No Banner to display

Koncerti

Parni Valjak – Trogir, Kula Kamelengo / 24. Srpnja-2019.
Jezerski Woodstock – Jezera / 25. Srpnja-2019.
Zoran Predin pjeva Arsena – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 28. Srpnja-2019.
Anna Oxa – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 30. Srpnja-2019.
Kula Kula festival – Trogir, Kula Kamerlengo / 01. – 03. Kolovoza-2019.
Fuliranje – Tisno, The Garden Resort / 01.-04. Kolovoza-2019.
Nox Festival 2019 – Šibenik, Martinska / 02. Kolovoza-2019.
6. SuperUho Festival – Primošten / 02. – 04. Kolovoza-2019.
Membrain Festival 2019 – Šibenik, Martinska / 08-11 Kolovoza-2019
Matej Meštrović & Južnočeška filharmonija – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 14. Kolovoza-2019.
Blast Fest 2019.- Šibenik, Martinska / 16. Kolovoza-2019.
Pirovac Blues Festival – Pirovac / 19. – 21. Kolovoza-2019.
The Stranglers – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 21. Kolovoza-2019.
Evo Ruke – Split, Đardin / 28. Lipnja – 08. Rujna – 2019.
Black Midi – Zagreb, Močvara / 02. Listopad-2019.
Godspeed You! Black Emperor – Zagreb, Tvornica kulture / 22. Studenoga-2019.
Mark Lanegan Band – Zagreb, Tvornica Kulture / 26. Studenog-2019.

Lokalna scena, Osvrti

JUSTIN’S JOHNSON – SPLIT, CIRCUS (MONTY PYTHON) / 28. PROSINCA-2018.

Bend s okusom Mediterana!

Posljednji ovogodišnji koncert domaćeg benda Justin’s Johnson odigrao se u klubu Circus (Monty Python).  Koliko me sjećanje služi oni su i otvorili sezonu u njemu, tako da je ovaj koncert u neku ruku bio i simbolično zatvaranje vječnog kruga.

Bez nekog kašnjenja, jer klub je bio pun i pola sata prije koncerta, Justin’s Johnson su istrčali na pozornici. Već po prvim reakcijama publike bilo je jasno da je odana baza fanovu u gledalištu, stoga atmosfera koncerta nije bila u pitanju.
I nije bila, jer je cijeli koncert protekao u veselom raspoloženju, prepunom direktne komunikacije s publikom, kako verbalnoj, tako i onoj važnijoj, muzičkoj. Manje više svi su u publici znali refrene te su zajedno s bendom nosili stihove do kraja, a isto tako, kad god je prostor dozvoljavao, plesalo se.

Ne mogu reći da mi se nije svidjelo. Doduše, Justin’s Johnson u biti i jesu plesni bend, ali bend koji ne igra na niske udarce i isporučuje ciljano, već je ta plesna komponenta dio izričaja kojeg njeguju, muzika obojena ska elementima, punk žestinom i protkana bezbrojnim stilovima.

Na prvi pogled možda djeluju kao stiski neartikulirani bend, do trenutka kad se shvati da je baš to njihov stil. Jest da u biti miješaju kruške i jabuke i pokušavaju u jedno vreću utrpati rogove, ali za divno čudo, kod njih to funkcionira na svim razinama.
Da se razumijemo, šeretsko ponašanje na sceni ne odaje kompleksnost pristupa, pogotovo u par navrata za izvođenja instrumentalnih dijelova kompozicija, kad su u jednom trenutku djelovali moćno poput punokrvnog rock banda, da bi već u sljedećem mogli pratiti James Browna kao prateći bend.

Ne naslanjaju se previše na legislativu bendova s duhaćom sekcijom, bar ne u onom kompozicijom djelu, jer duhaća sekcija dominira izričajem, ali bez solo eskapada i striktno je u ulozi podcrtavanja trenutka i punjenja praznina u aranžerskim strukturama.

No, ono što jest najveća stilska vrijednost ovog benda je da je i pored blendiranja „xy“ stilova i miješanja „wyz“ utjecaja, čak unutar jedne kompozicije, uspio stvoriti jedan lijepi, karakteristični izričaj s okusom mora i mirisom Mediterana.
Nema tu naricanja o teškom životu na moru i neobranih maslina, kao ni ostalih srcedrapateljskih podilaženja raji, već jednostavno slavlje života i ljepote muzike u njemu.

Moram priznati da su me iznenadili u živo, jer djeluju daleko “življe“ nego na studijskim snimkama, što je predispozicija koji im omogućava veliki napredak u studiju.

Tijekom koncerta su izveli svoje standarde, stilski toliko disperzirane da je izlišno spominjati bilo koji konkretni, osim njihovog karakterističnog.

Ne želim nikoga izdvajati, jer svi su članovi doprinijeli lijepom koncertu i zadovoljnoj publici, ali ipak, kad bi me netko prisilo, izdvojio bih ritam sekciju koja je skoro cijeli koncert moćno valjala teške ritmove, koji su u biti dijametralno suprotni lepršavim dionicama duhaća i gitare, dajući Justin’s Johnsonu i više nego prepoznatljiv pečat.

Ukratko, koncert Justin’s Johnsona u Circusu jest bio lijepo druženje, bio je to koncert koji možda neće ostati u sjećanje za cijeli život, ali bio je to koncert koji mi je skrenuo pogled na njih i stavio do znanja da su bend na kojeg se računa u budućnosti.

Uz ovakav pristup i stil kojeg su razvili, teško da mogu omanut!

Related Posts

Jerko JakšićJerko Jakšić // 29.12.2018Pregledi: 4033

Flash news

Nije trebalo dugo čekati, kolekcija gitara Walter Beckera, kompozitora, gitariste i jednog od osnivača grupe Steely Dan, ide na aukciju. Armadu predvodi 1957 Fender Duo-Sonic, s kojom je snimio antologijski album „Aja“.
Aukcija je zakazana za Listopad.
Blue Oyster Cult najavili novi album za sljedeću godinu. Bit će to prvo izdanje ove velike grupe nakon albuma „Curse Of The Hidden Mirror“, koji je izdan daleke 2001. godine.
Nekoliko mjeseci nakon što je Allman Brothers Band izdao album „Brothers and Sisters“, Gregg Allman je lansirao debut solo album „Laid Back“. Vijest je vezana za njega, matična kuća je objavila re-izdanje albuma u svim formatima. Datum izlaska 30. Kolovoza.
Woostock 50 opet pred zidom!
Vlasti Vernona u državi New York su uskratile dozvolu organizatoru za održavanje festivala i time ponovo doveli u pitanje cijeli projekt.
Bruce Springsteen ne ide na promo turneju nakon izlaska albuma „Western Stars“. Umjesto toga je snimio film koji uskoro ulazi u distribuciju.
Roger Waters najavio film “Us + Them” , snimljen na posljednjoj, istoimenoj turneji. Premjera je zakazana za 02. Listopada.
Farm AId 2019 objavio konačni line-up. Više informacija uskoro!
Rammstein najavili stadionsku turneju diljem Europe u sljedećoj godini. Očito da je trenutna turneja između ostalog poslužila i za “sondiranje terena”, te se izjava temelji na dosadašnjem uspjehu turneje. Objavljena je i lista zemalja u kojima će se održati koncerti, Njemačka, Austrija, Poljska, Holandija, Belgija, Norveška, Švedska, i Sjeverna Irska. UK je ostavljen za kraj i svi detalji će biti naknadno objavljeni.
Matična kuća davno upokojene grupe The Velvet Underground najavila izdanje vinyl box seta, koji će se sastojati isključivo od snimaka nastalih na nizu koncerata iz 1969. godine, koji su održani u San Franciscu.
The B-52’s nastavljaju s turnejom na kojoj slave 40 godina rada. Novi koncerti će se protegnuti diljem desetak zemalja i dakako, po sjevernoameričkom kontinentu.
Debbie Harry najavila izdavanje memoara ove jeseni.
——————————
Nova prog / underground izdanja:
The Bob Lazar Story – “Vanquisher”
We Lost The Sea – “Triumph & Disaster”
Lazleitt – “Perpetually Under Idle Grounds”
The Messthetics – “Anthropocosmic Nest”
IQ – “Resistance”
——————————
Copyright ©2019 Music LP Underground®, Sva prava pridržana