No Banner to display

Koncerti

Kosturi – Split, Circus (Monty Python) / 19. Veljače-2019.
Haiku Garden // Semafor i sat – Split, Kocka / 19. Veljače-2019.
Magul – Split, Circus (Monty Python) / 21. Veljače-2019.
BLUES Weekend – Split, Judino drvo / 22 & 23. Veljače-2019.
Petar Punk – Split, Circus (Monty Python) / 23. Veljače-2019.
Afterfire – K.Stari, Red Lion / 23. Veljače-2018.
Harpoon Blues/Blues Weekend – Split, Judino Drvo / 23. Veljače-2019.
Feredon – Split, Circus (Monty Python) / 28. Veljače-2019.
Vojko V – Split, Quasimodo / 01. Ožujka-2019.
Chiapas (Rage Against The Machine Tribute) – Split, Circus (Monty Python) / 02. Ožujka-2019.
Barbara Munjas (FIDO fest) – Split, Circus (Monty Python) / 07. Ožujka-2019.
Rambo Amadeus – Split, Judino Drvo / 07. Ožujka-2019.
Mind Zoo (FIDO fest) – Split, Circus (Monty Python) / 08. Ožujka-2019.
Kensington Lima (FIDO fest) – Split, Circus (Monty Python) / 09. Ožujka-2019.
White Lies – Zagreb, Tvornica kulture / 10. Ožujka- 2019.
Let 3 & El Combo – Split, Judino drvo / 15. Ožujka-2019.
Mortal Kombat – Split, Circus (Monty Python) / 21. Ožujka-2019.
Jon Spencer – Zagreb, Vintage Industrial / 22. Ožujka-2019.
Queen Show – Split, Spaladium Arena / 02. Travnja-2019.
Treetop Flyers – Šibenik, Azimut / 09. Travnja-2019.
Kultur Shock – Šibenik, Kulturaljka / 20. Travnja-2019.
Built To Spill – Zagreb, Močvara / 23. Svibnja-2019.
King Crismon – Njemačka, Frankfurt / 12. Lipnja-2019.
King Crismon – Njemačka, Frankfurt / 13. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 18. Lipnja-2019.
Foo Fighters – Pula, Arena / 18. Lipnja-2019.
Foo Fighters – Pula, Arena / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 20. Lipnja-2019.
Whitesnake – Zagreb, Šalata / 03. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Verona / 08. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Torino / 10. Srpnja-2019.
Regius Festival – Šibenik, Martinska / 12.& 13. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Perugia / 18. Srpnja-2019.
17. SARS festival – Sinj / 19. – 21. Srpnja-2019.

Recenzije

SANTANA – “IN SEARCH OF MONA LISA”

Meditativna interpolacija susreta!

Santana je očiti dokaz da fatalna Mona Lisa nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Nekome nametne obruč opsesije svojim smiješkom, nekome čistom umjetnošću koja zrači iz nje, nekome svojim spokojem i očima kroz koja se zrcale sva stoljeća njenog života, a nekom nametne obruč inspiracije koja mora isplivati na površinu u bilo kojem obliku, bilo riječju, kistom ili notom.

Dakako, Santana spada u ovu posljednju kategoriju i rezultat njegovog susreta s najpoznatijom slikom današnjice je pred nama.

Vjerojatno ni sam Santana nije očekivao da će se njegov odnos spram “slike“ produljiti ovako ekstenzivno i na njegov opus, jer posjet Mona Lisi je bio osobne prirode i vjerojatno je tako trebalo i ostati, sve dok … .

Krv nije voda, priča se počela “bildati”, note u glavi navirati i (jadni) Santana nije imao drugog izlaza, nego potražiti ispušni ventil u studiju.

Iz njega su izašle tri pjesme. Premalo za album, ali očito je da su te tri pjesme cjelina koja zaokružuje Santaninu fascinaciju Mona Lisom. Sve su ispričane kao priče, pomalo neobično za Santanu koji svoje tekstove većinom vidi kao dio glazbenog miljea, a ne poetske dubine.  Susret s fatalnom damom (što je Cindy Blackman na to rekla?, hm .. 🙂 ) je okinuo navalu osjećaja koje je Santana interpolirao u obliku samostojnih kompozicija.

Interesantno je to što su sve tri smještene u različite stilske forme, iako su povezane nevjerojatnom atmosferom i time ovom albumu daju više nego solidnu kompaktnost.

Kombinacija atmosfere, lirike pa i same muzike ipak izdvaja ovaj mini album od prethodnika i značajno obogaćuje opus ovog velikana.

Da se razumijemo, kompozicijski album ne nosi ništa novoga, ovo je Santana i to je jedino što se konta. No, ono što ovaj album nosi i ono što jest, intimna je kontemplacija protkana atmosferom različitih stilova koje je Santana njegovao u pojedinim fazama svoje karijere. Iako zvuči kakofonijski, to u stvarnosti nije slučaj, jer album je kompaktan i teško da ima šavova koji su vezani do pucanja. Većina je elegantno sklopljena i naslonjena jedan na drugi, te se time integritet kompozicije ne dovodi u pitanje. Sam njihov tijek jest pomalo rutiniran, jer ga sama forma na to tjera, ali to je ona Santanina rutina koja je draga svakom pod kapom nebeskom.

Miješajući španjolski i engleski Santana i tu pokazuje svoje sazrijevanje i namjeru da sjedini izričaje iz različitih faza svoje karijere. Sublimirajući svoje ogromno iskustvo u tri i samo tri kompozicije, Santana putuje od latino izričaja, preko latino rocka do čudesno meditativnog, ovjekovječenim u velikom kvartetu („Caravanserai“, „Welcome“, “Illuminations”, “Love Devotion & Surender“. )

Iz svega rečenog, jasno je da tražiti u ovom albumu prethodnike je glupo i neumjesno. Ovo je izrazito osobni album, album koji više liči na umjetnikovu ispovijest meditativnog trenutka, nego na muzičko djelo koje treba nekoga očarati.

Druga je strana što Santana uvijek očarava, bio dobar, manje dobar, odličan ili genijalan.

EP “In Search of Mona Lisa” nije remek djelo, nije čak ni najbolje Santanino djelo po mnogim parametrima, ali “In Search of Mona Lisa” je nevjerojatno koncizno ispričana priča o jednom susretu, evociranju uspomena iz nekih prošlih života i čemu tajiti, naznaka nekog novog susreta, možda kao trešnjin cvijet i pčela!


Na albumu se nalaze još i dvije “edit” verzije pjesama “Do You Remember Me” i “In Search of Mona Lisa”, očito da bi se zadovoljili i apetiti radija, ali i slušatelja koji nemaju strpljenja slušati cijelu pjesmu ili instrumentalni dio. Kako su te pjesme u pravilu, koje važi i ovdje, amputirani originali, na njih ne bih trošio riječi.


Santana – “In Search of Mona Lisa”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.


Kupite album Carlos Santane

Related Posts

Jerko JakšićJerko Jakšić // 30.01.2019Pregledi: 1276

Flash news

Kofi Burbridge – R.I.P.!
Preminuo klavijaturist i flautist Tedeschi Trucks Banda. Kofi je već neko vrijeme bolovao i nije krenuo s grupom na turneju koja je u tijeku.
Alan Parsons najavio novi album i turneju. “The Secret” će izaći 24. Travnja. Na njemu će gostovati Lou Gramm, originalni pjevač grupe Foreigner. Parsons je inače u svijet muzike ušao kao tonac Beatlesa i Pink Floyda.
Paul Rodgers najavio novi album matične grupe Bad Company. Bit će to prvo izdanje nakon kvarat stoljeća. Na albumu vjerojatno neće sudjelovati Mick Ralphs, koji je već duže vrijeme bolestan i preživio je srčani udar. No, Paul je jaka autorska ličnost i vjerojatno će sam iznijeti teret novog izdanja.
Paul McCartney izdaje prošireno izdanje albuma “Egypt Station”. Album je zauzeo prva mjesta top lista i time postao prvi #1 album ovog umjetnika nakon nekoliko desetljeća. “Egypt Station: Traveller’s Edition” izlazi 10. Svibnja i sadržavat će tri nove pjesme koje se nisu našle na originalnom izdanju. (“Frank Sinatra’s Party”, “Sixty Second Street” i proširena verzija pjesma “Who Cares”).
I Slash je potvrdio novi album Guns N’ Rosesa. Sada je već izgledno, jer u medije su se svi izredali s tom izjavom. Po običaju, nikakvih detalja nema, jer očito je da je medijska kampanja počela.
Jedna od najvećih otvorenih festivala Mountain Jam potvrdio da se seli s legendarne lokacije na novu, (Bethel Woods). Ove godine veliku feštu predvode Willie Nelson, Gov’t Mule, Avett Brothers, JRAD, ..
Lindsey Buckingham je podvrgnut hitnoj operaciji na srcu. Pri tom su mu oštećene glasnice??, te je neizvjesno hoće li ikada moći više pjevati. Nisam kirurg, ali ipak mi nije jasno kako se mogu oštetiti glasnice za vrijeme operacije na srcu?
Nick Mason i njegov bend Saucerful Of Secrets ne staje. Upravo su objavili da su dodali brojne datume novih koncerata za najavljenu turneju po Americi i Europi. Nama najbliže, Italija!
CNN je objavio bombastičnu vijest!
Postavlja pitanje načina na koji je preminuo James Brown. Službeno je objavljeno da je preminuo od zatajenja srca u bolnici, 2006. godine. No, na vidjelo su isplivale neke druge činjenice i sumnja se u nasilnu smrt. Vjerojatno će policija preuzeti istragu od novinske kuće nakon saznanja do kojih su došli u svojoj istraživačkoj seriji.
David Gilmour ipak ne prodaje sve gitare. Ona najvrjednija ipak ostaje!
Opširnije uskoro!
——————————
Semistereo – “Zabriskii”
HOIA – “Scavenger”
Periphery – “Periphery IV: Hail Stan”
Rhys Marsh – “October After All”
Karfagen – “Echoes from Within Dragon Island”
——————————