No Banner to display

Koncerti

Black Midi – Zagreb, Močvara / 02. Listopad-2019.
Ča-val – Zagreb, Bogaloo / 11. Listopada-2019.
Brkovi – Split, Spaladium backstage / 12. Listopada-2019.
The Fogsellers – Šibenik, tvrđava “Barone” / 16. Listopada-2019.
Zabranjeno pušenje – Split, Gripe / 18. Listopada-2019.
Lucky Chops – Split, Judino Drvo / 23. Listopada-2019.
Parni Valjak – Split, Spaladium Arena / 02. Studenoga-2019.
Dopethrone – Zagreb, Močvara / 04. Studenoga-2019.
Annihilator – Zagreb, Bogaloo / 10. Studenoga-2019.
Godspeed You! Black Emperor – Zagreb, Tvornica kulture / 22. Studenoga-2019.
Mark Lanegan Band – Zagreb, Tvornica Kulture / 26. Studenog-2019.
At The Gates – Zagreb, Tvornica kulture / 12. prosinca-2019.
My Baby – Zagreb, Tvornica kulture / 14. prosinca-2019.
Lista koncerata se osvježava svaki dan!

Lokalna scena, Osvrti

JUSTIN’S JOHNSON – SPLIT, CIRCUS (MONTY PYTHON) / 28. PROSINCA-2018.

Bend s okusom Mediterana!

Posljednji ovogodišnji koncert domaćeg benda Justin’s Johnson odigrao se u klubu Circus (Monty Python).  Koliko me sjećanje služi oni su i otvorili sezonu u njemu, tako da je ovaj koncert u neku ruku bio i simbolično zatvaranje vječnog kruga.

Bez nekog kašnjenja, jer klub je bio pun i pola sata prije koncerta, Justin’s Johnson su istrčali na pozornici. Već po prvim reakcijama publike bilo je jasno da je odana baza fanovu u gledalištu, stoga atmosfera koncerta nije bila u pitanju.
I nije bila, jer je cijeli koncert protekao u veselom raspoloženju, prepunom direktne komunikacije s publikom, kako verbalnoj, tako i onoj važnijoj, muzičkoj. Manje više svi su u publici znali refrene te su zajedno s bendom nosili stihove do kraja, a isto tako, kad god je prostor dozvoljavao, plesalo se.

Ne mogu reći da mi se nije svidjelo. Doduše, Justin’s Johnson u biti i jesu plesni bend, ali bend koji ne igra na niske udarce i isporučuje ciljano, već je ta plesna komponenta dio izričaja kojeg njeguju, muzika obojena ska elementima, punk žestinom i protkana bezbrojnim stilovima.

Na prvi pogled možda djeluju kao stiski neartikulirani bend, do trenutka kad se shvati da je baš to njihov stil. Jest da u biti miješaju kruške i jabuke i pokušavaju u jedno vreću utrpati rogove, ali za divno čudo, kod njih to funkcionira na svim razinama.
Da se razumijemo, šeretsko ponašanje na sceni ne odaje kompleksnost pristupa, pogotovo u par navrata za izvođenja instrumentalnih dijelova kompozicija, kad su u jednom trenutku djelovali moćno poput punokrvnog rock banda, da bi već u sljedećem mogli pratiti James Browna kao prateći bend.

Ne naslanjaju se previše na legislativu bendova s duhaćom sekcijom, bar ne u onom kompozicijom djelu, jer duhaća sekcija dominira izričajem, ali bez solo eskapada i striktno je u ulozi podcrtavanja trenutka i punjenja praznina u aranžerskim strukturama.

No, ono što jest najveća stilska vrijednost ovog benda je da je i pored blendiranja „xy“ stilova i miješanja „wyz“ utjecaja, čak unutar jedne kompozicije, uspio stvoriti jedan lijepi, karakteristični izričaj s okusom mora i mirisom Mediterana.
Nema tu naricanja o teškom životu na moru i neobranih maslina, kao ni ostalih srcedrapateljskih podilaženja raji, već jednostavno slavlje života i ljepote muzike u njemu.

Moram priznati da su me iznenadili u živo, jer djeluju daleko “življe“ nego na studijskim snimkama, što je predispozicija koji im omogućava veliki napredak u studiju.

Tijekom koncerta su izveli svoje standarde, stilski toliko disperzirane da je izlišno spominjati bilo koji konkretni, osim njihovog karakterističnog.

Ne želim nikoga izdvajati, jer svi su članovi doprinijeli lijepom koncertu i zadovoljnoj publici, ali ipak, kad bi me netko prisilo, izdvojio bih ritam sekciju koja je skoro cijeli koncert moćno valjala teške ritmove, koji su u biti dijametralno suprotni lepršavim dionicama duhaća i gitare, dajući Justin’s Johnsonu i više nego prepoznatljiv pečat.

Ukratko, koncert Justin’s Johnsona u Circusu jest bio lijepo druženje, bio je to koncert koji možda neće ostati u sjećanje za cijeli život, ali bio je to koncert koji mi je skrenuo pogled na njih i stavio do znanja da su bend na kojeg se računa u budućnosti.

Uz ovakav pristup i stil kojeg su razvili, teško da mogu omanut!

Related Posts

Jerko JakšićJerko Jakšić // 29.12.2018Pregledi: 4078

Flash news

Ric Ocasek – R.I.P.!
Preminuo suosnivač, kompozitor i vokal grupe Cars.
Tool je sa svojim novim albumom “Fear Inoculum”, svrgnuo Tailor Swift s trona Billboard. Po samom objavljivanju album je u prvom danu prodan u, za danas, nevjerojatnom broju od 270 000 primjeraka. Album je isto tako na top listama diljem svijeta, i to na samom vrhu, među prvih pet (Njemačka, Holandija, Irska, Italija i Finska), dok je u Australiji zasjeo na prvo mjesto.
“That’s What It’s All About”
Svaka pjesma koja se u bilo kojem obliku pojavila na ovogodišnjoj MTV fešti, bilježi povećanje prodaje u prosjeku od 74%!
Istovremeno, boost u streamingu u industriji je zabilježio povećanje od 17% !
Bon Jovi objavio da radi na novom albumu, „Bon Jovi: 2020.“. Ne navodi se ni približan datum izdanja, samo da će se lansirati negdje sljedeće godine. (kako i sam naslov sugerira!)
Neil Young napokon objavio ime novog albuma kojeg će snimiti s pratećom grupom Crazy Horse. „Colorado“ će biti prvo studijsko izdanje ove formacije još od davne 2012. godine, kad su izdali album „Psychedelic Pill“. Paralelno s izdanjem albuma, bit će lansiran i dokumentarac o nastanku albuma, „Mountaintop Sessions“.
Priča o relikvijama se nastavlja. Ovaj je put u glavnoj ulozi Les Paul koju je Duane Allman koristio na snimanju antologijskog albuma “Layla“. Ova je gitara ujedno i postala sinonim za prvu fazu života grupe, prije nego je Duane poginuo u prometnoj nesreći. Postignuta cijena, prava sitnica, 1.25 milijuna dolara!
Jedna od najatraktivnijih koncertnih atrakcija današnjice, Foo Fighters, su najavili novi album u sljedećoj godini.
Biografija Stevie Ray Vaughana, „Texas Flood: The Inside Story of“, je postala best seller u Americi.
Zdravko Širola – Cajo – R.I.P.!
Preminuo bivši član Atomskog skloništa u kojem je svirao bubnjeve od 1981. do 1987. godine.
——————————
Nova prog / underground izdanja:
Eloy – “The Vision, The Sword & The Pyre (Part II)”
Flying Colors – “Third Degree”
Forest Field – “Seasons”
Uneven Structure – “Paragon”
Moron Police – “A Boat on the Sea”
Astrosaur – “Obscuroscope”
——————————
Copyright ©2019 Music LP Underground®, Sva prava pridržana