No Banner to display

Koncerti

M.O.R.T. – Zagreb, Vintage industrial bar / 19. Rujna-2019.
Black Midi – Zagreb, Močvara / 02. Listopad-2019.
Ča-val – Zagreb, Bogaloo / 11. Listopada-2019.
Brkovi – Split, Spaladium backstage / 12. Listopada-2019.
The Fogsellers – Šibenik, tvrđava “Barone” / 16. Listopada-2019.
Zabranjeno pušenje – Split, Gripe / 18. Listopada-2019.
Lucky Chops – Split, Judino Drvo / 23. Listopada-2019.
Parni Valjak – Split, Spaladium Arena / 02. Studenoga-2019.
Dopethrone – Zagreb, Močvara / 04. Studenoga-2019.
Annihilator – Zagreb, Bogaloo / 10. Studenoga-2019.
Godspeed You! Black Emperor – Zagreb, Tvornica kulture / 22. Studenoga-2019.
Mark Lanegan Band – Zagreb, Tvornica Kulture / 26. Studenog-2019.
At The Gates – Zagreb, Tvornica kulture / 12. prosinca-2019.
My Baby – Zagreb, Tvornica kulture / 14. prosinca-2019.
Lista koncerata se osvježava svaki dan!

Underground

KAKO SU DOBILI IME: DEREK AND THE DOMINOS?

Cream se raspao u heroinskom bljesku, Eric Clapton je bio na samom dnu. S rasprodanim gitarama i izdvojen iz svijeta, samovao je u kući van Londona, bio je “history“.

Nekako se pokrenuo i otišao na put kao član prateče grupe supružnika Delaney and Bonnie, katkad čak nastupajući iza zavjese, jer nije htio biti viđen na pozornici.

Nakon turneje zove sebi Bobby Whitlocka, Carl Radlea i Jim Gordona te s njima osniva grupu kojoj daje ime Del and the Dominos. Ulaze u studio i stvaraju povijest, jer njihov izlazak iz njega prati izlazak albuma koji je nastao “Layla and other assorted songs”.

Diskografska kuća dakako nije bila zadovoljna da se na albumu ne pojavljuje ime Eric Claptona, koje je garantiralo prodaju. Nakon natezanja, pronađen je kompromis. U imenu benda neće bit Ericovo ime, ali će bend promijeniti ime u Derek and the Dominos, gdje je Derek dakako bio Ericov nadimak.

I još malo povijesti, “Layla” se danas nepravedno pripisuje samo Eric Claptonu. On je sam nebojeno puta demantirao puno autorstvo.
Autor najpoznatijeg rifa u povijest je Duane Allman, a dotjerao ga je Eric Clapton, dok je autor drugog djela kompozicije Bobby Whitlock, koji je dao jednu svoju staru klavirsku temu na raspolaganje bendu kad su u studiju radili na “Layli”.

Niko ne negira Claptonovo sudjelovanje u kreaciji pjesme, jer ona jest donijela njegovo unutrašnje stanje i tugu za voljenom ženom, ali on je bio samo jedan od autora koji su pridonijeli da „Layla“ bude to što jest danas!

Eto!


Derek and the Dominos – “Layla”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.


Kupite album grupe Derek and the Dominos

Related Posts

Jerko JakšićJerko Jakšić // 14.12.2018Pregledi: 254

Flash news

Ric Ocasek – R.I.P.!
Preminuo suosnivač, kompozitor i vokal grupe Cars.
Tool je sa svojim novim albumom “Fear Inoculum”, svrgnuo Tailor Swift s trona Billboard. Po samom objavljivanju album je u prvom danu prodan u, za danas, nevjerojatnom broju od 270 000 primjeraka. Album je isto tako na top listama diljem svijeta, i to na samom vrhu, među prvih pet (Njemačka, Holandija, Irska, Italija i Finska), dok je u Australiji zasjeo na prvo mjesto.
“That’s What It’s All About”
Svaka pjesma koja se u bilo kojem obliku pojavila na ovogodišnjoj MTV fešti, bilježi povećanje prodaje u prosjeku od 74%!
Istovremeno, boost u streamingu u industriji je zabilježio povećanje od 17% !
Bon Jovi objavio da radi na novom albumu, „Bon Jovi: 2020.“. Ne navodi se ni približan datum izdanja, samo da će se lansirati negdje sljedeće godine. (kako i sam naslov sugerira!)
Neil Young napokon objavio ime novog albuma kojeg će snimiti s pratećom grupom Crazy Horse. „Colorado“ će biti prvo studijsko izdanje ove formacije još od davne 2012. godine, kad su izdali album „Psychedelic Pill“. Paralelno s izdanjem albuma, bit će lansiran i dokumentarac o nastanku albuma, „Mountaintop Sessions“.
Priča o relikvijama se nastavlja. Ovaj je put u glavnoj ulozi Les Paul koju je Duane Allman koristio na snimanju antologijskog albuma “Layla“. Ova je gitara ujedno i postala sinonim za prvu fazu života grupe, prije nego je Duane poginuo u prometnoj nesreći. Postignuta cijena, prava sitnica, 1.25 milijuna dolara!
Jedna od najatraktivnijih koncertnih atrakcija današnjice, Foo Fighters, su najavili novi album u sljedećoj godini.
Biografija Stevie Ray Vaughana, „Texas Flood: The Inside Story of“, je postala best seller u Americi.
Zdravko Širola – Cajo – R.I.P.!
Preminuo bivši član Atomskog skloništa u kojem je svirao bubnjeve od 1981. do 1987. godine.
——————————
Nova prog / underground izdanja:
Eloy – “The Vision, The Sword & The Pyre (Part II)”
Flying Colors – “Third Degree”
Forest Field – “Seasons”
Uneven Structure – “Paragon”
Moron Police – “A Boat on the Sea”
Astrosaur – “Obscuroscope”
——————————
Copyright ©2019 Music LP Underground®, Sva prava pridržana