No Banner to display

Koncerti

Kosturi – Split, Circus (Monty Python) / 19. Veljače-2019.
Haiku Garden // Semafor i sat – Split, Kocka / 19. Veljače-2019.
Magul – Split, Circus (Monty Python) / 21. Veljače-2019.
BLUES Weekend – Split, Judino drvo / 22 & 23. Veljače-2019.
Petar Punk – Split, Circus (Monty Python) / 23. Veljače-2019.
Afterfire – K.Stari, Red Lion / 23. Veljače-2018.
Harpoon Blues/Blues Weekend – Split, Judino Drvo / 23. Veljače-2019.
Feredon – Split, Circus (Monty Python) / 28. Veljače-2019.
Vojko V – Split, Quasimodo / 01. Ožujka-2019.
Chiapas (Rage Against The Machine Tribute) – Split, Circus (Monty Python) / 02. Ožujka-2019.
Barbara Munjas (FIDO fest) – Split, Circus (Monty Python) / 07. Ožujka-2019.
Rambo Amadeus – Split, Judino Drvo / 07. Ožujka-2019.
Mind Zoo (FIDO fest) – Split, Circus (Monty Python) / 08. Ožujka-2019.
Kensington Lima (FIDO fest) – Split, Circus (Monty Python) / 09. Ožujka-2019.
White Lies – Zagreb, Tvornica kulture / 10. Ožujka- 2019.
Let 3 & El Combo – Split, Judino drvo / 15. Ožujka-2019.
Mortal Kombat – Split, Circus (Monty Python) / 21. Ožujka-2019.
Jon Spencer – Zagreb, Vintage Industrial / 22. Ožujka-2019.
Queen Show – Split, Spaladium Arena / 02. Travnja-2019.
Treetop Flyers – Šibenik, Azimut / 09. Travnja-2019.
Kultur Shock – Šibenik, Kulturaljka / 20. Travnja-2019.
Built To Spill – Zagreb, Močvara / 23. Svibnja-2019.
King Crismon – Njemačka, Frankfurt / 12. Lipnja-2019.
King Crismon – Njemačka, Frankfurt / 13. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 18. Lipnja-2019.
Foo Fighters – Pula, Arena / 18. Lipnja-2019.
Foo Fighters – Pula, Arena / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 20. Lipnja-2019.
Whitesnake – Zagreb, Šalata / 03. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Verona / 08. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Torino / 10. Srpnja-2019.
Regius Festival – Šibenik, Martinska / 12.& 13. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Perugia / 18. Srpnja-2019.
17. SARS festival – Sinj / 19. – 21. Srpnja-2019.

Recenzije

WALTER TROUT – “SURVIVOR BLUES”

Život kao obećanje

Blues je afroamerički kulturni doprinos svijetu, crna glazbena forma i sastavni dio afroameričkog iskustva. Ipak, crni glazbenici mogu osjetiti oblik otuđenja, jer je ova glazba, koja je imala svoje korijene u crnom iskustvu, sada u svijetu kojim dominira bijelo, štaviše, počev od šezdesetih godina prošlog stoljeća, sve više integrirana s rock elementima.
Ipak, kao i svaki uspješan kulturni fenomen, blues je sada internacionalan kulturni trijumf, koji okuplja ljude bez obzira na njihovo porijeklo.

No, da bismo sačuvali blues kao naslijeđe, potreban nam je i novi blues – nove pjesme, novi tekstopisci, nove interpretacije, novi zvukovi uz izvorne, novi nosioci, bez obzira na formu tog novog bluesa.

Iako stereotipno poimanje mnogih blues autora kaže da ‘moraš živjeti blues kako bi ga svirao’, nije uvijek slučaj da suština bluesa govori o autorovom životu ili da je nadahnut njime. No, kao u ovom slučaju, činjenica je da je upravo blues često prožet teškom životnom pričom. Ili, kao što sam kralj bluesa B.B. King kaže: “Blues je bol, ali bol koja donosi radost.”

Walter Trout jedan je od najpopularnijih bluesrock gitarista na planeti, s dobrim razlogom – daje sve od sebe sa svakim live nastupom, a njegovi albumi su bogate skladbe strasti, emocija, inteligencije i energije koje malo koji umjetnik može uskladiti. Odavno je stvorio vlastiti ‘potpisni’ zvuk: blues rock, opterećen predanošću i odmah prepoznatljiv, iako se, gledajući stilski, može postaviti pitanje: “Je li njegova glazba previše blues za rock – ili previše rock za blues?”

Rođen je 1951. godine, a odrastao u glazbenom domu u Ocean City-ju u New Jersey-ju. Njegov prvi instrument bio je truba, svirajući u školskom sastavu. Slučajni susret s Duke Ellington-om potencirao je njegovu potragu za profesionalnom glazbenom karijerom, što on naziva prekretnicom u svom životu.

Zaljubio se u blues 1965. godine, kada je njegov brat donio prvi album Paul Butterfield Blues Banda, na kojem je čuo magičnu dvojicu gitarista Michael Bloomfield-a i Elvin Bishop-a.

Njegova karijera započela je na sceni obale New Jersey-ja kasnih 1960-ih i ranih 1970-ih, da bi potom odlučio preseliti u Los Angeles, gdje je oštrio svoje vještine kao podrška imenima kao što su Percy Mayfield i Deacon Jones, a s vremenom i John Lee Hooker, Joe Tex i Big Mama Thornton.

Godine 1981. reputacija ga je dovela do poziva da se pridruži sastavu Canned Heat, kao zamjena uvijek pijanom Henry ‘The Sunflower’ Vestine-u, gdje je ostao sve do 1985. godine. Tada se pridružio legendarnom sastavu John Mayall’s Bluesbreakers, gdje se našao u središtu pozornosti s kolegom gitaristom Coco Montoya. Time je postao dio Bluesbreakers-ove loze velikih gitarista zajedno s Eric Clapton-om, Peter Green-om i Mick Taylor-om. 1989. godine napustio je Bluesbreakers da bi formirao Walter Trout Band, vlastiti sastav koji je povremeno mijenjao ime, dok konačno nije sveden jednostavno na Walter Trout.

U lipnju 2013. godine, dok je bio na turneji u Njemačkoj, dobio je prve znakove da boluje od ciroze na jetri. S pogoršanjem zdravlja nastavio je turneju dok ga liječnik nije uvjerio da mu je potrebna transplantacija jetre u roku od 90 dana. Uz podršku donatora, njegova supruga prikupila je novac potreban za operaciju. Njegov oporavak je bio izazovan, jer je, osim što je značajno izgubio na težini i snazi, morao iznova naučiti hodati, govoriti i konačno svirati gitaru.

Očito, Walter Trout je prošao kroz bitke, a njegovi posljednji albumi, naročito prvi u tom nizu ‘Battle Scars’ iz 2015. godine, bili su uglavnom o njegovom opstanku i ponovnom rađanju, ali se iz tih bitki pojavio kao snažniji i sretniji čovjek. Ovo je bila prava točka u njegovom životu da donese glazbu koja ga je pratila u novi život.

Stoga, prilika za ulazak u 2019. godinu s novim albumom je doista dobra vijest! 25. siječnja 2019. godine Provogue Records već dugo najavljuje kao datum objave tog albuma, nadahnutu kolekciju starih i opskurnih blues pjesama koje je Walter Trout odabrao svojim uobičajenim okom za kvalitetu i nepogrešivim shvaćanjem svake od njih, te im udahnuo novi život.

Popis pjesama na ovom albumu je prozor u 68-godišnju priču koja se brzo kreće, koja bilježi karijeru od pet desetljeća i čija je jedina konstanta njegova duboka ljubav prema bluesu.
Postavio je svoju misiju da upregne moć i duh izvornika, dok je svoju neponovljivu glazbenu osobnost stavio kao pečat na svaku od skladbi, uz postizanje ravnoteže između prošlosti i njezine važnosti u suvremenom vremenu. Pri tom on sam komentira: “Pokušao sam pronaći pjesme koje su u osnovi nepoznate, ali su vrijedne da se čuju i nadam se da će ljudi slušati moje verzije, a onda se vratiti i provjeriti originale starih momaka.”

Walter Trout ne radi stvari na jednostavan način, pogotovo kada je riječ o traženju konceptualnih značenja za njegove albume. On je stari školski blues-rock talent za kojeg je pojam albuma neprikosnoveno platno na kojem treba istraživati značenje, maštu, duboke emocije i uvijek blues.

Prošlog rujna, kada je snimanje započelo u studiju u Los Angelesu, u vlasništvu legendarnog gitariste sastava The Doors, Robby Krieger-a, Walter Trout i njegov dugogodišnji producent Eric Corne podijelili su svoju viziju sa kolegama u sastavu kojeg čine basist Johnny Griparic, bubnjar Michael Leasure i klavijaturist Skip Edwards.

Među gostima na albumu našli su se Sugaray Radford, Jimmy Dawkins, Sunnyland Slim, John Mayall, Mississippi Fred McDowell, J.B. Lenoir, ali i sam Robby Krieger.
Kao rezultat toga, glazbenici su snimili snažan album osebujnog gitarističkog blues rocka, na kojem je su uspjeli sačuvati duh izvornih pjesama, ali u isto vrijeme, na kojem je svaki glazbenik, prepoznatljiv svaki na svoj način, dodao vlastitu neponovljivu iskru pojedinim uzvišenim kompozicijama. Energija između istaknutih glazbenika čuje se kroz nadmetanje gitarskih sola i rifova, nadahnjujućih vokala i zajedništvo sastava koji podupire taj trud, ali rezultat nije sudar stilova koliko spoj talenata za stvaranje neke nevjerojatne glazbe.

Deklarirani cilj svih koji su sudjelovali nije bio ponavljati spomenute blues tradicije, jednostavno reproducirati po notnim bilješkama, nego ih podići u potpunosti preuređene na suvremenu razinu u nepogrešivom stilu Walter Trout-a.

Konačno, trebali su samo naslov albuma. I dok je razmišljao o zbirci blues pjesama čija je sirova snaga ostala neoštećena, prijedlog za naslov albuma došao je od njegove supruge i menadžerice Marie, povlačeći paralele s njegovom osobnom sudbinom. Ovaj album treba nazvati ‘Survivor Blues’.

Stoga, ovaj album je svjedok koji nesumnjivo donosi nadu i razumijevanje bez obzira koliko se turobne stvari mogu pojaviti, a zapanjujuće briljantna glazba, kao što je ova, bit će prisutna sve dok je briljantno talentiranih glazbenika. Također, ovaj album je raznoliko i uzbudljivo putovanje kroz život Walter Trout-a, uz malu pomoć svojih prijatelja koji mu se pridružuju donoseći vlastite stilove i interpretaciju bluesa.

No, slušajući njegove jedinstvene vokale i njegovu gitaru, istraživanje bezbrojnih tonskih oblika i stilova, način na koji se on poslužio tim pjesmama, uvrštavajući ih u svoj stil i čineći ih relevantnim za današnje vrijeme kao i za vrijeme pisanja, je izvanredan. Iznad svega, to je stil, jasnoća, integritet, poštenje i čista ljepota svake pjesme.

Naravno, kada je u pitanju Walter Trout, preživljavanje je inspiracija.

Život često stoji kao obećanje ili nepokorivo mjesto društvene kreativnosti i bogatstva koje ide onkraj postojećeg stanja.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima na ovom portalu su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav MLP-U portala.


Walter Trout – “Woman Don’t Lie” (feat. Sugaray Rayford)

Walter Trout – “Nature’s Disappearing”

Walter Trout – “Red Sun”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.


Kupite albuma Walter Trouta

Related Posts

Božidar CelićBožidar Celić // 24.01.2019Pregledi: 793

Flash news

Kofi Burbridge – R.I.P.!
Preminuo klavijaturist i flautist Tedeschi Trucks Banda. Kofi je već neko vrijeme bolovao i nije krenuo s grupom na turneju koja je u tijeku.
Alan Parsons najavio novi album i turneju. “The Secret” će izaći 24. Travnja. Na njemu će gostovati Lou Gramm, originalni pjevač grupe Foreigner. Parsons je inače u svijet muzike ušao kao tonac Beatlesa i Pink Floyda.
Paul Rodgers najavio novi album matične grupe Bad Company. Bit će to prvo izdanje nakon kvarat stoljeća. Na albumu vjerojatno neće sudjelovati Mick Ralphs, koji je već duže vrijeme bolestan i preživio je srčani udar. No, Paul je jaka autorska ličnost i vjerojatno će sam iznijeti teret novog izdanja.
Paul McCartney izdaje prošireno izdanje albuma “Egypt Station”. Album je zauzeo prva mjesta top lista i time postao prvi #1 album ovog umjetnika nakon nekoliko desetljeća. “Egypt Station: Traveller’s Edition” izlazi 10. Svibnja i sadržavat će tri nove pjesme koje se nisu našle na originalnom izdanju. (“Frank Sinatra’s Party”, “Sixty Second Street” i proširena verzija pjesma “Who Cares”).
I Slash je potvrdio novi album Guns N’ Rosesa. Sada je već izgledno, jer u medije su se svi izredali s tom izjavom. Po običaju, nikakvih detalja nema, jer očito je da je medijska kampanja počela.
Jedna od najvećih otvorenih festivala Mountain Jam potvrdio da se seli s legendarne lokacije na novu, (Bethel Woods). Ove godine veliku feštu predvode Willie Nelson, Gov’t Mule, Avett Brothers, JRAD, ..
Lindsey Buckingham je podvrgnut hitnoj operaciji na srcu. Pri tom su mu oštećene glasnice??, te je neizvjesno hoće li ikada moći više pjevati. Nisam kirurg, ali ipak mi nije jasno kako se mogu oštetiti glasnice za vrijeme operacije na srcu?
Nick Mason i njegov bend Saucerful Of Secrets ne staje. Upravo su objavili da su dodali brojne datume novih koncerata za najavljenu turneju po Americi i Europi. Nama najbliže, Italija!
CNN je objavio bombastičnu vijest!
Postavlja pitanje načina na koji je preminuo James Brown. Službeno je objavljeno da je preminuo od zatajenja srca u bolnici, 2006. godine. No, na vidjelo su isplivale neke druge činjenice i sumnja se u nasilnu smrt. Vjerojatno će policija preuzeti istragu od novinske kuće nakon saznanja do kojih su došli u svojoj istraživačkoj seriji.
David Gilmour ipak ne prodaje sve gitare. Ona najvrjednija ipak ostaje!
Opširnije uskoro!
——————————
Semistereo – “Zabriskii”
HOIA – “Scavenger”
Periphery – “Periphery IV: Hail Stan”
Rhys Marsh – “October After All”
Karfagen – “Echoes from Within Dragon Island”
——————————