No Banner to display

Koncerti

Damir UrbanG4 – Split, Circus (Monty Python) / 25. Siječnja-2019.
In Roots – Split, Rock-O Bar / 25. Siječnja-2019.
Damir UrbanG4 – Split, Circus (Monty Python) / 26. Siječnja-2019.
Waveform – Split, Circus (Monty Python) / 30. Siječnja-2019.
Afterfire – Split, Circus (Monty Phyton) / 07. Veljače-2019.
Jucifer / Vukojarac – Split, Kocka / 07. Veljače-2019.
Algiers – Zagreb, Močvara / 12. Veljače-2018.
Algiers – Šibenik, Azimut / 13.Veljače-2018.
Rambo Amadeus – Split, Judino Drvo / 15. Veljače-2019.
Afterfire – K.Stari, Red Lion / 23. Veljače-2018.
White Lies – Zagreb, Tvornica kulture / 10. Ožujka- 2019.
Queen Show – Split, Spaladium Arena / 02. Travnja-2019.
Kultur Shock – Šibenik, Kulturaljka / 20. Travnja-2019.
Built To Spill – Zagreb, Močvara / 23. Svibnja-2019.
King Crismon – Njemačka, Frankfurt / 12. Lipnja-2019.
King Crismon – Njemačka, Frankfurt / 13. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 18. Lipnja-2019.
Foo Fighters – Pula, Arena / 18. Lipnja-2019.
Foo Fighters – Pula, Arena / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 20. Lipnja-2019.
Whitesnake – Zagreb, Šalata / 03. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Verona / 08. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Torino / 10. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Perugia / 18. Srpnja-2019.
17. SARS festival – Sinj / 19. – 21. Srpnja-2019.

Lokalna scena, Osvrti

JUSTIN’S JOHNSON – SPLIT, CIRCUS (MONTY PYTHON) / 28. PROSINCA-2018.

Bend s okusom Mediterana!

Posljednji ovogodišnji koncert domaćeg benda Justin’s Johnson odigrao se u klubu Circus (Monty Python).  Koliko me sjećanje služi oni su i otvorili sezonu u njemu, tako da je ovaj koncert u neku ruku bio i simbolično zatvaranje vječnog kruga.

Bez nekog kašnjenja, jer klub je bio pun i pola sata prije koncerta, Justin’s Johnson su istrčali na pozornici. Već po prvim reakcijama publike bilo je jasno da je odana baza fanovu u gledalištu, stoga atmosfera koncerta nije bila u pitanju.
I nije bila, jer je cijeli koncert protekao u veselom raspoloženju, prepunom direktne komunikacije s publikom, kako verbalnoj, tako i onoj važnijoj, muzičkoj. Manje više svi su u publici znali refrene te su zajedno s bendom nosili stihove do kraja, a isto tako, kad god je prostor dozvoljavao, plesalo se.

Ne mogu reći da mi se nije svidjelo. Doduše, Justin’s Johnson u biti i jesu plesni bend, ali bend koji ne igra na niske udarce i isporučuje ciljano, već je ta plesna komponenta dio izričaja kojeg njeguju, muzika obojena ska elementima, punk žestinom i protkana bezbrojnim stilovima.

Na prvi pogled možda djeluju kao stiski neartikulirani bend, do trenutka kad se shvati da je baš to njihov stil. Jest da u biti miješaju kruške i jabuke i pokušavaju u jedno vreću utrpati rogove, ali za divno čudo, kod njih to funkcionira na svim razinama.
Da se razumijemo, šeretsko ponašanje na sceni ne odaje kompleksnost pristupa, pogotovo u par navrata za izvođenja instrumentalnih dijelova kompozicija, kad su u jednom trenutku djelovali moćno poput punokrvnog rock banda, da bi već u sljedećem mogli pratiti James Browna kao prateći bend.

Ne naslanjaju se previše na legislativu bendova s duhaćom sekcijom, bar ne u onom kompozicijom djelu, jer duhaća sekcija dominira izričajem, ali bez solo eskapada i striktno je u ulozi podcrtavanja trenutka i punjenja praznina u aranžerskim strukturama.

No, ono što jest najveća stilska vrijednost ovog benda je da je i pored blendiranja „xy“ stilova i miješanja „wyz“ utjecaja, čak unutar jedne kompozicije, uspio stvoriti jedan lijepi, karakteristični izričaj s okusom mora i mirisom Mediterana.
Nema tu naricanja o teškom životu na moru i neobranih maslina, kao ni ostalih srcedrapateljskih podilaženja raji, već jednostavno slavlje života i ljepote muzike u njemu.

Moram priznati da su me iznenadili u živo, jer djeluju daleko “življe“ nego na studijskim snimkama, što je predispozicija koji im omogućava veliki napredak u studiju.

Tijekom koncerta su izveli svoje standarde, stilski toliko disperzirane da je izlišno spominjati bilo koji konkretni, osim njihovog karakterističnog.

Ne želim nikoga izdvajati, jer svi su članovi doprinijeli lijepom koncertu i zadovoljnoj publici, ali ipak, kad bi me netko prisilo, izdvojio bih ritam sekciju koja je skoro cijeli koncert moćno valjala teške ritmove, koji su u biti dijametralno suprotni lepršavim dionicama duhaća i gitare, dajući Justin’s Johnsonu i više nego prepoznatljiv pečat.

Ukratko, koncert Justin’s Johnsona u Circusu jest bio lijepo druženje, bio je to koncert koji možda neće ostati u sjećanje za cijeli život, ali bio je to koncert koji mi je skrenuo pogled na njih i stavio do znanja da su bend na kojeg se računa u budućnosti.

Uz ovakav pristup i stil kojeg su razvili, teško da mogu omanut!

Related Posts

Jerko JakšićJerko Jakšić // 29.12.2018Pregledi: 3838

Flash news

Ted McKenna – R.I.P.!
Preminuo bubnjar iz sjene. Ted McKenna je radio s Michael Schenkerom, Ian Gillanom, Rory Gallagherom, the Sensational Alex Harvey Bandom, … .
Greta Van Fleet počela s medijskim otklonom od uspoređivanja s Led Zeppelin. Očito je ovaj medijski balon ispunio očekivanja i postao smetnja grupi. No, komparacije se ne otklanjanju izjavama, već radom. Stoga, GVF je i dalje u sjeni LZ, do sljedećeg albuma, a potom ćemo vidjeti.
The Red Hot Chili Peppers najavili neobičan koncert. Krećući stopama sastava Grateful Dead najavili su nastup u Gizi, pod piramidama. Datum, 15. Ožujka.
Opširnije uskoro!
Carlos Santana najavio sjevernoameričku turneju u čast 50 godina od Woodstocka koji ga je i lansirao među zvijezde. Isto tako, na turneji će slaviti punih 20 godina od izlaska velikog “comebacka”, “Supernatural”. Specijalni gosti na koncertima će biti the Doobie Brothers.
Lemmy Kilmister je dobio još jedno priznanje. Po njemu je nazvan novootkriveni prahistorijski kokodril, za kojeg se pretpostavlja da je bio najjača životinja koja je hodala zemljom. Točan naziv kokodrila je Lemmysuchus obtusidens!
Sting najavio novi album, ali bez friškog materijala. Na albumu će se naime naći prepjevi njegovih hitova. Ovo i nije prvi put da Sting radi prepjeve svojim pjesma. Počeo je još dok je matična grupa Police bila aktivna, i nastavio u nekim intervalima do danas.
James Blake najavio izlazak novog albuma “Assume Form“. Datum objave, 18. Siječnja.
——————————
Protomythos – “Heavy Crowns”
Mythopoeic Mind – “Mythopoetry”
Swifan Eolh & The Mudra Choir – “The Key”
Tucana – “Legacy”
Red Bazar – “Things As They Appear”
In Continuum – “Acceleration Theory”
——————————