sam Santana nije očekivao da će se njegov odnos spram “slike“ produljiti ovako ekstenzivno i na njegov opus, jer posjet Mona Lisi je bio osobne prirode i vjerojatno je tako trebalo i ostati, sve dok … .

Krv nije voda, priča se počela “bildati”, note u glavi navirati i (jadni) Santana nije imao drugog izlaza, nego potražiti ispušni ventil u studiju.

Iz njega su izašle tri pjesme. Premalo za album, ali očito je da su te tri pjesme cjelina koja zaokružuje Santaninu fascinaciju Mona Lisom. Sve su ispričane kao priče, pomalo neobično za Santanu koji svoje tekstove većinom vidi kao dio glazbenog miljea, a ne poetske dubine.  Susret s fatalnom damom (što je Cindy Blackman na to rekla?, hm .. 🙂 ) je okinuo navalu osjećaja koje je Santana interpolirao u obliku samostojnih kompozicija.

Interesantno je to što su sve tri smještene u različite stilske forme, iako su povezane nevjerojatnom atmosferom i time ovom albumu daju više nego solidnu kompaktnost.

Kombinacija atmosfere, lirike pa i same muzike ipak izdvaja ovaj mini album od prethodnika i značajno obogaćuje opus ovog velikana.

Da se razumijemo, kompozicijski album ne nosi ništa novoga, ovo je Santana i to je jedino što se konta. No, ono što ovaj album nosi i ono što jest, intimna je kontemplacija protkana atmosferom različitih stilova koje je Santana njegovao u pojedinim fazama svoje karijere. Iako zvuči kakofonijski, to u stvarnosti nije slučaj, jer album je kompaktan i teško da ima šavova koji su vezani do pucanja. Većina je elegantno sklopljena i naslonjena jedan na drugi, te se time integritet kompozicije ne dovodi u pitanje. Sam njihov tijek jest pomalo rutiniran, jer ga sama forma na to tjera, ali to je ona Santanina rutina koja je draga svakom pod kapom nebeskom.

Miješajući španjolski i engleski Santana i tu pokazuje svoje sazrijevanje i namjeru da sjedini izričaje iz različitih faza svoje karijere. Sublimirajući svoje ogromno iskustvo u tri i samo tri kompozicije, Santana putuje od latino izričaja, preko latino rocka do čudesno meditativnog, ovjekovječenim u velikom kvartetu („Caravanserai“, „Welcome“, “Illuminations”, “Love Devotion & Surender“. )

Iz svega rečenog, jasno je da tražiti u ovom albumu prethodnike je glupo i neumjesno. Ovo je izrazito osobni album, album koji više liči na umjetnikovu ispovijest meditativnog trenutka, nego na muzičko djelo koje treba nekoga očarati.

Druga je strana što Santana uvijek očarava, bio dobar, manje dobar, odličan ili genijalan.

EP “In Search of Mona Lisa” nije remek djelo, nije čak ni najbolje Santanino djelo po mnogim parametrima, ali “In Search of Mona Lisa” je nevjerojatno koncizno ispričana priča o jednom susretu, evociranju uspomena iz nekih prošlih života i čemu tajiti, naznaka nekog novog susreta, možda kao trešnjin cvijet i pčela!


Na albumu se nalaze još i dvije “edit” verzije pjesama “Do You Remember Me” i “In Search of Mona Lisa”, očito da bi se zadovoljili i apetiti radija, ali i slušatelja koji nemaju strpljenja slušati cijelu pjesmu ili instrumentalni dio. Kako su te pjesme u pravilu, koje važi i ovdje, amputirani originali, na njih ne bih trošio riječi.


Santana – “In Search of Mona Lisa”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.


Kupite album Carlos Santane

Related Posts

Jerko JakšićJerko Jakšić // 30.01.2019Pregledi: 1431

Flash news

Peter Fonda – R.I.P.!
„Easy Rider“ legende odlaze jedna za drugom, preminuo je Peter Fonda.
Jack Nicholson je još jedini živ.
Početkom ovog mjeseca Ed Sheeran je oborio jedan od najprestižnijih rekorda u muzičkoj industriji. Naime, njegova aktualna turneja „Divide“, je dosegla najveću sumu koja se ikada inkasirala na koncertima. Drugim riječima, turneja koja traje već dvije godine i obuhvatila je do sada 246 koncerata, inkasirala je impresivnih 737 milijuna dolara. Kad se zna da je do kraja turneje ostalo još devet koncerata, očito je da će se rekord i te kako „debelo“ premašiti. Dosadašnji rekorderi su bili U2 i turnejom iz 2011. godine, kad su inkasirali 736 milijuna dolara.
Danas smo u stilu, koncerti i lova!
Nakon 37 koncerata Paul McCartney je sa svojom „Freshen Up“ turnejom do sada inkasirao ravnih 129 milijuna dolara, s prodanih 928 252 ulaznica. Ovo ga smješta unutar deset najuspješnijih prema Billboardu! (a tek mu je 70 i neka!)
Weed legenda, Willie Nelson otkazao koncerte najavljene turneje rad iz zdravstvenih razloga.
Devo najavili nastup na Desert Daze festivalu i istovremeno obavijestili medije da će im to vjerojatno biti posljednji nastup.
Nevoljama nikad kraja, kad Murphy hoće, onda hoće. Nakon peripetija s organizacijom turneje, The Allman Betts Band su prebacili više od 30 koncerta na druge datume, jer je Devon Allman svršio u bolnicu na operaciju slijepog crijeva. Odgođeni koncerti su se trebali održati u USA i Europi.
Ogranak korporacije Warner Brothers, Warner Music je objavio rezultate kvartalnog poslovanja. Iako očekivano, ipak nisu očekivali toliki rast streaming, koji je samo u četiri mjeseca narastao za dvocifreni broj i time zaokružio prihode na jednu milijardu dolara. (koliko je rast streaminga u brojkama, za sada ostaje tajna!)
Santana je objavio datume održavanja intimnih koncerata u Las Vegasu za sjedeću godinu. Kako su svi ovogodišnji „resident“ koncerti bili mjesecima unaprijed rasprodani, Santana nije imao dilema za sljedeću godinu. Istovremeno je u medije plasirao datume predstojeće turneje.
Byrd NO MORE!
Roger McGuinn je odbio bilo kakvu mogućnost ujedinjenja s David Crosbyjem i ponovnom oformljivanju legendarne grupe Byrds.
Dušan Kojić Koja, (Disciplina kičme), doživio moždani udar i nalazi se u bolnici u induciranoj komi.
——————————
Nova prog / underground izdanja:
Imagin’Aria – “Exeligere”
ESP Project – “The Rising”
Different Light – “Binary Suns (Part 1 – Operant Condition)”
25 Yard Screamer – “Natural Satellite”
CIRKUS – “Voodooland”
——————————
Copyright ©2019 Music LP Underground®, Sva prava pridržana