No Banner to display

Koncerti

Jon Spencer – Zagreb, Vintage Industrial / 22. Ožujka-2019.
Just Split Jazz – Split, Paradox / 22. Ožujka-2019.
Mile Kekin – Split, Quasimodo / 23. Ožujka-2019.
Little sister – Split, Plan B / 23. Ožujka-2019.
Dreamers – Split, Versi / 23. Ožujka-2019.
Debeli precjednik + Stepped out Split, Circus (Monty Python) / 23. Ožujka-2019.
Juraj Belković Band – Zagreb, Sax / 28. Ožujka-2019.
Dan Stuart & Don Antonio – Šibenik, Azimut / 30. Ožujka-2019.
Queen Show – Split, Spaladium Arena / 02. Travnja-2019.
Gert Taberner i Matteo E. Basta – Šibenik, Azimut / 09. Travnja-2019.
The Strange – Zagreb, Vintage Industrial Bar / 11. Travnja-2019.
Disciplin A Kitschme – Split, Judino Drvo / 12. Travnja-2019.
Ogenj – Šibenik, Azimut / 12. Travnja-2019.
Black Coffee – Šibenik, Azimut / 18. Travnja-2018.
Kultur Shock – Šibenik, Kulturaljka / 20. Travnja-2019.
FNC Diverzant Split, Circus (Monty Python) / 04. Svibnja-2019.
Laibach – Rijeka, Pogon kulture / 11. Svibnja-2019.
Built To Spill – Zagreb, Močvara / 23. Svibnja-2019.
King Crismon – Njemačka, Frankfurt / 12. Lipnja-2019.
ABOP (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 13. Lipnja-2019.
King Crismon – Njemačka, Frankfurt / 13. Lipnja-2019.
Dream of Life (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 14. Lipnja-2019.
Foxy Head (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 14. Lipnja-2019.
King Fest #5 – Knin, Tvrđava / 14. Lipnja-2019.
Grefran (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 15. Lipnja-2019.
Punčke (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 15. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 18. Lipnja-2019.
Foo Fighters – Pula, Arena / 18. Lipnja-2019.
Foo Fighters – Pula, Arena / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 20. Lipnja-2019.
Flogging Molly – Zagreb, Tvornica kulture / 01. Srpnja-2019.
Whitesnake – Zagreb, Šalata / 03. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Verona / 08. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Torino / 10. Srpnja-2019.
Regius Festival – Šibenik, Martinska / 12.& 13. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Perugia / 18. Srpnja-2019.
17. SARS festival – Sinj / 19. – 21. Srpnja-2019.
Zoran Predin pjeva Arsena – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 28. Srpnja-2019.
Membrain Festival 2019 – Šibenik, Martinska / 08-11 Kolovoza-2019

Lokalna scena, Osvrti

JUSTIN’S JOHNSON – SPLIT, CIRCUS (MONTY PYTHON) / 28. PROSINCA-2018.

Bend s okusom Mediterana!

Posljednji ovogodišnji koncert domaćeg benda Justin’s Johnson odigrao se u klubu Circus (Monty Python).  Koliko me sjećanje služi oni su i otvorili sezonu u njemu, tako da je ovaj koncert u neku ruku bio i simbolično zatvaranje vječnog kruga.

Bez nekog kašnjenja, jer klub je bio pun i pola sata prije koncerta, Justin’s Johnson su istrčali na pozornici. Već po prvim reakcijama publike bilo je jasno da je odana baza fanovu u gledalištu, stoga atmosfera koncerta nije bila u pitanju.
I nije bila, jer je cijeli koncert protekao u veselom raspoloženju, prepunom direktne komunikacije s publikom, kako verbalnoj, tako i onoj važnijoj, muzičkoj. Manje više svi su u publici znali refrene te su zajedno s bendom nosili stihove do kraja, a isto tako, kad god je prostor dozvoljavao, plesalo se.

Ne mogu reći da mi se nije svidjelo. Doduše, Justin’s Johnson u biti i jesu plesni bend, ali bend koji ne igra na niske udarce i isporučuje ciljano, već je ta plesna komponenta dio izričaja kojeg njeguju, muzika obojena ska elementima, punk žestinom i protkana bezbrojnim stilovima.

Na prvi pogled možda djeluju kao stiski neartikulirani bend, do trenutka kad se shvati da je baš to njihov stil. Jest da u biti miješaju kruške i jabuke i pokušavaju u jedno vreću utrpati rogove, ali za divno čudo, kod njih to funkcionira na svim razinama.
Da se razumijemo, šeretsko ponašanje na sceni ne odaje kompleksnost pristupa, pogotovo u par navrata za izvođenja instrumentalnih dijelova kompozicija, kad su u jednom trenutku djelovali moćno poput punokrvnog rock banda, da bi već u sljedećem mogli pratiti James Browna kao prateći bend.

Ne naslanjaju se previše na legislativu bendova s duhaćom sekcijom, bar ne u onom kompozicijom djelu, jer duhaća sekcija dominira izričajem, ali bez solo eskapada i striktno je u ulozi podcrtavanja trenutka i punjenja praznina u aranžerskim strukturama.

No, ono što jest najveća stilska vrijednost ovog benda je da je i pored blendiranja „xy“ stilova i miješanja „wyz“ utjecaja, čak unutar jedne kompozicije, uspio stvoriti jedan lijepi, karakteristični izričaj s okusom mora i mirisom Mediterana.
Nema tu naricanja o teškom životu na moru i neobranih maslina, kao ni ostalih srcedrapateljskih podilaženja raji, već jednostavno slavlje života i ljepote muzike u njemu.

Moram priznati da su me iznenadili u živo, jer djeluju daleko “življe“ nego na studijskim snimkama, što je predispozicija koji im omogućava veliki napredak u studiju.

Tijekom koncerta su izveli svoje standarde, stilski toliko disperzirane da je izlišno spominjati bilo koji konkretni, osim njihovog karakterističnog.

Ne želim nikoga izdvajati, jer svi su članovi doprinijeli lijepom koncertu i zadovoljnoj publici, ali ipak, kad bi me netko prisilo, izdvojio bih ritam sekciju koja je skoro cijeli koncert moćno valjala teške ritmove, koji su u biti dijametralno suprotni lepršavim dionicama duhaća i gitare, dajući Justin’s Johnsonu i više nego prepoznatljiv pečat.

Ukratko, koncert Justin’s Johnsona u Circusu jest bio lijepo druženje, bio je to koncert koji možda neće ostati u sjećanje za cijeli život, ali bio je to koncert koji mi je skrenuo pogled na njih i stavio do znanja da su bend na kojeg se računa u budućnosti.

Uz ovakav pristup i stil kojeg su razvili, teško da mogu omanut!

Related Posts

Jerko JakšićJerko Jakšić // 29.12.2018Pregledi: 3929

Flash news

Organizator ovogodišnjeg Glastonbury Festivala objavio finalnu listu izvođača. Dakle, tko voli, nek’ izvoli.
Imena su: The Killers, The Cure, Stormzy, Kylie Minogue, Janet Jackson, George Ezra, Liam Gallagher, Miley Cyrus, Tame Impala, The Chemical Brothers, Vampire Weekend, Lauryn Hill, Janelle Monaé, Christine and the Queens, Billie Eilish, Hozier i Wu-Tang Clan.
Phil Collins najavio turneju simptomatičnog naziva, „Not Dead Yet“! Prvi koncert je najavljen za 23. Rujna u Dallasu. Većinu vremena na pozornici Phill će provoditi u invalidskim kolicima.
Objavljena finalna lista izvođača za The Woodstock 50. Pogled na nju baca nedoumice, a prva i najveća, rap na ovom festivalu je šaka u oko svakom rockeru. Potom ide ostalo.
Detalji uskoro!
“Live In Newcastle” je novo izdanje iz serije Collector’s Club, grupe King Crimson. Snimka je slučajno pronađena kod jednog od tonaca koji su producirali njihove koncerte daleke 1972. godine. Sam podatak da je snimka nastala neposredno prije nego je grupa ušla u studio i snimila antologijski album “Larks’ Tongues in Aspic”, daje joj pridjev MUST za sve ljubitelje ove grupe, ali i muzike uopće.
Datum izlaska 26. Travanj.
Francuska je prva zemlja koja je objavila da je streaming nadmašio fizičku prodaju nosaća zvuka ili brojkama, streaming je 2018. godine pokrivao 57 % od ukupne prodaje muzike.
Bernie Tormé – R.I.P.!
Preminuo gitarist koji je naslijedio Randy Rhoadsa u pratećem bendu Ozzy Osbournea. Bio je i gitarista Ian Gillan Benda.
Imao je 66 godina!
Alan White (Yes) najavio mogućnost izdavanja snimaka koje su nastale kao plod njegove suradnje s basistom Chris Squireom i Jimmy Pageom. Pri tom je pozvao Robert Planta da uđe u studio i “odradi” vokalni dio. Snimke su ostale iz perioda kad je lansirana kratkoživuća super grupa XYZ (Ex Yes & Led Zeppelin). Grupa nikad nije suživjela i raspala se poglavito radi još uvijek svježih rana koje su ostale odlaskom John Bonhama. No to je bio samo jedan od razloga.
——————————
Djam Karet – “A Sky Full of Stars for a Roof”
Inventions – “Logica”
Dreadnought – “Emergence”
Bjorn Riis – “A Storm Is Coming”
Huis – “Abandoned”
——————————