No Banner to display

Koncerti

Jon Spencer – Zagreb, Vintage Industrial / 22. Ožujka-2019.
Just Split Jazz – Split, Paradox / 22. Ožujka-2019.
Mile Kekin – Split, Quasimodo / 23. Ožujka-2019.
Little sister – Split, Plan B / 23. Ožujka-2019.
Dreamers – Split, Versi / 23. Ožujka-2019.
Debeli precjednik + Stepped out Split, Circus (Monty Python) / 23. Ožujka-2019.
Juraj Belković Band – Zagreb, Sax / 28. Ožujka-2019.
Dan Stuart & Don Antonio – Šibenik, Azimut / 30. Ožujka-2019.
Queen Show – Split, Spaladium Arena / 02. Travnja-2019.
Gert Taberner i Matteo E. Basta – Šibenik, Azimut / 09. Travnja-2019.
The Strange – Zagreb, Vintage Industrial Bar / 11. Travnja-2019.
Disciplin A Kitschme – Split, Judino Drvo / 12. Travnja-2019.
Ogenj – Šibenik, Azimut / 12. Travnja-2019.
Black Coffee – Šibenik, Azimut / 18. Travnja-2018.
Kultur Shock – Šibenik, Kulturaljka / 20. Travnja-2019.
FNC Diverzant Split, Circus (Monty Python) / 04. Svibnja-2019.
Laibach – Rijeka, Pogon kulture / 11. Svibnja-2019.
Built To Spill – Zagreb, Močvara / 23. Svibnja-2019.
King Crismon – Njemačka, Frankfurt / 12. Lipnja-2019.
ABOP (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 13. Lipnja-2019.
King Crismon – Njemačka, Frankfurt / 13. Lipnja-2019.
Dream of Life (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 14. Lipnja-2019.
Foxy Head (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 14. Lipnja-2019.
King Fest #5 – Knin, Tvrđava / 14. Lipnja-2019.
Grefran (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 15. Lipnja-2019.
Punčke (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 15. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 18. Lipnja-2019.
Foo Fighters – Pula, Arena / 18. Lipnja-2019.
Foo Fighters – Pula, Arena / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 20. Lipnja-2019.
Flogging Molly – Zagreb, Tvornica kulture / 01. Srpnja-2019.
Whitesnake – Zagreb, Šalata / 03. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Verona / 08. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Torino / 10. Srpnja-2019.
Regius Festival – Šibenik, Martinska / 12.& 13. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Perugia / 18. Srpnja-2019.
17. SARS festival – Sinj / 19. – 21. Srpnja-2019.
Zoran Predin pjeva Arsena – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 28. Srpnja-2019.
Membrain Festival 2019 – Šibenik, Martinska / 08-11 Kolovoza-2019

Recenzije

IN CONTINUUM – “ACCELERATION THEORY”

Novogodišnje uzbuđenje iz prog obitelji

Ako ste stariji od 40 godina, vjerojatno ste se upitali “kamo je otišla dobra glazba?”. Pa, odgovor je bliži nego što mislite. Dave Kerzner je jedna od najboljih svjetskih progresivnih rock zvijezda i stvara glazbu koja je usporediva s velikim klasičnim rock sastavima 1970-ih godina.

A, ukoliko ste sljedbenik trenutne prog scene onda postoji velika vjerojatnost da ste već čuli neki uradak na kojem je surađivao Dave Kerzner, bez obzira jeste li bili svjesni njegovog imena, jer njegov rad kao producenta, klavijaturiste i pjevača obilježio je izdanja renomiranih autora kao što su Steve Hackett, Steven Wilson, Nick Mason, Ringo Star, Alan Parsons, Billy Sherwood, Jon Anderson, Keith Emerson, Joe Lynn Turner i mnogih drugih.

Kerzner-ovo putovanje započelo je početkom devedesetih s njegovim opsesivnim interesom kao kolekcionara klavijatura. Preobrazio je svoju strast u kreiranje uzoraka i softverskih alata koje je licencirao proizvođačima instrumenata, uključujući Alesis, Roland i Yamaha.

Tijekom prve polovice 2000-ih Kerzner se uglavnom usredotočio na razvoj biblioteke semplova, dodataka i virtualnih instrumenata putem vlastite tvrtke Sonic Reality, fokusirajući se prvenstveno na reprodukciju zvukova starih instrumenata na modernim klavijaturama.

Svoju glazbenu karijeru započeo je u Los Angelesu 90-ih, gdje je nastupio s sastavom L. Shankar-a na WOMAD festivalu 1993. i izveo “The Lamb Lies Down On Broadway” s Kevin Gilbert-om i Nick D’Virgili-om.

Na prog-scenu je ušao učvršćujući suradnju s Kevin Gilbert-om na njegovom albumu ‘Thud’ iz 1994., nakon čega je nastavio tu suradnju kao klavijaturist za sastav Giraffe, sve do smrti Gilbert-a 1996. godine. Pored toga, Kerzner je bio dio nekoliko projekata, uključujući suradnju sa Steven Wilson-om za album ‘Grace For Drowning’ iz 2011. godine, suradnju sa Steve Hackett-om za ‘Genesis Revisited II’ iz 2012.-e, britanski sastav Mantra Vega s Heather Findlay (Mostly Autumn) za album ‘The Illusion’s Reckoning’ iz 2016. godine, te njegov fantasy tribute projekt Sonic Elements koji kombinira digitalne semplove Sonic Reality-a s posebnim gostima iz prog svijeta, stvarajući albume ‘XYZ – A Tribute To Rush’ 2012.-e i ‘Yesterday And Today: A 50th Anniversary Tribute To Yes’ 2018. godine.

Najznačajniju suradnju ostvario je sa Simon Collins-om, sinom Phil Collins-a, kao klavijaturist na njegovom izdanju iz 2008.-e ‘U-Catastrophe’, da bi nakon toga formirali sastav Sound Of Contact i izdali svoj jedini album ‘Dimensionaut’ 2013. godine, vrlo hvaljen sci-fi konceptualni album. Tematska podloga nastala je pod utjecajem Simon-ove opsesije znanstvenom fantastikom, a govori o putniku vremena, prostora i višestrukih dimenzija, te njegovoj borbi s održavanjem osjećaja utemeljene stvarnosti i povezanosti s onima koje voli.

Sastav je, nažalost, bio kratkog vijeka, a Dave Kerzner je 2014.-e otišao kako bi nastavio svoju solo karijeru, izdavši dva albuma ‘New World’ i ‘Static’, koji imaju bujnu, gotovo epsku glazbu.

Temeljem takvog iskustva, In Continuum je sci-fi tematska prog supergrupa / projekt kojeg je stvorio Dave Kerzner kao dom za neke pjesme koje je izvorno napisao s Matt Dorsey-em, Simon Collins-om i Kelly Nordstrom za Sound Of Contact, iako je s vremenom evoluirao u nešto više.
Sastav ima bazu od dva fiksna člana, Dave Kerzner kao klavijaturist, skladatelj i pjevač, te glavni vokal Gabriel Agudo (Steve Rothery Band, Bad Dreams), kojima se pridružuju kolege iz sastava Sound of Contact, Matt Dorsey na basu te gitarist i pjevač Randy McStine (The Fringe), i konačno bubnjar Marco Minnemann (The Aristocrats, Steven Wilson, The Sea Within).

Kao gosti se pojavljuju John Wesley (Porcupine Tree), bubnjar Nick D’Virgilio (Big Big Train, Spock’s Beard, Tears For Fears, Genesis), pjevač Jon Davison (Yes), gitarist Steve Rothery (Marillion), gitarist Steve Hackett (Genesis), Leticia Wolf (The Dead Deads), Fernando Perdomo (Fiona Apple, Beck, Dave Kerzner Band) i mnogi drugi.

Uz snažnu liniju glazbenika, od kojih je svaki sam po sebi etablirani umjetnik, projekt je postao progresivni rock sastav s uzbudljivim spojem stilova i zvukova glazbenika uključenih u ovaj projekt. O ovoj novoj formaciji, Kerzner govori kao o sastavu koji sliči Alan Parsons Project-u ili King Crimson-u s obzirom da ima pored stalnih glazbenika i više suradnika, posebno pjevača.

Osim toga, opisuje glazbu sastava kao neku vrstu space rocka inspiriranu znanstvenom fantastikom, dakle sci-fi-tematskog stila, a stilski kao hibrid klasičnog progresivnog rocka 70-ih i ranih 80-ih te mainstream alt rocka.

Album ‘Acceleration Theory’ je, dakle, debitantski progresivni rock koncept album novog sastava In Continuum, objavljen prvog dana ove godine. Kerzner ga opisuje kao “međuzvjezdanu ljubavnu priču” i dodaje: “Prije nekoliko godina imao sam sci-fi filmsku skriptu pod nazivom ‘Acceleration Theory’ koja je objasnila zašto smo, nakon milijuna godina postojanja čovjeka na Zemlji, dobili ovu iznenadnu tehnološku revoluciju u 20. stoljeću. Pomiješao sam tu priču s idejama koje sam pridružio potencijalnom albumu Sound Of Contact o izvanzemaljki koja se zaljubljuje u čovjeka sa Zemlje.“

Svaka pjesma na albumu uključuje različite likove u priči koji pojedinačno igraju važan dio ključnog trenutka u 2074. godini koji će odrediti sudbinu čovječanstva na Zemlji. Rezultat ima ‘filmski osjećaj’ s bogatom znanstveno fantastičnom pričom ispričanom kroz stihove i dramsku instrumentalnu glazbu.

Na taj način Dave Kerzner održava atmosferu neizvjesnosti i melankolije koja prožima ovaj svijet i u ovoj godini. Najznačajnija stvar u Kerznerovom impresivnom radu je njegova sposobnost pisanja pjesama. On je usavršio svaki detalj: melodiju, harmoniju, orkestraciju, razvojnu dinamiku i emocionalni učinak. Njegove izvrsne pjesme doista su iznad konkurencije i nepogrešivo pokazuju kako se pravi glazbeni talent, oblikovan svim najboljim glazbenim utjecajima, može staviti u službu zapanjujuće originalnih skladbi. Prije svega, ovdje je riječ o pjesmi.

Rekao bih da sve rečeno u uvodnom dijelu recenzija za Big Big Train i The Sea Within  vrijedi i ovdje. Pored toga, zanimljivo je da je, s obzirom na današnju tehnologiju i metodologiju rada, suvremeni prog daleko od rudimentarnog podrijetla žanra, s obzirom da beskonačne mogućnosti digitalnog snimanja su mogućnosti koje na taj način donekle zbunjuju, ponekad gotovo onemogućuju kreativnost na koju se pozivaju ograničenja analognog doba, no, u ovom slučaju, to se ne osjeća kao hendikep.

Ljubitelji svježeg art rocka, modernog neoproga i inventivnog retroproga ne smiju zanemariti ovaj album, što znači da vrijedi utrošiti svoj teško zarađeni novac kupovinom ovog albuma.

Autor: Božidar Celić

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima na ovom portalu su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav MLP-U portala.


In Continuum – “Scavengers”

In Continuum – “Crash Landing”

In Continuum – “Be The Light”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Related Posts

Božidar CelićBožidar Celić // 04.01.2019Pregledi: 867

Flash news

Organizator ovogodišnjeg Glastonbury Festivala objavio finalnu listu izvođača. Dakle, tko voli, nek’ izvoli.
Imena su: The Killers, The Cure, Stormzy, Kylie Minogue, Janet Jackson, George Ezra, Liam Gallagher, Miley Cyrus, Tame Impala, The Chemical Brothers, Vampire Weekend, Lauryn Hill, Janelle Monaé, Christine and the Queens, Billie Eilish, Hozier i Wu-Tang Clan.
Phil Collins najavio turneju simptomatičnog naziva, „Not Dead Yet“! Prvi koncert je najavljen za 23. Rujna u Dallasu. Većinu vremena na pozornici Phill će provoditi u invalidskim kolicima.
Objavljena finalna lista izvođača za The Woodstock 50. Pogled na nju baca nedoumice, a prva i najveća, rap na ovom festivalu je šaka u oko svakom rockeru. Potom ide ostalo.
Detalji uskoro!
“Live In Newcastle” je novo izdanje iz serije Collector’s Club, grupe King Crimson. Snimka je slučajno pronađena kod jednog od tonaca koji su producirali njihove koncerte daleke 1972. godine. Sam podatak da je snimka nastala neposredno prije nego je grupa ušla u studio i snimila antologijski album “Larks’ Tongues in Aspic”, daje joj pridjev MUST za sve ljubitelje ove grupe, ali i muzike uopće.
Datum izlaska 26. Travanj.
Francuska je prva zemlja koja je objavila da je streaming nadmašio fizičku prodaju nosaća zvuka ili brojkama, streaming je 2018. godine pokrivao 57 % od ukupne prodaje muzike.
Bernie Tormé – R.I.P.!
Preminuo gitarist koji je naslijedio Randy Rhoadsa u pratećem bendu Ozzy Osbournea. Bio je i gitarista Ian Gillan Benda.
Imao je 66 godina!
Alan White (Yes) najavio mogućnost izdavanja snimaka koje su nastale kao plod njegove suradnje s basistom Chris Squireom i Jimmy Pageom. Pri tom je pozvao Robert Planta da uđe u studio i “odradi” vokalni dio. Snimke su ostale iz perioda kad je lansirana kratkoživuća super grupa XYZ (Ex Yes & Led Zeppelin). Grupa nikad nije suživjela i raspala se poglavito radi još uvijek svježih rana koje su ostale odlaskom John Bonhama. No to je bio samo jedan od razloga.
——————————
Djam Karet – “A Sky Full of Stars for a Roof”
Inventions – “Logica”
Dreadnought – “Emergence”
Bjorn Riis – “A Storm Is Coming”
Huis – “Abandoned”
——————————