No Banner to display

Koncerti

Jon Spencer – Zagreb, Vintage Industrial / 22. Ožujka-2019.
Just Split Jazz – Split, Paradox / 22. Ožujka-2019.
Mile Kekin – Split, Quasimodo / 23. Ožujka-2019.
Little sister – Split, Plan B / 23. Ožujka-2019.
Dreamers – Split, Versi / 23. Ožujka-2019.
Debeli precjednik + Stepped out Split, Circus (Monty Python) / 23. Ožujka-2019.
Juraj Belković Band – Zagreb, Sax / 28. Ožujka-2019.
Dan Stuart & Don Antonio – Šibenik, Azimut / 30. Ožujka-2019.
Queen Show – Split, Spaladium Arena / 02. Travnja-2019.
Gert Taberner i Matteo E. Basta – Šibenik, Azimut / 09. Travnja-2019.
The Strange – Zagreb, Vintage Industrial Bar / 11. Travnja-2019.
Disciplin A Kitschme – Split, Judino Drvo / 12. Travnja-2019.
Ogenj – Šibenik, Azimut / 12. Travnja-2019.
Black Coffee – Šibenik, Azimut / 18. Travnja-2018.
Kultur Shock – Šibenik, Kulturaljka / 20. Travnja-2019.
FNC Diverzant Split, Circus (Monty Python) / 04. Svibnja-2019.
Laibach – Rijeka, Pogon kulture / 11. Svibnja-2019.
Built To Spill – Zagreb, Močvara / 23. Svibnja-2019.
King Crismon – Njemačka, Frankfurt / 12. Lipnja-2019.
ABOP (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 13. Lipnja-2019.
King Crismon – Njemačka, Frankfurt / 13. Lipnja-2019.
Dream of Life (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 14. Lipnja-2019.
Foxy Head (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 14. Lipnja-2019.
King Fest #5 – Knin, Tvrđava / 14. Lipnja-2019.
Grefran (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 15. Lipnja-2019.
Punčke (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 15. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 18. Lipnja-2019.
Foo Fighters – Pula, Arena / 18. Lipnja-2019.
Foo Fighters – Pula, Arena / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 20. Lipnja-2019.
Flogging Molly – Zagreb, Tvornica kulture / 01. Srpnja-2019.
Whitesnake – Zagreb, Šalata / 03. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Verona / 08. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Torino / 10. Srpnja-2019.
Regius Festival – Šibenik, Martinska / 12.& 13. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Perugia / 18. Srpnja-2019.
17. SARS festival – Sinj / 19. – 21. Srpnja-2019.
Zoran Predin pjeva Arsena – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 28. Srpnja-2019.
Membrain Festival 2019 – Šibenik, Martinska / 08-11 Kolovoza-2019

Recenzije

PORK PIE HAT – „UNFILTERED SESSIONS 2018“

Mislima u prošlost, pogledom u budućnost

Za mnoge poznavatelje muzike ime tria, “Pork Pie Hat” će odmah asocirati na kompoziciju Charles Mingusa, “Good bye Pork Pie Hat”, jazz baladu koju je do današnjih dana obradilo nebrojeno znanih i neznanih muzičara.  Ono što karakterizira te obrade jest da mnogi koji su je “uveli pod svoje” ne pripadaju tradicionalnom jazz miljeu. Tim to odavanje poštovanja geniju Mingusa dobiva novu dimenziju. Ako se spomene da su na toj listi Jeff Beck, John McLaughlin, Joni Mitchel,.. .

Davnih osamdesetih Thomas Wolff, producent i gitarist u triju Pork Pie Hat, je imao svoj studio projekt “Harmonic Obsession”, na kojem je surađivao s mnogobrojnim umjetnicima, kako iz Njemačke tako i inostranstva. (Rex Richardson, Oytun Ersan, Baran Say, Volkan Oktem, Winfied Schuld, Dirk, …)

Samo ime novog projekta, Pork Pie Hat, upućuje na predanost izričaju, determinira ga i ukazuje na želju za svirkom, interakcijom i dakako, kreacijom. Te sve odlike ovaj album i posjeduje i pokazuje nam u svakoj noti koja s njega siđe.

Interesantno je da je “Unfiltered Sessions 2018”, kako mu samo ime kaže, snimljen u živo i bez ikakvih naknadnih intervencija, nadosnimavanja, rezanja ili umetanja. Ukratko, cijeli album je u biti jedna snimka i otisnut je na nosaču zvuka “as it is”!

Ovim se bend vraća u doba analognih traka i strojeva, kad je snimanje bilo u većini slučajeva samo u živo, dok su se korekcije radile samo u slučaju nužde. Zahvaljujući tome, ali i zbog spontanosti pristupa, album je „uhvatio“ dašak te analogne prošlosti.

Od prve odsvirane note albuma i “openera” “Super Strut” (obrada teme Emila Deodata), jasno je da trio ne svira po nikakvoj tradiciji podneblja, pogotovo ne zemljopisnog, već se mentalno vraća u neku vrst arhaične forme, koja je carevala Amerikom. I kao katapultom bivate izbačeni na njenu Istočnu Obalu, u tipičan jazz bar u podrumu zgrade, u kojem običnim danom sviraju lokalni muzičari, da bi vikendom ipak nastupila nešto poznatija imena.

Iako bi se moglo očekivati s obzirom na porijeklo, u njihovom izričaju nema Krauta, iako su formom i te kako vezani za njega. Muzika koju sviraju može poslužiti u jazz klubu kao elegantna muzika uz koju se ugodno čavrlja, ali isto tako, čim uzlete u improvizaciju otimaju pažnju ‘zaraznim’ jazz rifovima koji caruju originalnim kompozicijama na albumu (kojih je tri!). Te tri kompozicije dovoljno govore o bendu i njihovom stilu.

No, nemojmo se zavaravati, pa čak i prva slušanja mogu prevariti, sama forma nije i sadržaj kojeg isporučuju. To i jest najbitnije kod ovog muzičkog djela. Sadržaj se proteže daleko, na neku drugu stranu, daleko od domovine Krauta i smješta se na početke fuzije koja se tek budila, početkom sedamdesetih.

Time dolazimo do onog najbitnijeg. Pork Pie Hat je kreirao svoj vlastiti izričaj. Ekspandirajući arhaičnu formu prezentacije s decentnom, ali veoma prisutnom upotrebom tehnologije i elektronike. Ovaj izričaj možda i nije za svačije uho, ali definitivno im dušu.

Album se sastoji od sedam jam orijentiranih kompozicija veoma labave strukture. Ova “labavost” i nekonvencionalnost u gradnji kostura kompozicije daje veliku slobodu umjetnicima da se izraze i artikuliraju svoje umjetničke porive. Tako, u samo jednoj kompoziciji imamo nekoliko izmjena tempa, atmosfere, ambijenta pa čak i dominacije instrumenata. Sve ovo skupa je lijepo balansirano unutar strukture kompozicija na cijelom albumu.

Dvije su osovine oko kojih se “vrti” album. Gitara i klavijature ili još bolje, „orgulje“. Dok je gitara prebogata raznim utjecajima, stilovima pa i zvukovima, dotle su “orgulje” fokusirane na međuigru između Jimmy Smitha i Larry Younga. Drugim riječima, ljubitelji Hammond zvuka će doći na svoje.

I naposljetku, skoro pa najvažnije.
Album “Unfiltered Sessions” nije album koji će vas ostaviti razjapljenih usta, niti će promijenit vaš način poimanja muzike. “Unfiltered Sessions” je jednostavno tu da bude dio vašeg dana i izvor dobrog raspoloženja i pozitivne energije.

Arhaična patina je šarmantno ruho kojim se djelo ogrnulo i pod njim igraju čudesne muzičke priče, koje su samo djelom ispričane od strane autora i izvođača, onaj drugi, finalni dio ostaje na vama da ih ispišete!

*Koristim priliku da se zahvalim Thomas Wolff na suradnji i nesebičnoj pomoći pri pisanju ove recenzije!


Pork Pie Hat – „Can’t Hide Love”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Related Posts

Jerko JakšićJerko Jakšić // 19.02.2019Pregledi: 633

Flash news

Organizator ovogodišnjeg Glastonbury Festivala objavio finalnu listu izvođača. Dakle, tko voli, nek’ izvoli.
Imena su: The Killers, The Cure, Stormzy, Kylie Minogue, Janet Jackson, George Ezra, Liam Gallagher, Miley Cyrus, Tame Impala, The Chemical Brothers, Vampire Weekend, Lauryn Hill, Janelle Monaé, Christine and the Queens, Billie Eilish, Hozier i Wu-Tang Clan.
Phil Collins najavio turneju simptomatičnog naziva, „Not Dead Yet“! Prvi koncert je najavljen za 23. Rujna u Dallasu. Većinu vremena na pozornici Phill će provoditi u invalidskim kolicima.
Objavljena finalna lista izvođača za The Woodstock 50. Pogled na nju baca nedoumice, a prva i najveća, rap na ovom festivalu je šaka u oko svakom rockeru. Potom ide ostalo.
Detalji uskoro!
“Live In Newcastle” je novo izdanje iz serije Collector’s Club, grupe King Crimson. Snimka je slučajno pronađena kod jednog od tonaca koji su producirali njihove koncerte daleke 1972. godine. Sam podatak da je snimka nastala neposredno prije nego je grupa ušla u studio i snimila antologijski album “Larks’ Tongues in Aspic”, daje joj pridjev MUST za sve ljubitelje ove grupe, ali i muzike uopće.
Datum izlaska 26. Travanj.
Francuska je prva zemlja koja je objavila da je streaming nadmašio fizičku prodaju nosaća zvuka ili brojkama, streaming je 2018. godine pokrivao 57 % od ukupne prodaje muzike.
Bernie Tormé – R.I.P.!
Preminuo gitarist koji je naslijedio Randy Rhoadsa u pratećem bendu Ozzy Osbournea. Bio je i gitarista Ian Gillan Benda.
Imao je 66 godina!
Alan White (Yes) najavio mogućnost izdavanja snimaka koje su nastale kao plod njegove suradnje s basistom Chris Squireom i Jimmy Pageom. Pri tom je pozvao Robert Planta da uđe u studio i “odradi” vokalni dio. Snimke su ostale iz perioda kad je lansirana kratkoživuća super grupa XYZ (Ex Yes & Led Zeppelin). Grupa nikad nije suživjela i raspala se poglavito radi još uvijek svježih rana koje su ostale odlaskom John Bonhama. No to je bio samo jedan od razloga.
——————————
Djam Karet – “A Sky Full of Stars for a Roof”
Inventions – “Logica”
Dreadnought – “Emergence”
Bjorn Riis – “A Storm Is Coming”
Huis – “Abandoned”
——————————